Είναι κρίμα η σπουδαία τοπική ιστορία μας να αντιμετωπίζεται με προχειρότητα…

Δυστυχώς, για άλλη μια φορά φαίνεται να επιλέγεται ο εύκολος δρόμος μιας ακόμα «προχειροδουλειάς» η οποία δεν συμφέρει κανέναν, και κυρίως εμάς τους Καβαλιώτες...


 

Του Γιάννη Εριφυλλίδη

 


Αφορμή για τις παρακάτω σκέψεις έδωσαν η πρόσφατη εκδήλωση του Δήμου Καβάλας προς τιμήν των αρχαιολόγων και των φορέων που συνεισέφεραν στην ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της περιοχής μας και το συνέδριο τοπικής ιστορίας που προγραμματίζεται από το Δήμο Καβάλας για το Νοέμβριο του 2017 (και τα σχετικά δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο).

Καλή η σκέψη βέβαια για την εκδήλωση προς τιμήν της αρχαιολογικής κοινότητας και καλώς τιμήθηκαν όσοι τιμήθηκαν. Ωστόσο, υπήρξε μια «χτυπητή» παράλειψη: δεν τιμήθηκε ο αείμνηστος Καθηγητής Στυλιανός Πελεκανίδης.

Για την ιστορία, ο Στυλιανός Πελεκανίδης ξεκίνησε το 1958 την ανασκαφή του Οκταγώνου και από το 1961 ως Καθηγητής της Βυζαντινής Αρχαιολογίας ενέταξε την ανασκαφή των Φιλίππων στις πανεπιστημιακές ανασκαφές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μέχρι το θάνατό του το 1980 ανέσκαψε περίπου 12 στρέμματα ανατολικά του Forum των Φιλίππων και έφερε στο φως, μεταξύ άλλων, το Οκτάγωνο και τον κάτω από αυτόν προγενέστερο χριστιανικό λατρευτικό χώρο αφιερωμένο στη μνήμη του Αποστόλου Παύλου, καθώς και το Επισκοπείο.

Στις Κρηνίδες μάλιστα η κεντρική πλατεία έχει ονομαστεί Πλατεία Πελεκανίδη προκειμένου να τιμηθεί η μνήμη του σπουδαίου αυτού επιστήμονα που αφιέρωσε τη ζωή του στην έρευνα του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων. Το ερώτημα, λοιπόν, που τίθεται είναι ποιοι διοργάνωσαν την εκδήλωση εκ μέρους του Δήμου Καβάλας και πώς είναι δυνατόν να τους «ξέφυγε» κάτι τόσο σημαντικό. Και επίσης πώς δεν βρέθηκε κάποιος από τους μαθητές του Στυλιανού Πελεκανίδη να επισημάνει την παράλειψη και να ζητήσει να διορθωθεί πριν από την πραγματοποίηση της εκδήλωσης (και ας μην προβάλει κανείς ως δικαιολογία ότι τιμήθηκε η Πανεπιστημιακή Ανασκαφή Φιλίππων του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του ΑΠΘ στο σύνολό της – ο Στυλιανός Πελεκανίδης λόγω της εξαιρετικά σημαντικής προσφοράς του έπρεπε να τιμηθεί ξεχωριστά και επίσης ας μην ξεχνάμε ότι ξεκίνησε την ανασκαφή πριν από την ένταξή της στις ανασκαφές του ΑΠΘ).

Όταν, λοιπόν, ο Δήμος Καβάλας δεν είναι σε θέση να διοργανώσει με σοβαρότητα μια απλή εκδήλωση, πώς είναι δυνατόν να διοργανώσει συνέδριο τοπικής ιστορίας μέσα σε λίγους μήνες; Ποιοι θα το διοργανώσουν, με ποια κριτήρια θα επιλεγούν οι ομιλητές και ποιοι θα απαρτίσουν την επιστημονική επιτροπή, ποιο ακριβώς θα είναι το θέμα, για ποιον λόγο δεν επιδιώκεται συνεργασία με επιστημονικούς φορείς κύρους για τη διεξαγωγή ενός σοβαρού επιστημονικού συνεδρίου που θα συνδράμει στην περαιτέρω ανάδειξη της ιστορίας και την εν γένει προβολή της Καβάλας και της ευρύτερης περιοχής μας; Δυστυχώς, για άλλη μια φορά φαίνεται να επιλέγεται ο εύκολος δρόμος μιας ακόμα «προχειροδουλειάς» η οποία δεν συμφέρει κανέναν, και κυρίως εμάς τους Καβαλιώτες.

Δεν έχει δίκιο, λοιπόν, ο Θόδωρος Θεοδωρίδης; Δυστυχώς, έχει.