Φίλιπποι, Mνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO

Όλοι να συναισθανθούμε το μέγεθος της ευθύνης και να διαχειριστούμε συνετά την επιτυχία...


 

Του Κυριάκου Λυκουρίνου

 


Το 1706, με εντολή του Λουδοβίκου ΙΔ΄, ξεκινά από τη Γαλλία μια πολυμελής αποστολή, με σκοπό τη συγκέντρωση αρχαιοτήτων και κάθε λογής καλλιτεχνικών θησαυρών. Επικεφαλής της αποστολής είχε οριστεί ο Paul Lucas, έμπορος, αρχαιοθήρας και αρχαιοκάπηλος. Φθάνοντας στους Φιλίππους ο P. Lucas θαυμάζει τον αρχαιολογικό χώρο που ανοίγεται μπροστά του…

«Στη γη των Φιλίππων […], ανάμεσα στα πολλά μισοκατεστραμμένα κτίρια, διακρίνονται καθαρά ωραίοι ναοί, κτισμένοι από λευκό μάρμαρο, υπέροχα ανάκτορα, που τα υπολείμματά τους δίνουν ακόμη μια μεγάλη ιδέα για την αρχαία αρχιτεκτονική, και πολλά άλλα μνημεία, άξια της μεγαλοπρέπειας των μοναρχών που βασίλεψαν εκεί».

Δύο αιώνες αργότερα θα αρχίσει η ανασκαφική έρευνα (το 1914, πρώτα από τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή) και τώρα, τρεις αιώνες μετά, ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων εγγράφεται στον κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Συγχαρητήρια στις δημοτικές αρχές Φιλίππων και Καβάλας (Λευτέρη Κωταΐδη και Λάζαρου Τσαταλμπασίδη – Κωστή Σιμιτσή και Δήμητρας Τσανάκα), στο Υπουργείο Πολιτισμού, στους επιστημονικούς και τοπικούς φορείς που εργάστηκαν για την προετοιμασία του φακέλου και την προβολή του αιτήματος.
Απομένει τώρα να συναισθανθούμε το μέγεθος της ευθύνης και να διαχειριστούμε συνετά την επιτυχία.

Αρχές και πολίτες της περιοχής μας πρέπει όλοι να φανούμε άξιοι της μεγάλης τιμής!