Γιώργος Κόρδης: Ο κορυφαίος Έλληνας εικαστικός αγιογραφεί μια νέα εκκλησία στη Χρυσούπολη [φωτογραφίες]

Ο ιερός ναός του Αγίου Γεωργίου αρχίζει να «ζωντανεύει» μέσα από τις μορφές που με γνώση και μεράκι δημιουργεί ο σύγχρονος κληρονόμος της βυζαντινής τέχνης και αισθητικής - Ένα κοπιώδες έργο που διαρκεί δύο χρόνια τώρα φτάνει σε ένα «σημείο του τέλους»

2χρόνια τώρα ο Γιώργος Κόρδης και οι συνεργάτες του επισκέπτονται τη Χρυσούπολη Καβάλας για την αγιογράφηση ενός νέου ναού και το εικονογραφικό πρόγραμμα αρχίζει την άνοιξη του 2024 να παίρνει «σάρκα και οστά», με ένα μεγάλο μέρος του να έχει ολοκληρωθεί.

Ο κορυφαίος Έλληνας αγιογράφος και ακαδημαϊκός επελέγη από τον εφημέριο και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του ναού για την αγιογράφησή του και το μεγαλεπίβολο έργο ξεκίνησε το 2022. Ο ίδιος και η ομάδα του επισκέπτονται τη Χρυσούπολη κατά διαστήματα και διαμένουν στην περιοχή για αρκετές εβδομάδες, ολοκληρώνοντας κομμάτι-κομμάτι το εικονογραφικό πρόγραμμα που έχει σχεδιάσει.

Τον Απρίλιο του 2024, μετά από ακόμη μία επίσκεψη που διήρκησε σχεδόν έναν μήνα, ο Γιώργος Κόρδης και η ομάδα του ολοκλήρωσαν ένα μεγάλο μέρος της αγιογράφησης του ιερού ναού Αγίου Γεωργίου Χρυσούπολης, με τον καλλιτέχνη να κάνει λόγο σε ανάρτησή του για ένα «Σημείο του τέλους».

Συνοδεύοντας την ανάρτησή του με αρκετές φωτογραφίες από το εσωτερικό του ναού, ο Γιώργος Κόρδης αναλυτικά έγραψε:

«Όταν ολοκληρὠνεται ένα μέρος της αγιογράφησης ενός ναού είναι χαρά γιατί δείχνει την κατεύθυνση προς την οποία πηγαίνει η εργασία και αρχίζει να αχνοφαίνεται το τελικό αποτέλεσμα.
Όταν ο ναός είναι μεγάλων διαστάσεων, κι όταν δεν ακολουθείς την πεπατημένη αλλά εργάζεσαι δημιουργικά κάνοντας έναν εικαστικο διάλογο με την αρχιτεκτονική του κτιρίου, ποτέ δεν γνωρίζεις ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα.
Έτσι, όταν ένα μέρος ολοκληρώνεται δείχνει κάτι από το τέλος κι αυτό είναι χαρά.
Μικτή τεχνική σε προετοιμασμένο σοβά».

Απρίλιος 2024, ο Γιώργος Κόρδης στην Κεραμωτή

Ποιος είναι ο Γιώργος Κόρδης

Κληρονόμος της Βυζαντινής τέχνης και αισθητικής, ο Γιώργος Κόρδης θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους και πιο αυθεντικούς εκπροσώπους της σύγχρονης ζωγραφικής στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σπούδασε Θεολογία στο ΕΚΠΑ και αγιογραφία με τον πατέρα Συμεών Συμεού. Παρακολούθησε μαθήματα μεσαιωνικών τεχνικών (ψηφιδωτό, νωπογραφία, τεχνικές χρυσωμάτων, αυγοτέμπερα) στη Σχολή Καλών Τεχνών του Μουσείου της Βοστώνης.

Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στη Θεολογία (Thm, Holy Cross School of Theology, Boston) και Διδακτορικού Διπλώματος (PhD, ΕΚΠΑ). Έχει μελετήσει τη θεωρία και την αισθητική της Βυζαντινής ζωγραφικής και έγραψε πολλές μονογραφίες και σχετικά άρθρα. Δίδαξε στο ΕΚΠΑ ως Επίκουρος Καθηγητής (2003-2013) και ως Επισκέπτης Καθηγητής σε πολλά Πανεπιστήμια του εξωτερικού, μεταξύ των οποίων το Yale University και το Notre Dame University.

Στη ζωγραφική διαμόρφωσε προσωπικό ύφος με πολλές επιδράσεις και δάνεια από τον μοντερνισμό, τον υπερρεαλισμό και τη λαϊκή τέχνη, ενώ το εικονογραφικό του έργο συνδυάζει το ερευνητικό στοιχείο με την πρωτοτυπία. Έργα του Γιώργου Κόρδη κοσμούν μεγάλους ναούς, σπουδαία μουσεία, καθώς και πολλές ιδιωτικές συλλογές εντός και εκτός Ελλάδας. Παράλληλα, έχει εικονογραφήσει πολλά βιβλία και επιχείρησε εικαστικούς διαλόγους με σημαντικούς Έλληνες λογοτέχνες (Παπαδιαμάντης, Ελύτης, Καββαδίας, Καρυωτάκης, Κόντογλου, Σεφέρης, Βαγενάς,
Σολωμός).

Ζωγραφικά επιχειρεί να δημιουργήσει στα πλαίσια βυζαντινής εικαστικής παράδοσης. Έτσι, ακολουθώντας το παράδειγμα της κοσμικής τέχνης των βυζαντινών, ζωγραφίζει με ανάλογο τρόπο συνδυάζοντας τα διδάγματα των βυζαντινών με τις κατακτήσεις της σύγχρονης δυτικής ζωγραφικής. Τη ζωγραφική και χαρακτική δουλειά του έχει δείξει σε περισσότερες από 21 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και σε πολλές ομαδικές εκθέσεις. Έργα του βρίσκονται σε πολλές δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές.

Ως εικονογράφος-αγιογράφος επιδιώκει να έχει δημιουργική σχέση με τον πλούτο τής βυζαντινής παραδόσεως κι όχι απλώς να αντιγράφει παλαιά πρότυπα. Προς την κατεύθυνση αυτή μάλιστα και προκειμένου να αποφύγει την παραχάραξη της παραδόσεως, μελέτησε παλαιά πρότυπα και σπούδασε τον τρόπο σχεδιασμού και χρωματικής ανάπτυξης των βυζαντινών. Τα συμπεράσματά του υπάρχουν σε βιβλία του που κυκλοφορούν στην ελληνική γλώσσα από τις εκδόσεις ΑΡΜΟΣ.

Έχει ζωγραφίσει πολλές φορητές εικόνες, και τοιχογράφησε σε εκκλησίες και ιερούς χώρους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό μεταξύ των οποίων σημαντική θέση κατέχουν:

  • Μονή Δοχειαρίου στο Άγιον Όρος,
  • Μονή Αγίων Αναργύρων Πάρνωνος Λακωνίας,
  • Μονή Αναλήψεως στην Βοιωτία,
  • Μονή Μητρός Ηγαπημένου στην Βοιωτία,
  • Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην Σουρωτή,
  • Μονή Παναγίας Θεοσκέπαστης στον Σοχό του Λαγκαδά,
  • Άγιος Γεώργιος, Μητροπολιτικός ναός Ελληνορθοδόξων Βηρυτού στον Λίβανο,
  • Ναός Ευαγγελισμού στην Βηρυτό Λιβάνου,
  • Παρεκκλήσιο Αγίου Νεκταρίου στο Αρεταίειο Νοσοκομείο.

Παράλληλα με την θεωρητική του ενασχόληση με την βυζαντινή εικονογραφία και την ζωγραφική ασχολείται με την διδασκαλία της τέχνης της εικόνας. Διδάσκει στον ΑΚΤΟ (αθηναϊκός καλλιτεχνικός όμιλος), στον πολιτιστικό Σύλλογο ΕΙΚΟΝΟΥΡΓΙΑ και κυρίως στην Θεολογική σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Είναι επίσης επισκέπτης καθηγητής στο Institute of Sacred Music of Yale University, όπου διδάσκει την τέχνη της αγιογραφίας. Έχει γράψει πολλές μελέτες και άρθρα για την βυζαντινή ζωγραφική, την θεολογία των εικόνων και την αισθητική τους και έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις του σε πολλά συνέδρια και σεμινάρια για την τέχνη και τεχνική της εικόνας.

Δείτε φωτογραφίες από την αγιογράφηση του Γιώργου Κόρδη στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου Χρυσούπολης