Και αμαρτίαν ουκ έχω

Ο Χριστός κι η Παναγία! 20.000 ευρώ θα πάρει ο Πέτρος Γαϊτάνος από τη Μητρόπολη του Άργους για να ψάλλει τα εγκώμια της Μεγάλης Παρασκευής! Και το ερώτημα είναι: από τον Χρήστο Σαντιγκάι πήραν προσφορά;


 

Του Μπάμπη Γαμβρέλη

 


Παρακολούθησα αυτές τις μέρες από το διαδίκτυο τη διάλεξη του θεολόγου-διδασκάλου Δημητρίου Νατσιού που δόθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο της Μητρόπολης Ελευθερουπόλεως με θέμα Οι Νέοι Φάκελοι Θρησκευτικών του Δημοτικού Σχολείου. Θα αποφύγω να σχολιάσω κάτι από τα όσα ειπώθηκαν. Θα μείνω μόνο σε τούτο που άκουσα για πρώτη φορά και αναφέρεται σε μία (από τις αμέτρητες αλλά ουχί και τεκμηριωμένες) ρήση του οσίου Παϊσίου. Την καταγράφω αυτολεξεί:

Πήγαν κάποτε το 1985 κάτι δάσκαλοι στο Άγιο Όρος και τον ρώτησαν γιατί την εποχή εκείνη γινόταν απεργίες. Και τον ρωτάν: Οι απεργίες γέροντα τι κακό κάνουν; Ολόκληρο μήνα τα παιδιά χωρίς μάθημα τα παιδιά θα γυρίζουν στους δρόμους. Απαντά ο άγιος Παΐσιος: Εγώ λέω τους δασκάλους ποτέ να μη κάνουν απεργία, εκτός αν πάνε να καταργήσουν τα θρησκευτικά, ή την προσευχή, ή να κατεβάσουν τον Σταυρό από την σημαία. Τότε πρέπει να διαμαρτυρηθούν οι δάσκαλοι… Δύο απορίες-παρατηρήσεις με την υποσημείωση ότι από τούδε και στο εξής, ο όσιος Παΐσιος, εκτός από επίσημος προστάτης των Διαβιβάσεων (!) θα μπορούσε να θεωρηθεί και προπομπός του νεοφιλελευθερισμού.

Απορία-παρατήρηση πρώτη: γιατί για τις 15 ημέρες των εορτών των Χριστουγέννων, τις 15 ημέρες των εορτών του Πάσχα και τους 3 μήνες του θέρους, δεν εκδηλώνεται η ίδια ανησυχία για τα παιδιά; Σε όλο αυτό το διάστημα δεν ελλοχεύουν οι κίνδυνοι του… δρόμου;

Απορία-παρατήρηση δεύτερη: είμαι πρόθυμος να δεχτώ ότι οι απεργίες «κάνουν κακό», κάτι που (απ’ ό,τι φαίνεται) ενστερνίζεται και ο ομιλητής-παιδαγωγός. Όμως (εικάζω, δεν παίρνω όρκο) ο ίδιος δεν απολαμβάνει τα οφέλη (κυρίως οικονομικά) που κατάφεραν οι συνάδελφοί του μέσω των απεργιών; Αν ναι, πόσο τίμιο (και χριστιανικά ηθικό) είναι να καρπώνεται κάτι που (εμμέσως πλην σαφώς) υπονομεύει και διαβάλλει;

Πώς το λέει ο Ευαγγελιστής Ματθαίος; Ουαί υμίν, γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριταί, ότι κλείετε την βασιλείαν των ουρανών έμπροσθεν των ανθρώπων· υμείς γαρ ουκ εισέρχεσθε, ουδέ τους εισερχομένους αφίετε εισελθείν.

LOL!

Στα εντελώς πεζά και καθημερινά, ο ΣΚΑΪ συνεχίζει απτόητος την ενημέρωση από το μέτωπο των εργατικών κινητοποιήσεων. Πληροφορίες που θέλουν τον Ριζοσπάστη να κινεί δικαστικές διαδικασίες για «κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας», κρίνονται ανεπιβεβαίωτες. Προς το παρόν…

Για το άλλο ρεπορτάζ του STAR με τη «μούφα» γυναίκα ιπτάμενου της Πολιτικής Αεροπορίας τα μάθατε, πιστεύω, οπότε πάμε παρακάτω…

Από υψηλά ιστάμενα πρόσωπα δέχομαι πιέσεις για να σταματήσω να ασχολούμαι με τον Μακάριο Λαζαρίδη. ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΟΚΥΨΩ! Μακάριος, Μακάριος, Μακάριος!!!

Καλέ, από πού μπορώ να μάθω ποιος ή ποια επιμελήθηκε τις εικαστικές παρεμβάσεις στο γραφείο του προέδρου του ΤΕΙ; Έχω ανατριχιάσει, λέμε!

Βρε, βρε την Αντιγόνη Λυμπεράκη! Ανέλαβε, λέει, Γενική Διευθύντρια της ΜΚΟ Solidarity Now, το έργο της οποίας απ’ ό,τι μαθαίνω, επικεντρώνεται σε ευπαθείς κοινωνικά και εθνολογικά ομάδες. Διευκρίνιση και μαζί υπενθύμιση: η Αντιγόνη Λυμπεράκη ήταν αυτή που ως… Ποταμίσια, εκδήλωνε δημοσίως την απέχθειά της προς τους φτωχούς, καταλογίζοντάς τους μάλιστα και ανωριμότητα ως πολίτες και ψηφοφόρους! Πάντα τέτοια (Μη Κυβερνητικά) μωρέ!

Καινούρια «περίπτωση» μάς συστήνουν οι δημοσιογράφοι των τοπικών καναλιών! Όνομα δεν θυμάμαι, αλλά προβάλλεται ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης του Βελόπουλου! Πόσους ακόμη θα ξεπλύνει αυτός ο… πλουραλισμός;

16.000 ευρώ για μία (μηνιαία παρακαλώ) ανάρτηση του λογότυπου του ΚΕΕΛΠΝΟ στην (παντελώς άγνωστη) ιστοσελίδα Βελόνα και Κλωστή δεν τα λες και λίγα!

Ο Γιάννης Ραγκούσης για τον Κυριάκο Μητσοτάκη: Μιλάει για αξιοκρατία, αυτός που ξήλωσε διευθυντή με 1.198 μόρια για να διορίσει τον κολλητό του που ήταν τελευταίος με 898 μόρια.

Άλλα 48.000 ευρώ για καταχώρηση του λογότυπου του ΚΕΕΛΠΝΟ. Αυτή τη φορά στην ιστοσελίδα… Έλληνες Δήμαρχοι! Αλλά οκέι, εδώ για τρεις μήνες!

Αυτή η μόδα να μετατρέπονται ελληνικά τραγούδια σε σουίνγκ, κομματάκι κουλή και ατάλαντη. Κάτι σαν… Μαραβέγια ένα πράμα!

Πολιτικά μιλώντας (άρα χωρίς «εθνικά θυμικά»), τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που βρίσκονται στην Ελλάδα, δημοκράτες δεν τους λες. Όχι τίποτε άλλο, αλλά για να ξέρουμε πάνω σε ποια βάση και σε ποιο μέτρο κουβεντιάζουμε.

Υπάρχει ένα καλό παρακολουθώντας όλο αυτό διάστημα τις επαναλήψεις στο MEGA: βλέπεις όλες εκείνες τις σειρές που στην εποχή τους «έσπαγαν ακροαματικότητες» και διαπιστώνεις –έστω και εκ των υστέρων– πώς διαμόρφωναν το «μέσο κοινό». Καλή ζωή, έρωτες, απιστίες, ίντριγκες, ξεκατινιάσματα, χαϊλίκια… Μία θεματολογία μέσα στην καθημερινή ψευδαίσθηση, ικανή να εθίσει την κοινωνία στην πρέζα της αφασίας, της αμορφωσιάς και του σταρχιδισμού. Όπερ και επετεύχθη!

Από την έκθεση για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ. Το βιολί που κατασκεύασαν οι έγκλειστοι στις φυλακές Αβέρωφ κομμουνιστές. Π Ρ Ο Σ Κ Υ Ν Ω!

Καινούρια πρόταση στο «τραπέζι» για την αξιοποίηση του παλιού Δικαστικού Μεγάρου. Να στεγάσει το Μουσείο (;) Κέρινων Ομοιωμάτων! Βάλτε τώρα που γυρίζει!

Από τη μια ο Μοντιλιάνι, από την άλλη το ρούφηγμα στον λαιμό του Τζανακόπουλου! Ανεβάζει επίπεδο ο αντιπολιτευτικός λόγος!

Παιδιά, αυτό με την ποινή φυλάκισης επτά μηνών στον Πάχτα για συκοφαντική δυσφήμιση, γιατί δεν «παίζει» στις ειδήσεις;

Με το που αγόρασε ο Μαρινάκης το Βήμα και Τα Νέα, ω του θαύματος, η κυκλοφορία τούς «πέταξε» στο συν 47 και 58 τοις εκατό αντίστοιχα! Κατά μία διαβολική σύμπτωση, ο Μαρινάκης τυγχάνει και ιδιοκτήτης του μοναδικού πρακτορείου διανομής Τύπου, του Άργους!

Αλλά κι αυτός ο Μοντιλιάνι, βρε παιδί μου! Χάθηκε κάτι σε πιο… ντυμένο;

Ο Χριστός κι η Παναγία! 20.000 ευρώ θα πάρει ο Πέτρος Γαϊτάνος από τη Μητρόπολη του Άργους για να ψάλλει τα εγκώμια της Μεγάλης Παρασκευής! Και το ερώτημα είναι: από τον Χρήστο Σαντιγκάι πήραν προσφορά;

Αν ήμασταν σοβαρή χώρα και σοβαρό κράτος, δεν θα περιμέναμε την ΟΥΕΦΑ να μας αποκλείσει από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Θα το κάναμε μόνοι μας! Αλλά εδώ ταιριάζει το άλλο με τους ψύλλους και τα άχυρα.

Νίκος Ξανθόπουλος! Εκτός από τον Θουκυδίδη, πωρωμένος και με τη ΔΕΑΥΚ!

Πείτε μου, σας παρακαλώ, ότι είναι τρολιά η δήλωση του Μίκη Θεοδωράκη ενάντια στη σφαγή αμνοεριφίων! Πείτε μου ναι, γιατί δεν θα αντέξω άλλο ξεπεσμό!

Ναι, εγώ συμφωνώ με την προτροπή του Πολάκη προς τη Χριστοφιλοπούλου να πάρει ηρεμιστικά νέας γενιάς. Θα ήταν όμως φρόνιμο (και ιατρικά ορθό) να τα προτείνει και σε κάτι έξαλλες της δικιάς του πλευράς. Για ονόματα στο… inbox!

Όχι, δεν πρόκειται για φόρο σε πελάτες ξενοδοχείων ημιδιαμονής. Για φόρο «πηδήματος» πρόκειται και καλό είναι να τιθασεύσετε τις ορμές σας.

Αρίστος Δοξιάδης: Δεν είναι ότι δεν ζήσαμε Διαφωτισμό. Είναι ότι δεν ζήσαμε καπιταλισμό. Πρέπει να το σκεφτόταν καιρό το απόφθεγμα ο… άριστος!

Κορυφαίο!!! Μοντιλιάνι είναι ζωγράφος και στη Λάρισα είναι η απάντηση στην ερώτηση: πηδούσε πολλές ο Αντρέας;

Όπως μας ενημερώνει το Πρώτο Θέμα, το σεξ μπορεί να αυξήσει τη πίστη στο Θεό! Τώρα εξηγείται γιατί είμαι όλη μέρα κάτω από το εικονοστάσι!

Εγώ που βλέπω κάθε μέρα την κυρά Ζαχαρούλα απέναντι, δεν με εκπλήσσει καθόλου το γεγονός ότι 3 στους 10 Έλληνες τρώνε ξύλο από τις γυναίκες τους. Φως φανάρι…

Διαβάζω τώρα στην Καθημερινή ότι μετά το 2700, δεν θα συμπέσει ποτέ ξανά το Ορθόδοξο με το Καθολικό Πάσχα! Δεν σας κρύβω ότι αγχώθηκα!

Εμείς εδώ στη Θάσο, τους… κάπως λίγο βραδύνους, τους λέμε «φωστήρες». Αναρωτιέμαι πώς να λένε οι Θεσσαλονικείς τον Γκιουλέκα!

Άντε, καλή Ανάσταση, καλό Πάσχα και, προπάντων, χωρίς κακεντρέχειες!