Κοτέτσια στην παρανομία

Αυτοί που μέχρι χθες όμνυαν στις προσφυγικές μας παραδόσεις και παρουσιάζονταν ως οι συνεχιστές του προσφυγικού πολιτισμού, αυτοί οι ίδιοι «κυκλοφορούν» σήμερα με τη «σημαία του φόβου» και ζητούν να κλείσουν οι πόρτες μίας προσφυγικής δομής...


 

Του Μπάμπη Γαμβρέλη

 


Σωστή πέρα για πέρα η κριτική που άσκησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για το «δημοσιογραφικό μοντέλο» της ΕΡΤ επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ, άλλα η κριτική στα «κακώς κείμενα» πρέπει να γίνεται στην ώρα της και όχι κατόπιν εορτής. Αν αυτά που είπε ο πρώην υπουργός (άλλα και ο Στέλιος Κούλογλου) λεγόντουσαν στην ώρα τους, ίσως να είχαν αποφευχθεί φαινόμενα όπως αυτό της Ακριβοπούλου και του Καψώχα. Ίσως…

Οι οποίοι (Ακριβοπούλου και Καψώχας) αδίκησαν εαυτούς και αλλήλους εξ αιτίας του «δημοσιογραφικού μοντέλου» που κλήθηκαν να υπηρετήσουν. Εξ αυτού, μόνο άστοχη και αφελής μπορεί να χαρακτηριστεί η πρωτοβουλία τους να «πάρουν επάνω τους» τη δημόσια αντιπαράθεση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Θέλω να σας ενημερώσω ότι το περίφημο κοντέινερ των Εξαρχείων που με τόση «επικοινωνιακή λάμψη» απομάκρυνε από την πλατεία Εξαρχείων ο Δήμος της Αθήνας και η αστυνομία του Χρυσοχοΐδη (μέχρι και λάιβ μετάδοση «προσέφερε» στους θεατές του ο ΣΚΑΪ) ήταν ένα ανοιχτό ανταλλακτήριο βιβλίων και είχε τοποθετηθεί από τους αντιεξουσιαστές σε έναν χώρο όπου αλώνιζαν οι έμποροι ναρκωτικών. Αυτά!

Όπως συγκλονισμένος μαθαίνω από την εφημερίδα STAR, άνθισε το ακάνθινο στεφάνι του Χριστού. Το μεταφέρω γι’ αυτούς που δεν πιστεύουν ότι και ο κρίνος… εκσπερματίζει!

Υ π έ ρ ο χ ο !!! 440 ζευγάρια γυναικείων παπουτσιών, όσα και οι δολοφονίες γυναικών από τους συζύγους τους πέρυσι στην Τουρκία. Εργο του Vahit Tuna.

Η δημοσιογραφική αθλιότητα σε όλο της το μεγαλείο! Στην ιστοσελίδα Νεάπολις δημοσιεύεται ρεπορτάζ με τίτλο: Όλη η αλήθεια για τις «25 μέρες» που η 14χρονη Μαριάννα ήταν εξαφανισμένη. Σε αυτό, ο (επιρρεπής σε κάτι τέτοια) αναγνώστης θα διαβάσει τα εξής: Τα τελευταία 24ωρα η τοπική κοινωνία θορυβημένη παρακολουθεί τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου της Καβάλας κ. Γιώργο Γραμμένο με επανειλημμένες δηλώσεις του στα τοπικά ΜΜΕ να καλεί την Αστυνομία αλλά και το ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ να αποκαλύψουν τι πραγματικά συνέβη στην περίπτωση της 14χρονης Μαριάνας δηλώνοντας μάλιστα ότι θα καταφύγει στον Εισαγγελέα. Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές η 14 χρονη Μαριάννα παρουσιάστηκε οικειοθελώς στην Αστυνομία και δεν στοιχειωθετείτε από τα αποδεικτικά στοιχεία το αδίκημα της απαγωγής (αυτοί ήταν και οι αρχικοί φόβοι). Ένα ακόμα στοιχείο που προκύπτει από την αστυνομική έρευνα είναι και το γεγονός ότι δεν διέμεινε στη δομή φιλοξενίας μεταναστών (παρά τη φημολογία περί του αντιθέτου) στα π. στρατόπεδα Ασημακοπούλου όπου οι αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποίησαν 3 επισταμένους ελέγχους το διάστημα της εξαφάνισής της για την ανεύρεσή της χωρίς όμως να βρεθούν ίχνη της.

Εκτός από τον δημοσιογραφικό κανιβαλισμό που τον διακρίνει (μιλάμε για μία υπόθεση που αφορά σε ανήλικο) και πέρα από το γεγονός ότι καμία «αλήθεια» δεν προκύπτει από το ρεπορτάζ (που σιγά μην προέκυπτε), ο γνωστός εκδότης (και φίλα προσκείμενος στο ακροδεξιό συνονθύλευμα της πόλης) εμπλέκει στον «μύθο» του και τους πρόσφυγες του πρώην στρατοπέδου Ασημακοπούλου (τους οποίους μάλιστα χαρακτηρίζει «μετανάστες»), προσδίδοντας στο αφήγημά του… φυλετικές διαστάσεις. Και όλο αυτό, σε μια χρονική περίοδο που αρχίζουν να «κοχλάζουν» ξανά τα ρατσιστικά ορμέμφυτα των «φιλήσυχων νοικοκυραίων».

Και πριν προλάβω να τελειώσω με τα προηγούμενα, σκάνε μύτη οι 11 Πολιτιστικοί-Εξωραϊστικοί Σύλλογοι από τις συνοικίες της πόλης οι οποίοι υπογράφουν ψήφισμα με το οποίο δηλώνουν την αντίθεσή τους στη μετεγκατάσταση και άλλων προσφύγων στο στρατόπεδο Ασημακοπούλου. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή, γιατί έχει παραγίνει αυτή η ιστορία με τους συλλόγους.

Το κύριο και ουσιαστικό: δεν πρόκειται για συλλόγους που παράγουν πολιτισμό, την έννοια του οποίου έχουν ταυτίσει αποκλειστικά με την κακώς νοούμενη παράδοση και με τις εκδοχές της να καταλήγουν συνήθως σε απερίγραπτες γραφικότητες. Στην καλύτερη, διατηρούν ένα χορευτικό συγκρότημα και, κατά καιρούς, διοργανώνουν και από καμιά εκδρομή. Αφήνω κατά μέρος το εξωραϊστικό μέρος των δραστηριοτήτων τους, η ανυπαρξία του οποίου «δηλώνεται» καθημερινά μέσα από την εικόνα των γειτονιών τους.

Και αφού ΔΕΝ είναι αυτό που «περιγράφει» η «σφραγίδα» τους, τότε τι είναι; Κατά κανόνα, μικρές παρέες πολιτών με κοινά ενδιαφέροντα, ενίοτε και με προσωπικές (ή και επαγγελματικές) φιλοδοξίες που ακυρώνουν το στοιχείο της «κοινωνικής προσφοράς». Κοινώς, ομάδες «τοπικών παραγόντων» τρίτης και τέταρτης κατηγορίας.

Το δυστύχημα με όλους αυτούς τους συλλόγους είναι ότι «ζουν» με την ψευδαίσθηση της «παραγωγής πολιτισμού». Βοηθούσης και της δημοσιογραφικής μετριότητας, οι δράσεις τους απολαμβάνουν υπέρμετρη δημοσιότητα και άκριτη αποδοχή. Είναι δε, τέτοια η προβολή του «έργου» τους, που ένα πολύ μεγάλο της τοπικής κοινωνίας ταυτίζει τον πολιτισμό με τα βήματα ενός καλαματιανού και τα άλματα ενός τσάμικου. Οποία συμφορά!

Αυτά ως προς την «ταυτότητα». Γιατί (και ερχόμαστε στα επίδικα), το τελευταίο διάστημα οι σύλλογοι αυτού του «τύπου» άρχισαν να εκφράζουν και απόψεις επί της πολιτικής, κάτι που παλαιότερα απέφευγαν όπως ο διάολος το λιβάνι. Ήταν, βλέπετε, και εκείνη η υπερκομματικότητα που έπρεπε να διαφυλαχτεί ως κόρη οφθαλμού. Άσχετα αν αυτή (η κόρη) αλληθώριζε συνήθως προς τα… δεξιά.

Πολύ φυσιολογικά, το «κόλπο» με τη «στροφή» τους προς την πολιτική, να έχει για επίκεντρο τις εθνικό-πατριωτικές μας παραδόσεις, θεματοφύλακες των οποίων έχουν αυτοκλήτως χριστεί. Ως τέτοιοι μας «συστήθηκαν» στα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία, ως τέτοιοι έρχονται και τώρα να πρωτοστατήσουν στον αγώνα για την «καθαρότητα» της πόλης. Αυτοί που μέχρι χθες όμνυαν στις προσφυγικές μας παραδόσεις και παρουσιάζονταν ως οι συνεχιστές του προσφυγικού πολιτισμού, αυτοί οι ίδιοι «κυκλοφορούν» σήμερα με τη «σημαία του φόβου» και ζητούν να κλείσουν οι πόρτες μίας προσφυγικής δομής.

Και κάπως έτσι, αποκαλύπτεται ο «πολιτισμός» που διακονούν…

Δύο ζητηματάκια: Μία Μητρόπολη μπορεί και συντηρεί ολόκληρο «ειδικό γραφείο για τις αιρέσεις», άλλα δεν είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει ένα γραφείο… ορθογραφίας. ΕπικΥνδυνο σίγουρα! Και το άλλο: μπορεί κάποιος να μου πει τι είναι αυτές οι εναλλακτικές πρακτικές; Περιλαμβάνουν και… χαλαρωτικό μασάζ; Γιατί αν ναι, τότε εγώ… αιρετικός!

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ ο οποίος είναι και στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας «βγαίνει» στον RealFM και δηλώνει: Δεν ξέραμε ότι ο αναπτυξιακός νόμος της κυβέρνησης θίγει και εργασιακά μας δικαιώματα. Δεν γαμείς, ρε πρόεδρε. Εδώ οι άλλοι κοτζαμάν βουλευτάδες και ψήφιζαν μνημόνια χωρίς να τα έχουν διαβάσει, σε εσένα θα κολλήσουμε;

Εντάξει, είναι γεγονός ότι με τον Μακάριο (ένας είναι ο Μακάριος) ζούμε μία συνεχή επιθεώρηση. Με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, όμως; Αυτός που (κατά την καβαφική ρήση) θα μπορούσε να είναι «μία κάποια λύσις» σοβαρότητας, πώς με τόση ευκολία «μετακομίζει» από τα «ιδεολογικά του πεπρωμένα» και «ασπάζεται» θέσεις και απόψεις «προδοτών»; Τι να συνέβη άραγε και μέσα σε λίγους μήνες ανακάλυψε συμφέρουσες για τη χώρα εκδοχές της «επαράτου» Συμφωνίας των Πρεσπών;

Καλύτερα όμως να τον αφήσω να σας τα πει ο ίδιος, έτσι όπως τα διατύπωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του στην Καθημερινή:

…Είναι γνωστό το πολιτικό περιεχόμενο της συμφωνίας των Πρεσπών και η θέση της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας πάνω σε αυτό. Η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας αποτελεί παρεπόμενο της γενικότερης συμφωνίας των Πρεσπών. Ένα παρεπόμενο το οποίο δεν είναι τόσο αρνητικό όσο τα βλαπτικά στοιχεία της συμφωνίας αυτής. Στο πλαίσιο αυτό θα υπογραφεί ανάμεσα στους δύο αρχηγούς των επιτελείων η συμφωνία για την επιτήρηση (air policing) του εναέριου χώρου των Σκοπίων. Θεωρώ ότι κάτι τέτοιο είναι συμφέρον για τη χώρα μας διότι απλούστατα αν δεν συμβεί θα δοθεί η ευκαιρία σε άλλες χώρες κυρίως στην Τουρκία, που έχει εκφράσει ενδιαφέρον αλλά ίσως και στη Βουλγαρία η οποία επίσης έχει εκφράσει ενδιαφέρον χωρίς να διαθέτει καν τα απαραίτητα αεροπορικά μέσα. Επομένως αυτή την ώρα είναι επιβεβλημένη η υπογραφή του air policing των Σκοπίων διότι αυτό είναι προς όφελος του εθνικού συμφέροντος.

Αχ αυτά τα… παρεπόμενα!

Στο μεταξύ, το Συνέδριο των Εργατικών στη Βρετανία αποφάσισε πλειοψηφικά ότι η θέση του για το Brexit είναι ότι δεν έχει θέση για το Brexit. Διακρίνω διείσδυση… Παΐσιου!

Έλα μωρέ, ένα λαθάκι έκανε η ΕΛΑΣ, έφταιγε και η συνωνυμία και αντί για τον καταζητούμενο αεροπειρατή συνέλαβαν έναν άσχετο Λιβανέζο. Τι να πει και εκείνος ο έρμος ο σέντερ φορ των Τρικάλων ο Savo Dikanović (ύψος 2,11) που τον συνέλαβαν το 2009 νομίζοντας ότι είναι ο Παλαιοκώστας (ύψος 1,65);

Η στάση του Μετρό στο Νομισματοκοπείο, μετονομάζεται σε… Παναγιώτης Λαφαζάνης!

Και σαν να μη έφταναν όλα αυτά, έρχεται η άλλη και σου λέει ότι είναι προφυλακτική με τις γνωριμίες από το ίντερνετ. Δεν σωνόμαστε με τίποτε, ρεεεεεεε!!!