Γατάκια

Αν κοτζαμάν πρωθυπουργός κάθεται και συναλλάσσεται με έναν 80χρονο από μία επαρχιακή τοπική οργάνωση για 1.000 ψήφους, βάλτε στον νου σας τι θα κάνει με έναν που έχει κανάλια, ραδιόφωνα, εφημερίδες (ενίοτε και ποδοσφαιρικές ομάδες)


 

Του Μπάμπη Γαμβρέλη

 


Καμία έκπληξη και κανένα ξάφνιασμα. Οι πλημμύρες και οι ζημιές που προκάλεσαν οι έντονες βροχοπτώσεις στη Θάσο ήταν το φυσικό επακόλουθο μιας άναρχης και αδίστακτης «ανάπτυξης» που βιώνει ο τόπος από τη δεκαετία του ’70 και μετά. Ήταν το «ξεβράκωμα» των δημόσιων και ιδιωτικών αυθαιρεσιών που, μαζί με τις ατομικές και συλλογικές βαρβαρότητες απέναντι στο περιβάλλον, θρέφουν διαχρονικά τη νόσο του νεοελληνικού σταρχιδισμού. Όλα τα άλλα, για να ’χουμε να λέμε (και να αυτο-δικαιολογούμαστε).

Στα άλλα αναπτυξιακά νέα, Κινέζος επενδυτής αγόρασε 100 διαμερίσματα στην περιοχή των Εξαρχείων. Από το «άβατο» στην… κομμουνιστικοποίηση! Πορευόμαστε αισίως…

Και μιας και είμαστε στα… κομμουνιστικά, πάρτε και αυτό: η ΚΝΕ εκτιμά ότι το Τείχος του Βερολίνου ήταν «αντιφασιστικό» και «προστατευτικό» και διοργανώνει εκδήλωση για να θρηνήσει το γκρέμισμά του!

Μπορώ να κατανοήσω την τεράστια προβολή που τυγχάνει από τα Μέσα Ενημέρωσης η ιστορικός Μαρία Ευθυμίου. Ενδεδυμένη με την «πανεπιστημιακή αίγλη», κομίζει στον «επικοινωνιακό αέρα» απλοϊκά αφηγήματα του «φιλελευθέρου στόρι», ικανά να της προσδώσουν χαρακτήρα «πνευματικού τοτέμ» της καθ’ ημάς Δεξιάς. Και ως τέτοιο, μπορεί να «πετάει» και ατάκες του στυλ Ο απόφοιτος δημοτικού πριν 40 χρόνια ήξερε περισσότερα από τους αποφοίτους λυκείου σήμερα.

Γατάκι Μπακούνιν…

Στα εξαγωγικά νέα της εβδομάδας, η ελληνική συμμετοχή στο φεστιβάλ πορνό του Λας Βέγκας!

Μέτρησα πάνω από έξι κάμερες και πάνω από δεκαπέντε φωτορεπόρτερ να απαθανατίζουν τον Κώστα Μπακογιάννη την ώρα που έσκυβε να μαζέψει κολλημένες τσίχλες από πεζοδρόμιο της Αθήνας! ΤσιχλοΦΟΥΣΚΕΣ γενικώς!

Να το ξεκαθαρίσω: θεωρώ πολύ θετικό το γεγονός ότι διόρισαν διοικητή νοσοκομείο έναν στρατιωτικό. Σκέφτεστε να τον έβαζαν διοικητή στην ΕΡΤ και να μας ξημέρωνε… ΥΕΝΕΔ;

Και μιας και το έφερε η κουβέντα για διορισμούς και (εμμέσως) για την ΕΡΤ: κανένα πρόβλημα δεν θα είχα με τον διορισμό του Αντώνη Πανούτσου στη δημόσια τηλεόραση. Και αυτό, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι διαχρονικά το «μαγαζί» έχει βολέψει εκατοντάδες σαν και του λόγου του. Όταν όμως επανέρχεται στον νου μου εκείνη η «φάση» που ο Πανούτσος συμμετείχε ως ιδρυτικό μέλος σε μία κίνηση δημοσιογράφων που ήθελαν να φτιάξουν νέο σωματείο στη θέση της ΕΣΗΕΑ επειδή διαφωνούσαν με τις κινητοποιήσεις της ενάντια στο κλείσιμο της ΕΡΤ, τότε εμφανίζεται και το πρόβλημα. Που για την «περίπτωση», δεν είναι μόνο ηθικό.

Ψάξτε να τη βρείτε και δείτε την οπωσδήποτε! Η προτροπή για την ταινία Ο Ηλίθιος του Γιούρι Μπίκοφ! Ή πώς ο Κάφκα θα περιέγραφε κινηματογραφικά τον εφιάλτη της μετακομμουνιστικής Ρωσίας. Μία από τις καλύτερες ταινίες της τελευταίας δεκαετίας.

Από τα θετικά των ημερών, η ανακοίνωση του Τομέα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στους τρόπους και τις συμπεριφορές του Παύλου Πολάκη. Άντε γιατί παράγινε το κακό με τον ανεκδιήγητο.

Για όσους το αγνοούν, ο κύριος αυτός είναι από προχθές διοικητής του Νοσοκομείου της Κω.

Μέρες τώρα γίνεται μεγάλη κουβέντα (ή και «θόρυβος») για τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι κατά του σωματείου Η Κιβωτός του Κόσμου, εγκαλώντας το για ρατσιστικό και ξενοφοβικό λόγο, έτσι όπως αυτός διατυπώθηκε σε πρόσφατη ανακοίνωση του σωματείου για το προσφυγικό. Και επειδή η Κιβωτός του Κόσμου έχει ταυτιστεί εξ ολοκλήρου με το πρόσωπο ενός εμβληματικού ιερέα (αυτό του πατρός Αντώνιου Παπανικολάου), καταλαβαίνετε ενδεχομένως σε ποια θέση βρέθηκε ο υπεύθυνος του Παρατηρητηρίου και σε ποια ύψη εκτινάχθηκαν οι ανθρωποφαγικές διαθέσεις της ημετέρας φυλής.

Εν συντομία όλη η ιστορία (και το παρασκήνιο):

Ο υπεύθυνος του Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνσκι δεν είναι ούτε τυχαίος ούτε χθεσινός. Ο Παναγιώτης Δημητράς έχει δώσει μεγάλες (ενίοτε και άνισες) μάχες για τα δικαιώματα των μειονοτήτων, ενώ με τις παρεμβάσεις του έχει οδηγήσει σε καταδίκες δεκάδες στελέχη της Χρυσής Αυγής, πολύ πριν οι περισσότεροι εξ ημών «ανακαλύψουμε» την εγκληματική τους φύση. Παρεμβάσεις με αμέτρητο ψυχικό και κοινωνικό κόστος.

Τι ήταν αυτό που οδήγησε τον Παναγιώτη Δημητρά να καταθέσει την (περιβόητη πια) μηνυτήρια αναφορά; Προφανώς η πέρα για πέρα άστοχη ταύτιση των προσφύγων με «παράνομους», «εγκληματίες» και «τρομοκράτες», χαρακτηρισμοί που έρχονται να ακυρώσουν εν πολλοίς τις αγνές προθέσεις και τις σοβαρές επισημάνσεις που περιέχει η ανακοίνωση του σωματείου που ηγείται ο πάτερ Αντώνιος.

Στην εξέλιξη των γεγονότων, αποκαλύφθηκε ότι η ανακοίνωση-επιστολή δεν συντάχθηκε από τον πάτερ Αντώνιο, αλλά από δύο στελέχη της διοίκησης της Κιβωτού του Κόσμου του παραρτήματος Αιγαίου: του διευθυντή Νικόλαου Τάγαρη και της εθελόντριας Έλλης Παπαϊωάννου. Το κυριότερο; Ο πάτερ Αντώνιος δεν είχε γνώση του περιεχομένου της! Γι’ αυτό και στη «διορθωτική» ανακοίνωση του παραρτήματος Αιγαίου (που «θάφτηκε» από τον διαδικτυακό διάλογο) αποφεύγονται επιμελώς οι επίμαχοι χαρακτηρισμοί, προσπάθεια, θαρρώ, «μαζέματος» και δείγμα «καλής θέλησης» από την πλευρά της Κιβωτού.

Συμπέρασμα; Οι «αυθόρμητες» και «μαζικές» κατακραυγές ενάντια στον Παναγιώτη Δημητρά ανέδειξαν (και συνέταξαν) έναν καινούριο «διαδικτυακό πληθυσμό» που, κινούμενος μεταξύ «έθνους» και «χριστιανοσύνης», μπορεί να τη «λέει» στους πρόσφυγες και τους υπερασπιστές τους, κάνοντας «χρήση» ενός τιτάνιου έργου, όπως αυτό του πατρός Αντωνίου. Στην ουσία, εργαλειοποιώντας το «θεάρεστο» προς δόξα (και όφελος) ενός «λόγιου ρατσισμού» που συνομιλεί υπογείως με το θεώρημα περί… σοβαρής Χρυσής Αυγής.

Ναι ξέρω, δεν σας κρατάνε τα σύννεφα…       

Την ώρα που γίνεται ο κακός χαμός με τις αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου της Καβάλας κάθεται και κουβεντιάζει για την… Black Friday. Α, και για την… ορθή διαχείριση των απορριμμάτων. Για να μην αδικώ…

Παιδιά, επειδή δεν έχω καταλάβει τη διαφορά μεταξύ ολιστικών και διαδραστικών προγραμμάτων, μπορεί να με κατατοπίσει κάποιος ή να πάρω τηλέφωνο στη Στέλλα τη Μαρωνίτου;

Για τους φίλους και λάτρεις της τζαζ, ένα ιδιαίτερο και ελκυστικό ιντερνετικό ραδιόφωνο! Audiophile Jazz! Ανακαλύψτε το! Συνεχής ροή, εξαιρετικός ήχος, υπέροχες επιλογές.

Γιάννης Καλλιάνος, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και… μετεωρολόγος: Από μικρό παιδί έχει δουλέψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Θα του αφιέρωνα «Το ψωμί της ξενιτιάς». Έχω πάθει… Ξανθόπουλο!

Και πάνω που είχα μπλοκάρει και δυσκολευόμουν να βρω ποια ταινία θα καθίσω να δω απόψε, «πέφτω» επάνω στο τουίτ της πρώην ευρωβουλευτίνας του ΛΑΟΣ και της Νέας Δημοκρατίας Νίκης Τζαβέλα και «έκλεισα» θέαμα για όλη τη σεζόν: Λατρεύω τον QUENTIN TARANTINO, ΑΛΛΑ.. Το once upon a time in Hollywood… καμία σχέση με Pulp Fiction η The underdogs! η KILL BILL… Το sound track, ωραίο!!

Και μέσα σ’ όλα, βγαίνει ο Άδωνις Γεωργιάδης και μας λέει ότι τάσσεται κατά του ακροδεξιού λαϊκισμού στο μεταναστευτικό! Ζούμε μεγάλες επαναστάσεις!

Από την εκδρομή δημοτικού σχολείου της Κρήτης, με τον γυμναστή σε ρόλο στρατόκαυλου. Υπό την ανοχή (και αφωνία) σύμπασας της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Αν κοτζαμάν πρωθυπουργός κάθεται και συναλλάσσεται με έναν 80χρονο από μία επαρχιακή τοπική οργάνωση για 1.000 ψήφους, βάλτε στον νου σας τι θα κάνει με έναν που έχει κανάλια, ραδιόφωνα, εφημερίδες (ενίοτε και ποδοσφαιρικές ομάδες).

Για συγνώμη, ρε Τσακαλώτε. Εσύ τι περίμενες δηλαδή; Να μη διακατέχεται από ταξική μεροληψία η Νέα Δημοκρατία; Γιατί αν περίμενες κάτι τέτοιο, να το κοιτάξεις με τις πολιτικές σου εκτιμήσεις. Κάπου θα… μπάζουν!

Η «αλλαγή φρουράς» στη διοίκηση του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, «ήρθε» να μου θυμίσει τα προ τετραετίας καμώματα της απερχόμενης προέδρου που είχε στυλώσει τα πόδια της στην προεδρική καρέκλα και δεν έλεγε να το κουνήσει. Αλλά άντε, ας μην αρχίσω να ξύνω παλιές πληγές…

Με την ευκαιρία όμως (και αποφεύγοντας το… ξύσιμο), πολύ θα ήθελα να ακούσω τη γνώμη της κυρίας Μαρίνας Φιλιππίδου για την επιλογή της νέας προέδρου του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας. Γιατί, κατά τι άκομψο να σου έρχεται «φυτευτή» από την εκλογική περιφέρεια της Θεσσαλονίκης μία (ακόμη) αποτυχούσα των βουλευτικών εκλογών.

Τι διαβάζω ο έρμος! Εμείς λέει, οι Έλληνες γηγενείς, είμαστε οι Ινδιάνοι και οι πρόσφυγες και οι μετανάστες ο… Χριστόφορος Κολόμβος!

Μισό λεπτό γιατί έχω μπερδευτεί. Είμαι στο OPEN και μιλάει η Χρυσούλα, η οποία λέει ότι έπιασε τον άντρα της να την απατά με την κοπέλα του εραστή της! «Φέρνει» λίγο σαν ερωτική κολεκτίβα ή να ρωτήσω τον Βαρουφάκη;

Φάουλ της τελευταίας στιγμής: αντί να κάνουν διοικητή νοσοκομείου τον πρώην πρόεδρο του Εδεσσαϊκού, πήγαν και έκαναν τον πρώην προπονητή του! Καμία ελπίδα…

Την ώρα που ο άλλος παρίστανε τον μάγο και παρέσερνε 50άρες να κάνουν όργια μαζί του και μάλιστα έναντι αμοιβής, εμείς ξεμείναμε στην… ταχυδακτυλουργία! Άδικος ντουνιάς (και ταξικός)!