Οι προκλήσεις και οι μοναδικοί φορείς ελπίδας

Προκαλώ: Γίνομαι η αιτία ενός γεγονότος, ασθένειας, συναισθήματος, δημιουργώ κάτι, προξενώ κάτι, επιφέρω...


 

Του Θανάση Σοφιανού

 


Η άποψή μου για τις δράσεις της Action Team-Καβάλα είναι εκφρασμένη εδώ και καιρό και μάλιστα δημόσια. Δείγμα αυτής μπορούν να δουν οι… ενδιαφερόμενοι που έχουν κοντή και επιλεκτική μνήμη εδώ, χωρίς να εκληφθεί η συγκεκριμένη παραπομπή και υπενθύμιση ως απολογία. Τουναντίον… Να μη θεωρήσουν, επίσης, ότι εκπροσωπώ κάποιους ή κάποιον, εκτός κι αν εξ ιδίων κρίνουν τα αλλότρια, οπότε πάω πάσο.

Η άποψή μου για τη συγκεκριμένη ομάδα δε θα αλλάξει, ασχέτως αν κάποιο μέλος της που βγαίνει μπροστά και φέρεται ως ο επικεφαλής της με… προκαλεί έστω έμμεσα για το αντίθετο. Και δεν θα αλλάξει γιατί η ομογενοποίηση των πάντων από το συγκεκριμένο άτομο που ομολογεί, παρεμπιπτόντως, σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ότι θέλει να «προκαλεί» (πάλι καλά που το παραδέχεται, άσχετα αν δεν το ξέρει), ου γαρ έρχεται μόνη.

Ο συγκεκριμένος πιτσιρικάς (καλό είναι να είσαι πιτσιρικάς και πολλοί ενήλικες προσπαθούν γι’ αυτό, μεταξύ αυτών κι εγώ), παρασυρμένος από τον Βολταιρισμό της εφηβείας (που πιάνει και πιο μεγάλες ηλικίες) εφηύρε έναν πολέμιο της Action Team-Καβάλα, με αφορμή την άποψη του Μπάμπη Γαμβρέλη για τις δράσεις της ομάδας.

Είναι καλό να έχεις το μικρόβιο της αντίδρασης, αρκεί να ξέρεις το γιατί (αρχέγονη λέξη, καταλύτης στην εξέλιξη του ανθρώπινου είδους). Ο κ. Γαμβρέλης εξέφρασε μια άποψη και το KAVALA POST, όπως και η εφημερίδα Νέα Εγνατία τη φιλοξένησαν, όπως και θα φιλοξενούν αμφότερα τα δύο προαναφερόμενα ΜΜΕ ΟΠΟΙΑ άποψη δεν προσβάλει ανθρώπους και συνειδήσεις.

Αν ο… εκπρόσωπος της Action Team-Καβάλα θεωρεί θέσφατο το γεγονός ότι η κάθε κίνηση της συγκεκριμένης ομάδας πρέπει να είναι αποδεκτή από το σύνολο των πολιτών της Καβάλας, τότε σίγουρα ο αυτοσκοπός της ομάδας έχει αλλοιωθεί, σχεδόν διαστρεβλωθεί εκ των έσω.

…Και δε με απασχολεί αν η ταυτότητα της ομάδας είναι πολιτική (με την ετυμολογική έννοια της λέξης, όντας άπαντες πολιτικά όντα) ή διασκεδαστική. Για να πω την αλήθεια, την προτιμώ διασκεδαστική. Αυτό έχει ανάγκη τώρα ο κόσμος, την διασκέδαση και την ανεμελιά. Άλλωστε, οι μεγαλύτερες επαναστάσεις, ξεκίνησαν από… παραγωγική ανεμελιά.

Ξαφνικά, όμως, ο… απολιτίκ χαρακτήρας της ομάδας καταρρίπτεται (εκ των έσω), όταν ο «εκπρόσωπός» της αναφέρει για την εκδήλωση με τα φαναράκια ότι «με τα έσοδα βοηθήσαμε δεκάδες οικογένειες που βρίσκονται σε άσχημη οικονομική κατάσταση εξαιτίας τις κυβέρνησης στην οποία κάποτε ήσασταν υποψήφιος (σ.σ.: αναφέρεται στον κ. Γαμβρέλη)».

Πολύ καλά κάνατε, περιττεύει, όμως, η επίκληση της άξιας συγχαρητηρίων κοινωνικής σας πράξης. Και προς τι η δηκτικότητα προς την κυβέρνηση; Τελικά θέλετε να «σας μπλέκουν» με «τέτοια πράγματα», όπως κατηγορήσατε ότι κάνει ο κ. Γαμβρέλης ή όντως «το μόνο που κάνουμε είναι να γεμίζουμε χρώμα αυτόν τον κόσμο»; Αποφασίστε…

Και ο όποιος κ. Γαμβρέλης δεν περιμένει να «βγάλει το ψωμάκι του» από μια άποψη που απλά δεν ταυτίζεται με την δική σας, πόσο μάλλον τα ΜΜΕ που αναφέρετε. Και δεν έχω καμία διάθεση να υποστηρίξω τον οποιονδήποτε συν-αρθρογράφο μου. Άλλωστε, δεν το έχει ανάγκη, όπως θεωρώ ότι η άποψη του μαθητή που εξανίσταται που κάποιοι δε συμφωνούν με τις δράσεις της ομάδας που ανήκει, δεν εκφράζει το σύνολο της ομάδας.

Κι όλα καλά μέχρι εδώ. Καλά κάνουν τα παιδιά και υποστηρίζουν ένθερμα τις δράσεις τους, τις διαφυλάττουν και τις προστατεύουν από τους «κακεντρεχείς» και «κακοήθεις» (lol). Κι εγώ το ίδιο θα έκανα. Και ουδόλως με απασχόλησε η διένεξη, μέχρι που άγγιξε τα όρια της αλαζονείας και της αγνωμοσύνης.

Το να θεωρείς «αστείο» ότι «ο Alpha Media Group (Λάμψη Fm, Eφημερίδα Νέα Εγνατία, ALPHA Radio 88,6) ήταν χορηγός επικοινωνίας σε κάθε εκδήλωση που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα», όπως αναφέρεται στην κοινοποίηση της ομάδας, είναι τουλάχιστον προκλητικό και προσβλητικό.

Το να… προκαλείς το KAVALA POST και τον Όμιλο Alpha Media Group να αδιαφορήσουν για ό,τι θα κάνετε, είναι εν γένει… προκλητικό. Το ίδιο θα έλεγα για οποιοδήποτε άλλο ΜΜΕ σάς στήριζε και το αντιμετωπίζατε με αυτόν το φθηνό, υποτιμητικό και επίπλαστα υπεράνω τρόπο, που δεν συνάδει με το νεαρό της ηλικίας σας. Εκτός κι αν σας περισσεύουν οι φίλοι και οι υποστηρικτές και χρειάζεστε… αντιπάλους, οπότε πάω πάσο.

Όσο για το… αν μπορούν να σας αγνοήσουν τα παραπάνω μίντια, όπως γράφετε με περισσή αλαζονεία, δεν το ξέρω. Αν η ερώτηση «πιάνει» κι εμένα, η απάντηση είναι εύκολη (για το ίδιον του χαρακτήρα μου), απλή κι απόλυτη… ΝΑΙ, ΜΠΟΡΩ και το πάω κι ακόμα παραπέρα: Το κάνω και χωρίς την υπόδειξή σας, μόνο και μόνο από το highlight της… αυτοανακήρυξής σας στον «μοναδικό φορέα ελπίδας για το μέλλον». Κι όχι απλά το κάνω, γουστάρω κιόλας, το απολαμβάνω.

Κι έχω κι έναν λόγο παραπάνω να το κάνω, γιατί συμμετείχα ενεργά στις εκδηλώσεις σας (βλέπε τρέξε με τον σκύλο σου), συμμετείχα ενεργά στο στήσιμό τους (βλέπε colors festival) και συμμετείχα ενεργά και στην ηθική στήριξή τους, μέσω των ΜΜΕ που… προκαλείτε να σας αγνοήσουν.

…ΜΜΕ που σας φιλοξένησαν στο studio του ALPHA Radio 88,6, πρόβαλαν και προμόταραν τις εκδηλώσεις σας μέσω της εφημερίδας Νέα Εγνατία και του Λάμψη 105,7 και μάλιστα αυτόκλητα, χωρίς να το ζητήσετε, γιατί απλά βρήκαν ενδιαφέρον αυτό που κάνετε.

Και… προκαλώ, σχεδόν το εύχομαι, τα μέλη της ομάδας να αμφισβητήσουν τα παραπάνω. Τόσο απλά και το κλείνω εδώ…

Υ.Γ.1: Η πρόκληση που με τόση ευκολία επικαλείστε απέχει ένα γράμμα από την πρόσκληση και μερικά γράμματα από την παράκληση. Αν εσείς, όντας έφηβοι, από αυτές τις τρεις ομόηχες λέξεις επιλέγετε την πρόκληση, τότε δεν υπάρχει καμία ελπίδα για το μέλλον και κανένας φορέας που να τη γεννά.

Υ.Γ.2: Γενικά, μ’ αρέσουν οι προκλήσεις. Ζω γι’ αυτές και ευχαριστώ κάθε φορέα… ελπίδας που μου δίνει κίνητρο να τις απολαμβάνω. Να είστε καλά…

Υ.Γ.3: Δεν αλλάζει η θετική άποψή μου για τις δράσεις της ομάδας. Ίσα ίσα. Απλώς βλέπω ότι κάποιοι πιτσιρικάδες (ευτυχώς λίγοι, προς το παρόν), χρησιμοποιώντας τη δυναμική τέτοιων ομάδων, γίνονται υπερόπτες (εύχομαι να μην κολλήσουν κι άλλους) από πολύ νωρίς και εθίζονται στην πρόκληση (μ’ έχει στοιχειώσει αυτή η λέξη) ίντριγκας. Και μετά αναρωτιόμαστε γιατί βρέχει μνημόνια… Καμιά ελπίδα.