Για τον Πρωτομάρτυρα της Μακεδονικής Ελευθερίας

Ένα ακόμα ιστορικό μνημείο θα προστεθεί στην πόλη μας, σε περίοπτη θέση όπως αξίζει σ' αυτόν που τιμά...


 

Του Αλέξη Γούλα

 


Λίγες μέρες μάς χωρίζουν από μια ημερομηνία που αποτελεί σταθμό για τις δράσεις του Συλλόγου Δυτικομακεδόνων Νόμου Καβάλας.
Προσπάθειες χρόνων τελικά έδωσαν καρπούς και έτσι με μεγάλη χαρά, το Σάββατο 2 Μαρτίου 2019, στις 13:00, θα έχουμε τα αποκαλυπτήρια της προτομής του ήρωα Παύλου Μελά στον Δημοτικό Κήπο Καβάλας.

Η πίστη και η επιμονή του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου, η στήριξη της πρότασής μας από την ΕΑΑΣ και τον Δυτικομακεδόνα πρόεδρό της Θεόδωρο Τζατζάρη, η αποδοχή της από τη Δήμαρχο Δήμητρα Τσανάκα και την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, η ουσιαστική βοήθεια και χορηγία των αδελφών Τούλη, μας έφερε στην ευχάριστη θέση να προσκαλούμε ΟΛΟΥΣ τους Καβαλιώτες και όλους του Μακεδόνες για να συμμετέχουν σ’ αυτήν τη μεγάλη στιγμή.

Όταν σε ένα ΔΣ του Συλλόγου μας «έφερα» τη σχετική πρόταση και υπερψηφίστηκε ομόφωνα, κάνεις μας δεν μπορούσε να φανταστεί πως μας περιμένει ένας «Γολγοθάς», μια και η εποχή δεν ευνοεί παρόμοιες δράσεις. Όταν η περιρρέουσα ατμόσφαιρα προωθεί τη λήθη, εμείς προσπαθούσαμε με τις αγνότερες των προθέσεών μας να πάμε κόντρα σ’ αυτήν τη λογική. Όλη η διαδικασία μάς γέμισε γνώση και μας έκανε σοφότερους για το μέλλον.

Η δική μας συνεισφορά τελειώνει το επόμενο Σάββατο που θα γίνουν τα πολυπόθητα αποκαλυπτήρια. Ένα ακόμα ιστορικό μνημείο θα προστεθεί στην πόλη μας, σε περίοπτη θέση όπως αξίζει σ’ αυτόν που τιμά και καθήκον όλων μας είναι να το σεβαστούμε και να το προστατέψουμε, δείχνοντας τον πολιτισμό μας που όλοι πιστεύουμε πως έχουμε.

Ελπίδα μας είναι τα μικρά παιδιά που θα περνούν δίπλα του να ρωτούν τους γονείς τους για την ιστορία του Παύλου Μελά. Σκοπός μας οι δάσκαλοι να διδάσκουν τον Μακεδονικό Αγώνα μπροστά στον Πρωτομάρτυρα του, κόντρα σε όσα κάποιοι σχεδιάζουν. Τότε όλη η προσπάθεια μας θα έχει πιάσει τόπο και η λήθη θα έχει ηττηθεί. Τότε θα είμαστε σίγουροι ότι πράξαμε σωστά το καθήκον μας.

Ραντεβού το Σάββατο λοιπόν, στον Δημοτικό Κήπο. Στις 13:00 θα είμαστε ΟΛΟΙ εκεί.