Ξαναζεσταίνεται ο διαγωνισμός για την υπόγεια αποθήκη Καβάλας: Νέο αίτημα ένταξης με υδρογόνο στον επόμενο κατάλογο έργων PCI

Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι η Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά όχι μόνο ως αποθήκη φυσικού αερίου αλλά και υδρογόνου

Νέο αίτημα ένταξης της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου (ΥΑΦΑ) στη Νότια Καβάλα στον υπό κατάρτιση 6ο κατάλογο Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ΤΑΙΠΕΔ, ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης στις 17 και 18 Απριλίου 2023 των τριών περιφερειακών ομάδων της Κομισιόν που θα εξετάσουν τα προτεινόμενα έργα διασύνδεσης και αποθήκευσης υδρογόνου.

Με το νέο αίτημα η ελληνική πλευρά ζητά να συμπεριληφθεί η ΥΑΦΑ στον επόμενο κατάλογο έργων PCI, υποστηρίζοντας ότι θα μπορεί η υποδομή να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά όχι μόνο ως αποθήκη φυσικού αερίου αλλά και υδρογόνου.

Οι επαφές

Σύμφωνα με πληροφορίες, προηγήθηκαν επαφές μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του ΔΕΣΦΑ και του ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να παραμείνει η αποθήκη και στον επόμενο κατάλογο PCI, δεδομένου ότι η ένταξη έργων σε καθεστώς PCI παρέχει δυνατότητα επιχορήγησης των κεφαλαιουχικών δαπανών, καθώς και ταχεία διαδικασία αδειοδοτήσεων.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το πιθανότερο σενάριο είναι στελέχη του ΥΠΕΝ να αναλάβουν να παρουσιάσουν στοιχεία για τη δυνατότητα αποθήκευσης υδρογόνου στον υπόγειο χώρο της Νότιας Καβάλας, στη συνεδρίαση της ευρωπαϊκής περιφερειακής ομάδας στην οποία συμμετέχει η Ελλάδα.

Στην παρουσίαση θα υποστηρίξουν ότι το έργο πληροί τα πέντε κριτήρια ένταξης στον επόμενο κατάλογο PCI, μεταξύ των οποίων είναι η ενίσχυση του ανταγωνισμού, της ασφάλειας εφοδιασμού και της διείσδυσης των ΑΠΕ στις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας.

Κατάλογος έργων υδρογόνου

Οι τρεις περιφερειακές ομάδες θα συντάξουν έναν προσωρινό κατάλογο έργων υδρογόνου, ο οποίος θα εξεταστεί στη συνέχεια από τον ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER) και τη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η 6η λίστα έργων PCI αναμένεται να οριστικοποιηθεί στις αρχές του 2024.

Μετά το οριστικό ναυάγιο του διαγωνισμού για την ανάπτυξη και λειτουργία της ΥΑΦΑ, το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να προκηρύξει νέα διαγωνιστική διαδικασία για την αξιοποίηση του υπόγειου χώρου του εξαντληθέντος κοιτάσματος φυσικού αερίου. Όπως έχει ανακοινώσει το Ταμείο, θα εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο αποθήκευσης και υδρογόνου το οποίο αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο τις επόμενες δεκαετίες στην προσπάθεια απεξάρτησης από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων.

Η ένταξη της ΥΑΦΑ στον επόμενο κατάλογο PCI θα κάνει το έργο πιο ελκυστικό σε δυνητικούς επενδυτές, αυξάνοντας τις πιθανότητες επιτυχίας του επόμενου διαγωνισμού. Ωστόσο, για να συμβεί αυτό θα πρέπει η ΡΑΕ να αναθεωρήσει τον υφιστάμενο κανονισμό τιμολόγησης, αυξάνοντας αισθητά την ανάκτηση του απαιτούμενου εσόδου για τη δημιουργία της αποθήκης.

Πηγή: energymag.gr