6 λόγοι για τους οποίους ΔΕΝ μπορεί να αναπτυχθεί η Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Σκέψεις με αφορμή την πρόσφατη Περιφερειακή Ημερίδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην Αλεξανδρούπολη


 

Του Βασίλη Τραϊφόρου

 


Στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που έγινε στην Αλεξανδρούπολη την περασμένη Κυριακή (σ.σ. διαβάστε σχετικό ρεπορτάζ εδώ) όλοι οι θεσμικοί ομιλητές –και δεν ήταν και λίγοι– αναφέρθηκαν στους τρόπους με τους οποίους θα αναπτυχθεί η περιοχή μας που, ως γνωστόν, είναι από τις φτωχότερες της Ευρώπης.

Και επειδή το να κάνουμε ασκήσεις επί χάρτου και εύκολο είναι και επιθυμητό για τα ευαίσθητα ώτα των ακροατών, πολύ επιγραμματικά θα αναφερθώ στους λόγους για τους οποίους ΔΕΝ μπορεί να αναπτυχθεί η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

1Μπορούν να αναπτυχθούν οι περιφέρειες έχοντας την σημερινή δομή και του σημερινούς πόρους;
ΟΧΙ διότι δεν έχουν ουσιαστικό λόγο και ρόλο στην αναπτυξιακή και κοινωνική διαδικασία της περιοχής τους. Με κυρίαρχο τον Περιφερειάρχη και συνεργάτες τους Αντιπεριφερειάρχες, αντιγράφουν το πρωθυπουργικό αποτυχημένο σύστημα. Ανεξάρτητη Περιφέρεια σημαίνει να φύγει η Αποκεντρωμένη και να δοθούν πόροι από τη φορολογία στις Περιφέρειες και οικονομικά κίνητρα για την ανάπτυξή της.

2Μπορεί η Περιφέρεια να είναι ο κύριος μοχλός ανάπτυξης;
ΟΧΙ χωρίς την ανάπτυξη των υποδομών-σιδηροδρομικό δίκτυο-θαλάσσιες μεταφορές-οδικές μεταφορές. Χωρίς σχεδιασμό του αστικού-αγροτικού-δημοσίου χώρου, χωρίς κτηματολόγιο, δασολόγιο. Χωρίς επενδυτικό περιβάλλον με τη βαρύτατη φορολογία των επιχειρήσεων και τον βρόγχο των μονοπωλίων των τραπεζών. Η κυβέρνηση εξοντώνει τη δυνατότητα ενίσχυσης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και επαγγελματιών, εξοντώνοντας συγχρόνως και τους φτωχά εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

3Με αυτό το γραφειοκρατικό και αναποτελεσματικό Δημόσιο που οι υπηρεσίες, οι δομές και τα άτομα δεν αξιολογούνται μπορεί να έχουμε Ανάπτυξη;
ΟΧΙ όταν υπάρχουν υπηρεσίες εν υπνώσει, δαιδαλώδες νομικό πλαίσιο και δικαιοσύνη βραδυπορούσα, δάσκαλοι και καθηγητές που κάνουν απεργία για να μην αξιολογηθούν και πανεπιστήμια με τη γνωστή οικογενειακή-οικονομική διαπλοκή.

4Μπορούμε να έχουμε βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς κεντρικό και περιφερειακό αναπτυξιακό σχεδιασμό;
ΟΧΙ και σε συνδυασμό με το βαρύτατο φορολογικό σύστημα υπάρχει η αποψίλωση των επιχειρήσεων, η αύξηση της ανεργίας, η φτωχοποίηση έτι περαιτέρω των συμπολιτών μας και διαφυγή των επιχειρήσεων στην Βουλγαρία και Κύπρο, είναι μία φυσιολογική κατάληξη. Δεν υπάρχει καμία κρατική υποστήριξη της επιχειρηματικότητας της ανταγωνιστικότητα και της καινοτομίας. Καμία!

5Μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη της γεωργίας-κτηνοτροφίας-αλιείας;
ΟΧΙ διότι χωρίς μείωση του κόστους παραγωγής (λιπάσματα ,φάρμακα, σπόροι, μηχανήματα) με συνεταιρισμούς απαξιωμένους, χωρίς ομάδες παραγωγών, με τα επιπλέον φορολογικά βάρη και με ανύπαρκτο επιστημονικό προσωπικό (3 κτηνίατροι για την ΠΕ Καβάλας!) δεν μπορείς να είσαι ανταγωνιστικός της Ιταλίας ή της Ισπανίας.

6Μπορούμε ως Περιφέρεια να παρέμβουμε στα κοινωνικά προβλήματα της περιοχής μας;
ΟΧΙ διότι ενώ οι συντάξεις μειώνονται, η ανεργία μεγαλώνει, τα επιδόματα αναπηρίας ελαττώνονται, η υγεία σε μερικές ΠΕ είναι άθλια και με την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας όνειρο άπιαστο, συνεχώς ολισθαίνουμε σε δρόμο κατηφορικό. Η Περιφέρεια ΑΜ-Θ, αδύναμη και ανήμπορη, κάτι προσπαθεί όμως δεν έχει ούτε τις αρμοδιότητες ούτε τους πόρους για να είναι αποτελεσματική στις παρεμβάσεις της.

Συμπέρασμα

Η χώρα έχει ανάγκη από μία ενιαία ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση του κράτους, με διοικητική αποκέντρωση, ριζική φορολογική μεταρρύθμιση με ανακατανομή πόρων και εξουσιών υπέρ των αυτοδιοικητικών θεσμών. Η περιφερειακή αποκέντρωση πρέπει να είναι ανοικτή στην κοινωνία, εγγυητής των κοινωνικών αγαθών, της δημοκρατικής έκφρασης, συντονιστής στην αναπτυξιακή διαδικασία, της κοινωνικής και οικονομικής ευημερίας, της προόδου, του πολιτισμού και της προστασίας του περιβάλλοντος, με συμμετοχικές διαδικασίες και με συνεχή έλεγχο νομιμότητας.

Ο Βασίλης Τραϊφόρος είναι μέλος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και περιφερειακός σύμβουλος ΠΑΜ-Θ