Εμπρός της γης οι… διψασμένοι

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Περιγιαλίου χαρακτηρίζει ληστές τους πρόσφυγες του Ασημακοπούλου, γιατί, λέει, του έκλεψαν τη... ροδακινιά. Ως εκ τούτου, εμένα που δεν έχω αφήσει φρούτο για φρούτο από τις αυλές της γειτονιάς μου, με λες και... Νταβέλη!


 

Του Μπάμπη Γαμβρέλη

 


Τ Ρ Α Γ Ι Κ Ο ! Η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων του Δήμου Καβάλας συνυπογράφει το κατάπτυστο ψήφισμα των 11 «πολιτιστικών» συλλόγων που ζητούν την αποπομπή των προσφύγων από το στρατόπεδο Ασημακοπούλου και το οριστικό κλείσιμο της δομής φιλοξενίας.

Και κάπως έτσι, οι υπογραφές των «προοδευτικών» της παράταξης Μουριάδη συνυπάρχουν με αυτή του δεδηλωμένου νεοναζί Δημήτρη Βογιατζή και με εκείνες των δημοτικών συμβούλων-συνοδοιπόρων της (πάλαι ποτέ) Πατριωτικής Κίνησης. Να «δώσω» ονόματα ή βοούν ακόμη στα αυτιά του Μουριάδη οι εναντίον του πρόγκες και τα γιούχα τους;

Ο πρόεδρος του (τρέχα γύρευε) Συλλόγου Περιγιαλίου χαρακτηρίζει ληστές τους πρόσφυγες που διαμένουν στο στρατόπεδο Ασημακοπούλου, γιατί, λέει, του έκλεψαν τη… ροδακινιά. Ως εκ τούτου, εμένα που δεν έχω αφήσει φρούτο για φρούτο από τις αυλές της γειτονιάς μου, με λες και… Νταβέλη!

Κατά τα άλλα, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 27,3% των Ελλήνων μαθητών υστερεί στην ανάγνωση και το 30% στα μαθηματικά. Να φταίνε οι ξένοι που μας αλλοιώνουν τον πολιτισμό μας;

Από τη συγκέντρωση των πολιτιστικών συλλόγων ενάντια στην παραμονή των προσφύγων στο στρατόπεδο Ασημακοπούλου. Ο πολιτισμός… αυτοπροσώπως!

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, δύο ημέρες μετά την πυρκαγιά (από βραχυκύκλωμα) στη Μόρια: Ο ΣΥΡΙΖΑ μας κληροδότησε το γκουλάγκ της Μόριας. Ο ίδιος, δύο μήνες πριν: Αναχωρώ από τη Μόρια με την εντύπωση, τη θετική, που αποκόμισα από την πληρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν και διαχειρίζονται οι υπηρεσίες της χώρας το προσφυγικό πρόβλημα εδώ στο νησί. Αν πρόκειται μόνο για τρικυμία εν κρανίω, οκέι!

Αυτό που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μετονομάζει το «προσφυγικό» σε «μεταναστευτικό», να το προσπεράσουμε ή όχι;

Καλέ, τι γίνεται εδώ; Αποκαλεί ο Κώστας Βαξεβάνης τον Λαζαρίδη «μακάριο στο πνεύμα». Ο Μακάριος (ο ένας ο μοναδικός!) του λέει ότι πήρε 1.500.000 ευρώ από την ΕΡΤ. Του απαντάει ο Βαξεβάνης ότι πρόκειται για ψέμα και συκοφαντία και ήδη έχει καταδικαστεί γι’ αυτό ο Φιλιππάκης της Espresso. Και του απαντάει ο Μακάριος: έχω δώσει εντολή για αγωγή, ποτέ ξανά κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ! Μιλάμε για ΤΟ… πνεύμα!

Έχω πρόταση! Οι Έλληνες ομογενείς που τόσο πολύ ενδιαφέρονται για το μέλλον της πατρίδας τους και θέλουν να το εκφράσουν και μέσω της ψήφου, να παίρνουν το αεροπλάνο και να έρχονται στα πάτρια για να… εκφραστούν! Ό,τι κάνει δηλαδή ένας Κοζανίτης που δουλεύει καλοκαιρινή σεζόν στη Ρόδο! Σωστό;

Πείτε μου ότι δεν είναι αλήθεια. Πείτε μου ότι είναι τρολιά. Πείτε μου ότι ο Μακρόν δεν τραβάει σέλφι μπροστά από το φέρετρο του Σιράκ. Πείτε το μου μπας και ξαναβρώ την αισιοδοξία μου…

Επειδή θεώρησα άκρως ενδιαφέρουσα την απάντηση του ιερέα του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής προς εκείνους που έκριναν ως υπερβολικό τον φωτισμό του (υπέρμετρα μεγάλου) Σταυρού που είναι τοποθετημένος στα βράχια πίσω από την εκκλησία, γι’ αυτό την παραθέτω αυτούσια και… επανέρχομαι:

Με αισθήματα λύπης, προβαίνουμε στην παρούσα δημόσια δήλωση-ανακοίνωση, για την προάσπιση της αλήθειας. Τις τελευταίες ημέρες, δημιουργήθηκε τεχνηέντως θόρυβος στα κοινωνικά δίκτυα σχετικά με τον φωτισμό του ευμεγέθους Σταυρού που εδώ και 2 χρόνια έχει τοποθετηθεί επάνω από τον ναό της Αγίας Παρασκευής. Κατηγορηθήκαμε δημόσια, χωρίς να ζητηθεί η θέση μας επί του θέματος, πως υποκλέπτουμε ρεύμα για τον φωτισμό του Σταυρού. Η αλήθεια είναι ότι υπήρχε έγγραφο αίτημά μας, κατατεθειμένο με αριθμό πρωτοκόλλου στον αρμόδιο φορέα, στο οποίο δεν υπήρχε έγγραφη αλλά προφορική θετική απάντηση από πλευράς του.

Στα 2 χρόνια που φωτίζεται ο Σταυρός, ουδέποτε υπήρξε κάποια διαμαρτυρία! Τελευταία, κάποιοι που ίσως αγαπάνε τον τόπο μας περισσότερο από εμάς ασχολήθηκαν ιδιαίτερα με το μεγάλο κατά τη γνώμη τους και επικίνδυνο θέμα που αντιμετωπίζει η πόλη μας… με τον φωτισμό του Σταυρού. Για να τους λυτρώσουμε λοιπόν από οποιεσδήποτε σκέψεις, ενημερώνουμε ότι πλέον, ο Σταυρός φωτίζεται και ταυτόχρονα φωτίζει, με έξοδα του Ι. Ν. Αγίας Παρασκευής. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους ασχολήθηκαν όψιμα με το θέμα αυτό και μας τίμησαν με την προσοχή τους.

Ειλικρινά, ελάχιστα με νοιάζει (και με αφορά) το αν η εκκλησία πληρώνει ή όχι το ρεύμα στη ΔΕΗ. Στη χώρα που ζούμε, το παράξενο θα ήταν να «κυλούσαν» όλα φυσιολογικά και οι δημόσιες υπηρεσίες και επιχειρήσεις να απαντούσαν εγγράφως και στην ώρα τους σε οποιοδήποτε αίτημα πολιτών ή φορέων. Ως εκ τούτου, εξ ίσου φυσιολογική και η στάση του ιερέα ο οποίος, ακολουθώντας την «πεπατημένη», έσπευσε (φρονώ ασθμαίνων) να φωτίσει τον Σταυρό χωρίς να έχει στα χέρια του επίσημα έγγραφα, γνωρίζοντας την «ασυλία» που παρέχει το κράτος στην… συνάδελφο Εκκλησία. Και καθώς Κράτος και Εκκλησία, ένα σώμα μια ψυχή, όλα καλώς καμωμένα.

Καλώς καμωμένα όμως δεν έχουν τα πράγματα, όταν αναγνωστούν με θεολογικούς και αισθητικούς όρους. Εκεί υπάρχει πρόβλημα και μάλιστα μεγάλο. Διότι, η Ορθόδοξη Παράδοση δεν ήταν ποτέ ταυτισμένη με υπερβολές και εντυπωσιασμούς. Σε καμία αρχιτεκτονική, εικαστική ή μουσική της «γλώσσα» δεν θα βρει κανείς «νεωτερισμούς» και «κοσμικότητες» που να παραπέμπουν σε εφετζίδικους αυτοσχεδιασμούς και φαντασμαγορικές εξαλλοσύνες. Γιατί η «γλώσσα» της Ορθόδοξης Εκκλησίας, κατά το μάλλον ή ήττον, ήταν ταυτισμένη και εναρμονισμένη με το λιτό, το σεμνό και το απέριττο. Μέσα σ’ αυτήν μπολιάζονταν ο Λόγος των Κειμένων και των Γραφών της. Μέσα από αυτήν κοινωνούσε τα Άχραντα των Μυστηρίων της. Ούτως ειπείν, μέσα από αυτή τη «γλώσσα» οφείλει να διδάσκει και να συμπεριφέρεται. Όταν όμως αυτή αρχίζει να φθίνει και να υποχωρεί, τότε μοιραία θα αρχίσει να… τραυλίζει και να υψώνει «φωτεινούς και ευμεγέθεις Σταυρούς». Καλή (;) ώρα…

Οι βετεράνοι του Ολυμπιακού διέγραψαν τον Τάσο Μητρόπουλο από τον σύλλογό τους, κρίνοντας ότι αποφάσισε να υπηρετεί τους εχθρούς της ομάδας!!! Επειδή υποψιάζομαι ότι οι «εχθροί» τους είναι κοινοί με αυτούς του Μαρινάκη, εγώ με τον Μητρόπουλο!

Ένα μεγάλο ΕΥΓΕ στον ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Στέλιο Κυμπουρόπουλο για την (εξαιρετικά τεκμηριωμένη) απάντησή του σε αυτόν τον απίθανο τύπο, τον Απόστολο Δοξιάδη, που χαρακτήρισε «ασπόνδυλους» όλους τους Έλληνες ευρωβουλευτές που ψήφισαν λευκό στο (εντελώς ανιστόρητο) ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που «καταδικάζει από κοινού τα εγκλήματα του Ναζισμού και του Κομμουνισμού», εκτιμώντας ότι το Σύμφωνο Ρίμπεντροπ-Μολότοφ καθιστούσε τη Σοβιετική Ένωση σύμμαχο της Γερμανίας (!!!) και, ως εκ τούτου, συνυπεύθυνη των όσων ακολούθησαν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (!!!).

Το σοβαρό σε όλη αυτή την ιστορία είναι ότι το κείμενο κατατέθηκε στην Ευρωβουλή όχι μόνο από τα κόμματα της Ευρωπαϊκής Δεξιάς (κάτι που δεν θα έκανε και ιδιαίτερη εντύπωση), άλλα και από τους Πράσινους και από τους Σοσιαλδημοκράτες.

Υπάρχει βέβαια και το τραγελαφικό της υπόθεσης που ακούει στο όνομα Άννα Μισέλ-Ασημακοπούλου. Της μόνης (μαζί με τον Εμμανουήλ Φράγκο της Ελληνικής Λύσις) από τους Έλληνες ευρωβουλευτές που ψήφισε θετικά. Και για να επιβεβαιώσω τον χαρακτηρισμό του «τραγελαφικού», αντιγράφω ένα μικρό απόσπασμα της απάντησης του Στέλιου Κυμπουρόπουλου προς τον Απόστολο Δοξιάδη, που «ακουμπάει» ευθέως και την (άνω-κάτω) ευρωβουλευτίνα της Νέας Δημοκρατίας: Ανήκω στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο οποίος στις 23 Σεπτεμβρίου του 1974 ανακοίνωσε επίσημα την υπογραφή νομοθετικού διατάγματος, με το οποίο νομιμοποιούνταν, έπειτα από 27 ολόκληρα χρόνια το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Ταυτόχρονα, καταργούνταν ο περιβόητος νόμος 509, που αποτέλεσε πηγή διωγμών, εξοριών, βασανιστηρίων και εκτελέσεων για χιλιάδες κομμουνιστές. Σεβόμενος τις προσωπικές μου αρχές και αξίες, τον ιδρυτή του κόμματος που εκπροσωπώ, τους συναδέλφους των ευρωπαϊκών κομμουνιστικών κομμάτων, επέλεξα το λευκό σε μια εποχή που εύκολα μπορεί να επιστρέψει στο μαύρο.

Γίνονται πραγματάκια…

Ο Γιάννης Χλώρος αναρωτιέται μέσω της ιστοσελίδας του evdomimera αν λειτουργεί νόμιμα ο ραδιοφωνικός σταθμός του ΣΥΡΙΖΑ στην Καβάλα! Ο Χλώρος, ρε πούστη μου, μιλάει για νομιμότητα!

Η πλάκα είναι ότι ο Χλώρος εγκαλεί το Κόκκινο γιατί –λέει– οι εκπομπές του τοπικού σταθμού είναι πολύ λιγότερες από αυτές που προβλέπει ο Νόμος, με συνέπεια η κάλυψη του προγράμματός του να γίνεται μέσω των αναμεταδόσεων.

Και λέω «πλάκα» γιατί ο εγκαλών, πρώτον: διαστρεβλώνει συνειδητά την πραγματικότητα (χωρίς να υπερασπίζομαι κάτι, ο τοπικός σταθμός του Κόκκινου, εκπέμπει δικό του πρόγραμμα ΚΑΙ στην απογευματινή ζώνη) και δεύτερον: λίγο μέτρο και σοβαρότητα να είχε, δεν θα άνοιγε ένα τέτοιο θέμα, καθότι παραμονεύει και εκείνο το «σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου»! Και επ’ αυτού, ερωτώ: 1) Θεωρεί ο Γιάννης Χλώρος ότι η, σχεδόν 18ωρη αναπαραγωγή τραγουδιών μέσω playlist, συμβαδίζει με τις προϋποθέσεις εκείνες που καθιστούν έναν ενημερωτικό σταθμό νόμιμο; 2) Με πόσους δημοσιογράφους και με πόσο προσωπικό καλύπτει τις λειτουργικές του ανάγκες ο σταθμός του; Γιατί, αν δεν κάνω λάθος, ο Νόμος ορίζει συγκεκριμένο αριθμό εργαζομένων για να θεωρηθεί νόμιμη η λειτουργία του. Και μένω σ’ αυτά.

Για τα άλλα, εν καιρώ…