Θάσος: Το κάψιμο του Ιούδα στην Παναγία. Ένα παλιό έθιμο γεμάτο… επικαιρότητα [βίντεο]

Το έθιμο από τον Λαογραφικό Σύλλογο Παναγίας Θάσου «Ο Βάκχος» και η... ομιλία του πνεύματο του Ιούδα «για τους σημερινούς κρυπτοφαρισαίους και όχι μόνο»

Για μια ακόμη χρονιά πραγματοποιήθηκε το έθιμο του καψίματος του Ιούδα από τον Λαογραφικό Σύλλογο Παναγίας Θάσου «Ο Βάκχος» την Κυριακή του Πάσχα, με πλήθος κόσμου να παρευρίσκεται στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού της Παναγίας για να το παρακολουθήσει, μαζί με τη «Λειτουργία της Αγάπης», τη μοναδική που πραγματοποιείται στο νησί της Θάσου, λόγω του εθίμου.

Όπως θέλει το έθιμο, προηγήθηκε η περιφορά του ομοιώματος του Ιούδα στο χωριό και στη συνέχεια οδηγήθηκε στην εκκλησία όπου και κάηκε με το άκουσμα του «Χριστός Ανέστη».

Φυσικά υπήρχε και το κείμενο που συνοδεύει πάντα το έθιμο, με τον πύρινο λόγο του Ιούδα, ο οποίος καυτηρίασε τα γεγονότα που διαδραματίζονται στην Ελλάδα, αλλά και στον κόσμο.

Κείμενο Ιούδα 2024

Ομιλεί το πνεύμα του Ιούδα για τους σημερινούς κρυπτοφαρισαίους και όχι μόνο

Σήμερα είναι η Λαμπρή γιορτή ευλογημένη, γιορτάζουν την Ανάσταση σε όλη την Οικουμένη. Τέτοιες μέρες πρόδωσα εγώ τον Δάσκαλό μου κι όλα όσα έγιναν γυρίζουν στο μυαλό μου.

Αυτόν που για σένα έχυσε το θεϊκό Του αίμα, να λείψει από τη γη το μίσος και το ψέμα. Στη γης πολύ χειρότερα τα πράγματα όμως πάνε, έτσι αφού το θέλουνε αυτοί που κυβερνάνε.

Το μίσος συνεχίζεται το δράμα μεγαλώνει, παντού πόλεμους κάνουνε της γης οι δολοφόνοι. Το αίμα ποτάμι χύνεται ξεριζωμός και βία, ζωές αθώες χάνονται χωρίς καμιά αιτία. Ακόμα και εκεί που δίδαξε Εκείνος την ειρήνη, τώρα παντού δεσπόζει πια θρήνος και οδύνη.

Όσο για τον τόπο σου τη δύσμοιρη σου χώρα, πέρυσι σου τα έλεγα… τι θες ν’ ακούσεις τώρα; Δύναμη τους έδωσες σαράντα ένα τις εκατό, αλήθεια τι σε έπιασε; Πως το’ κανες αυτό;

Τώρα σε ειρωνεύονται και κάνουν ότι θέλουν, τις αποφάσεις παίρνουνε όπως τους βολεύουν. Δε θα σου πω για ακρίβεια για φόρους και υγεία, ούτε για γάμους ομόφυλων δεν έχει πια ουσία.

Γιατί όταν έπρεπε στην κάλπη να «μιλήσεις», στις παραλίες έτρεξες να πας να κολυμπήσεις. Το μόνο που με απασχολεί και θέλω να ουρλιάξω, είναι για το ΕΓΚΛΗΜΑ εδώ δε θα σωπάσω!

Ένας χρόνος πέρασε και όλοι τους σιωπούν, των Τεμπών όμως τα θύματα τη λύτρωση ζητούν. Σκέπασαν τα ευρήματα πάνε να τα κουκουλώσουν, τη δικαιοσύνη φίμωσαν θέλουν να γλιτώσουν.

Κόσμο φάγανε άδικα αυτό να τους στοιχειώνει, καταραμένοι να’ στε αιώνια… τ’ ακούτε δολοφόνοι; Έτσ’ είναι οι πολιτικοί ψεύτες οι πιο σπουδαίοι, φάρα ανθρώπου άτιμη ανήθικοι, χυδαίοι. Δε τους νοιάζει ο λαός μόνο τα εκατομμύρια, όπως έκανα κι εγώ με τα τριάντα αργύρια.

Έχω κι άλλα να σας πω δε θέλω να σας κουράσω, ακούστε όμως αυτό και τέλος θα σωπάσω. Αγάπη για τον συνάνθρωπο να’ ρθουν ξανά οι αξίες, μον’ έτσι θα νικήσετε όλες τις αδικίες. Ζήσε επιτέλους τη ζωή χωρίς φιλαργυρία, υπάρχουν κι άλλα γύρω σου που έχουνε αξία.

Δείτε βίντεο από το έθιμο