Κάθε λιμάνι και…

Ιδιωτικοποίηση λιμανιών: Αρνητικές συνέπειες για τον λαό


 

Του Χρήστου Ποτόλια

 


ΗΝέα Δημοκρατία «τρέχει» να ολοκληρώσει το «έργο» του ΣΥΡΙΖΑ της ιδιωτικοποίησης των λιμανιών. «Έργο» που προχώρησε με νόμο που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ στις 22/02/2019 (υποπαραχωρήσεις λιμανιών), μια διαδικασία ιδιωτικοποίησης που ξεκίνησαν το 2009 οι Κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και που ολοκληρώνει σήμερα η Κυβέρνηση ΝΔ.

Τις τελευταίες μέρες άνοιξε η συζήτηση και στο Δημοτικό Συμβούλιο, με τη γνωστή κούφια αντιπαράθεση μεταξύ των συμπολιτευόμενων-αντιπολιτευόμενων. Πίσω από την κούφια αντιπαράθεση, δεν υπάρχει διαφωνία με την ιδιωτικοποίηση, αλλά με τα κομμάτια που θα πουληθούν.

Η διοίκηση του Δήμου μαζί με τις υπόλοιπες παρατάξεις, χειροκροτούν την πώληση τόσο του ΦΙΛΛΙΠΟΣ Β’ όσο και του επιβατικού, ζητούν όμως να εξαιρεθεί η χερσαία ζώνη και να παραχωρηθεί στο Δήμο, όπου βέβαια θα αναπτύξει επιχειρηματικές δράσεις για να έχει «έσοδα» ο Δήμος. Θα επιδιώξει δηλαδή να συμβάλει στην παραπέρα καπιταλιστική «ανάπτυξή» του λιμανιού, με διάφορες χρήσεις τουρισμού με μαρίνες για γιοτ αναψυχής τύπου κλαμπ, διαφόρων καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορευματοποιημένου πολιτισμού.

Η πρόταση της διοίκησης πέρασε κατά πλειοψηφία στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (03-02-2020).

Ως Λαϊκή Συσπείρωση μειοψηφήσαμε στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών μας, δηλώνοντας ότι τα λιμάνια είναι περιουσία του Ελληνικού λαού που τα πλήρωσε ακριβά με ιδρώτα και αίμα και δεν πρέπει να παραχωρηθούν σε όσους ονειρεύονται μπίζνες στο παραλιακό μέτωπο και κέρδη για τα… πιράνχας. Όσοι ισχυρίζονται ότι η ιδιωτικοποίηση θα φέρει «έσοδα» στο Δήμο, να τους θυμίσουμε ότι με το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ (η ΝΔ δεν λέει κουβέντα γι’ αυτό) απαλλάσσονται καταβολής δημοτικών φόρων οι ιδιοκτήτες των λιμανιών. Άλλωστε και ο νόμος να μην υπήρχε φροντίζουν οι πρόθυμες διοικήσεις των Δήμων γι’ αυτούς, όπως έκανε πρόσφατα η διοίκηση του Δήμου μας που ενώ επέβαλε αυξήσεις κατά 40% στα ανταποδοτικά, στις τράπεζες και στις μεγάλες ιδιοκτησίες έκανε μειώσεις.

Αυτό που χρειάζεται να κάνει ο Δήμος είναι να προχωρήσει σε συνολική ανάπλαση της Παραλιακής Ζώνης, ώστε να βελτιωθεί ριζικά η ζωή του λαού και να ενωθεί η πόλη με τη θάλασσά της.

Οι ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών αφορούν όλο το λαό, θα έχουν αρνητικές συνέπειες για όλους τους εργαζόμενους, τους φτωχούς αγρότες, τους μικρούς επιχειρηματίες, τους αλιείς. Είναι μεγάλο ψέμα ότι θα προκύψουν οφέλη για όλους.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση καλούμε τους εργαζόμενους της πόλης αλλά  και τους εργαζόμενους στους παραπλήσιους δήμους να παλέψουν για να ματαιώσουν την ιδιωτικοποίηση. Να μην εμπιστευτούν τις δυνάμεις που μιλάνε για μερική ιδιωτικοποίηση.

Τώρα πρέπει οι εργαζόμενοι να πάρουν στα δικά τους χέρια τον αγώνα με Γενικές Συνελεύσεις, με επιτροπές αγώνα, σε συνεργασία με άλλες πόλεις που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα.

Υ.Γ.: Σχετικά με ξαφνική αγάπη κάποιων στη δημοτική αρχή Πάτρας:

  • Ο Δήμος Πάτρας κινητοποιεί τον λαό όχι απλώς επειδή στο συγκεκριμένο ζήτημα (λιμάνι) η πρόταση του είναι σωστή και συμφέρουσα αλλά επειδή η συνολική του πολιτική είναι σε φιλολαϊκή κατεύθυνση. Γιατί δεν μπορεί να είσαι και με την «επιχειρηματικότητα»-«ανταγωνιστικότητα» και με τα συμφέροντα του λαού. Αυτό αποτυπώνεται στην πολιτική του Δήμου Πάτρας, μέσα σε ένα ασφυκτικό νομοθετικό πλαίσιο, για δημοτικά τέλη, για διαχείριση απορριμμάτων, για ελεύθερους χώρους κ.α.. Με την υποστήριξη του στους αγώνες των εργαζομένων του ίδιου του Δήμου, αλλά και συνολικά για τα ζητήματα της ανεργίας, των ναρκωτικών, του αθλητισμού, του πολιτισμού.
  • Η Δημοτική αρχή της Πάτρας διεκδίκησε μαζί με το λαό και πήρε τη χερσαία ζώνη του λιμανιού χωρίς να λογαριάσει το τίμημα. Μέχρι και στο δικαστικό σκαμνί κάθισαν το Δήμαρχο αλλά αθωώθηκε με την πλατιά υποστήριξη του λαού.
  • Η Δημοτική Αρχή της Πάτρας διεκδίκησε και πήρε τη χερσαία ζώνη για να κάνει ελεύθερους χώρους, πάρκα αναψυχής, υποδομές για αθλητισμό και πολιτισμό, χωρίς χαράτσια και όχι για να κάνει μπίζνες για να κερδοσκοπούν πάλι οι λίγοι, όπως ονειρεύονται συμπολιτευόμενοι ή «αντιπολιτευόμενοι» στο Δ.Σ. Καβάλας, που ξαφνικά «είδαν το φως το αληθινό»!

Ο Χρήστος Ποτόλιας είναι δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Καβάλας