Η απάντηση στο δικό τους «μαύρο» είναι το δικό μας «κόκκινο»

Σκέψεις-θέσεις για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών-26 Ιουνίου


 

Του Δήμου Ζαχαριάδη

 


Το ΚΚΕ για τις  26 Ιούνη, μέρα Κατά των Ναρκωτικών, αλλά και κάθε μέρα και στιγμή  υψώνει φωνή διαμαρτυρίας και καταδίκης στην εντεινόμενη απόπειρα υποταγής των συνειδήσεων, ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων, μέσω της εξάρτησης από ναρκωτικές ουσίες, ώστε να μην αντιδρούν στη βαρβαρότητα που διαμορφώνει το εκμεταλλευτικό σύστημα για τη λαϊκή πλειοψηφία. Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ είχαν πάντα σταθερό μέτωπο ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά. Αναδεικνύεται λοιπόν η ανάγκη να ανοίξουμε ισχυρότερο μέτωπο στη λογική του συμβιβασμού για τα ναρκωτικά. Στις σημερινές εποχές βαθειάς καπιταλιστικής κρίσης η πάλη κατά των ναρκωτικών είναι αναπόσπαστο κομμάτι της λαϊκής πάλης ενάντια στην εξουσία του κεφαλαίου.

Το ΚΚΕ χαιρετίζει τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού που αντιστέκεται στην προπαγάνδα περί δήθεν αθώων ναρκωτικών και έτσι εμποδίζει τη νομιμοποίησή τους και την επιδημική εξάπλωσή τους, ειδικά μέσα σε συνθήκες κρίσης.

Υποστηρίζει θερμά το δικαίωμα όλου του λαού σε υπηρεσίες πρόληψης και το δικαίωμα των εξαρτημένων στη θεραπεία και την επανένταξη. Αναγνωρίζει τον ηρωισμό με τον οποίο δίνουν τη μάχη οι εργαζόμενοι στα επίσημα θεραπευτικά προγράμματα, καθώς και οι οικογένειες των εξαρτημένων που τους στηρίζουν.

Καταδικάζει την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που την ίδια ώρα που πετσοκόβει τις επιχορηγήσεις των προγραμμάτων απεξάρτησης, μεθοδεύει με διάφορα τεχνάσματα τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών και την αποδοχή τους απ’ το λαό. Τελευταίο <<κατόρθωμα>> της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η ψήφιση νομοθετικής ρύθμισης που επιτρέπει την καλλιέργεια της ινδικής κάνναβης για ιατρική-φαρμακευτική χρήση..Υπόβαθρο όλης αυτής της εξέλιξης είναι η προσπάθεια νομιμοποίησης των ναρκωτικών στην οποία πρωταγωνιστούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο ελληνικό και ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Μάλιστα η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ διοργανώνει κάθε χρόνο φεστιβάλ ναρκωκουλτούρας.

Τα ναρκωτικά, όμως, δεν είναι ούτε αθώα, ούτε μοδάτα, ούτε φάρμακα, ούτε λύση για την οικονομία. Τα ναρκωτικά είναι ό,τι μαρτυράει το όνομά τους: Νάρκη στο μυαλό και την ανθρώπινη υπόσταση, νάρκη στην πραγματική ελευθερία, νάρκη στην ελπίδα για μια άλλη ζωή, με δικαιώματα και αξιοπρέπεια για τον καθένα.

Τα ναρκωτικά τα έχει ανάγκη το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα και όχι οι άνθρωποι. Αυτό το σύστημα που υπηρετεί και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που αφού ξεδιάντροπα αφαίρεσε όποιο δικαίωμα των εργαζομένων είχε απομείνει από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, αφού στρώνει το δρόμο που οδηγεί στα ναρκωτικά, χτίζει ύπουλη επιχειρηματολογία για δήθεν φαρμακευτικό και ωφέλιμο χασίς, που θα σώσει και την οικονομία μας. Στον καπιταλισμό όπου τα πάντα είναι εμπόρευμα και μετρώνται με το κέρδος, έτσι και τα ναρκωτικά είναι εμπόρευμα με αμύθητα κέρδη και γι αυτό θέλουν να συνταγογραφούνται στα φαρμακεία. Το σημαντικότερο όμως  κέρδος για τον καπιταλισμό είναι ότι τα ναρκωτικά είναι μέσο χειραγώγησης συνειδήσεων και για αυτό έχουμε έξαρση της χρήσης και μαζικό είσοδο νέων ναρκωτικών σε συνθήκες κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος.

Φωτεινό παράδειγμα έχουν τις χώρες της ΕΕ που εφάρμοσαν τέτοιες πολιτικές, οι οποίες όμως παρουσιάζουν πενταπλάσια και δεκαπλάσια ποσοστά χρήσης στο γενικό πληθυσμό, αλλά και ειδικά ανάμεσα στους μαθητές.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό μας να αντιταχθεί σθεναρά στα σχέδια της ΕΕ και της κυβέρνησης που τα εφαρμόζει. Κανένας συμβιβασμός με τα ναρκωτικά. Κάθε απόπειρα νομιμοποίησής τους είναι στην ουσία προσπάθεια να μάθουμε να ζούμε με τη φτώχεια, την ανεργία, την αμορφωσιά, τις αιτίες δηλαδή που τα προκαλούν. Η δική μας ανάλυση προσδιορίζει την εξάρτηση σαν φαινόμενο κοινωνικής αποξένωσης, που αντανακλά στην εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης. Είναι δηλ. ένα φαινόμενο που έχει κοινωνικές, οικονομικές, ψυχολογικές, ιστορικές διαστάσεις. Είναι φαινόμενο  και γέννημα του καπιταλισμού. Η πάλη ενάντια στα ναρκωτικά έχει ιδιαίτερη σημασία σήμερα, σε συνθήκες όξυνσης της κρίσης, σε συνθήκες που τα δικαιώματα των νέων τσαλαπατούνται από την πολιτι9κή της κυβέρνησης , από τη στρατηγική του κεφαλαίου και της Ε.Ε. Το ΚΚΕ και Η ΚΝΕ μς τη στάση ζωής των μελών και φίλων του, μπορούμε να δείχνουμε στους νέους ότι η νεανική αγανάκτηση , τα νεανικά όνειρα και φιλοδοξίες δεν πρέπει να πηγαίνουν χαμένα στο δρόμο της φυγής, της αποξένωσης και της εξάρτησης από τις ουσίες.

Ο ΛΑΟΣ Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΒΡΟΝΤΟΦΩΝΑΞΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΕΔΚΙΚΗΣΟΥΝ

ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ = ΖΩΗ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΟΧΙ ΜΕ ΔΟΣΕΙΣ

Ο Δήμος Ζαχαριάδης είναι μέλος της Επ. Περιοχής ΑΜ-Θ του ΚΚΕ