Με καταγωγή από τη Θράκη η προτεινόμενη από τον Πρωθυπουργό για Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Ποια είναι η εκλεκτή της κυβερνητικής πλειοψηφίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου η οποία έλκει την καταγωγή της από την Ξάνθη

Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας -η οποία είχε τοποθετηθεί επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ- αναμένεται να καθίσει και στον Προεδρικό θώκο της Δημοκρατίας: Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είναι η εκλεκτή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος -όπως είχε δηλώσει και στο παρελθόν- αναζητούσε ένα πρόσωπο προοδευτικό, υπερκομματικό και ενωτικό.

«Ένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει, πρωτίστως, να ενώνει. Εάν πληροί αυτήν την προϋπόθεση είναι βέβαιον ότι και οι λοιπές, άγραφες, προϋποθέσεις, επίσης θα πληρούνται», είχε αναφέρει ο Πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας ότι πάει προς μία υποψηφιότητα υπερκομματικού χαρακτήρα, ευελπιστώντας ότι θα ενώσει και το Κοινοβούλιοπράγμα το οποίο φαίνεται να επιτυγχάνει.

Ο κ. Μητσοτάκης επικοινώνησε και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο τον οποίο ενημέρωσε για την απόφασή του και παράλληλα τον ευχαρίστησε για την προσφορά του.

Το διάγγελμα του Πρωθυπουργού για την επιλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου

Ποια είναι η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου

Γεννήθηκε το 1956 στη Θεσσαλονίκη και έχει καταγωγή από τη Σταυρούπολη Ξάνθης. Είναι δικαστής η οποία από τον Οκτώβριο του 2018 βρίσκεται στην προεδρία του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία του ΣτΕ.

Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε το μεταπτυχιακό της στο Δημόσιο Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Paris II. Γνωρίζει άριστα αγγλικά και γαλλικά.

Έγινε εισηγήτρια στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στη συνέχεια προήχθη διαδοχικά σε Πάρεδρο (1988) και Σύμβουλο (2000).

Τον Οκτώβριο του 2015 έγινε Αντιπρόεδρος του ΣτΕ, ενώ τον Οκτώβριο του 2018 αποφασίστηκε να τοποθετηθεί ομόφωνα στη θέση της προέδρου του ΣτΕ.

Έχει συμμετάσχει στην Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, της οποίας έχει διατελέσει γενική γραμματέας (1985-1986), αντιπρόεδρος (2006-2008) και πρόεδρος (1993-1995, 2000-2001).

Διετέλεσε πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου του υπουργείου Εξωτερικών (2013-2015), ενώ από τον Μάρτιο του 2015 είναι πρόεδρος του επιστημονικού σωματείου «Ελληνική Εταιρεία Δικαίου και Περιβάλλοντος».

Κατά καιρούς αρθρογραφεί σε επιστημονικά περιοδικά, ενώ έχει συμμετάσχει στη συγγραφή του βιβλίου «Οικονομική κρίση και προστασία του περιβάλλοντος στη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας» (εκδόσεις Παπαζήση).

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου ζει στην Αθήνα, είναι διαζευγμένη και έχει ένα παιδί.

*Φωτογραφία: hellasjournal.com