ΕΦΚΑ: Μύθοι και αλήθειες…

Οι πρώτες ενδείξεις για τον νέο Ασφαλιστικό Φορέα είναι σαφέστατα αρνητικές και προμηνύουν μεγάλη ταλαιπωρία για τους υποψήφιους συνταξιούχους


 

Του Λεωνίδα Παππά

 


Ποδαρικό έκανε με το Νέο Έτος ο νέος Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), καθώς υποτίθεται ότι από τις 17 Ιανουαρίου 2017 ξεκίνησε να λειτουργεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για όλα τα εντασσόμενα σε αυτόν ασφαλιστικά ταμεία.

Ενώ, λοιπόν, μέχρι σήμερα η ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης ήταν υποχρεωτική μόνο στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, πλέον όλοι οι ασφαλισμένοι που υποβάλλουν αίτηση σύνταξη λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου, υποχρεούνται να την υποβάλουν ηλεκτρονικά και, ακολούθως, να διαβιβάζουν το ηλεκτρονικό πρωτόκολλο στο ασφαλιστικό τους ταμείο μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Το ίδιο θα συμβαίνει και στον ΟΓΑ, απλά ο ανταποκριτής θα κάνει τη διαβίβαση των δικαιολογητικών μετά την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης.

Κατά κανόνα, οι υποψήφιοι συνταξιούχοι είναι μεγάλης ηλικίας και δεν διαθέτουν επαρκείς γνώσεις χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών, ενώ οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ δεν υποχρεούνται και δεν θα αναλαμβάνουν να υποβάλουν αυτοί ηλεκτρονικά την αίτηση για λογαριασμό των ασφαλισμένων. Είναι σκόπιμο, συνεπώς, οι υποψήφιοι συνταξιούχοι να απευθύνονται σε δικηγόρους, προκειμένου να υποβληθεί σωστά το αίτημά τους, διότι η ηλεκτρονική εκ των υστέρων διόρθωση είναι αδύνατη.

Παρότι ο νέος φορέας διαφημίστηκε ως μεγάλη μεταρρύθμιση, προς το παρόν, έχει δημιουργήσει εικόνα απογοήτευσης, δεδομένου ότι η μετάπτωση των στοιχείων των ασφαλισμένων των εντασσομένων ταμείων  από τα αρχεία των ταμείων στον ΕΦΚΑ έχει οδηγήσει σε αλλαγή στοιχείων, σε λάθος καταχωρήσεις και σε απώλεια ασφαλιστικών δεδομένων, με αποτέλεσμα ήδη να καλούνται ασφαλισμένοι και να ειδοποιούνται να προσέλθουν με τι ταυτότητές τους στα κατά τόπους αρμόδια υποκαταστήματα, προκειμένου να προβούν σε ταυτοποίηση ή διόρθωση στοιχείων. Επίσης, δεν έχουν ακόμη στελεχωθεί οι αρμόδιες Διευθύνσεις του ΕΦΚΑ στην Αθήνα, με αποτέλεσμα να καθυστερεί αδικαιολόγητα επί οκτώ (8) μήνες η έκδοση των απαιτούμενων διευκρινιστικών εγκυκλίων για το νέο τρόπο υπολογισμού της σύνταξης, για το κόστος αναγνώρισης πλασματικών χρόνων αλλά και για τους συντελεστές επικαιροποίησης των συντάξιμων αποδοχών από το 2002 και μετά. Αποτέλεσμα αυτής της καθυστέρησης είναι η αδυναμία έκδοσης αποφάσεων για αιτήσεις σύνταξης και για αιτήσεις αναγνώρισης πλασματικών χρόνων που έχουν υποβληθεί μετά τις 13.05.2016. Εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι, λοιπόν, παραμένουν εγκλωβισμένοι και δεν μπορούν να λάβουν την οριστική τους σύνταξη ή ακόμη και προσωρινή, εάν η οριστική εξαρτάται από την προηγούμενη αναγνώριση πλασματικών χρόνων. Υπάρχουν περιπτώσεις συμπολιτών μας που περιμένουν έως και 8 μήνες χωρίς κανένα απολύτως εισόδημα, την ίδια ώρα που πληροφορούνται για την υποτιθέμενη μεγάλη ασφαλιστική «μεταρρύθμιση».

Σημαντική λεπτομέρεια αποτελεί το γεγονός ότι οι αποφάσεις απονομής σύνταξεις θα εκδίδονται πλέον μόνο από τις αρμόδιες Διευθύνσεις του ΕΦΚΑ στην Αθήνα. Αυτό, προφανώς, σημαίνει μεγαλύτερη καθυστέρηση και κατάργηση αποκέντρωσης, αφού χάνεται πια το στοιχείο της αμεσότητας και της εύκολης πρόσβασης και επαφής με τα αρμόδια τμήματα των τοπικών και περιφερειακών υποκαταστημάτων.

Εν κατακλείδι, πρέπει άμεσα οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες να στελεχώσουν τις αντίστοιχες υπηρεσίες και να «τρέξουν» τις διευκρινίσεις για να ξεμπλοκάρει το σύστημα και να αποσυμφορηθεί η ανυπόφορη κατάσταση εκατοντάδων χιλιάδων εκκρεμών αιτήσεων σύνταξης.

Σε τελική ανάλυση, πολύ αμφιβάλλω εάν αυτή η μεταρρύθμιση θα αποβεί προς όφελος των ασφαλισμένων, αφού οι πρώτες ασφαλείς ενδείξεις είναι σαφέστατα αρνητικές και προμηνύουν μεγάλη ταλαιπωρία για τους υποψήφιους συνταξιούχους.