Κεντροαριστερός

Αληθεύει ότι εκδότης τοπικού Μέσου Ενημέρωσης που έχει καταδικαστεί από το Δικαστήριο να εκτίσει την ποινή που του επιβλήθηκε σε πρόγραμμα Κοινωνικής Εργασίας την «ξεχρεώνει» ως δημοσιογράφος στο Δημοτικό Ραδιόφωνο;


 

Του Μπάμπη Γαμβρέλη

 


Και πάνω που ξεκίνησα να μελετώ τη βαθυστόχαστη ρήση του Μακάριου Λαζαρίδη τρεις είναι προτεραιότητες του Κυριάκου Μητσοτάκη: δουλειές, δουλειές, δουλειές, μαθαίνω για την ενασχόλησή του με την… κριτική ποίησης!!! Τα παρατάω όλα και πάω να εντρυφήσω.

Έχω και συνέχεια! Εμφανισιακά μιλώντας, αυτή η ποιήτρια με την οποία θα ασχοληθεί ο… κριτικός Μακάριος, δεν «φέρνει» κάτι μεταξύ Χρυσηίδας Δημουλίδου και συζύγου Πατούλη; Ξέρω, κιτρινισμός, αλλά θα έσκαγα αν το κράταγα μέσα μου.

Η «Ωκεανίδα», λέει, ήταν η αιτία της αναβολής της Αλφαβητοπαρέλασης. Πάντα είχα εμπιστοσύνη στις… ενάλιες νύμφες!

Εντάξει και ’γω τάσσομαι υπέρ της συνεργασίας με την Κεντροαριστερά (και ουχί ως… όψιμος), αλλά δεν θα φτάσω και στο σημείο να χαρακτηρίσω τον Νίκο Μπίστη «διανοούμενο της Αριστεράς». Μπάστα…

Μέρος από την ανάρτηση του Κωστή Σιμιτσή μετά την ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη στη Καβάλα: Τι μας είπε ο Νίκος; Ο φασισμός πρέπει να διωχτεί από την Ευρώπη και ο λαϊκισμός να τεθεί στο περιθώριο … Ανυπήρχε εθνική συνεννόηση, η Συμφωνία των Πρεσπών θα ήταν καλύτερη… Να υποθέσω ότι ο Νίκος δεν κινείται και τόσο «εντός γραμμής» ΚΙΝΑΛ; Ρωτάω γιατί προσπαθώ να «μεταφράσω» αυτό το… καλύτερη!

Σχόλιο κάτω από ανάρτηση-κριτική του Θεόδωρου Καλλιοντζή αναφερόμενη στον Νικήτα Κακλαμάνη: Το πόμολο όμως το γυαλίζει καλά!!! Μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε, ουδεμία αντίδραση στην αθλιότητα και (φυσικά) ουδεμία κίνηση διαγραφής του σχολίου.

Κι άλλο (κατά τι ασύντακτο εδώ) σχόλιο από τον «τοίχο» του Θεόδωρου Καλλιοντζή, «εμπνευσμένο» αυτήν τη φορά από μία αναφορά του τέως νομάρχη στον Ευκλείδη Τσακαλώτο: Απορώ με όποιους φορείς εδώ τον δέχτηκαν και δεν το λιντσάρισαν. Και σε αυτή την αθλιότητα, σιωπή και ανοχή από τον… οικοδεσπότη.

Ο Χριστός κι η Παναγία!

Αληθεύει ότι εκδότης τοπικού Μέσου Ενημέρωσης που έχει καταδικαστεί από το Δικαστήριο να εκτίσει την ποινή που του επιβλήθηκε σε πρόγραμμα Κοινωνικής Εργασίας την «ξεχρεώνει» ως δημοσιογράφος στο Δημοτικό Ραδιόφωνο;

Το Λιμεναρχείο Καβάλας συνέλαβε 31χρονο αλλοδαπό με την κατηγορία της παράνομης αλίευσης… αχινών! Για το «πάρτι» που έχουν στήσει εδώ και μήνες τα αλιευτικά σκάφη των… ημεδαπών στον κόλπο της Καβάλας και τις ακτές της Θάσου, γαργάρα…

Στο σημείο αυτό να σας ενημερώσω ότι σταμάτησε τη λειτουργία της η Δράση. Όπως επίσης ότι όλα στη ζωή είναι προσωρινά! (Τον έσκισα τον Κοέλιο).

Πώς το λέγαμε εκείνο παλιά; Ποτέ μην πεις σε γυναίκα ότι πάχυνε και σε κουκουέ ότι κάνει λάθος; Αναλλοίωτο!

Χάρης Θεοχάρης, πρώην βουλευτής του Ποταμιού, κατόπιν ιδρυτής-αρχηγός κόμματος από το οποίο… αυτοδιαγράφτηκε (!!!) και τώρα βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας: Η μακροχρόνια ανεργία δεν είναι φυσιολογικό φαινόμενο. Εγώ θα έστελνα κοινωνικούς λειτουργούς στα σπίτια αυτών των ανθρώπων να ελέγξουν μήπως έχουν πρόβλημα αλκοολισμού, κατάθλιψης κ.λ.π. Το είχε από παλιά το… ανεξέλεγκτον!

Είμαι σίγουρος ότι η απόφαση του Λάγκερφελντ να αφήσει ένα πολύ μεγάλο της περιουσίας του στο γατάκι του, πάρθηκε τη στιγμή που έμαθε ότι ο Παύλος Γιαννακόπουλος άφησε τη δικιά του στον Τράκη.

Συμφώνα με τον Άρη Πορτοσάλτε, η αύξηση της ανεργίας κατά 2,3% τον Ιανουάριο, είναι απόρροια της αύξησης του κατωτάτου μισθού. Τι κι αν η αύξηση άρχισε να εφαρμόζεται από τον Φεβρουάριο. Ντόρος να γίνεται…

300.000 κόσμο «είδε» το iefimerida.gr στη συναυλία του Ρίτσαρντ Μπράνσον για τη Βενεζουέλα. Δύο μέρες πριν την πραγματοποίησή της!

Ας ενημερώσει κάποιος την Έλενα Ράπτη ότι τα Σκόπια δεν έχουν καμία επιθυμία να αλλάξουν όνομα.

Πριν μερικά χρόνια στο Κόκκινο 105,5 είχε «παίξει» ως πρωταπριλιάτικο αστείο ότι ο Γιώργος Παπανδρέου προσχωρεί στον ΣΥΡΙΖΑ! Το κράτησα…

Ουκρανία, Κίεβο 2019. Κεντρικό mall της πόλης. Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ απλά θεατές.

Αν θέλετε τη γνώμη μου, δεν είναι καθόλου για πλάκα οι ουρές που κάνουν οι νέοι άνθρωποι για να αγοράσουν το βιβλίο του Ντάνου. Τραγωδία είναι και μάλιστα συλλογική!

Και μιας και αναφέρθηκα στις τραγωδίες, να συμπεριλάβω σε αυτές και την υποψηφιότητα του δημοσιογράφου Γιάννη Λοβέρδου στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας. Ναι, του γνωστού δημοσιογράφου που σπάει όλα τα ρεκόρ στα fake news.

Ελπίζω να μην είναι αλήθεια, αλλά τα τελευταία νέα «λένε» ότι κατεβαίνει στο Κερατσίνι υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία ο… Τάκης Τσουκαλάς! Αν όμως ισχύει, το γυρίσαμε ήδη στο… κωμικοτραγικό!

Χρωματιστά ψηφοδέλτια για τις εκλογές πρότεινε ο  Βαγγέλης Μεϊμαράκης! Μωρέ, καλά κάνει ο Κώστας ο Καραμανλής και δεν μιλάει καθόλου.

Νεοφιλελευθερισμός είναι να μπορούν οι εργαζόμενοι να διαλέγουν ιδιωτική ασφάλιση. Όταν οι εργαζόμενοι μπορούν να διαπραγματεύονται συλλογικές συμβάσεις είναι… σοβιετία. Γνωστά πράγματα.

Σοβαρά τώρα. Το Ποτάμι γιορτάζει τα 5 χρόνια από την ίδρυσή του;

Κατάντια δεν είναι που ξαφνικά ο Αρκάς ανακάλυψε ότι υπάρχουν δημαγωγοί και απατεώνες πολιτικοί που δεν θέλουν να ξεκολλήσουν από τη καρέκλα τους. Κατάντια είναι να εκδίδει το έργο του το Πρώτο Θέμα.

Πώς χαρακτήρισε ο Εισαγγελέας την πράξη του Κορκονέα;  Ανεξήγητη εγωιστική διάθεση; Και πώς τον Αλέξη Γρηγορόπουλο; Άτυχο της στιγμής; Κουφάλα γλώσσα! Μια χαρά τα… μπαλώνεις!

Μαύροι, Μεξικάνοι, Μουσουλμάνοι… Πάνε και τα Όσκαρ!

Πώς τον “κόβετε” τον… Λένιν;

Μισό λεπτό λίγο γιατί ακούω τώρα την κυρία Γεννηματά και κάνω κάτι υπολογισμούς. Αν για κάθε έναν που αποχωρεί από το ΚΙΝΑΛ υπάρχουν χίλιοι που προσχωρούν σε αυτό, ήδη στο κόμμα θα πρέπει να έχουν ενταχθεί το τελευταίο 48ωρο γύρω στα 80.000 μέλη! Ούτε στον παπά, Φώφη μου!

Δήλωση-βόμβα του δημάρχου Νέστου σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό: Στον Δήμο μας δεν χρειάζεται να γίνουν εκλογές! Αναρωτιόμουν και ’γω γιατί έχει σταματήσει εδώ και καιρό να μας ενημερώνει για τις μηνιαίες δραστηριότητές του!

Σας το είπα; Έβαλα στο facebook να τσεκάρω ποιο είναι το «ιστορικό μου δίδυμο» και μου βγήκε ο… Ιωσήφ Στάλιν! Το έχω!

Επίλογος θεατρικοπολιτικός, ίσως και ολίγον… στενάχωρος

Το σκέφτηκα αρκετά μέχρι να αποφασίσω να πάρω μέρος στο διάλογο που άνοιξε με αφορμή την ανανέωση της σύμβασης του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας με τον Θοδωρή Γκόνη, αλλά τελικά… ενέδωσα. Πριν όμως πω οτιδήποτε, θέλω να τονίσω (και να υπενθυμίσω) ότι με τον Θοδωρή μάς «δένει» μία μακροχρόνια φιλία, που σίγουρα είναι πολύ παλαιότερη (θέλω να πιστεύω και πιο στερεή και αληθινή) από εκείνη που οικοδόμησαν μαζί του οι σημερινοί του υποστηρικτές. Ενίοτε και ποικιλοτρόπως… ευνοούμενοι.

Χωρίς καμία επιφύλαξη, η «σφραγίδα» του Θοδωρή Γκόνη στο έργο του ΔΗΠΕΘΕ (αλλά και στο Φεστιβάλ Φιλίππων) θα μείνει ανεξίτηλη. Ως εκ τούτου, συνυπογράφω οτιδήποτε θετικό (έως… ενθουσιαστικό) έχει γραφτεί και ειπωθεί για τον ίδιο και τις δημιουργίες του. Άλλωστε, και εγώ προσωπικά στάθηκα πάντα αρωγός στα πνευματικά και καλλιτεχνικά του ευεργετήματα. Αποστασιοποιούμαι όμως από τη διάθεση (ή και την επιθυμία) πολλών να αναγορευτεί ως «ο αναντικατάστατος». Φρονώ ότι ούτε ο ίδιος θα επιθυμούσε μία τέτοια «μεταχείριση». Ταυτόχρονα, σκέφτομαι αν ο «κύκλος» που άνοιξε πριν από δέκα χρόνια, έχει «ανάγκη»… κλεισίματος. Αν ήρθε η ώρα ενός νέου εγχειρήματος. Μιας νέας πρότασης.

Όχι γιατί «πάλιωσαν» οι ιδέες του Θοδωρή. Όχι γιατί οι ιδέες του και οι αγωνίες του «τελμάτωσαν». Το αντίθετο. Παραμένουν ακόμη φρέσκες, γόνιμες και ελκυστικές. Ενδεχομένως και με μεγάλα «αποθέματα» εντός τους. Επειδή όμως πιστεύω βαθιά στον «θεσμό της ανανέωσης», θα τολμούσα να «ρισκάρω» και την οποιαδήποτε «σιγουριά». Και ας μου επιτραπεί και η εκτίμηση ότι η ανθρώπινη σοφία περιέχει μέσα της και την επιλογή της «οικειοθελούς αποχώρησης». Αυτά όμως αφορούν στον ίδιο τον Θοδωρή και λόγος δεν μου πέφτει.

Λόγος όμως μου πέφτει στο… διαδικαστικό μέρος της επιλογής και εδώ (χωρίς καμία αμφιβολία) είχαμε θεσμικό ατόπημα στα όρια της εκτροπής! Με λίγα λόγια, η διοίκηση του ΔΗΠΕΘΕ «έστησε» μία εκλογή-παρωδία η οποία όχι μόνον δεν τιμά τον «εκλεκτό» της, αλλά του υποσκάπτει το κύρος και την ηθική του. Του «ακυρώνει» τον σεβασμό και την αξιοσύνη. Πρωτίστως; Τον «στιγματίζει» απέναντι σε όλους εκείνους τους (μέτριους ή καλούς, μικρή σημασία έχει) συναδέλφους του που έθεσαν τον εαυτός τους και το έργο τους σε έναν προαποφασισμένο διαγωνισμό. Κοινώς, στημένο (και από πριν ξεπουλημένο).

Τέλος, η ανάδειξη του θέματος από τη δημοτική παράταξη Ο Τόπος της Ζωής μας κινήθηκε εξ αρχής μέσα στα όρια που της δίνει ο θεσμικός της ρόλος και ορθά οι θέσεις της κοινοποιήθηκαν στον δημόσιο διάλογο. Γεγονός που (για άλλη μια φορά) στάθηκε αφορμή για να εκτεθεί (να πω ανεπανόρθωτα;) η διοίκηση του ΔΗΠΕΘΕ και, κατ’ επέκταση, η ίδια η Διοίκηση του Δήμου.