Μακάριος Λαζαρίδης: Συμμαζεύουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με όρους διαφάνειας και δημόσιας λογοδοσίας

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του βουλευτή Καβάλας της ΝΔ στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών για την αναμόρφωση των ΟΤΑ

Την σπουδαιότητα και τα οφέλη της βαθιάς μεταρρύθμισης που προωθείται στην οργάνωση και λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πρώτου και δεύτερου βαθμού, εξήγησε, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Βουλευτής ΠΕ Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, Μακάριος Λαζαρίδης, κατά τη συζήτηση του σχετικού σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών.

Αυτό, όπως τόνισε, «έρχεται να συμβάλλει στην άρση των δυσλειτουργιών, την καλύτερη οργάνωση και το “συμμάζεμα” των ΟΤΑ, με όρους διαφάνειας και δημόσιας λογοδοσίας».

Με φόντο μάλιστα τις αυτοδιοικητικές εκλογές της προσεχούς Κυριακής, ο κ. Λαζαρίδης σημείωσε ότι οι νέοι αιρετοί που θα επιλεγούν από τους πολίτες, «περίπου δυόμισι μήνες πριν αναλάβουν, θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν τις αλλαγές και την νέα οργανωτική δομή του Δήμου τους, μετά και την ενσωμάτωση των 500 περίπου Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και κοινωφελών επιχειρήσεων στον πυρήνα λειτουργίας του Δήμου».

Το ίδιο, όπως ανέφερε, θα ισχύσει και για τη διαχείριση των σχολικών μονάδων, που σήμερα γίνεται από τις σχολικές επιτροπές και οι οποίες θα περάσουν επίσης στους Δήμους. «Τα κονδύλια που χρειάζεται ένα σχολείο για θέρμανση ή για βελτίωση των εγκαταστάσεών του θα τυγχάνουν πλέον κεντρικής διαχείρισης», υπογράμμισε.

Η φιλοσοφία της απόφασης για μεταφορά του προσωπικού, των πόρων και των αρμοδιοτήτων στον κεντρικό πυρήνα των Δήμων, σύμφωνα με τον κ. Λαζαρίδη,«έγκειται στη διασφάλιση της καλύτερης διαχείρισης των κονδυλίων, της πιο αποτελεσματικής κατανομής αρμοδιοτήτων στο προσωπικό και των οικονομιών κλίμακας από την ενοποίηση προμηθειών και υπηρεσιών».

Παράλληλα, έδωσε έμφαση στην «σημαντική καινοτομία της συνεδρίασης ελέγχου πεπραγμένων δημοτικής και περιφερειακής αρχής, η οποία προσομοιάζει στο μοντέλο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ενισχύοντας τον δημόσιο έλεγχο των πεπραγμένων των αυτοδιοικητικών αρχών. Η αυξημένη αυτή λογοδοσία αναμφίβολα θα ενισχύσει την κλονισμένη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ́ δημοτών και Δήμων».

Απευθυνόμενος στον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, ο κ. Λαζαρίδης εξέφρασε τη διαπίστωση ότι «μέχρι σήμερα οι διοικητικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, είχαν αποσπασματικό χαρακτήρα και αφορούσαν είτε μεμονωμένα επίπεδα του όλου διοικητικού συστήματος, είτε μεμονωμένους τομείς ή υποτομείς της δημόσιας πολιτικής. Καμία μεταρρύθμιση δεν εστίασε στο συνολικό σύστημα διοίκησης και στο σύνολο των δημόσιων πολιτικών, όπου εμπλέκονται όλες οι διοικητικές βαθμίδες. Η έμφαση όλων των μεταρρυθμίσεων περιοριζόταν στην ανακατανομή διοικητικών αρμοδιοτήτων και όχι στη συμμετοχική διακυβέρνηση, η οποία εμπεριέχει μηχανισμούς και διαδικασίες εταιρικού σχεδιασμού, συντονισμού, εφαρμογής, εποπτείας, παρακολούθησης, αξιολόγησης, αναθεώρησης ανά τομέα δημόσιας πολιτικής. Περιμένω, λοιπόν, ως κυβερνητικός βουλευτής ενός Κόμματος που πιστεύει και υλοποιεί μεταρρυθμίσεις να προχωρήσουμε πιο ουσιαστικά, πιο αποτελεσματικά».