Πάθαμε Κομμουνισμό;

Το είχε πει ο Σεφέρης: «Να νοσταλγείς τον τόπο σου, ζώντας στον τόπο σου, τίποτα δεν είναι πιο πικρό». Καθημερινό βίωμα πια...


 

Του Μπάμπη Γαμβρέλη

 


Αναμενόμενες και χωρίς καμία έκπληξη οι διαδικτυακές επιθέσεις (ενίοτε και απειλές) που συνοδεύουν τις εβδομαδιαίες αναρτήσεις των κειμένων μου στο KAVALA POST από το ακροδεξιό σινάφι της πόλης. Διόλου αναμενόμενες όμως οι (καθημερινά αυξανόμενες) ταυτίσεις με τον πατριδοκάπηλο παροξυσμό και τη ρατσιστική ρητορική ανθρώπων «υπεράνω κάθε υποψίας» που μέχρι χθες όμνυαν στα ιδανικά της Δημοκρατίας και πολιτεύονταν μέσα από «σοσιαλιστικά μετερίζια» και «αντιδεξιούς σχηματισμούς». Και είναι (το λιγότερο) λυπηρό να βλέπεις τις απόψεις τους να συνοδοιπορούν με εκείνων που μέχρι χθες πετούσαν τα σφάγια των γουρουνιών στην είσοδο της Παλιάς Μουσικής, με εκείνων που βεβήλωναν το Μνημείο των Καβαλιωτών Εβραίων που χάθηκαν στα ναζιστικά κρεματόρια, με εκείνων που αντιδρούσαν με μουγκρητά στην αναπαλαίωση του Μεντρεσέ, με όλων εκείνων που θεωρούν το Ιμαρέτ «άντρο του ισλαμισμού». Λυπηρό και τραγικό μαζί.

Σε μια σοβαρή χώρα, ο Κυριάκος Βελόπουλος θα ήταν τώρα στη φυλακή για εξαπάτηση των πολιτών. Στην Ελλάδα είναι αρχηγός κόμματος και βουλευτής!

Μακάριος Λαζαρίδης: Αν δεν υπήρχε ο φράχτης, ο Οσμάν και ο Χασάν θα έπιναν τώρα καφέ στη πλατεία της Καβάλας. Άρα, και αναπτυξιακά μιλώντας, θα δούλευαν οι καφετέριες!

Πολύ σωστά! Για τους πιστούς, η Θεία Μετάληψη είναι μια συνειδητή υπέρβαση της λογικής. Ευχή όλων να μη σημαίνει και την κατάργησή της!

Αλήθεια, γιατί 12 συν 1 έργα και όχι 13; Γιατί 7 συν 1 προτάσεις και όχι 8; Γιατί 10 συν 1 θέσεις και όχι 11; Ακούγεται πιο… ψαγμένο;

Για να μην υπάρχουν παρερμηνείες, δηλώνω δημόσια ότι παραμένω Δούρειος Ίππος του… Στάλιν!

Σύνδεση με το Εκκλησία On Line καθώς τα γεγονότα τρέχουν: Ο Άγιος Νικηφόρος ο Λεπρός εμφανίστηκε στους Έλληνες και τους είπε να μη φοβούνται! Νιώθω ανακούφιση!

Καινούρια ενημέρωση, αυτήν τη φορά από τον Κώστα Λεφάκη! Ο κορονοϊός είναι… αιγόκερως!

Λέγεται ότι η εν λόγω κυρία είναι υπεύθυνη επικοινωνίας της Νέας Δημοκρατίας Νέστου και λατρεύει Μακάριο Λαζαρίδη! Εγώ το πιστεύω…

Έχοντας ολοκληρώσει προ πολλού τον φολκλορικό του κύκλο, το Cosmopolis «φώναζε», καιρό τώρα, για αλλαγή και ανανέωση. Τόσο σε αισθητικό όσο και σε οργανωτικό επίπεδο. Η δημιουργία θέσης Καλλιτεχνικού Διευθυντή, εκτός από το ότι προσδίδει κύρος και «προσωπικότητα» στον θεσμό, συμβάλλει και στη «λειτουργική του φόρμα». Για την «ιστορία του πράγματος», να θυμίσω ότι η αναγκαιότητα Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης του Cosmopolis είχε εκφραστεί δημόσια πριν από σχεδόν δέκα χρόνια, μέσα από το πρόγραμμα της δημοτικής παράταξης Συμπαράταξη Πολιτών, χωρίς όμως ποτέ αυτό να «συγκινήσει» τους εκάστοτε «νικητές» των εκλογών. Ούτως ειπείν, κάλιο αργά παρά ποτέ.

Η επιλογή του Άλκη Ζοπόγλου για τη θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή έρχεται να «κουμπώσει» ιδανικά με την καινούρια προοπτική του Φεστιβάλ. Άνθρωπος «μπολιασμένος» στη μουσική και αρκούντως δοκιμασμένος σε «φεστιβαλικές περιπέτειες», φαντάζει ως… έτοιμος από καιρό.

Ήδη, τα πρώτα δείγματα των ιδεών και των ικανοτήτων του καταγράφονται στο πρώτο μέρος των εκδηλώσεων που ανακοινώθηκαν επίσημα πριν λίγες ημέρες. Με έντονα τα σημάδια… αποφολκλοροποίησης και με αναβαθμισμένα τα μουσικά του γεγονότα, το Cosmopolis αποκτά «πρόσωπο» και «χαρακτήρα». Κυρίως, μία «ταυτότητα» που στην πορεία του χρόνου μπορεί να αποδειχθεί και μοναδική.

Μικρή ένσταση; Ο «εγκλωβισμός» του κλασικού του μέρος στην αίθουσα της ανακαινισμένης Μεγάλης Λέσχης. Που μπορεί στην προκειμένη περίπτωση να παρέχει στο συγκεκριμένο μουσικό είδος «αστική αύρα» και «μεγαλοπρέπεια», άλλα ταυτόχρονα «παίζει» και με τον κίνδυνο της ολίσθησης προς τον ελιτισμό και τον ακαδημαϊσμό. Πιθανόν μία «έξοδος» σε επιλεγμένους χώρους της αγοράς (π.χ. μπαρ), σε σχολεία ή και εκκλησίες, να απέτρεπε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Μην ξεχνάμε ότι είναι ο ίδιος που παρουσίαζε ως «αυθεντικό κίνημα» τη Χρυσή Αυγή!

Εκτός από την Άλκηστη Πρωτοψάλτη, σειρά για να «πάθουν» Αφροδίτη Μάνου πήραν και ο Ζωρζ Πιλαλί και ο Μπάμπης Τσέρτος! Εποχή των… ιώσεων γενικώς!

Εκείνο το Αγαπάτε Αλλήλους είναι ή όχι μέρος της Θείας Κοινωνίας;

Το είχε πει ο Σεφέρης: Να νοσταλγείς τον τόπο σου, ζώντας στον τόπο σου, τίποτα δεν είναι πιο πικρό. Καθημερινό βίωμα πια…

Είναι αντιπρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, ονομάζεται Ανδρέας Γιαννακουδάκης και πριν λίγες ημέρες προέβη στην εξής δήλωση: ο κορονοϊός είναι κατασκευασμένος και μάλιστα υπάρχει εμβόλιο από πριν την εξάπλωσή του! Και πείτε μου τώρα εσείς: αξίζει ή δεν αξίζει έδρα πανεπιστημίου ο… Λιακόπουλος!

Πώς; Ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής Γιάννης Λαγός κατηγορείται για παράνομη οπλοφορία, εκβιασμούς, προστασία σε νυχτερινά κέντρα, διακίνηση γυναικών με σκοπό την πορνεία και «σπάσιμο» επιταγών! Είναι δυνατόν;

Από ένα άρθρο του Νίκου Μαραντζίδη στην ΚαθημερινήΣτον καθεδρικό του Αγίου Παύλου στην Καλκούτα, είδα γραμμένη μια φράση που με άγγιξε: «Μην εμπιστεύεσαι τους φόβους σου».

Την ίδια ώρα, στη Νότια Ιταλία ξεσηκώνονται ενάντια σε όσους από τη Βόρεια Ιταλία καταφεύγουν εκεί λόγω κορονοϊού, λέγοντάς τους «δεν θέλουμε την επιδημία σας εδώ». Σπιναλόγκες εν δράσει!

Καλά, οι άνθρωποι δεν παίζονται με τίποτε! Την ώρα που οι γιατροί, οι νοσηλευτές και το προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων δίνουν ηρωική μάχη για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού, η εφημερίδα Φιλελεύθερος κυκλοφορεί με δώρο DVD του Μίλτον Φρίντμαν με τίτλο Κράτος Πρόνοιας: από το λίκνο ως τον θάνατο.

Εσείς τώρα νιώθετε αισιόδοξοι; 

Άσχετο. Εκείνους τους αστυνομικούς που θα πέρναγαν κάθε 15 λεπτά από τις γειτονιές, τους έχει δει κανείς; Όχι τίποτε άλλο, αλλά έχω εδώ κάτι γείτονες που περιμένουν πώς και πώς για να τους χειροκροτήσουν!

Αχού! Φαντάζεστε να γίνει ιχνηλάτηση των επαφών του Μαρινάκη;

Όπως μας ενημερώνει η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, θα είναι δικαιολογημένες οι απουσίες στα… κλειστά σχολεία!

Επειδή ώρες-ώρες με πιάνουν κάτι παλιμπαιδισμοί, έβαλα προχθές το βράδυ να ακούσω τα τραγούδια της Λιλιπούπολης. Και, ω του θαύματος και της συγκυρίας, η βελόνα κόλλησε στο Τσιφτετέλι της γρίπης! Πιο επίκαιρο δεν θα μπορούσε!

Απάντηση του Λευτέρη Αυγενάκη σε ερώτηση δημοσιογράφου της ΕΡΤ3 για την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού: Με ρωτήσατε κάτι που δεν συνεννοηθήκαμε!

Στο καπάκι, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως στην εκπομπή του Νίκου Παπαδάκη: Αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό! Να περνάνε πάνω από 15 ώρες και η Τουρκία να μην αντιδρά μετά από εμβολιασμό ελληνικού σκάφους! Ναι… τον  ε μ β ο λ ι α σ μ ό !

Αυτό που ο Μακάριος Λαζαρίδης στο πλαίσιο των γενικότερων μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού κλείνει όλα (πόσα άραγε;) τα πολιτικά του γραφεία, πώς το… μεταφράζετε;

Διαβάστε στο KAVALA POST το εξαιρετικό κείμενο του Ζήση Βαπορίδη με τίτλο Έβρος, 2020: Όπως 98 χρόνια πριν… [εδώ]

Ναι, ισχύει απόλυτα αυτό που είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης! Οι υπερβολικές αυξήσεις στις τιμές των αντισηπτικών είναι καθαρά ζήτημα προσφοράς και ζήτησης. Τα έχει αυτά η αγορά. Όπως τα είχε και τότε στην Κατοχή που οι μαυραγορίτες για ένα δοχείο λάδι άρπαζαν ολόκληρα οικόπεδα.

Αναγκαία προειδοποίηση: ακολουθούν απόψεις και προβληματισμοί με έντονο το στοιχείο της βωμολοχίας. Η συνέχεια της άναγνωσης γίνεται πλέον με δικιά σας ευθύνη και αμαρτία ουκ έχω!

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος από τον (πάντα φιλόξενο) Αnt1: Θέλω να παρακαλέσω την 25η Μαρτίου να έχουμε μια σημαία στο μπαλκόνι του σπιτιού μας! Άλλως πώς, της ψωλής του τον χαβά!

Γιάννα Αγγελοπούλου: Χρειάζεται να δουλεύουμε στα γραφεία; ΟΧΙ. Για τις επόμενες 15 ημέρες, όλοι όσοι δουλεύουμε για την Επιτροπή «Ελλάδα 2021», αφήνουμε τα γραφεία μας και, με τη βοήθεια των Νέων Τεχνολογιών, δουλεύουμε από το σπίτι. Ξέρω, θα θεωρηθώ πρόστυχος, αλλά με το που το διάβασα μου ήρθε αμέσως στο μυαλό εκείνο το διαχρονικό με τον κόσμο που χάνεται και με το «άλλο» να χτενίζεται!

Και μιας και πιάσαμε τα… χυδαιολογήματα, πώς γίνεται, ρε πούστη μου, και τα 8 από τα 10 τηλεοπτικά σποτ με κοινωνικά μηνύματα να έχουν για πρωταγωνιστές τους τον Ρουβά, τον Αθερίδη και τη Σμαράγδα Καρύδη; Και δεν ρωτάω ήρεμα!

Δια πάσαν νόσον…

Τι ακούμε, σύντροφοι;! Ο Μακρόν διαπιστώνει πως κάποια αγαθά και υπηρεσίες πρέπει να μείνουν εκτός αγορών; Αλλά έτσι είναι. Όταν το «αγγούρι» εισχωρεί εις τα απόκρυφα, το ρίχνουμε στον… Κομμουνισμό.

Στα εντελώς… τυπικά, Ο Γενικός Γραμματέας Τουρισμού και πρώην βιομήχανος Κώστας Λούλης προσέλαβε τη σύζυγό του στο υπουργείο με μισθό 1.458 ευρώ!

Και σαν να μη μας έφταναν όλα αυτά, έχεις και τον άλλον να σου λέει ότι χαίρεται που η γυναίκα του είναι στο σπίτι γιατί χαίρεται τη γυναίκα του! Πάω στοίχημα ότι σε λίγους μήνες οι Ελλάδα θα γεμίσει… αιγόκερους!

Και ερωτώ: Στάλιν ή Λεφάκη;