Φωτιά στα… σανδάλια μας

Για μια στιγμή γιατί τα έχω ψιλομπερδέψει: Βόρεια Μακεδονία να μην υπάρχει, αλλά Βόρειος Ήπειρος να υπάρχει; Έτσι πάει;


 

Του Μπάμπη Γαμβρέλη

 


Είναι γνωστές, νομίζω, οι ακροδεξιές και εθνικιστικές απόψεις του κυρίου Γραμμένου. Το μαρτυρούν εξ άλλου και οι προεκλογικές παρουσίες του στις συνάξεις της Πατριωτικής Κίνησης. Από το σημείο αυτό όμως μέχρι να βγαίνει στα τοπικά κανάλια και να κομίζει πορίσματα για τον θάνατο του ομογενή από την Αλβανία, υπάρχει μία μεγάλη απόσταση. Και το λέω αυτό γιατί ο κύριος Γραμμένος, εκτός από πολιτικό πρόσωπο, είναι και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας. Ιδιότητα που –θεσμικά τουλάχιστον– δεν του επιτρέπει να διολισθαίνει σε φτήνιες και λαϊκισμούς.

Σε συνέντευξή του στην Ελεύθερη Ώρα, ο τομεάρχης της Χρυσής Αυγής στην Καβάλα καμώνεται τον φιλολαϊκό και τον αγωνιστή, λέγοντας πως: Βασικός κανόνας είναι ότι θα πρέπει να βρισκόμαστε πάντα δίπλα στον λαό γιατί αυτός είναι η αρχή, το μέσο και η ολοκλήρωση του αγώνα μας. Από τον λαό αντλούμε την δύναμη μας και με τον λαό συμπορευόμαστε για να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα του. Είναι προφανές ότι στο γενικό της πλαίσιο, μία τέτοια άποψη τυγχάνει ευρείας αποδοχής. Ποιος άλλωστε δεν θα ήθελε ανθρώπους να αγωνίζονται για την επίλυση των προβλημάτων τους. Ποια όμως ορίζει ως «λαϊκά προβλήματα» ο τοπικός χρυσαυγίτης για τα οποία και… αγωνίστηκε; Απολαύστε:

Αξίζει να αναφερθώ στην ανάρτηση ελληνικής σημαίας στη προς πώληση νησίδα Θασοπούλα, στην πορεία που πραγματοποιήθηκε στην πόλη ενάντια στην τουρκοποιήση και στην αναστήλωση του Μεντρεσέ και τέλος στην διαμαρτυρία για τη λειτουργία από τον δήμο Καβάλας αλβανικού σχολείου. Πιστεύω τώρα να έφυγε από πάνω σας ένα μεγάλο βάρος από τα προβλήματα που σας ταλαιπωρούν και σας βασανίζουν.

Και μιας και ο λόγος περί… χρυσαυγιτών, νά και κάτι από το… πανέρι της ενημέρωσης. Χαμογελαστός και με πολύ καλή διάθεση, ο Γιάννης Κομνηνός μάς γνωστοποιεί από το δελτίο ειδήσεων του Center ότι αναμένεται όνομα-έκπληξη υποψηφίου της Χρυσής Αυγής για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Άλλως πώς το ξέπλυμα των νεοναζί στο όνομα της (έρμης) δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Ό,τι καλύτερο έχει «ειπωθεί» για τον Τραμπ!

Σκαλίζοντας τις προάλλες κάτι παλιά τεύχη του ΠεριΩδικού της πόλης, «έπεσα» επάνω σε ένα σχόλιο, εξόχως… ζωντανό! Βρισκόμαστε στο μακρινό –μα και… ευάερο– 2002, είναι χρονιά αυτοδιοικητικών εκλογών και το επικοινωνιακό παιχνίδι βρίσκεται στην κορύφωσή του. Και πάνω εκεί, προβάλλει η… πρωταγωνίστρια:  Η κυρία Φώφη Γεννηματά –για όσους δεν θυμούνται, υποψήφια τότε για τη Νομαρχία Αθήνα-Πειραιά– αρνήθηκε να συμμετάσχει σε προεκλογική συζήτηση με τον κύριο Τζαννετάκο, διότι ο δημοσιογράφος της εκπομπής δεν είχε καλέσει τον κύριο Καρατζαφέρη. Παραδόξως, η κυρία Γεννημάτα δεν είχε εκφράσει κανένα πρόβλημα όταν σε προηγούμενες εκπομπές, οι δημοσιογράφοι δεν είχαν καλεσμένους τους κυρίους Γλέζο και Παφίλη. Αχ αυτά τα… σκαλίσματα! Πάντα διδακτικά (και επίκαιρα)!

Γεύμα στην «αυστηρώς πριβέ» Αθηναϊκή Λέσχη στο κέντρο της Αθήνας είχαν προ ημερών, ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και ο πρίγκιπας Νικόλαος, γιος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. Των αρίστων οι κοινότητες!

Κι άλλο από τα παλιά. Το 2010, με αφορμή τη δολοφονία βορειοηπειρώτη στον Βύρωνα από αστυνομικά πυρά, ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε πει εκείνο το περίφημο: Για να διασφαλιστεί η τάξη πρέπει να πεθάνουν και αθώοι. Έτσι για να θυμόμαστε…

Όταν στην Ελλάδα πετάς μολότωφ σε αστυνομικούς, είσαι τρομοκράτης. Όταν στην Αλβανία πυροβολείς με καλάσνικωφ αστυνομικούς, είσαι πατριώτης.

Σαν τα μανιτάρια του φθινοπώρου ξεπηδούν στο (σατανικό) διαδίκτυο οι (παρα)εκκλησιαστικές ιστοσελίδες. Καινούρια «σοδειά» το ekklisiaonline. Ο Θεός να μας φυλάει!

Καλεεεεεεεέ! Ποιος τη βάφει έτσι τη Φώφη; Σαν να ξεπήδησε από συναυλία των Slayer ήταν στην παρέλαση!

Τι κι αν ατόνησαν οι δραστηριότητες του δημάρχου Νέστου και έχω ξεμείνει από τα ευφάνταστα δελτία Τύπου που τόσο έχω λατρέψει. Τι κι αν η Στέλλα Μαρωνίτου δεν έχει πια εκείνες τις «θεματικές ορμές» που θα με εξιτάριζαν και θα με ενέπνεαν. Να είναι καλά ο Μακάριος Λαζαρίδης που με κρατάει σε εγρήγορση και με… ψυχαγωγεί! Δια πάσαν νόσον…

Απλά… υ π έ ρ ο χ ο !

Δεν χωράει καμία αμφιβολία ότι η Μηχανή του Χρόνου είναι μία έντιμη, σοβαρή και μετρημένη ιστοσελίδα. Κατά συνέπεια, το αναγνωστικό της κοινό και οι «επισκέπτες» της επικοινωνούν μέσα σε ένα πλαίσιο με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Ήτοι, με σεβασμό, νηφαλιότητα και πάνω απ’ όλα δημοκρατικά. Τουλάχιστον αυτήν την εικόνα είχα μέχρι πριν λίγες μέρες και συγκεκριμένα μέχρι να «εμφανιστεί» στην επικαιρότητα το συμβάν στις Βουλιαράτες της Αλβανίας.

Προβλέποντας τι θα μπορούσε να συμβεί στον δημόσιο διάλογο που θα συνόδευε τη συγκεκριμένη είδηση, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας θεώρησαν σκόπιμο και φρόνιμο να ενημερώσουν (και να προειδοποιήσουν) τους σχολιαστές ότι σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

Παρά την επισήμανση, παρά τις προτροπές για «πολιτισμένο διάλογο», παρά τις συνεχείς προτροπές για συνετισμό, ένα πολύ μεγάλο μέρος της γνωστής –και εν πολλοίς εξαγριωμένης– κοινότητας των σχολιαστών «αγρίεψε» και ξέφυγε από τα «επιτρεπτά όρια» Τόσο που ανάγκασε πολλούς αναγνώστες που συμμετείχαν στη συζήτηση να ζητήσουν την παρέμβαση των υπευθύνων της ιστοσελίδας και να προβούν σε πάνω από 100 αναφορές! Η απάντηση της ιστοσελίδας ήταν άμεση, άλλα μαζί και ενδεικτική του «διαδικτυακού συρφετού» που κυκλοφορεί! Διαγράψαμε 350 σχόλια, αποκλείσαμε οριστικά 50 παραβάτες. Ό,τι προλαβαίνουμε κάνουμε…

Συμπέρασμα; Αν όλα αυτά συμβαίνουν σε μία –το ξαναλέω– αξιοπρόσεκτη, σοβαρή και μετρημένη ιστοσελίδα, ο καθένας μπορεί να υποψιαστεί τι γράφεται και τι λέγεται στα (επιμελώς ανεξέλεγκτα)… αχούρια του διαδικτύου και στις φορτισμένες από ξερολιές, αγραμματοσύνη και φανατισμούς σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Δυστυχώς το «συλλογικό μας παραλήρημα», κάποιοι θα το εκμεταλλευτούν και κάποιοι θα το αξιοποιήσουν. Αργά ή γρήγορα…

Πού πάτε, ρε γατάκια συριζαίοι…

Όπα, τι έχουμε εδώ; Επανέκαμψε η υπόθεση της Μανωλάδας; Και ταυτόχρονα και αναίρεση από τον Άρειο Πάγο στην αθωωτική απόφαση μετά την καταδίκη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και την καταβολή αποζημίωσης στα θύματα; Και ο αντιεισαγγελέας; Διακρίνει πολλές πλημμέλειες, κακή ερμηνεία νόμου και ότι κακώς δεν αποδόθηκαν ρατσιστικά κίνητρα στην πράξη; Καλά νέα, δεν λέω, άλλα αυτή η «κακή ερμηνεία» δεν θα έπρεπε να έχει και κάποιο κόστος γι’ αυτούς που την… ερμήνευσαν; Λέω εγώ τώρα…

Με αφορμή τα παραπάνω, θυμήθηκα τα όσα είχε πει ο Εισαγγελέας στη δίκη του δολοφόνου Καζάκου, το 1999: Δεν νομίζω ότι ο κατηγορούμενος είναι ρατσιστής. Πρόκειται περί ενός Έλληνα σωβινιστή που οδηγήθηκε στα εγκλήματα από το μίσος του για τους οικονομικούς μετανάστες που ήρθαν στην χώρα μας. Κρατάει χρόνια η… επώαση!  

Ούτε 15 ημέρες πέρασαν από τότε που δόθηκε το όνομα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη σε δρόμο των Χανίων και έχουμε ήδη το πρώτο σοβαρό τροχαίο μετά από μετωπική σύγκρουση! Φυσιολογικά πράγματα, δηλαδή!

Αυτοί που θεωρούν ήρωα τον Κατσίφα, γιατί δεν πάνε να τον μιμηθούν; Άντε γιατί γεμίσαμε με πατριώτες από τα… Lidl.

Ως απίστευτο χαρακτηρίζει το iefimerida το γεγονός ότι τα μέλη του Ρουβίκωνα διοργανώνουν συναυλία για να καλύψουν τα έξοδα της δίκης τους. Η δημοσιογραφία στα… απίστευτά της!

Για μια στιγμή γιατί τα έχω ψιλομπερδέψει: Βόρεια Μακεδονία να μην υπάρχει, αλλά Βόρειος Ήπειρος να υπάρχει; Έτσι πάει;

Υπάρχουν τρεις χρονολογίες ταυτισμένες με μεγάλες εθνικές καταστροφές: 1897, 1922 και 1974. Ψάξτε τώρα και στην Ιστορία για να βρείτε τα αίτια και τις αφορμές που μας οδήγησαν σε αυτές. Κι αν ανακαλύψετε τίποτε «μεγάλες ιδέες» και εθνικισμούς, μην πέσετε από τα σύννεφα. Εκεί βρίσκεται ο… πόνος!

Η δημοσιογράφος από την Ουγγαρία που είχε κλοτσήσει μετανάστες στα σύνορα με τη Σερβία απαλλάχτηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας και τώρα εργάζεται σε κανάλι που πρόσκειται στην άκρα δεξιά. Φυσάει ένας «περίεργος» αέρας πάνω από την Ευρώπη!

Ποιος και ποια από εσάς είδε στην ΕΡΤ την εκπομπή για το άνοιγμα του Φακέλου της Κύπρου; Ρωτάω γιατί έχω μία υποψία πως… δεν!

Τα αθώα παιχνίδια των Jumbo είναι προϊόντα που κατασκευάζονται από 10χρονα κινεζάκια που αμείβονται με ένα δολάριο την ημέρα. Και αυτό από μόνο του αρκεί για να μη πατήσει κανένας γονιός στην αλυσίδα του εκμεταλλευτή.

Αυτός ο Κεγκέρογλου του ΚΙΝΑΛ πρέπει να καίει πολλά λάδια, ε;

Γνώμη για τον Τζορτζ Σόρος δεν έχω, αλλά αν κρίνω από αυτούς που τον μέμφονται και τον κατηγορούν, αρχίζω να τον συμπαθώ.

Όλα τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια και η πλειοψηφία των μεγάλων ΜΜΕ δεν είχαν κανένα πρόβλημα για: να μιλήσουν για ληστή με μαχαίρι στην περίπτωση του Ζακ Κωστόπουλου, να μιλήσουν για Πακιστανούς που κρατούσαν όμηρο και βασάνιζαν αστυνομικό στη Νίκαια, να μιλήσουν για Έλληνα ομογενή που τον πυροβόλησαν οι Αλβανοί αστυνομικοί γιατί ανέβασε την ελληνική σημαία. Ψεύδη και λαθροχειρίες που τρέφουν το «μέσα μας ζώο». Κι όλα αυτά μέσα σε έναν μήνα. Τι (επιτέλους) δεν καταλαβαίνεις;

Κι όποιος δεν καταλαβαίνει, δεν ξέρει πού πατά και πού πηγαίνει…