Δεκάλογος επιβίωσης στην εποχή του «νέου» κορονοϊού

Ποια είναι τα «ΟΧΙ» που πρέπει να αρθρώσει ο καθένας μας, προκειμένου να ξεπεράσει χωρίς εμφανείς απώλειες τη νέα αυτή παγκόσμια απειλή


 

Του Ξενοφώντα Κ. Κροκίδη

 


Τις τελευταίες δύσκολες εβδομάδες κατά τις οποίες η παγκόσμια κοινότητα βιώνει πρωτόγνωρες απειλητικές καταστάσεις από τον «νέο» κορονοϊό, γινόμαστε ταυτόχρονα αποδέκτες πολλών προτάσεων-συμβουλών από ειδικούς επιστήμονες (Λοιμωξιολόγους, Ψυχολόγους, εξειδικευμένους στη διαχείριση κρίσεων, Διατροφολόγους κ.ά.) που αφορούν κυρίως στην πρόληψη και την διαχείριση της θανατηφόρου αυτής ασθένειας.

Στις γραμμές που ακολουθούν παρατίθεται ένας δεκάλογος επιβίωσης στην εποχή της πανδημίας από τον «νέο» κορονοϊό, ο οποίος επικεντρώνεται στα ΟΧΙ που πρέπει να αρθρώσει ο καθένας μας, προκειμένου να ξεπεράσει χωρίς εμφανείς απώλειες την νέα αυτή παγκόσμια απειλή.

  1. ΟΧΙ στις θεωρίες συνωμοσίας

Η σύγχρονη πανδημία ΔΕΝ είναι δημιούργημα των εργαστηρίων του Μπίλ Γκέιτς η προσπάθεια του Τράμπ να πλήξει την Κίνα εν όψει προεδρικών εκλογών. (Πρώτο Θέμα, 29-2-2020). Επίσης, για τον κορονοϊό ΔΕΝ φταίνε οι εκτρώσεις και σαρκικές αμαρτίες (Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος).

Η πανδημία που ξεκίνησε στην Κίνα έχει συνδεθεί με τη μεγάλη αγορά θαλασσινών και ζώων που βρίσκεται στην πόλη Wuhan, υποδηλώνοντας ζωονοσολογική προέλευσή της (Η Εφημερίδα των Συντακτών, 22-1-2020).

  1. ΟΧΙ στην προσέλευση στο Νοσοκομείο για ελάσσονος σημασίας προβλήματα υγείας

Τα προβλήματα υγείας μπορεί κανείς να τα διαχωρίσει σε δύο μεγάλες κατηγορίες : στη πρώτη κατηγορία συμπεριλαμβάνονται απειλητικές για την ζωή μας καταστάσεις όπως η γαστρορραγία, το έμφραγμα του μυοκαρδίου, το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ στην δεύτερη κατηγορία εντάσσονται προβλήματα υγείας που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής μας όπως π.χ. η οσφυαλγία.

Τις δύσκολες στιγμές που διανύουμε ΟΛΟΙ μας, ας επικεντρωθούμε στα μείζονα και σημαντικά και ΟΧΙ στα ελάσσονα και δευτερεύοντα, και αυτό αφορά και τα προβλήματα – θέματα υγείας μας.

  1. ΟΧΙ στις άσκοπες μετακινήσεις εντός και εκτός του αστικού ιστού

Η κυκλοφορία εκτός οικίας πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο και μόνο για πολύ συγκεκριμένους λόγους και στο αναγκαίο μέτρο για την εξυπηρέτηση ζωτικών και μόνο αναγκών.

Αποδεκτές εξαιρέσεις υπάρχουν αποκλειστικά για :

  • Μετάβαση στην εργασία
  • Επίσκεψη στο γιατρό
  • Μετάβαση σε κατάστημα προμηθειών τροφίμων, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους
  • Μετάβαση στο ταχυδρομείο για την απολύτως αναγκαία αλληλογραφία
  • Μετάβαση στην τράπεζα
  • Μετάβαση σε πρατήριο καυσίμων
  • Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που αποδεδειγμένα βρίσκονται σε ανάγκη
  • Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ατομικά η ανά δύο άτομα τηρώντας απαρέγκλιτα την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου και
  • Την κίνηση με κατοικίδιο ζώο

(Νίκος Χαρδαλιάς, Υφυπουργός Πολιτικής Προστασία και Διαχείρισης Κρίσεων, 18-3-2020)

  1. ΟΧΙ στην διακοπή αντιυπερτασικών η άλλων φαρμάκων

Οι υπερτασικοί ασθενείς θεωρούνται ως ομάδα υψηλού κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη από τον κορονοϊό. Προκαταρτικά επιστημονικά δεδομένα από τους επιδημιολόγους της Κίνας που βασίσθηκαν στη μόλυνση από τον κορονοϊό στην επαρχία Wuhan έδειξαν ότι οι ασθενείς που είχαν σοβαρή μόλυνση η που απεβίωσαν από τον κορονοϊό ήταν κατά βάση μεγάλης ηλικίας (άνω των 80), η είχαν άλλες συν – νοσηρότητες όπως :

  • υπέρταση (σε ποσοστό 30-50%),
  • σακχαρώδη διαβήτη (20-25%),
  • στεφανιαία νόσο (10-20%), και
  • διαταραχές πηκτικότητας του αίματος

Προς την κατεύθυνση αυτή, η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Υπέρτασης δημοσίευσε την επίσημη θέση της στο θέμα αυτό με τα κάτωθι τρία σημεία :

α) ΔΕΝ υπάρχει καθαρή απόδειξη ότι η υπέρταση αυτή καθ’ εαυτή συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης με κορονοϊό. Συνεπώς οι υπερτασικοί ασθενείς θα πρέπει να ακολουθούν τις ίδιες προφυλάξεις με τους συνομηλίκους τους και τους έχοντες ίδιο προφίλ συν – νοσηροτήτων.

β) Τα υπάρχοντα δεδομένα ΔΕΝ υποστηρίζουν υπεροχή η υστέρηση κάποιας συγκεκριμένης κατηγορίας αντιυπερτασικών φαρμάκων σε ασθενείς με μόλυνση από τον κορονοϊό.

γ) Περαιτέρω έρευνα για την επίδραση της υπέρτασης αλλά και των αντιυπερτασικών φαρμάκων στην έκβαση των ασθενών με μόλυνση από κορονοϊό είναι αναγκαία (Ελληνική Εταιρεία Υπέρτασης, 15-3-2020).

  1. ΟΧΙ στη χρήση – κατάχρηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων

Πρόσφατα, οι γαλλικές αρχές εξέδωσαν οδηγίες σύμφωνα με τις οποίες ορισμένα αντιφλεγμονώδη μπορεί να επιδεινώσουν την λοίμωξη από κορονοϊό. Ο ίδιος ο Γάλλος υπουργός Υγείας Olivier Veran – ο οποίος είναι και γιατρός – ανέφερε το πρόβλημα αφορά ορισμένα φάρμακα, που περιέχουν ιβουπροφαίνη.

Ο ειδικός Λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, απ’ την πλευρά του ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχουν επαρκής επιστημονικές ενδείξεις για το κατά πόσον ισχύει ο συγκεκριμένος ισχυρισμός. Ο Λοιμωξιολόγος συνέστησε στους πολίτες να λαμβάνουν για την αντιμετώπιση του πυρετού φάρμακα με δραστική ουσία την παρακεταμόλη (Apotel, Depon, Panadol).

  1. ΟΧΙ στην προμήθεια χλωροκίνης χωρίς ιατρική συνταγή

Ιδιαίτερα αυξημένη ζήτηση παρουσιάζει το φάρμακο PLAQUENIL με την δραστική ουσία υδροχλωροκίνη, μετά τα δημοσιεύματα ότι ίσως βοηθά στη θεραπεία του «νέου» κορονοϊού, «χωρίς αυτό να έχει επιβεβαιωθεί επιστημονικά», αναφέρει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος. Γιατροί και Φαρμακοποιοί δέχονται πιέσεις για την χορήγησή του, γι’ αυτό τόσο ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος όσο και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος με επιστολή τους στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) ζητούν «την χορήγηση με συνταγή φυλασσόμενη επί διετία, όπως έχει γίνει για το TAMIFLU (=αντιϊκό φάρμακο για τη γρίπη) και τα άλλα αντιϊκά φάρμακα».

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα κλινικής χορήγησης της χλωροκίνης σε 24 ασθενείς σε νοσοκομείο της Μασσαλίας, τα οποία ανακοινώθηκαν σε διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης  (ΜΜΕ), ο κύριος Τσιόδρας γνωστοποίησε ότι η θεραπεία παρέχεται – μεταξύ άλλων θεραπειών – και σε έλληνες ασθενείς. Με αγωνία οι επιστήμονες αναμένουν να δουν ποια θα είναι τα αποτελέσματα στη χώρα μας.

  1. ΟΧΙ στις επισκέψεις σε περίπτωση απομόνωσης – καραντίνας

Η ταχέως εξελισσόμενη πανδημία του κορονοϊού επιβάλλει τη λήψη πρόσθετων μέτρων σε συλλογικό επίπεδο, αλλά και την αυστηρή τήρηση σε ατομικό επίπεδο κανόνων υγιεινής. Η απομόνωση στο σπίτι ατόμων που ήρθαν σε επαφή με ύποπτο η επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης με το «νέο» κορονοϊό (π.χ. μέλη οικογένειας, φίλοι, συνάδελφοι, επαγγελματίες υγείας) πρέπει να περιλαμβάνει :

  • Θερμομέτρηση 2 φορές την ημέρα για 14 ημέρες
  • Φροντίδα από ένα άτομο ΟΧΙ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ
  • Καλός και τακτικός αερισμός του δωματίου
  • ΟΧΙ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ
  • ΠΛΥΣΙΜΟ ΧΕΡΙΩΝ
  • ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥΑΛΕΤΑΣ
  • Σχολαστικό πλύσιμο πιάτων, ποτηριών, μαχαιροπήρουνων, πετσετών, σεντονιών.
  • Επικοινωνία με γιατρό η τον ΕΟΔΥ στο 1135 σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων αναπνευστικής λοίμωξης : πυρετός, βήχας, πονόλαιμος, δυσκολία στην αναπνοή. (www.iefimerida.gr, 11-3-2020)
  1. ΟΧΙ στην αισχροκέρδεια

Η χειρουργική μάσκα, το σύμβολο του κορονοϊού, που όλοι είδαμε αρχικά στις οθόνες μας να τη φοράει η ηπειρωτική Κίνα – μέχρι και ο πρόεδρός της – και στη συνέχεια να την αναζητούν σε απόγνωση οι πολίτες της, για να προστατευτούν από τη μόλυνση της ασθένειας, δημιουργώντας ουρές χιλιομέτρων έξω από τα φαρμακεία. Λειτουργώντας μιμητικά, όπως κάνει ο κόσμος, προκειμένου να προστατέψει την υγεία του, η ζήτηση των χειρουργικών μασκών αυξήθηκε και στη χώρα μας. ( Η Εφημερίδα των Συντακτών, 26-2-2020)

Όχι μόνο οι αρμόδιοι δεν έχουν προχωρήσει ακόμη, αρκετές εβδομάδες μετά το ξέσπασμα της κρίσης του κορονοϊού, σε διατίμηση, δηλαδή ορισμό ανώτατης τιμής σε αγαθά πρώτης ανάγκης, όπως οι μάσκες, τα γάντια και τα αντισηπτικά, αλλά το ίδιο το Δημόσιο δημιουργεί αρνητικό προηγούμενο, το οποίο ακόμη μια φορά θα πληρώσουν οι καταναλωτές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με απόφαση που έχει αναρτηθεί ήδη στη Διαύγεια, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, δηλαδή οι Έλληνες φορολογούμενοι, έδωσε 23.000 ευρώ για να αγοράσει από συγκεκριμένο φαρμακείο στο Γαλάτσι (Αθήνα), υλικά προστασίας για τον κορονοϊό σε τιμές πολύ πιο υψηλές και από εκείνες της λιανικής, της μαύρης αγοράς που ανθεί σήμερα, εν μέσω της πρωτόγνωρης πανδημίας. Το Υπουργείο αγόρασε 1.500 απλές χειρουργικές μάσκες για 5.160 ευρώ, δηλαδή πλήρωσε 3,44ευρώ εκάστη, και μάλιστα χωρίς να συνυπολογίζεται ο ΦΠΑ (Εφημερίδα Δημοκρατία, 21-3-2020).

  1. ΟΧΙ στην συμμετοχή σε δημόσιες η ιδιωτικές συναθροίσεις

Στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων της κυβέρνησης για την προστασία από τον «νέο» κορονοϊό απαγορεύονται οι «πάσης φύσεως μαζικές συναθροίσεις».

Με βάση τα νεότερα δεδομένα, και συνεχίζοντας ο κρατικός μηχανισμός να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ανάσχεση της εξάπλωσης του ιού, απαγορεύονται από 19-3-2020 οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις με συμμετοχή 10 η περισσοτέρων ατόμων. Επιπρόσθετα, αποθαρρύνονται αυστηρά οι ψυχαγωγικές συναθροίσεις σε κλειστό χώρο με συμμετοχή 10 η περισσοτέρων ατόμων. (Νίκος Χαρδαλιάς, Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, 18-3-2020).

  1. ΟΧΙ στο bullying και τον ρατσισμό

Κύμα ρατσισμού κατά των Ασιατών προκάλεσε η ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού «made in China». Στη Γαλλία, η κατάσταση ξέφυγε αρκετά, με πολλούς Ασιάτες να υποστηρίζουν ότι είναι «δακτυλοδεικτούμενοι» όχι μόνο στους δρόμους αλλά και στον εργασιακό τους τομέα.

Ο στιγματισμός των Κινέζων εξαιτίας του ιού, έχει χτυπήσει όχι μόνο την πόρτα της Ευρώπης, αλλά και άλλων χωρών. Στην Ιαπωνία, ένα κατάστημα σε ορεινή πόλη κρέμασε μια επιγραφή – ζητώντας συγγνώμη από τις τουριστικές αρχές-  κι έγραφε: «Κανένας Κινέζος δεν επιτρέπεται να εισέλθει στο κατάστημα. Δεν θέλω να εξαπλώσω τον ιό». Η Σιγκαπούρη εμπόδισε την είσοδο τουριστών που είχαν επισκεφθεί την πόλη Wuhan. Η Μαλαισία σταμάτησε να χορηγεί βίζα σε Κινέζους ταξιδιώτες από την επαρχία Χουμπέϊ. Στον Καναδά, ο ιστότοπος «BlogTo» με έδρα το Τορόντο ανέφερε ότι δεν μπαίνουν στο στόχαστρο μόνο οι Κινέζοι αλλά και τα κινεζικά τρόφιμα, κάτι αντίστοιχο που είχε συμβεί το 2003 με την επιδημία του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS) (www.cretalive.gr, 30-1-2020).


O Ξενοφών Κ. Κροκίδης είναι ιατρός, Διευθυντή ΕΣΥ Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας