Η συντεχνία αντεπιτίθεται

Επιλεκτική «ευαισθησία» και κουβέντα για την... ταμπακιέρα στην ανακοίνωση του ΤΕΕ-ΑΜ για τους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της ΠΕ Καβάλας


 

Του Ιωάννη Κ. Τσίγκα

 


Ουδεμία έκπληξη προκαλεί η ανακοίνωση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ-ΑΜ προς «συμπαράσταση στους συναδέλφους μηχανικούς» τους της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας (διαβάστε την εδώ). Είναι θεμιτή η υπεράσπιση του «σιναφιού», αρκεί να έχεις ξεκαθαρίσει –ως Διοίκηση, εννοώ– αν θες να είσαι «άλλος ένας» συνδικαλιστικός φορέας που «περιφρουρεί» τα του… οίκου του, ή –όπως συχνά-πυκνά αρέσκεσαι να αυτοπροσδιορίζεσαι– «ο θεσμοθετημένος σύμβουλος της Πολιτείας» με το κύρος αλλά και τις… ευθύνες που κουβαλάει μια τέτοια ιδιότητα.

Στιγμιότυπο προεκλογικής συνέντευξης Τύπου της ΔΚΜ, της παράταξης των Μηχανικών που σήμερα ελέγχει τη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ-ΑΜ. Τρίτη από δεξιά, η κ. Θεοδώρα Κουλουρά, Χημικός Μηχανικός, Αναπληρώτρια Διευθύντρια της ELFE AEBE μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2015, αμέσως μετά Αναπληρώτρια Διευθύντρια της ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016 και αμέσως μετά (μέχρι και σήμερα) Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Λιπάσματα Νέας Καρβάλης ΑΕ. Η κ. Κουλουρά τυγχάνει και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ-ΑΜ.

Η απουσία έκπληξης από την ανακοίνωση του ΤΕΕ-ΑΜ έγκειται στην εμπειρία του πρόσφατου παρελθόντος. Όταν το περασμένο καλοκαίρι η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα απευθύνθηκε στο Παράρτημα για να πάρει μια εμπεριστατωμένη γνώμη σχετικά με το αν λειτουργεί με ασφάλεια η ΒΦΛ (κατόπιν δημόσιων καταγγελιών του Σωματείου των Εργαζομένων περί στελέχωσης της Βιομηχανίας με ανειδίκευτο προσωπικό), τι έκανε η Διοικούσα Επιτροπή; Συγκάλεσε μία «σύσκεψη» με τους «συναδέλφους μηχανικούς» που εργάζονταν στα Λιπάσματα, ήπιαν έναν σαββατιάτικο καφέ και… τσουπ, νά ένα πόρισμα! Όλα καλά…

Σήμερα –και χωρίς να έχει ασχοληθεί στο ενδιάμεσο με το… θέμα– η Διοίκηση του ΤΕΕ-ΑΜ επανέρχεται στα των Λιπασμάτων, αυτήν τη φορά για να καταγγείλει δημόσια την επίθεση που δέχθηκαν «οι συνάδελφοι μηχανικοί» της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της ΠΕ Καβάλας με μοναδικό της… επιχείρημα ότι οι συγκεκριμένοι είναι «εξαιρετικής επιστημονικής κατάρτισης, υπαλληλικής αρτιότητας και αμέμπτου ηθικής».

Μα, ποιος… αμφισβήτησε αυτές τους τις «αρετές»; Είπε κανείς ότι έχουν, για παράδειγμα, «γιαλαντζί» πτυχία, ότι δεν δουλεύουν όσο θα έπρεπε ή ότι είναι… ανήθικοι; Οι απολυμένοι των Λιπασμάτων κατήγγειλαν (και τα ΜΜΕ κατέγραψαν, ως όφειλαν) συγκεκριμένα περιστατικά –που, να σημειωθεί, δεν έχουν διαψευστεί από κανέναν μέχρι στιγμής!– και στα οποία η ανακοίνωση του ΤΕΕ-ΑΜ δεν κάνει καμία αναφορά!

Τι κατήγγειλαν οι απολυμένοι; Ότι οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι παραβίασαν ρητή εισαγγελική εντολή και ότι αφού –υπό την πίεση της δημοσιοποίησης του θέματος, δεν χωράει αμφιβολία– την εκτέλεσαν (την εντολή), πήραν την… πρωτοβουλία (!) και έσβησαν από συγκεκριμένα έγγραφα συγκεκριμένα στοιχεία! Ότι οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι αγνόησαν δύο επιστολές-εντολές του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Εργασίας για «πάγωμα» της διαδικασίας μεταβίβασης της άδειας λειτουργίας του Εργοστασίου των Λιπασμάτων.

Τι έχει να μας πει το ΤΕΕ-ΑΜ γι’ αυτές τις συγκεκριμένες καταγγελίες; Ότι οι υπάλληλοι-«συνάδελφοι μηχανικοί» είναι «εξαιρετικής επιστημονικής κατάρτισης, υπαλληλικής αρτιότητας και αμέμπτου ηθικής»… Και αυτό, (αντ)επιχείρημα, δεν το λες

Τι ζητάει, τέλος, η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ-ΑΜ. Να… αφήσουμε (όλοι, οι απολυμένοι, η κοινωνία, ακόμη και τα… ΜΜΕ!) ήσυχους και απερίσπαστους τους «συναδέλφους μηχανικούς» να φέρουν σε πέρας τη «σύνθετη διαδικασία που αφορά τη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων» και «χωρίς αθέμιτες πιέσεις από οποιαδήποτε κατεύθυνση»

Έλα μου όμως που οι απολυμένοι έχουν καταγγείλει κάτι ακόμα –το οποίο επίσης δεν έχει διαψευστεί, παρά τη σοβαρότητά του– το οποίο οι κύριοι (και οι κυρίες) του ΤΕΕ-ΑΜ φαίνεται να «ξεχνούν» ή να το… προσπερνούν με μεγάλη ευκολία. Και ποιο είναι αυτό; Ότι οι ίδιοι οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι προέβαλαν στους απολυμένους ως «δικαιολογία» για την «βιασύνη» τους να υπογράψουν τα χαρτιά της μεταβίβασης της άδειας λειτουργίας της ΒΦΛ τις «απειλές που δέχονται από δικηγορικά γραφεία των Αθηνών που λειτουργούν κατ’ εντολήν των εμπλεκόμενων εταιριών»!

Σε αυτήν την περίπτωση, γιατί δεν βγήκε με δελτίο Τύπου η Διοικούσα του ΤΕΕ-ΑΜ να δηλώσει «συμπαράσταση στους συναδέλφους μηχανικούς» της Διεύθυνσης Ανάπτυξης; Ίσως επειδή δεν υπήρχε αυτοπρόσωπη παρουσία αυτών που προχώρησαν στις απειλές; Ή μήπως επειδή αυτές δεν είχαν καταγραφεί από τα Μέσα ως «σοβαρά συμβάντα» άξια λόγου και… ενασχόλησης;

Η επίδικη ανακοίνωση του ΤΕΕ-ΑΜ έρχεται λίγο μετά την –ομοίως κενή περιεχομένου και ουσίας– ανακοίνωση του Συλλόγου Υπαλλήλων της ΠΕ Καβάλας (διαβάστε την εδώ). Και τα δύο αυτά κείμενα έχουν την ίδια κατακλείδα: μιλούν για διαδικασίες που πρέπει να τηρηθούν «προς όφελος της κοινωνίας της Καβάλας».

Κι όμως. Η Καβάλα και το «συμφέρον» της δεν υπάρχει σε καμία τους γραμμή! Το «σινάφι» να ’ναι καλά και μακριά από τα… όμματα των «περιέργων».