Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην Καβάλα οδηγείται σε πλήρη απαξίωση

Η Π.Φ.Υ. στην Καβάλα πάσχει από την «επάρατη νόσο» του καπιταλιστικού τρόπου οικονομίας και ανάπτυξης


 

Του Δήμου Ζαχαριάδη

 


Η επίθεση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε συνέχεια των προηγούμενων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ σε όλα τα λαϊκά στρώματα κλιμακώνεται και διογκώνεται χωρίς  να φαίνεται τέλος. Με μεγάλη οξύτητα φανερώνεται αυτή η αντιλαϊκή επίθεση στο χώρο της υγείας. Τα μέτρα που προωθούνται από τις κυβερνήσεις έχουν στόχο την πιο αποτελεσματική υλοποίηση των πολιτικών, της στρατηγικής της Ε.Ε. και του κεφαλαίου. Αυτές τις πολιτικές, αυτή τη στρατηγική την πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα με τις μειώσεις μισθών, συντάξεων, την εξευτελιστική παροχή πρόνοιας, παιδείας, υγείας και τόσα άλλα, που έχουν ανάγκη τα λαϊκά στρώματα, για να εξυπηρετούν τις κύριες και άμεσες ανάγκες τους.

Στον τομέα της υγείας οι εργαζόμενοι, μικροί α/α, αγρότες, γυναίκες, συνταξιούχοι, ΑΜΕΑ , και λοιπές κοινωνικές ομάδες έρχονται αντιμέτωποι με την πιο ανάλγητη πολιτική, με το βάρβαρο πρόσωπο του αστικού κράτους, με συνεχείς έως και επικίνδυνες μειώσεις στην παροχή υγείας.( Π.Χ. Οι χρόνιοι ασθενείς μειώνουν τις επισκέψεις τους στους γιατρούς σε ποσοστό 30%, το 60% δε λαμβάνουν σωστά τη θεραπεία τους, το 17,4% διακόπτει τα φάρμακα για τη χοληστερίνη, μόνο το 30,7% των γυναικών εξετάζονται συστηματικά για τον καρκίνο, το 40% των καρκινοπαθών έχει δυσκολίες στο πρώτο ραντεβού λόγω μεγάλης αναμονής, το 28% των καρκινοπαθών δεν έχει πρόσβαση στα φάρμακα και αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους –από την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ το Μάη του 2016). Τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα έλλειψης σε ιατρικό  και νοσηλευτικό προσωπικό, στις ΜΕΘ, στα ιατροφαρμακευτικά υλικά, στα κλειστά χειρουργεία και ο κατάλογος αυξάνει με γρήγορους ρυθμούς.

Μέσα σ’ αυτό το χάλι δεν μπορούσε να μείνει απ’ έξω η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Θέλουμε να σταθούμε στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η Π.Φ.Υ. στο Ν. Καβάλας (ΠΕΔΥ, Κ.Υ Ελευθερούπολης, Θάσου, Νέστου). Με μια φράση όπως θα διαπιστώσουμε από τα στοιχεία που παρατίθενται παρακάτω η Π.Φ.Υ. στη Καβάλα πάσχει από την «επάρατη νόσο» του ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ. Και ενώ η υγεία γενικά νοσεί στην Καβάλα, όπως προφανώς και σε άλλες περιοχές της χώρας, οι ιδιωτικές κλινικές και τα ιατρικά εργαστήρια φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια. Την όλη αυτή ζοφερή κατάσταση  προσπαθούν να διασώσουν οι γιατροί, το νοσηλευτικό προσωπικό και γενικά όλοι οι εργαζόμενοι, που κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να βοηθήσουν όσο μπορούν τους ασθενείς τους.

Οι δομές της ΠΦΥ αντιμετωπίζουν τα εξής προβλήματα

Α.ΠΕΔΥ ΚΑΒΑΛΑΣ: Εξυπηρετεί όλο το δήμο Καβάλας και μεγάλο μέρος του νομού. Υπάρχει παντελής έλλειψη σε χειρουργό, ορθοπεδικό Παιδίατρο, δερματολόγο, οφθαλμίατρο, ΩΡΛ. Διαθέτει έναν(1) γενικό γιατρό όταν απαιτούνται τέσσερις (4). Χρειάζεται ακόμη έναν (1) καρδιολόγο και ακόμη έναν παθολόγο. Οι 12 νοσηλεύτριες εκτός από την κάλυψη των ιατρείων , απασχολούνται στα τηλεφωνικά ραντεβού, τη διαχείριση και τις επιτροπές, αφού υπάρχει μόνο ένας (1) διοικητικός υπάλληλός.

Κ.Υ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΗΣ: Εξυπηρετεί45.000 κατοίκους που υπερδιπλασιάζεται τους καλοκαιρινούς μήνες. Προβλέπει 14 γενικούς γιατρούς, λειτουργεί με 5 παθολόγους. Δεν έχει μικροβιολόγο, παιδίατρο, ακτινολόγος επισκέπτεται το Κ.Υ μια φορά τη βδομάδα. Από τους 6 επισκέπτες γιατρούς (δερματολόγος, ορθοπεδικός, οφθαλμίατρος χειρουργός, ΩΡΛ, γυναικολόγος) σήμερα έχει απομείνει μόνο  ο γυναικολόγος. Στο ασθενοφόρο σε σύνολο 9 οργανικών θέσεων υπηρετούν μόνο 5, σε μια περιοχή που έχει να καλύψει τεράστιες αποστάσεις. Ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός δεν έχει ανανεωθεί εδώ και πολύ καιρό. Παρουσιάζει προβλήματα στις κτιριακές εγκαταστάσεις, στο δίκτυο ύδρευσης, αποχέτευσης και στα ηλεκτρολογικά.

Κ.Υ. ΘΑΣΟΥ: Εξυπηρετεί 14. 000 μόνιμους κατοίκους, αριθμός που υπερδιπλασιάζεται τους καλοκαιρινούς μήνες. Με τεράστια προβλήματα για τους κατοίκους τους χειμερινούς μήνες εξαιτίας των λιγοστών δρομολογίων και των απαγορευτικών στη σύνδεσή του νησιού  με την Καβάλα κατά τους χειμερινούς μήνες. Υπηρετούν μόνο 2 γενικοί γιατροί σε οργανικές θέσεις και άλλοι 2 επί θητεία. Έχει ακάλυπτες θέσεις ειδικών γιατρών στα αγροτικά ιατρεία ευθύνης του. Προβλέπονται 4 θέσεις παιδιάτρου καλύπτει  μόνο μία. Από τις 15 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού μόνο οι 8 είναι λειτουργικές. Παρά το γεγονός ότι έχει ιδρυθεί ΕΚΑΒ στη Θάσο στην ουσία δεν άλλαξε τίποτε προς το καλύτερο. Από τις 8 θέσεις που προβλέπονται οι  5 είναι κενές, ότι αυτό σημαίνει για την κάλυψη του νησιού και την υγεία των κατοίκων. Παραμένουν κενές οι 2 θέσεις μαιών. Δεν υπάρχει κανένας επισκέπτης υγείας, τραυματιοφορέας, φύλακας, διοικητικός υπάλληλος και συντηρητής. Ο ένας υπάλληλος καθαριότητας καθαρίζει 1000τ.μ. Μεγάλα είναι επίσης τα προβλήματα στην προμήθεια υλικών γενικής χρήσης, ιατροφαρμακευτικού και ιατροτεχνολογικού υλικού.

Κ.Υ. ΝΕΣΤΟΥ: Εξυπηρετεί 23.500 κατοίκους σε ένα εμβαδό 678 τ. χιλ., περιλαμβάνοντας υον ορεινό Νέστο την πιο δύσβατη περιοχή του νομού. Υπάρχουν ανάγκες σε παιδιάτρους, ο παθολόγος και ο γυναικολόγος επισκέπτονται  το κ. υγείας  μια φορά τη βδομάδα. Το ασθενοφόρο λειτουργεί σε 2 βάρδιες καλύπτοντας και τα έκτακτα περιστατικά από τη Θάσο. Χρειάζεται συντήρηση και φύλαξη του κτιρίου, καθώς και συντήρηση μηχανημάτων και ασθενοφόρου.

Για τα κέντρα Υγείας Ελευθερούπολης, Θάσου και Π.Φ.Υ. στην Καβάλα κατατέθηκαν ερωτήσεις στη βουλή. Απάντηση πήραμε μόνο για το ΠΕΔΥ γενικόλογη και όχι απαντήσεις στα συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει το  κέντρο. «Άλλων ντ’ άλλων παπαγάλων» δηλαδή. Για τα άλλα απαντήσεις δε δόθηκαν, αν και κατατέθηκαν για δεύτερη φορά.

Είναι φανερό ότι με όλα αυτά τα προβλήματα δεν  μπορεί να προσφερθεί δημόσια δωρεάν Π.Φ.Υ. που να εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες. Δεν μιλάμε βέβαια για το πώς καλύπτεται ο τομέας της πρόληψης και της ενημέρωσης των κατοίκων. Αυτό στον καπιταλισμό βρίσκεται στη σφαίρα της φαντασίας, εκτός αν βάλεις το χέρι βαθιά στην τσέπη.  Το συμπέρασμα είναι ένα: Η Π.Φ.Υ στο Ν. Καβάλας οδηγείται στην πλήρη  απαξίωση  και κατ’ επέκταση σε πλήρη απαξίωση οδηγείται η ίδια η ζωή των λαϊκών στρωμάτων.

Και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πως αντιμετωπίζει αυτή την κατάσταση; Επαίρεται ότι ετοιμάζει μεταρρύθμιση για την Π.Φ.Υ., το «δίκτυο Π.Φ.Υ.», που τη  διατυμπανίζει με κάθε τρόπο (συνεντεύξεις, συσκέψεις κατά νομό κλπ), αλλά δεν υπολογίζεται η Καβάλα, γιατί οι Καβαλιώτες έχουν «υψηλούς οικονομικούς δείκτες»!!!;;;

Ορισμένες παρατηρήσεις γιατί  ο σκοπός του άρθρου δεν είναι η ανάλυση της «μεταρρύθμισης». Ανάλυση και κριτική έγινα επαρκώς από το ΚΚΕ και το Ριζοσπάστη.

Α) Η χρηματοδότηση της <<μεταρρύθμισης>> θα γίνει κυρίως  μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ , που δε γνωρίζουμε μέχρι πότε θα ισχύουν και με τι όρους θα  δώσουν τα χρήματα. Έχουμε πείρα από τα αντίστοιχα προγράμματα για το «Βοήθεια στο σπίτι», τους Παιδικούς σταθμούς κλπ.

Β) Με βάση τα όσα ισχύουν(νόμοι, μνημόνια)μαζικές προσλήψεις που έχει ανάγκες ο χώρος δε θα γίνουν, παρά μετακινήσεις γιατρών από και προς τα νοσοκομεία.

Γ) Στο «δίκτυο Π.Φ.Υ.» θα συμμετέχουν διάφοροι φορείς (ΜΚΟ, κοινωνικά ιατρεία, ΚΟΙΝΣΕΠ, Τ. Διοίκηση, ιδιώτες κλπ, δημιουργώντας ένα συνονθύλευμα που μόνο για το καλό της υγείας των λαϊκών στρωμάτων δε θα είναι, αντίθετα θα έχει σαν αποτέλεσμα την παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της υγείας.

Δ)Το όλο εγχείρημα δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί επαρκώς όταν οι δαπάνες για την υγεία είναι ψίχουλα και διαρκώς μειούμενες.

Ε) Μέσα σ’ ένα περιβάλλον καπιταλιστικής ανάπτυξης, δεν μπορεί να αναπτυχθεί Δημόσια Φροντίδα Υγείας, γιατί ο στόχος σ’ αυτό το σύστημα, που υπηρετεί πιστά και η τωρινή συγκυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες, είναι το κέρδος και μόνο το κέρδος. Πραγματική και σύμφωνα με τις λαϊκές ανάγκες Π.Φ.Υ. μπορεί να παρασχεθεί  μόνο όταν περάσουμε σε άλλο σχεδιασμό Σοσιαλιστικής  οικονομικής ανάπτυξης που τα μέσα παραγωγής θα βρίσκονται στα χέρια των εργαζομένων,  με κεντρικό σχεδιασμό θα παρέχεται στο λαό υψηλή ποιότητας δημόσια και δωρεάν υγεία.

Η νέα «μεταρρύθμιση» της κυβέρνησης θα χειροτερεύσει την υπάρχουσα Π.Φ.Υ. και βρίσκεται πολύ μακριά από τις λαϊκές ανάγκες .

Η υπόθεση πλέον βρίσκεται στα χέρια όχι μόνο των εργαζομένων στο χώρο της υγείας, αλλά και στα χέρια όλων των εργαζομένων, των α/α, των αγροτών, των συνταξιούχων, των γυναικών. Σ’ ένα τέτοιο αγώνα μπροστά πρέπει να μπουν τα συνδικάτα, όσα τελοσπάντων κατανοούν το ρόλο τους για να υπάρξουν αλλαγές προς τα λαϊκά συμφέροντα.

Ο Δήμος Ζαχαριάδης είναι μέλος της Τομεακής Επιτροπής Καβάλας του ΚΚΕ