Τον ζωτικό ρόλο που παίζουν στην προαγωγή της υγείας και της ευημερίας σε όλο τον κόσμο, στις γυναίκες και τα νεογνά, κάνει λόγο στην ανακοίνωση του ο Σύλλογος των Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο της Καβάλας με αφορμή την διεθνή ημέρα Μαιών που γιορτάζεται στις 5 Μαΐου.
Η ανακοίνωση αναφέρει σχετικά:
«Η μαιευτική είναι μια συνεργασία μεταξύ της γυναίκας και της μαίας της, που βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και την εμπιστοσύνη.
Μερικές από τις πρώτες καταγραφές για το επάγγελμα της μαίας χρονολογούνται περίπου 2.000 χρόνια πριν από τον Χριστό. Η πραγματική λέξη «μαία» χρονολογείται γύρω στο 1300 και σημαίνει μαζί ή δίπλα σε γυναίκα (γυναίκα που παραστέκεται στην εγκυμονούσα πριν, μετά και κατά τη διάρκεια του τοκετού).
Η Παγκόσμια Ημέρα Μαιών γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Μαΐου με σκοπό την ευαισθητοποίηση σχετικά με τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι μαίες στην προαγωγή της υγείας της μητέρας και των νεογνών. Η ημέρα καθιερώθηκε για πρώτη φορά το 1992 από τη Διεθνή Συνομοσπονδία Μαιών (ICM) για να αναγνωρίσει και να τιμήσει τη συμβολή των μαιών στην υγειονομική περίθαλψη, παγκοσμίως.
Οι μαίες είναι ειδικευμένοι επαγγελματίες υγείας που παρέχουν ολοκληρωμένη φροντίδα στις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού και της περιόδου της λοχείας. Προσφέρουν υποστήριξη, εκπαίδευση και συμβουλές στις γυναίκες και τις οικογένειές τους, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με τη φροντίδα τους. Οι μαίες εκπαιδεύονται επίσης να εντοπίζουν και να διαχειρίζονται πιθανές επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό και συνεργάζονται με εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για να εξασφαλίσουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για τις μητέρες και τα μωρά.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), περισσότερες από 290.000 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από επιπλοκές που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη που μπορούν να προληφθούν και σχεδόν τρία εκατομμύρια νεογέννητα πεθαίνουν τον πρώτο μήνα της ζωής τους. Η πρόσβαση σε ποιοτική μαιευτική φροντίδα μπορεί να βοηθήσει στη σημαντική μείωση αυτών των αριθμών.
Σε πολλά μέρη του κόσμου, οι μαίες αποτελούν ουσιαστικό μέρος του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης. Συχνά είναι ο μόνος πάροχος υγειονομικής περίθαλψης που διατίθεται σε γυναίκες σε αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές και διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην προαγωγή της υγείας της μητέρας και των νεογνών. Το έργο τους είναι απαραίτητο για τη μείωση των ποσοστών μητρικής και νεογνικής θνησιμότητας, την προώθηση της υγείας και της ευημερίας και την ενδυνάμωση των γυναικών να αναλάβουν τον έλεγχο της υγείας και της ζωής τους.
Την Παγκόσμια Ημέρα Μαιών, αναγνωρίζουμε επίσης, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μαίες σε πολλά μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των ελλείψεων σε εκπαιδευμένο προσωπικό, των ανεπαρκών πόρων και της έλλειψης αναγνώρισης για το σημαντικό έργο που κάνουν.
Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε και να επενδύουμε στη μαιευτική για να διασφαλίσουμε ότι όλες οι γυναίκες και τα νεογνά έχουν πρόσβαση σε φροντίδα υψηλής ποιότητας.
Οι μαίες-τες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης και διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην προαγωγή της υγείας και της ευημερίας σε κοινότητες σε όλο τον κόσμο. Αγαπιούνται και εκτιμώνται επειδή παρέχουν εξειδικευμένη, εξατομικευμένη και ενδυναμωτική φροντίδα που υποστηρίζει την υγεία και την ευημερία των γυναικών και των οικογενειών τους. Η αφοσίωσή τους στις γυναίκες και τα νεογνά είναι πραγματικά αξιοσημείωτη και διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στη βελτίωση των αποτελεσμάτων υγείας της μητέρας και των νεογνών σε όλο τον κόσμο
Οι Μαίες/Μαιευτές λόγω της εκπαίδευσης τους έχουν τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες στη μαιευτική, νεογνολογία, κοινωνικές επιστήμες, δημόσια υγεία και δεοντολογία, οι οποίες αποτελούν τη βάση υψηλής ποιότητας, πολιτισμικά ευαίσθητης και κατάλληλης φροντίδας για τις γυναίκες, τα νεογνά και τις οικογένειες αναπαραγωγικής ηλικίας. Η γυναίκα οφείλει και πρέπει να διεκδικήσει καλύτερη φροντίδα σε όλες τις φάσεις της ζωής της.
Η Πολιτεία, οφείλει να επενδύσει στη Μαία/Μαιευτή, να στελεχώσει τα μαιευτικά και νεογνολογικά τμήματα των Νοσοκομείων που σήμερα είναι υποστελεχωμένα, κάτω των ορίων ασφαλείας με εξουθενωμένο προσωπικό στα όρια της ανθρώπινης εξάντλησης ,για να θωρακίσει όσο το δυνατόν περισσότερο την υγεία της γυναίκας , τη μητρότητα , αλλά και το νεογνό».