Κνίτες παντού

Μετά την καταγγελία του Μπάμπη Παπαδημητρίου ότι επί ΣΥΡΙΖΑ το Μαξίμου είχε μετατραπεί σε... χασισοποτείο, βρέθηκε Εισαγγελέας που διέταξε προκαταρκτική έρευνα! Να υποθέσω ότι στο Δικαστικό Σώμα κάνουν θραύση τα... ληγμένα;


 

Του Μπάμπη Γαμβρέλη

 


Θα ήμουν εντελώς αφελής αν περίμενα από τον Νίκο Παναγιωτόπουλο να απαντήσει στις ερωτήσεις που δημόσια του έθεσα σχετικά με το (μείζον) θέμα που προέκυψε με το ΚΕΘΕΑ [διαβάστε τις εδώ]. Ας γνωρίζει όμως ότι πολλές φορές και η σιωπή μπορεί να δώσει αποκαλυπτικές απαντήσεις.

Μαθαίνω ότι στη συνάντηση που είχε ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Κώστας Αντωνιάδης με μία αντιπροσωπεία από ανθρώπους του ΚΕΘΕΑ, δήλωσε ότι αγνοούσε την ύπαρξη του φορέα! Θέλω να πιστεύω ότι ο… πληροφοριοδότης μου είχε πρόβλημα ακοής!

Τη γνώμη μου για τον πολιτικό Σταύρο Θεοδωράκη την έχω εκφράσει άπειρες φορές και τις περισσότερες από αυτές (για να μην πω σχεδόν όλες), η κριτική μου υπήρξε εξόχως αυστηρή και κατά κανόνα αρνητική ως προς τις επιλογές του. Τώρα όμως οφείλω να του «βγάλω το καπέλο» και να του πω χίλια μπράβο. Και αυτό γιατί ο Σταύρος Θεοδωράκης είναι ο μόνος από τους αρχηγούς των κομμάτων που δεν μπήκαν στη Βουλή που αρνήθηκε να λάβει την κρατική επιχορήγηση των 500.000 ευρώ, την οποία, βάσει νόμου, δικαιούται το Ποτάμι. Και έχει ακόμη πιο μεγάλη (ηθική και πολιτική) αξία αυτή του η πράξη, για το γεγονός ότι τα χρήματα τα πρόσφερε στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο για να ενισχυθούν οικονομικά οι νέοι επιστήμονες που εκπονούν ή ολοκληρώνουν το διδακτορικό τους, αποκτώντας τα όποια κίνητρα για να μείνουν στην πατρίδα τους.

Να θυμίσω ότι την ίδια επιχορήγηση λαμβάνουν τη στιγμή αυτή ΚΑΙ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του Πάνου Καμμένου ΚΑΙ η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη ΚΑΙ η ΔΗΜΑΡ.

Και μη μου πείτε ότι ο Σωμερίτης είναι τίποτα συριζαίος…

Είχα την ατυχία να καθίσω να παρακολουθήσω ιντερνετικά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και ακόμη δεν μπορώ να συνέλθω από το… επίπεδο! Ένα μόνο θα σας πω: μπροστά του, τα καφενεία της ελληνικής επαρχίας μοιάζουν με… Βουλή των Λόρδων!

Μου την «έπεσε» διαφήμιση στο ίντερνετ για σκεύασμα που καταπολεμά την ανδρική αδράνεια και ενισχύει τη λίμπιντο! Είναι βέβαιο, αδέλφια μου (και… συμπάσχοντες), ότι μας παρακολουθούν!

Αυτοί που τις προάλλες βράβευσαν τον Ντράγκι δεν είναι οι ίδιοι που το 2015 τον έκραζαν που επέβαλε το κλείσιμο των τραπεζών;

Διαβάζω ότι η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας οργανώνει τιμητική εκδήλωση για τον δημοσιογράφο Βαγγέλη Παπαδόπουλο στην οποία θα παρουσιαστούν και δύο βιβλία του. Και αναρωτιέμαι: ποιοι είναι οι εμπνευστές αυτών των… πρότζεκτ;

Πέρα για πέρα θετική η δήλωση-πρόθεση του Θόδωρου Μουριάδη για τη σύσταση Οργανισμού για το Φεστιβάλ Φιλίππων. Για την ιστορία (και για να ευλογήσουμε και τα γένια μας), η πρόταση αυτή «ακούστηκε» πρώτη φορά από το προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Πόλης πριν 12 χρόνια! Κάλλιο αργά που λένε…

Κοίτα να δεις μαγκιά ο Κώστας ο Κυρανάκης! Ζήτησα –γράφει– ο ίδιος τη βουλευτική μου ασυλία για λόγους αρχής (εδώ γελάνε) μετά τη μήνυση που δέχτηκα από ΜΚΟ που θεώρησε ρατσιστική τη λέξη «Ελληνόπουλο». Παλικάρι μου, αυτά να πας να τα πεις αλλού. Στα δικά σου ακροατήρια και στα δικά σου σινάφια. Σε εκείνους που, εθισμένοι στο ψέμα και τηn παραπληροφόρηση, δεν πρόκειται να μάθουν ποτέ ότι η μήνυση δεν συνδέεται με τη χρήση της λέξης «Ελληνόπουλο», αλλά με την απάντησή σου σε σχόλιο για τα επιδόματα σε Ρομά. Για την ιστορία (και μόνο), παραθέτω το κρίσιμο σημείο της μηνυτήριας αναφοράς.

Είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης ότι το Καζίνο στο Ελληνικό θα είναι ο νέος Παρθενώνας και εγώ ο καλοπροαίρετος τον πίστεψα! Και πάνω που περίμενα να δω την Ευγενία Μανωλίδου… Καρυάτιδα, σκάει μπροστά μου η μακέτα των επενδυτών. Αποτέλεσμα; Οι προσδοκίες μου να έχουν περιοριστεί στην… Άννα Παναγιωταρέα!

Επειδή δυσκολεύομαι να το καταλάβω: δηλαδή οι πρόσφυγες δίνουν δέκα χιλιάρικα στον διακινητή για να έρθουν εδώ και να παίρνουν 400 ευρώ τον μήνα; Μήπως να το ψάξουμε λίγο με την… ευφυΐα μας;

Ο Μάκης Βορίδης παραβρέθηκε, λένε, σε χουντικό γλέντι. Συγχωρέστε με, αλλά δεν μπορώ να βρω πού ακριβώς είναι η είδηση!

Από τη μια έχεις τη Δήμαρχο Πεντέλης να δηλώνει ότι δεν θέλει ανήλικα προσφυγόπουλα γιατί θα… ενηλικιωθούν και από την άλλη την υφυπουργό Εργασίας να δηλώνει σε εκπομπή της ΕΡΤ ότι τα περισσότερα από τα ασυνόδευτα ανήλικα είναι αγόρια όχι κάτω των 15 ετών άρα δε χρήζουν της ίδιας προστασίας με τα υπόλοιπα. Όχι που θα αργούσε να εμφανιστεί η… σοβαρή Χρυσή Αυγή!

Μία φανταστική συνέντευξη για εργασία από το κοντινό μας μέλλον:

-Τι τελείωσες εσύ;
-Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
-Καλά, καλά. Εσύ;
-Μηχανικός στο κολέγιο «Αριστεία».
-Ωωωω περάστε, αγαπητέ μου!

Μία είδηση και δυό – τρία ζητηματάκια.

Η είδηση: Η Μητρόπολη Δράμας διοργανώνει εκδήλωση με θέμα Βόρεια Ήπειρος: από τους διωγμούς του Χότζα στη θυσία του Κωνσταντίνου Κατσίφα.

Τα ζητηματάκια: α) Πολιτικά μιλώντας και, με βάση το γεωπολιτικό πλαίσιο της περιοχής των Βαλκανίων, υπάρχει ή όχι «σκιά αλυτρωτισμού» στην όλη διοργάνωση; β) Η Μητρόπολη Δράμας μπήκε στον κόπο να επικοινωνήσει με την ομόδοξη Αρχιεπισκοπή Τιράνων και να την ενημερώσει γι’ αυτήν της την πρωτοβουλία; γ) Ο Μητροπολίτης Δράμας γνωρίζει τι κινδύνους μπορεί να δημιουργήσει στον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων (και κατ’ επέκταση σε όλους τους Ορθόδοξους Χριστιανούς της Αλβανίας) μία τέτοια ενέργεια; δ) Από πότε η Ορθόδοξη Εκκλησία «βαπτίζει» ήρωα έναν άνθρωπο που κυκλοφορεί με καλάσνικωφ πυροβολώντας χωρίς λόγο και αιτία μέσα σε δρόμους και πλατείες κατέχοντας παράλληλα και μερικές ποσότητες αλβανικής κάνναβης;

Μετά την καταγγελία του Μπάμπη Παπαδημητρίου (του γνωστού) ότι επί ΣΥΡΙΖΑ το Μέγαρο Μαξίμου είχε μετατραπεί σε… χασισοποτείο, βρέθηκε Εισαγγελέας που διέταξε προκαταρκτική έρευνα! Να υποθέσω ότι στο δικαστικό σώμα κάνουν θραύση τα… ληγμένα;

Σύμφωνα με την ωροσκόπο του STAR, η πτώχευση της Thomas Cook οφείλετε στην είσοδο του Δία στον Τοξότη! Έχουν καταστρέψει κόσμο και κόσμο αυτές οι «είσοδοι» του Δία, η Thomas Cook θα τη γλίτωνε;

Ο Μπογδάνος σε στιγμές… αποκάλυψης: Αν ήμουν αριστερός θα ψήφιζα ΚΚΕ. Εγώ αν ήμουν ΚΚΕ θα… ψαχνόμουν!

Επειδή πολλές αυθαιρεσίες και ψέματα λέγονται και γράφονται για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, είπα να ψάξω το θέμα μέσα από τις επίσημες πηγές του για να έχω μία σοβαρή και υπεύθυνη εικόνα για το τι ακριβώς συμβαίνει στη χώρα μας. Τι αποκόμισα;

Αυτήν τη χρονική στιγμή, ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών που αιτούνται πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα, είναι σχεδόν 138.000.

  • Σύμφωνα με την (τονίζω, επίσημη) έρευνα, στην Ελλάδα ζουν 48.026 άτομα που έχουν αναγνωριστεί ως πρόσφυγες, 13.434 άτομα με ένα στάτους εφάμιλλο των προσφύγων, 76.099 άτομα που έχουν αιτηθεί άσυλο και 198 άτομα χωρίς υπηκοότητα υπό την προστασία της Ύπατης Αρμοστείας. Ο αριθμός όλων αυτών των ομάδων ανθρώπων ανέρχεται στις 137.757 άτομα.
  • Στη Γερμανία ο αντίστοιχος συνολικός αριθμός ανέρχεται στο 1.447.900 άτομα, στη Γαλλία στις 458.919, στην Ιταλία στις 295.599, στην Ισπανία στις 101.597, στην Κύπρο στις 27.321, στη Μάλτα στις 10.461.

Μια διαφορετική εικόνα προκύπτει, αν θέσει κανείς τον αριθμό των προσφύγων σε αναλογία με τον εντόπιο πληθυσμό μιας χώρας.

  • Υπό αυτό το πρίσμα ο Λίβανος έχει υποδεχθεί ανά 1000 κατοίκους 156 πρόσφυγες, η Ιορδανία 72, η Τουρκία 45, το Τσαντ 29, η Ουγκάντα και το Σουδάν 26 πρόσφυγες. Μόλις μετά ακολουθεί στην 7η θέση ως πρώτη ευρωπαϊκή χώρα η Σουηδία με 25 πρόσφυγες, ενώ στην 9η βρίσκεται η Μάλτα με 20 και στην 15η η Γερμανία με 13 πρόσφυγες ανά 1000 κατοίκους. Περίπου αυτή η αναλογία ισχύει και για την Ελλάδα.

Πέρα από τα βασικά, αξία (και σημασία) έχουν και τα παρακάτω στοιχεία:

  • Επιδόματα από τον ΟΑΕΔ δεν δικαιούται (και φυσικά δεν λαμβάνει) κανένας πρόσφυγας ή μετανάστης.
  • Τα χρήματα που λαμβάνουν μηνιαίως ως βοήθημα, προέρχονται  α π ο κ λ ε ι σ τ ι κ ά  και στο  σ ύ ν ο λ ό  τους από τα σχετικά Ευρωπαϊκά κονδύλια της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
  • Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ είναι αυτή που φροντίζει ώστε όλοι οι ωφελούμενοι του Προγράμματος Στέγασης να φιλοξενούνται σε αξιοπρεπή καταλύματα (διαμερίσματα, ξενοδοχεία, δομές φιλοξενίας). Παράλληλα οι βασικές καθημερινές ανάγκες τους υποστηρίζονται με τη χορήγηση προπληρωμένων καρτών. Ταυτόχρονα τους παρέχεται πρόσβαση σε κοινωνικές υπηρεσίες όπως η διερμηνεία και η βασική ιατρική, νομική και ψυχο-κοινωνική υποστήριξη.
  • Η ιδιότητα «πρόσφυγας» ή «μετανάστης» δεν προκύπτει από τις υποθέσεις, εικασίες ή επιθυμίες μιας κυβέρνησης ή ενός υπουργού, ούτε τεκμαίρεται αυτομάτως από την χώρα καταγωγής του (από την ίδια χώρα, μπορεί να έχει «προσφυγικό προφίλ» μπορεί όχι). Η ιδιότητα «πρόσφυγας» ή «μετανάστης» αποδίδεται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Ασύλου. Επιπλέον, δικαιώματα που προκύπτουν από το διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συμβάσεις έχουν ΚΑΙ οι πρόσφυγες ΚΑΙ οι μετανάστες.
  • Με βάση τις Διεθνείς Συνθήκες για τα δικαιώματα των παιδιών, κάθε χώρα (άρα και η Ελλάδα), είναι υποχρεωμένη να παρέχει στα παιδιά ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και πρόσβαση στην Εκπαίδευση.

Αν οι διάφοροι «πολιτιστικοί» της πόλης τύχει και αναλάβουν πάλι καμία πρωτοβουλία «τύπου Περιγιαλίου», καλό θα είναι να τα έχουν και αυτά υπ’ όψιν τους, μπας και καταφέρουν να διαφυλάξουν κάτι από την αξιοπρέπειά τους. Μπας…

Επίλογος  μ α γ ε ί α ! Ολοκαίνουριος Νικ Κέιβ!