Ο αποχαιρετισμός στον Νίκο Ρουδομέτωφ

«Είχες το χάρισμα των ξεχωριστών ανθρώπων, που έχουν  αποφασίσει ότι η ζωή αξίζει όταν δημιουργείς, όταν αγωνίζεσαι και όταν προσφέρεις...»


 

Του Λάζαρου Βασιλειάδη

 


Aποχαιρετούμε σήμερα για το ταξίδι του στην Αιωνιότητα, τον αγωνιστή της ζωής , τον άνθρωπο της προσφοράς Νίκο Ρουδομέτωφ. Η αλήθεια είναι, πως δεν είναι εύκολο να πεις Αντίο, στον άνθρωπο με την ξεχωριστή προσωπικότητα, το ήθος, την αξιοπρέπεια, την  Ανθρωπιά, την Αγάπη, την ευγένεια, την τεράστια προσφορά στην πόλη.

Αγαπημένε μας Νίκο,

Θα μπορούσε κανείς να μιλάει, ώρες για το μεγαλείο της ψυχής σου, για το πάθος και την  προσφορά σου στην ανάδειξη και διάσωση της ιστορία της περιοχής μας, για τις αρετές σου. Ξέρω ότι ούτε και αυτή τη δύσκολη στιγμή του απολογισμού δε θα ήθελες να ακούσεις τέτοια λόγια. Αλλά οι στιγμές είναι για όλους μας δύσκολες και εγώ εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής, της συλλογικότητας των πολιτών, που ανέλαβα αυτό το ρόλο, συγκλονισμένος από το άκουσμα της είδησης ότι αποφάσισες να ταξιδέψεις, φοβούμαι μήπως με τα φτωχά μου λόγια δεν αποδώσω τα πρέποντα και σμικρύνω το μεγαλείο σου.

Βαριά  η θλίψη σ’ αυτόν τον ύστατο αποχαιρετισμό, για όλους εμάς, τους αληθινούς σου φίλους αλλά και για  όλη την κοινωνία της Καβάλας, της Ανατολικής Μακεδονίας  και Θράκης,  για όλη την Ελλάδα. Γιατί είχες το χάρισμα των ξεχωριστών ανθρώπων, που έχουν  αποφασίσει ότι η ζωή αξίζει όταν δημιουργείς, όταν αγωνίζεσαι και όταν προσφέρεις.

Αγωνιζόσουν  με εντιμότητα, αξιοπρέπεια και ασίγαστο πάθος στον κοινωνικό στίβο, υπερβαίνοντας τα όρια της ανθρώπινης αντοχής.

Ευγενής και ικανός να αντιπαρέρχεσαι τα επουσιώδη, στεκόσουν πρόσωπο με πρόσωπο μπροστά στο όποιο σοβαρό πρόβλημα. Σε μια εποχή, που οι άνθρωποι γίνονται άνθρωποι επιτυχίας  με πυξίδα την ύλη, εσύ έγινες άνθρωπος προσφοράς και Αξίας. Σε πλήρη αντίθεση με το ρεύμα της εποχής σου, επένδυσες όλη σου την περιουσία για τη δημιουργία του Ιστορικού και Λογοτεχνικού Αρχείου Καβάλας, μια τεράστια παρακαταθήκη για την πόλη, την κοινωνία την ευρύτερη περιοχή.

Τα μεγαλύτερα εύσημα που παίρνεις μαζί σου, δεν είναι οι τίτλοι, μα είναι η Αγάπη και η εκτίμηση του κόσμου, αυτό δείχνει και αυτή η εξόδιος ακολουθία σήμερα, μαζί με την αγάπη της φιλόστοργης συζύγου σου Παναγιώτας και του αξιολάτρευτου γιού σου Βίκτορα που ευτύχισες να καμαρώσεις κάτοχο διακεκριμένων Πανεπιστημιακών τίτλων.

Όλοι εμείς, που σε γνωρίσαμε, είμαστε περήφανοι, που σε είχαμε φίλο, συνοδοιπόρο στο ταξίδι για την Ιθάκη…

Το πέρασμα σου απ’ τη ζωή, ήταν αέρας ποιοτικός. Γιατί διέθετες έναν μοναδικό τρόπο να μπαινοβγαίνεις στα γεγονότα, χωρίς το ρούχο σου να πιάνεται από τα κλαδιά που απλώνονται γύρω. Είχες την ικανότητα να αξιολογείς με σοφία πρόσωπα και καταστάσεις, χωρίς να φθείρεσαι από τη σκουριά των πρόσκαιρων επιδιώξεων και του ταπεινού οφέλους.

Προνομιούχοι όσοι πορεύτηκαν πλάι σου. Το ήθος και η αξιοπρέπειά σου, φάρος για τους νεώτερους.

Σ’ ευχαριστούμε και υποκλινόμαστε για την μεγάλη προσφορά σου στην κοινωνία, στην πόλη της Καβάλας, στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, στην ΠΑΤΡΙΔΑ.

Ανήκες στους πολίτες που την προσφορά τους την αισθάνονται ως χρέος στην πόλη που ζουν, αλλά και ως στάση ζωής.

Ο Νίκος ποτέ δεν αρκέστηκε στα εύκολα, τα εφήμερα. Ήταν συνειδητοποιημένος ενεργός πολίτης, ταυτίστηκε με τα κινήματα της πόλης και συμμετείχε ενεργά σε όλους τους αγώνες για την προστασία του περιβάλλοντος. Η παρουσία και συμμετοχή του στη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, για την προστασία της Βάσοβας  και των λιμνοθαλασσών του Νέστου, στους αγώνες και στα συλλαλητήρια, κατά του λιθάνθρακα, του LNG αλλά και τελευταία για την αλλαγή της όδευσης του TAP ήταν καταλυτική. Με το κύρος του συνέβαλλε ώστε τα κινήματα των ενεργών πολιτών να αποκτήσουν ευρύτατη κοινωνική αποδοχή, λειτουργώντας ταυτόχρονα και ως κυματοθραύστης των κάθε λογής επιθέσεων και απειλών. Η εμπειρία μας από την πολυετή συμπόρευση είναι συγκλονιστική. Ίσως δεν είναι ευρέως γνωστό πόσο αποδεκτός ήταν στη νεολαία,  στους νέους της αμφισβήτησης και της αυτόνομης δράσης, παρά το χάσμα της ηλικίας.

Ξεχώρισε για την ιδιαίτερη προσφορά του σ’ αυτή την πόλη ως Πρόεδρος του ΙΛΑΚ του Ιστορικού και Λογοτεχνικού Αρχείου Καβάλας. Είναι ο άνθρωπος που κυριολεκτικά ζωντάνεψε την ιστορία της Καβάλας και της ευρύτερης περιοχής, ψάχνοντας συνεχώς σε αρχεία και σε πηγές σε όλο τον κόσμο.

Το αποτέλεσμα της δουλειάς του είναι συγκλονιστικό. Ένας τεράστιος αριθμός σπάνιων ντοκουμέντων, εκδόσεων και βιβλίων που επιμελήθηκε ο ίδιο με πολύ κόπο και μεράκι, είναι πλέον πολιτιστική περιουσία των Καβαλιωτών, ένας ανεκτίμητος θησαυρός. Οι Εκδόσεις του Ιστορικού & Λογοτεχνικού Αρχείου Καβάλας περιλαμβάνουν ιστορικά βιβλία χιλιάδων σελίδων, της νεότερης ιστορίας του τόπου μας.

Η έμπρακτη αναγνώριση του έργου και της προσφοράς του Νίκου Ρουδομέτωφ στην πόλη θα υλοποιηθεί με τη μόνιμη στέγαση σε κατάλληλο χώρο του αρχείου του ΙΛΑΚ που αργεί εκκωφαντικά να έρθει. Του το χρωστάμε. Είναι το ελάχιστο που πρέπει να κάνουμε στη μνήμη του ώστε ο ίδιος να καμαρώνει από ψηλά για το έργο του.

Ο Νίκος Ρουδομέτωφ περνά από σήμερα στην αιωνιότητα. Αφήνει πίσω του όμως πολύτιμη παρακαταθήκη: τις αξίες, το ήθος, τα πιστεύω, το έργο και την ανθρωπιά του.

Καλό ταξίδι αγαπημένε μας Νίκο,  είσαι πλέον ένα σημαντικό μέρος της ιστορίας μας, θα ζεις για πάντα στις καρδιές μας.

Είμαστε υπερήφανοι που υπήρξαμε φίλοι, συνοδοιπόροι και συνομιλητές σου.

Το παραπάνω κείμενο-επικήδειος διαβάστηκε από τον Λάζαρο Βασιλειάδη εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα την Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017 στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Καβάλας