Monty Python ΠΑΝΤΟΥ!

Αν η Ελληνική Αριστερά ήταν αυτή που «ηγεμόνευε» ιδεολογικά στον τόπο, τότε μάλλον οι νικητές του Εμφυλίου θα ήταν μεγάλοι λαπάδες!


 

Του Μπάμπη Γαμβρέλη

 


Οδιορισμός του νέου (έμμισθου) Διοικητικού Συμβουλίου στο ΚΕΘΕΑ από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι μία επαίσχυντη πολιτική πράξη! Όχι μόνο γιατί αγνόησε και απαξίωσε πλήρως τις υπεύθυνες και σοβαρές απόψεις των ειδικών, όχι μόνο γιατί δεν αφουγκράστηκε την εμπειρία και το έργο των εκπαιδευτών, όχι μόνο γιατί δεν έλαβε υπ’ όψιν της τη συλλογική ομοφωνία των οικογενειών των εξαρτημένων που από την πρώτη στιγμή έχουν σταθεί σύμμαχοι και αρωγοί στο αυτοδιοίκητο (και άμισθο) του Οργανισμού. Όχι μόνο γι’ αυτά. Πρώτα και πάνω απ’ όλα γιατί δεν είχε το πολιτικό θάρρος και την πολιτική εντιμότητα να ακούσει τη φωνή των νέων (κυρίως) ανθρώπων που παλεύουν μέσα από τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ με τους δαίμονες των εξαρτήσεων. Και όταν δεν ακούς αυτήν τη φωνή, το επαίσχυντο κορυφώνεται σε αθλιότητα.

Μέσα στο ανάλγητο του ιδεολογικού της προσανατολισμού, η Κυβέρνηση δεν θα διστάσει και για τα χειρότερα. Θα αναθέσει την προεδρία του ΚΕΘΕΑ σε ένα «δικό της παιδί», αποζημιώνοντάς τον εν μέρει για τον αποκλεισμό του από τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας. Και σαν να μην έφτανε αυτό, η επιστημονική-επαγγελματική ιδιότητα του νέου προέδρου έρχεται και σε ευθεία σύγκρουση με τον ίδιο τον χαρακτήρα των προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ. Και εξηγώ:

Όταν τα θεραπευτικά προγράμματα των κοινοτήτων του ΚΕΘΕΑ είναι αταλάντευτα προσηλωμένα στις «στεγνές μεθόδους» απεξάρτησης, ο διορισμός ενός ψυχιάτρου στη θέση της προεδρίας του θέτει εξ αρχής ένα ουσιώδες και κυρίαρχο ζήτημα: ότι σε ένα στεγνό πρόγραμμα –και με δεδομένα τα μεγάλα ποσοστά επιτυχίας του– «διεισδύει» διοικητικά ένας γιατρός που στη βάση των «θεραπευτικών του αποστολών» βρίσκεται η χρήση φαρμάκων και δη των ψυχοφαρμάκων! Και ας μη βιαστούν κάποιοι να μιλήσουν για «λεπτομέρειες». Δεν είναι θέμα δεοντολογίας. Δεν πρόκειται για μία απλή «τυπικότητα». Πρόκειται για μία «σύγκρουση ταυτοτήτων» το κόστος της οποίας θα κληθεί να αντιμετωπίσει το ίδιο το πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ.

Μέσα σε αυτή την αβεβαιότητα, έρχεται να προστεθεί και το «προφίλ» του νέου προέδρου. Ο (κατά κόσμον) Χρήστος Λιάπης μάς «συστήνεται» μέσω πολλών εμφανίσεών του στο YouTube, κύριο γνώρισμα των οποίων είναι η «διαφήμιση» των πολιτικών και κοινωνικών του προσόντων, καθώς και η lifestyle εκδοχή των επιστημονικών του γνώσεων. Αναζητώντας κανείς τις «ανησυχίες» του, θα τον ακούσει να εξηγεί επιστημονικά το φαινόμενο… Survivor, να αναλύει τις… παράλληλες σχέσεις (εις την λαϊκήν… κερατώματα) και να ομνύει στο τάλαντο και την οξυδέρκεια του Κυριάκου Μητσοτάκη!

Μάντης κακών; Επ’ ουδενί! Καμία μαντική ικανότητα δεν χρειάζεται για να «διαβαστεί» ο κυβερνητικός σχεδιασμός για το ΚΕΘΕΑ. Τα πράγματα «μιλάνε» από μόνα τους. Το ΚΕΘΕΑ δεν θα μπορούσε να «παραστρατήσει» από το δρόμο του νεο-φιλελευθερισμού. Δεν θα μπορούσε να λειτουργεί έξω από τη λογική των «οικονομικών μεγεθών» και των «δεικτών ανάπτυξης». Κυρίως, έξω από το α-ταξικό του πλαίσιο. Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν κάνει τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο από το να δηλώνει μέσω όλων αυτών των εξελίξεων την πολιτική της συνέπεια. Και ο κυνισμός παραμένει αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της «συνέπειας».

Και ’γω που νόμιζα κάτι ναζί δολοφόνοι της Χρυσής Αυγής, λάθος; 

Θεϊκό από τον Σταμάτη Κραουνάκη: Η απαγόρευση του καπνίσματος σε χώρους κοινής διασκέδασης δεν είναι για να προφυλαχτεί η υγεία αυτών που δεν καπνίζουν. Είναι για να αδυνατίσει το αίσθημα της κοινότητας σε χώρους που δεν ελέγχονται οι ιδέες. Άλλωστε η κυβέρνηση εισάγει τα τσιγάρα και τα φορολογεί. Δε θα μασήσουμε. Τσιλιαδόροι όξω από τα καταστήματα μόλις βλέπουν τον μπόγια, θα σφυρίζουν με σφυρίχτρες ολολύζοντας το παλαιόν των χασικλήδων: ΚΡΥΦΤΕΙΤΕ ΠΟΥΤΑΝΑΡΕΣ….

Μάκης Βορίδης: με ένα παιδί 16 χρονών μιλάς, συνομιλείς, δεν είναι ανάπηρο. Εγώ πάλι, Μάκη μου, μιλάω εξαιρετικά με ένα ανάπηρο παιδί και αποφεύγω συζητήσεις με κάτι άλλα που κρατάνε τσεκούρια. Μπήκες;

Εμ κι εκείνος ο Στέλιος ο Κυμπουρόπουλος! Πού πήγε και έμπλεξε το παλικάρι; Και άντε, πες ότι δεν ήξερε. Δεν ρώταγε;

Αυτό από τις καλές εποχές του Βορίδη:

Και αυτό, από τις καλές εποχές της Ιστορίας:

Κανονικά και φέτος παρέλασαν τα σκουπιδιάρικα του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης! Ο πατριωτισμός σε επίπεδα… απορριμμάτων!

Τη στιγμή αυτή από το βήμα της Βουλής ο Βελόπουλος εξηγεί τι σημαίνει η λέξη δημαγωγός. Επαναλαμβάνω: τη στιγμή αυτή από το βήμα της Βουλής ο Βελόπουλος εξηγεί τι σημαίνει η λέξη δημαγωγός!

Το πρόβλημα δεν είναι που βγαίνει η άλλη και ρωτάει τους διαδικτυακούς της φίλους της αν μπορεί κάποιοι να την έχουν ματιάσει βλέποντας τις φωτογραφίες της στο facebook. Το πρόβλημα είναι ότι ψηφίζει.

Την ημέρα της 28ης Οκτωβρίου που τα ιδιωτικά κανάλια συνέχισαν κανονικά να προβάλουν τα ψυχαγωγικά τους σκουπίδια (ενίοτε και την Υπολοχαγό Νατάσα), τα αφιερώματα της ΕΡΤ υπήρξαν για άλλη μια φορά υποδειγματικά. Κυρίως με τα ντοκιμαντέρ και τις ταινίες που προβλήθηκαν και που σε πολλές περιπτώσεις άγγιζαν την αίσθηση του συναρπαστικού!

Αν το πρώτο δείγμα αισθητικής του Δήμου Θάσου είναι το «σκηνικό» που στήθηκε για τα εγκαίνια της αίθουσας πολλαπλών εκδηλώσεων στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου του Θεολόγου, τότε… ζήτω που καήκαμε για τη συνέχεια!

Πολύ θα ήθελα να μάθω με ποιο σκεπτικό ο δημοσιογράφος Γιάννης Χατζηεμμανούηλ επέλεξε για συνομιλητές του στην (όπως ο ίδιος τη «βάπτισε») επετειακή εκπομπή της 28ης Οκτωβρίου, τον Κώστα Παπακοσμά, τη Μαρία Παραντινού και τον Δημήτρη Πογαρίδη. Και άντε, ο Παπακοσμάς έχει αυτο-αναγορευτεί ιστορικός και όπου βρει… τρουπώνει! Η Παραντινού και ο Πογαρίδης όμως; Τι το «ειδικό» κομίζουν επί του θέματος για να έχουν θέση και λόγο στα ιστορικά γεγονότα εκείνης της περιόδου;

Εκτός κι αν το «ποίημα» περί «ιδεολογικής ηγεμονίας της Αριστεράς» που εκστόμισε η κυρία Παραντινού, την καθιστά… επαΐοντα.

Και μιας και το έφερε η κουβέντα. Αν η Ελληνική Αριστερά ήταν αυτή που «ηγεμόνευε» ιδεολογικά στον τόπο, τότε μάλλον οι νικητές του Εμφυλίου θα ήταν μεγάλοι λαπάδες!

Όχι που δεν θα βρίσκονταν οι εθελοντές για να δικαιώσουν τη Δόμνα Μιχαηλίδου. 

Να ρωτήσω: Στην 4η Ευρω-Αραβική Σύνοδο που μίλησε τις προάλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, γιατί δεν τους είπε ότι δεχόμαστε επίθεση Ισλαμιστών εποίκων όπως διαλαλούν οι Νεοδημοκράτες; Δυσκολάκι;

Είχα θείους στην Μακρόνησο δήλωσε η Δόμνα Μιχαηλίδου. Εθελοντές δεσμοφύλακες, να υποθέσω!

Αν η Αριστερά είναι Τρόπος, ο Πολάκης δεν θα έπρεπε να την εκπροσωπεί. Και αυτό, έξω από οποιοδήποτε πολιτικό δίκαιο μπορεί να «κουβαλάει».

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Η μετανάστρια δεν έχει πρόβλημα να μπει στη βάρκα με την κοιλιά τούρλα. Η Ελληνίδα δεν είναι έτσι. Η Ελληνίδα θα προσέξει στην εγκυμοσύνη της. Να το ξέρετε, ο πιο επικίνδυνος χρυσαυγιτισμός, είναι ο λάιτ χρυσαυγιτισμός.

Αφού με τις παρελάσεις γιορτάζουμε την ελευθερία μας, γιατί να μην είναι ο καθένας ελεύθερος να παρελάσει όπως θέλει; Φευγάτο, ε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όσο καμαρώνω τον Αντετοκούμπο, καμάρωσα και τη σημαιοφόρο από την Αφρική. Όταν όμως ψηφίζονταν ο Νόμος για να δοθεί σε αυτά τα παιδιά η ελληνική ιθαγένεια, αντί για καμαρωτός… άφαντος!

Ιερέας στη Σκύδρα απειλεί ότι θα αντιμετωπίσει με καραμπίνες τους πρόσφυγες. Και σκέφτομαι: θα βγει ο Ιερώνυμος να ζητήσει συγνώμη όπως (ορθά) έπραξε για τον ιερέα-βιαστή; Εν αναμονή…

Εγώ πάλι, Νίκη μου, πρώτα είπα Μαρξ, μετά Λένιν και μετά Στάλιν! Πουτάνα όλα, δηλαδή…

Χάρης Καστανίδης, βουλευτής του ΚΙΝΑΛ και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης: Η Προανακριτική Επιτροπή μπορεί να καλεί ως μάρτυρες όποιους κρίνει ότι θα συνεισφέρουν στη διερεύνηση της υπόθεσης. Όμως, δεν μπορεί να καθορίζεται από την πλειοψηφία της ποιος θα μετέχει στη σύνθεση της Επιτροπής για την Προανακριτική. Αλλιώς θα ήταν παραβίαση του κοινοβουλευτικού κανόνα. Την αποφασιστική αρμοδιότητα για το ποιος εκπροσωπεί μια Κοινοβουλευτική Ομάδα στη σύνθεση μιας επιτροπής την έχει αποκλειστικά η προτείνουσα κοινοβουλευτική ομάδα και κανένας άλλος. 

Babylon Berlin στην EΡT3. Μακράν η καλύτερη σειρά της χρονιάς.

Με τις πρώτες βροχές, πλημμύρισε λεωφορείο στον Ασπρόπυργο! Ο ΣΚΑΪ αναζητά τη Δούρου για δηλώσεις και ανάληψη ευθυνών.

Ψηφοφόρος του Μάκη Βορίδη προς τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο: Τι μιλάς εσύ, ο Βορίδης είπε για τους νοητικά ανάπηρους, όχι γι’ αυτούς με το αμαξίδιο. Το ξαναγράφω: ψηφοφόρος!

Μισό γιατί κάτι μου ήρθε ξαφνικά στο μυαλό και θέλω να το διασταυρώσω: αυτό που είπε ο Βορίδης ότι και καλά η αναπηρία συνδέεται με μειωμένο καταλογισμό, το είχε πει κάποτε και ο Μένγκελε; Ναι; Τσεκαρισμένο;

Και εδώ ο δήμαρχος Παιανίας σε… ατομικό βάθρο! Γάμησα εγώ Monty Python!

Εσείς πάντως να το θυμάστε: άμα χλευάσει το παιδί, υπάρχει ελπίδα!