«Ιδεολογικοποίηση» (vol.2) του χριστουγεννιάτικου δέντρου, του καιρού και των προσκλήσεων στο Φεστιβάλ Φιλίππων

Σημεία των καιρών. Ή μήπως του... καιρού;


 

Του Θανάση Σοφιανού

 


Μεγάλος ντόρος έγινε με το Χριστουγεννιάτικο δέντρο το οποίο άναψε για λίγα λεπτά στο κέντρο της Καβάλας εν μέσω καλοκαιριού (διαβάστε το ρεπορτάζ εδώ) κι ακόμα μεγαλύτερος ντόρος έγινε με τον… ντόρο που προκλήθηκε από ένα -κατά βάση- αστείο, ευχάριστο για πολλούς και κυρίως, ανούσιο γεγονός.

Κανονικά ο δήμος Καβάλας θα έπρεπε να το «εκμεταλλευτεί» και να πει «ναι ρε, εμείς το ανάψαμε το δέντρο για να τρολάρουμε τον Φθινοπωρινό καιρό μέσα στο καλοκαίρι. Έχουμε χιούμορ και το δείχνουμε». Τουριστική πολιτική, έτη φωτός μπροστά.

Και στο κάτω κάτω, διεύρυνση της τουριστικής περιόδου δε θέλουμε; Ε ορίστε… Φέρνουμε τα Χριστούγεννα στο καλοκαίρι και στατιστικά έχουμε όλο τον χρόνο τουρίστες. Δηλαδή στην Αυστραλία που κάνουν Χριστούγεννα στις πλαζ είναι πιο μάγκες; Εξάλλου, όλα είναι θέμα συγκυριών και… ιδεολογίας.

Και μια που λέμε για καιρό, γιατί τόση πρεμούρα με τις βροχές στο καλοκαίρι; Beach bars έχετε όλοι ή είστε σταφυλοπαραγωγοί; Διότι μόνο αυτοί οι άνθρωποι έχουν «δικαίωμα» να βρίσκονται σε απόγνωση. Οι υπόλοιποι τι πρόβλημα έχετε; Που χάσατε 20 selfies παραπάνω στις παραλίες με το καινούριο γυαλί; Πάτε βγάλτε με το Χριστουγεννιάτικο δέντρο (βλέπε παραπάνω). Μεγαλύτερη απήχηση θα έχουν.

Και δεν μπορώ να ακούω αυτή την ψευτοευαισθησία του τύπου «το χαλάσαμε το κλίμα και δεν υπάρχουν πια εποχές»… Και μετά άφησε τα σκουπίδια στην παραλία, έβαλε μπροστά το 30 ετών αμάξι του που βγάζει περισσότερο καπνό κι από τη Χαλυβουργική κι όταν του είπαν για ανακύκλωση ψέλλισε «να πας να ζήσεις στη Σουηδία, εδώ είναι Ελλάδα».

Κι εδώ διακρίνεται ψήγμα «ιδεολογικοποίησης»… Να δείχνατε και την ίδια ευαισθησία για τις κλιματολογικές ανωμαλίες κι όταν τον Δεκέμβρη βαρούσε 25άρια και τι στον κόσμο. Αλλά εκεί μόκο. Ό,τι μας βολεύει. Και το αστείο είναι ότι άνθρωποι που έχουν οικονομικό πρόβλημα και δεν έχουν λεφτά ούτε για ανεμιστηράκι από τα Playmobil, δεν βγάζουν κιχ. Κι εδώ δημοσιοϋπαλληλίστικη μιζέρια σ’ αυτήν την πόλη.

Και μια που είπαμε για μιζέρια, πολλοί ήταν αυτοί που στράβωσαν στον δήμο Καβάλας με την ανάρτηση του Γεράσιμου Σκιαδαρέση για τις προσκλήσεις στο Φεστιβάλ Φιλίππων (διαβάστε το ρεπορτάζ εδώ). Νταξ, λίγο τραβηγμένη η ανάρτηση, μιας και στη συγκεκριμένη παράσταση δεν πήγαν όλοι όσοι είχαν πρόσκληση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν δόθηκαν εκατοντάδες «ελευθέρας» ΚΑΙ φέτος.

Και γράφω ΚΑΙ φέτος, γιατί το φαινόμενο δεν είναι καινούριο. Ένας θεσμός σαν το Φεστιβάλ Φιλίππων, πρέπει να δίνει προσκλήσεις, τιμώντας αυτούς που το τιμούν χρόνια. Άντε και στους πολιτικούς και στους αιρετούς. Στους ενεργούς όμως… Και προσωπικές προσκλήσεις. Για ρωτήστε, πόσα «ελευθέρας» δίνει το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και δείτε την αναλογία.

Κι όσον αφορά τους δημοσιογράφους και τους φωτογράφους (αυτούς που καλύπτουν έξω και είναι ενεργοί στην πράξη, όχι από το facebook) έπαιξε οικονομία… Μία ονομαστική πρόσκληση κι αυτή μονή. Δηλαδή θα πρέπει να κάνει τον φωτογράφο, τον δημοσιογράφο και τον εικονολήπτη, κρατώντας την κάμερα με τα δόντια.

Προσωπικά αδιαφορώ (για να μην πω ψιλοαφοδεύτηκα). Ας κόψουν τελείως τις δημοσιογραφικές, αλλά μαζί με καμιά 200αριά ακόμα τις οποίες παίρνουν διάφοροι «παράγοντες» και εκπολιτιστές της πόλης (κι άλλη ιδεολογικοποίηση) που νομίζουν ότι ο Γιάννης Χουβαρδάς είναι κάποιος ο οποίος αφήνει μεγάλο μπουρμπουάρ κι ας τις δώσουν σε άνεργους, σε πολύτεκνους και σε ανθρώπους με οικονομικά προβλήματα όχι μόνο από την Καβάλα, αλλά και από τις γύρω πόλεις (κοινωνική πολιτική λέγεται και μάλιστα ανέξοδη και μεγάλο πολιτικό bonus, για όποιον ενδιαφέρεται γι’ αυτό).

Και το ξαναλέω γιατί παίζει πολλή παρεξήγηση τελευταία (θα φταίει ο καιρός): Τη φάση με τις προσκλήσεις δεν την ανακάλυψε η νυν διοίκηση. Προϋπήρχε και μάλλον θα συνεχίσει να υπάρχει. Μέχρι να «δωρίσουν» ολόκληρο το Φεστιβάλ να τελειώνουμε…