Καβάλα: Ένα νεκρό δελφίνι ξεβράστηκε στη Ραψάνη. Είχε δεμένο ένα σχοινί στην ουρά του [φωτογραφίες]

Οι άνθρωποι που το εντόπισαν ειδοποίησαν τις αρμόδιες Υπηρεσίες οι οποίες φρόντισαν για την περισυλλογή και την υγειονομική ταφή του ζώου

Ένα νεκρό δελφίνι ξεβράστηκε το βράδυ του Σαββάτου 3 Ιανουαρίου 2026 στην παραλία της Ραψάνης στην Καβάλα. Το παράδοξο, όμως, ήταν ότι στην ουρά του άτυχου ήταν δεμένο με ναυτικό κόμπο ένα χοντρό σκοινί.

Στο συμβάν μετέβησαν μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εκβρασμών Θαλάσσιων Θηλαστικών από το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝΑΛΕ), κατέγραψαν το περιστατικό και πραγματοποίησαν τις απαιτούμενες μετρήσεις στο κουφάρι, ενώ λήφθηκε δείγμα για ανάλυση DNA και προσδιορισμού της ηλικίας του νεκρού ζώου.

Το άτυχο ζώο ήταν ένα κοινό δελφίνι (Delphinus delphis) ενήλικο θηλυκό, μεγάλο σε ηλικία. Η κατάστασή του ήταν σε προχωρημένη σήψη, πράγμα που δηλώνει ότι το ζώο είχε πεθάνει γύρω στις δέκα μέρες πριν την εύρεσή του. H ουρά του ήταν δεμένη με σκοινί, γεγονός που παραπέμπει στην εμπλοκή του με αλιευτικά εργαλεία. Τα δελφίνια συχνά τρέφονται με αλιεύματα που βρίσκουν σε δίχτυα και κάποιες φορές μοιραία μπλέκονται σε αυτά και πεθαίνουν.

Το κοινό δελφίνι παρόλο που διεθνώς το όνομά του είναι «κοινό» (common) δεν είναι κοινό παγκοσμίως, αλλά ούτε στη Μεσόγειο. Είναι από τα είδη που ο πληθυσμός του πιέζεται και ελαττώνεται τα τελευταία χρόνια από ανθρωπογενείς δραστηριότητες ενώ από μερικές περιοχές έχει εκτοπιστεί εντελώς. Εντάσσεται στον κόκκινο κατάλογο των απειλούμενων ζώων της Ελλάδας και κατατάσσεται σαν «κινδυνεύον» (Endangered). Ζει σε ευτροφικά ρηχά νερά, κοντά σε εκβολές ποταμών. Στην περιοχή μας, το Θρακικό Πέλαγος είναι ιδανικό περιβάλλον για το είδος αυτό όπου και διατηρεί ακόμα υγιείς πληθυσμούς.

Οι άνθρωποι που το εντόπισαν ειδοποίησαν τις αρμόδιες Υπηρεσίες, ήτοι το Λιμενικό και τον Δήμο Καβάλας, οι οποίες φρόντισαν για την περισυλλογή και την υγειονομική ταφή του ζώου.