Πεντακόσιες εκατόν τριάντα πέντε χιλιάδες

Εδώ μαίνεται η κόντρα Μακάριου Λαζαρίδη-Αναστασίας Ιωσηφίδου και οι άλλοι κάθονται και ασχολούνται με τη κόντρα Αλαφούζου-Χατζηνικολάου! Πάτε καλά, ορέ;


 

Του Μπάμπη Γαμβρέλη

 


Λίγες, σύντομες σκέψεις για τα όσα ακολούθησαν της απόρριψης της πρότασης της Διοίκησης του Δήμου Καβάλας για την αναβάθμιση της συνοικίας της Παναγίας, έτσι όπως αυτή περιγράφεται στο σχέδιο-μελέτη που κατατέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο…

Ο Θόδωρος Μουριάδης πρέπει (και όσο είναι νωρίς) να αντιληφθεί ότι το 62% που αποκόμισε στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών, ούτε του ανήκει ούτε και μπορεί να το «ηγεμονεύει». Από μόνο του «απαιτεί» και «φωνάζει» για ευρείες και δημοκρατικές συναινέσεις. Και μία τέτοια πολιτική επιλογή προϋποθέτει κοινούς βηματισμούς, άνοιγμα συνεργασιών και συνεχείς συζητήσεις και διαβουλεύσεις. Σε κάθε περίπτωση, άμεση απαγκίστρωση από παλαιοκομματικές εμμονές και αρχηγικούς δογματισμούς. Αν ο Θόδωρος Μουριάδης καταφέρει να υπερβεί τη στενότητα των «παραταξιακών του ορίων» και προσδώσει στον προσωπικό του «ρόλο», χαρακτήρα «οικουμενικότητας», τότε (και μόνον τότε) θα βρουν νόημα και βηματισμό τα οράματα και οι προσδοκίες του.

Είτε αρέσει σε ορισμένους είτε όχι, τα Δημοτικά Συμβούλια έχουν συγκεκριμένους τρόπους λειτουργίας και οριοθετημένες διαδικασίες. Και αυτοί που καλούνται κάθε φορά να τις υπερασπιστούν είναι οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι. Αν τα καταφέρνουν είναι μία άλλη (ενδεχομένως και μεγάλη) κουβέντα, αλλά αυτό με τίποτε δεν μπορεί να αναιρέσει το θεσμικό τους πλαίσιο και καθήκον. Ναι, αλήθεια είναι ότι (όπως και σε πανελλήνια κλίμακα, άλλωστε) η πολιτική και πνευματική ποιότητα των δημοτικών μας συμβούλων δεν είναι άξια επαίνου και θαυμασμού. Τουναντίον. Από τη άλλη όμως δεν παύουν να είναι και η «συλλογική μας εικόνα». Ο ίδιος μας ο «καθρέφτης».

Είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη πρόταση έχει θετικότατες ενότητες που συνηγορούν (σε μεγάλο βαθμό) και στην αναγκαιότητα της ψήφισής της. Όπως πιθανόν να έχει και σημεία που εγείρουν ενστάσεις και προβληματισμούς. Για παράδειγμα, η πανσπερμία «συμμετεχόντων» στη διαχείριση της πρότασης, τα «γλωσσικά καμώματα» ορισμένων «ιδεών» της, καθώς και η λογιστική της ασάφεια, μοιραίο (και αναμενόμενο) να παράγουν και αντιπολιτευτικό λόγο. Το αν αυτός είναι και εποικοδομητικός, επαφίεται στην ωριμότητα, στην εμπειρία και τον πολιτικό πολιτισμό που ο καθένας κουβαλάει.

Στη δημόσια συζήτηση, το ενδιαφέρον εστιάστηκε και στα κείμενα επώνυμων πολιτών, ειδικών και μη. Αν εξαιρέσω τα ξεκάρφωτα, ειρωνικά και απαξιωτικά περί «ενεργών» και «αλληλέγγυων» που χρησιμοποιεί γνωστή φιλόλογος για να την «πει» σε ομάδες και συλλογικότητες πολιτών (ενίοτε και… φωνακλάδων), το «κλίμα» των παρεμβάσεών τους «μετέδωσε» ένα σπουδαίο (και μακάρι αξιοποιήσιμο) μήνυμα: ότι η πόλη έχει μεγάλη ανάγκη από τις γνώμες και τις απόψεις τους. Αρκεί αυτές να μην εκφράζονται ευκαιριακά και κατά το δοκούν.

Θεούλης από Χιλή…

Εδώ μαίνεται η κόντρα Μακάριου Λαζαρίδη-Αναστασίας Ιωσηφίδου και οι άλλοι κάθονται και ασχολούνται με τη κόντρα Αλαφούζου-Χατζηνικολάου! Πάτε καλά, ορέ;

Κατά τα άλλα, οι μαθητές του 2ου ΓΕΛ Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ελληνικού «έφαγαν πόρτα» από τους υπαλλήλους του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης, διότι (κρατιέστε;) δεν είχαν ελληνικά ονόματα!

Χρήστος Γάκης, Περιφερειακός Σύμβουλος (απ’ ό,τι ακούω της «εσωκομματικής αντιπολιτεύσεως»): Χρήματα για έργα στην Καβάλα προφανώς δεν υπάρχουν. 1.500.000 ευρώ όμως για να γίνει Τζαμί στην Δράμα, βρήκε ο κύριος Μέτιος. Κρίμα!

Πέρα από το ότι ο νεοφώτιστος δείχνει να μην ξέρει πού του πάνε τα τέσσερα (δεν «γίνεται» Τζαμί, αναπαλαιώνεται το τέμενος Αράπ Τζαμί με χρήματα από το ΕΣΠΑ), πέρα από το ότι δείχνει να «ξεχνάει» ότι πολιτεύεται σε μία Περιφέρεια στην οποία κατοικούν χιλιάδες Έλληνες Μουσουλμάνοι, κάθεται και ανέχεται (ή και σιγοντάρει;) στον διαδικτυακό διάλογο, σκέψεις και απόψεις που παραπέμπουν ευθέως σε χρυσαυγίτικες ρητορικές (το τζαμί ετοιμάζεται για τους πρόσφυγες) που εκκρίνουν και κινητοποιούν τα άγρια ένστικτα του κάθε επιρρεπή τραμπούκου (εάν όντως αληθεύει πρέπει οι Δραμινοί να πάνε να πετάξουν αυτούς τους κυρίους από τα γραφεία τους ξεβράκωτους) και που σκορπούν ψεύδη και διχασμούς (για να μην θίξουμε τους αφροασιάτες και τους γνωστούς άθεους και απάτριδες του συστήματος). Ας τον χαίρονται εκεί στον Τοψίδη. Σίγουρα δεν πρόκειται να τους απογοητεύσει.

Μικρή (;) λεπτομέρεια: ο Χρήστος Γάκης είχε ψηφίσει θετικά για το συγκεκριμένο έργο.

Θα φταίω εγώ τώρα αν αναφωνήσω το γνωστό σύνθημα που… όλους μας ενώνει;

Κάνει έρευνα ο ΣΕΒ και διαπιστώνει ότι τέσσερις στις δέκα ελληνικές βιομηχανίες δεν μπορούν να βρουν επιστημονικό προσωπικό. Και τσουπ, βγαίνει την επόμενη μέρα η κυβέρνηση και ανακοινώνει επιχορηγούμενο πρόγραμμα για 500 νέους επιστήμονες που εργάζονται στο εξωτερικό! Για τέτοια σβελτάδα μιλάμε!

Η έρευνα, βέβαια, του ΣΕΒ δεν λέει κουβέντα για τους μισθούς του επιστημονικού προσωπικού που απασχολούνται σήμερα στις επιχειρήσεις. Εκεί… τζιζζζζζ!

Με απόφαση της Βουλής, δίνεται δώρο 1.600 ευρώ στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες για να προμηθευτούν καινούρια λάπτοπ! Βαρύ το τίμημα!

Βγήκε και η διευθύντρια πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση να υπερασπιστεί το αισθητικό αποτέλεσμα του εορταστικού φωτισμού της Βασιλίσσης Σοφίας στην Αθήνα και τι λέτε βρήκε να πει; Ότι ο δημόσιος χώρος δεν είναι ιδιόκτητη κρατική περιουσία, είμαστε όλοι συνιδιοκτήτες και συνδιαχειριστές. Απλά στο… μοίρασμα το «συν» γίνεται… πλην.

Το ότι ο Θόδωρος Μουριάδης δεν παγιδεύτηκε και δεν υπέκυψε στην κακογουστιά και τις γραφικότητες των χριστουγεννιάτικων εορταστικών εκδηλώσεων είναι από τα πλέον θετικά της μέχρι τώρα δημαρχιακής του πορείας.

Και τώρα ένα τεστ… φυσιογνωμιστικής! Κόψτε φάτσες, βγάλτε συμπεράσματα!

Παιδιά, έχετε σκεφτεί ποτέ ότι θα υπάρχουν γενιές που θα κάνουν Χριστούγεννα χωρίς τη φωνή του Αλέξη Κωστάλα;

Δεν τους άρεσε εκεί στον ΣΚΑΪ το γεγονός ότι η καινούργια πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μαρίν μεγάλωσε σε μία οικογένεια ενός γκέι ζευγαριού γυναικών, οπότε είπε να την «κάνει» παιδί μονογονεϊκής οικογένειας. Πώς είπαμε εκκολάπτοντα τα αυγά;

Μεγάλη αποκάλυψη στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου: ο Μπογδάνος πλένει τα πιάτα του σπιτιού! Και μένω εγώ μαλάκας που βάζω ΚΑΙ πλυντήριο!

Ο Τζήμερος που χαρακτήριζε αγράμματους τους φοιτητές της εξέγερσης του Πολυτεχνείου γιατί σε ένα πανό τους έγραφαν «ουέ» αντί για «ουαί», την «πέφτει» στον υπεύθυνο στολισμού του Δήμου Νέας Σμύρνης, αναρωτώμενος τι ρόλο παίζει η ημισέλινος με ένα αστέρι στο κέντρο της.

Λέει ο Διονύσης Σαββόπουλος στον Παύλο Τσίμα ότι στηρίζει τις ελπίδες του στον Κυριάκο Μητσοτάκη γιατί ντύνεται καλύτερα και τον ρωτάει ο Τσίμας αν αυτό παίζει ρόλο και του απαντάει ο Σαββόπουλος: ναι, για μένα παίζει! Και άντε τώρα εγώ να βρω κουράγιο να γυρίσω σε εκείνα τα παιδιά με τα μαλλιά και τα μαύρα ρούχα…

Συμπλοκή με νεκρούς και τραυματίες αντίπαλων εταιρειών security έξω από σχολείο στη Θήβα. Και «σκάει» και το άλλο: οι σεκιουριτάδες είχαν αναλάβει τη φύλαξη του σχολείου! Να ρωτήσω αν αυτό συμβαίνει και σε άλλα σχολεία; Γιατί αν συμβαίνει, ζήτω που καήκαμε!

Δεξιά, ο πορτιέρης στεκιού της ΔΑΠ. Αριστερά αυτός που τον διόρισε πρόεδρο του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας στη Λέσβο.

Αν ο Παναγιώτης Ψωμιάδης είχε γεννηθεί στην Αγγλία, «παιζόταν» σήμερα να ήταν και πρωθυπουργός!

Μικρή (πολιτική) σημασία έχει η απόφαση της κυβέρνησης να ανακαλέσει το κρατικό πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης των εφημερίδων μετά τον θόρυβο που ξέσπασε στις «διαδικτυακές κοινότητες». Το «ζουμί» και η ουσία είναι ότι η Νέα Δημοκρατία είχε πρόθεση και διάθεση να ενισχύσει οικονομικά περιπτώσεις και φαινόμενα τύπου Μακελειού. Αυτό και τίποτε άλλο…

Ή μάλλον και κάτι άλλο: εκείνα τα περί «ελεύθερης αγοράς» δεν θα έπρεπε να ισχύουν για τους διάφορους εφοπλιστές που κατέχουν Μέσα Ενημέρωσης και που την «πέφτουν» συνεχώς στους «κρατισμούς» και τις «σοβιετίες»;

Είπα «σοβιετία» και αναθάρρησα! Μπα σε καλό μου, χρονιάρες μέρες…