Κι αποχαιρέτα το Πάσχα που χάνεις

Τι καλά που θα ήταν να έρθουν τα πράγματα με εκείνη τη σειρά που τα είχε βάλει ο Καμύ και, μετά την «Πανούκλα», να ξεπροβάλλει ο «Επαναστατημένος Άνθρωπος»!


 

Του Μπάμπη Γαμβρέλη

 


Να ρωτήσω κάτι εκεί στον Ιατρικό Σύλλογο Καβάλας: σε ποιους απευθύνεται η προτροπή για εθελούσια οικονομική στήριξη της Δημόσιας Υγείας; Στα μέλη του ή και σε όλους τους πολίτες; Και αν αφορά μόνο στα μέλη του, η προτροπή «πιάνει» και τους γιατρούς που δουλεύουν στο ΕΣΥ; Γιατί αν η απάντηση είναι «ναι», τότε κάπου το πράγμα… μπάζει από σοβαρότητα. Και παρακάτω: αν η έκκληση επεκτείνεται και στους πολίτες, τότε μάλλον έχει χαθεί κάθε επαφή με την πραγματικότητα!

Τι άραγε να εννοούσε ο συμπολίτης μας δικηγόρος Μιχάλης Γεωργιτσόπουλος όταν, κάτω από το ρεπορτάζ του KavalaPortal που αναφέρονταν στη μεταφορά μεταναστών στην Καβάλα με προορισμό τις Σέρρες, γράφει: Βρήκαν ευκαιρία που δεν βγαίνει κάνεις έξω για τη μεταφορά! «Παίζει» δηλαδή να είχαμε λιθοβολισμούς και λιντσαρίσματα αν δεν υπήρχε η απαγόρευση της κυκλοφορίας; Γιατί εμένα μόνο εκεί πάει το μυαλό μου…

Από το facebook και το twitter ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάς προτρέπει να μείνουμε στο σπίτι, προβάλλοντας ένα (χαριτωμένο, είναι αλήθεια) βίντεο όπου διάφοροι (συμπαθείς και μη) καλλιτέχνες ερμηνεύουν το τραγούδι του Λουκιανού Κηλαηδόνη, Θα κάτσω σπίτι. Και σκέφτομαι: μήπως με την ευκαιρία να καθόταν να άκουγε και εκείνα Τα απλά μαθήματα Πολιτικής Οικονομίας; Να βοηθήσω;

Τι καλά που θα ήταν να έρθουν τα πράγματα με εκείνη τη σειρά που τα είχε βάλει ο Καμύ και, μετά την Πανούκλα, να ξεπροβάλλει ο Επαναστατημένος Άνθρωπος!

Δύο προτάσεις για τα εσώκλειστα βράδια μας:

Το Σουτιέν, ένα ποιητικό ταξίδι του γερμανού σκηνοθέτη Φέιτ Χέλμερ στο «αχαρτογράφητο» Αζερμπαϊτζάν. Μέσα σε ένα κινηματογραφικό κλίμα που παραπέμπει ευθέως στις βαλκανικές αφηγήσεις του Κουστουρίτσα, ένας μηχανοδηγός αναζητά μία Αζέρα «Σταχτοπούτα» για να της παραδώσει ένα σουτιέν που βρέθηκε κρεμασμένο στο παρμπρίζ του τρένου του. Η χωρίς διαλόγους περιπλάνησή του στην «τσιγγάνικη» ατμόσφαιρα του Μπακού, θα γίνει η αφορμή για να κινητοποιηθούν μία σειρά από σουρεαλιστικά γεγονότα, φορτωμένα από την «εξωτική» λίμπιντο των γυναικών που «ενέχονται» σε αυτή την αναζήτηση. Άξια αναφοράς, η παρουσία του Μίκι Μανόλοβιτς στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Η εμβληματική παράσταση «2» του χορογράφου Δημήτρη Παπαϊωάννου έχει «ανέβει» εδώ και λίγες ημέρες στο διαδίκτυο και μπορείτε να τη δείτε ελεύθερα. Παρά τους περιορισμούς που επιβάλλει η «τηλεοπτικού τύπου» αναπαραγωγή, η παράσταση διατηρεί στο ακέραιο τα αισθητικά της στάνταρ και την αξεπέραστη ευαισθησία της:

Εγώ πολύ το εκτίμησα που η κυβέρνηση αποφάσισε να διοχετεύσει τα χρήματα από τα πρόστιμα των μέτρων για τον περιορισμό της κυκλοφορίας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Να πληρώσουμε και εμείς οι ατίθασοι κάτι, βρε αδελφέ. Όλο τσάμπα θα τη βγάζουμε;

Μοιάζει απίστευτο, αλλά επειδή δεν είδα καμία διάψευση μέχρι τώρα, το καταθέτω: Η Διεύθυνση της ΕΡΤ κατήργησε τη δωρεάν συνεργασία της με την ΕΜΥ και από δω και πέρα την παραγωγή των δελτίων καιρού αναλαμβάνει μία μονοπρόσωπη ιδιωτική εταιρία η οποία θα πληρώνει παρουσιάστρια που (όπως «ακούγεται») ανήκει στον ευρύτερο κύκλο στελεχών της Νέας Δημοκρατίας. Το κόστος της παρουσίασης του καιρού φθάνει τα 827 ευρώ ημερησίως χωρίς ΦΠΑ.

Πσσσσσσ… Κοέλιο!

Γιάννα Αγγελοπούλου: Ενημέρωσα την Πρόεδρο της Δηοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, για το έργο της Επιτροπής Ελλάδα 2021. Ζήτησα να μας παρακολουθεί και να μην διστάσει να ασκήσει κριτική. Πιστεύω ακράδαντα πως, ως Πρώτος Πολίτης, θα συμβάλει ουσιαστικά να σκεφτούμε οι Έλληνες ότι έχουμε δυνάμεις και αντοχές για το μέλλον. Εκείνο με τον κόσμο που χάνεται και με το «άλλο» που χτενίζεται το ξέρετε, ε;

Όπως μαθαίνω τώρα από το sport24.gr, ο Κικίλιας κοιμάται 2 με 3 ώρες το 24ωρο. Να υποθέσω… όρθιος;

Γιώργος Κύρτσος: Υπάρχουν 3 κατηγορίες υποκριτών που κλαίγονται για ελλείψεις του ΕΣΥ σε περίοδο κορωνοιού. Αυτοί που έχουν επενδύσει η συνεργάζονται με τον ιδιωτικό τομέα της Υγείας. Αυτοί που λεηλάτησαν το ΕΣΥ. Αυτοί που συνέβαλαν στο ευρωπαϊκό ρεκόρ της Ελλάδας στις ιδιωτικές δαπάνες υγείας. Θα μπορούσε να είναι και η καλύτερη περιγραφή της Νέας Δημοκρατίας!

Εκείνο το δεν θεωρείται επείγον ο καρκίνος εκτός κι αν είναι στο τελευταίο στάδιο, θυμάστε ποιος το είχε εκστομίσει; Ελάτε, ακονίστε το λίγο, το έχετε…

Από όλα τα υπέροχα του Αλμπέρ Ουντερζό, κρατάω τον εκατόνταρχο Τούβλους και τον ειδικό σύμβουλο Διχονίξ.

Δημητρής Καμπουράκης: Έχω έναν ξάδερφο που ξέρει έναν που τον είπε κάποιος ότι διάβασε στο ίντερνετ οδηγίες να πίνουμε συνέχεια νερό… Εμπεριστατωμένα πράγματα.

Εντάξει, την έκανε την πατατιά ο ΣΚΑΪ και «έπαιξε» χωρίς τις απαραίτητες διασταυρώσεις εκείνο το βίντεο με τον ακροδεξιό Ισπανό που παρίστανε τον γιατρό και με θεατρινίστικους λυγμούς έλεγε ότι βγάζουν τους αναπνευστήρες από όλους τους άνω των 65, αφήνοντάς τους να πεθαίνουν. Είδατε όμως μετά τον «κάζο» κάποια διάψευση; Μία συγνώμη; Γιατί εγώ δεν…

Ο Μπάμπης, ο Φαήλος και ο… Χούλιο!

Αχού! Πώς το είπε ο Αλέξης ο Παπαχελάς; Περνάμε σε φάση… κρατικού καπιταλισμού; Τι άλλο μας κρύβει ο εγκέφαλός του, καλέ;

Στον Αnt1 τώρα, ρεπορτάζ για την κατάσταση στο Νοσοκομείο της Πάτρας και στις εικόνες βλέπουμε γιατρούς και νοσοκόμους να είναι ντυμένοι με ειδικές στολές. Όπα λες, αν μη τι άλλο, από εξοπλισμό σκίζουμε. Όμως, πριν προλάβεις να αρχίσεις να το συνειδητοποιείς, γυρίζει το μάτι σου στην επάνω άκρη της οθόνης και βλέπεις το σηματάκι από την κινεζική τηλεόραση. Κόπασαν όλα!

Για κρατήστε το: στους 2 μήνες που κράτησε το lockdown στη Wuhan, η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης έσωσε πολλαπλάσιες ζωές σε σχέση με τα θύματα του κορονοϊού. Μηδέν κακό αμιγές καλού.

Χειροτερεύει η κατάστασή μου από τη στέρηση των αγώνων ποδοσφαίρου. Εχθές έβλεπα στον ύπνο μου τελικό του Champion’s League με ποιες ομάδες λέτε; Τη Ράγιο Βαγιεκάνο και την Ζανκτ Πάουλι! Και στον ύπνο μου αναρχοκομμούνι!

Πάνε εκείνες οι ωραίες εποχές που κάθε βράδυ το δελτίο ειδήσεων του MEGA «έκλεινε» με ένα ρεπορτάζ από τις δραστηριότητες της (προ μπότοξ) Μαριάννας Βαρδινογιάννη. Τώρα όλα αρχίζουν και τελειώνουν με δηλώσεις Μαρινάκη! Άλλοι καιροί, άλλα ήθη!

Νά, σύντροφοι, γιατί έχασαν την μπάλα με τον κορονοϊό εκεί στην Ιταλία και την Ισπανία! Διότι, όπως μας αποκαλύπτει ο (ποιος άλλος) Τάκης Θεοδωρόπουλος, έχουν κυβερνήσεις συνεργασίας! Και για να μας το κάνει ακόμη πιο… θεαματικό, μας πετάει και ένα φανταστείτε να είχαμε απλή αναλογική, θα είχαμε πεθαίνει όλοι… και μας… ξεραίνει! Πληροφορίες που τον θέλουν αμέσως μετά να έχει κατευθυνθεί προς το ταμείο για τον «ειδικό μισθό», κρίνονται… ανεπιβεβαίωτες!

Έχω καθηλωθεί, μιλάμε! Στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ ο Στραβελάκης έχει στον «αέρα» τον Χριστόφορο Παπακαλιάτη και τον ρωτάει για τον… κορονοϊό. Βάλθηκαν να μας ξεστείλουν πριν την ώρα μας!

Πρώτο εξώφυλλο του Τσιόδρα στο… Hello! Αναμενόμενο, για να μην πω ότι άργησε κιόλας…

Λογικό να βγάζει ανακοίνωση η Νέα Δημοκρατία για το σκίτσο του Γιάννη Δερμετζόγλου. Τόσα χρόνια καλόμαθαν στους αφρούς του Αρκά και του Πετρουλάκη και τους ήρθε λιγάκι απότομο.

Ο Θάνος Πλεύρης χαρακτήρισε κυνική την επιλογή της τηλεόρασης του STAR να προβάλλει εν μέσω πανδημίας την ταινία Contagion. Ενώ εκείνο το η φύλαξη των συνόρων απαιτεί νεκρούς ήταν απλά… ρεαλισμός!

Καλέ, τι είπε πάλι ο στόμας του Πέτσα; Ότι το Δημόσιο δεν θα δίνει 1.600 ευρώ την ημέρα στις ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών, αλλά 800 ευρώ στην κλίνη και 800 ευρώ στους γιατρούς και τους νοσηλευτές; Και για να το «πιάσω»: όταν μέχρι τώρα το Δημόσιο έδινε 800 ευρώ, τους είχαν τους αρρώστους χωρίς γιατρούς στην κλίνη;

Γιατρός: Μιλούσα με φίλη μου λοιμωξιολόγο το πρωί και μου είπε ότι έχει 15 μέρες να κοιμηθεί.
Όλγα Τρέμη: Ναι.
Γιατρός: Το παιδί της τής λέει κάθε μέρα «μαμά σε παρακαλώ μην πεθάνεις».
Τρέμη: Εντάξει και το δικό μου παιδί αυτό μου λέει.

Μέχρι αυτήν τη στιγμή που μιλάμε, οι μόνοι που ανταποκρίθηκαν στην έκκληση για βοήθεια στο Γηροκομείο Αθηνών, είναι τα μέλη του Ρουβίκωνα! Και αυτό όταν έχει προηγηθεί ο άγριος λιθοβολισμός γερόντων από ομάδες νεαρών που τους θεωρούσαν μολυσμένους από τον κορονοϊό.

Δημαγωγός, λαϊκιστής, εκμεταλλευτής… Σε καλό δρόμο!

Μαθαίνω ότι η Αστυνομία, με τη σύμφωνη γνώμη της Διοίκησης του ΟΚΑΝΑ, επιστράτευσε τρεις υπαλλήλους του για να συμμετάσχουν σε «επιχειρήσεις-σκούπα» με στόχο τον εντοπισμό και το «μάζεμα» των τοξικομανών που ζουν στους δρόμους και στα έρημα σπίτια της Αθήνας. Πέρα από το «αντιδεοντολογικό» και απάνθρωπο του πράγματος, αυτό που κάνει τραγική την είδηση είναι ότι ανάμεσα στα τρία άτομα του ΟΚΑΝΑ που κλήθηκαν να πάρουν μέρος στη «επιχείρηση», το ένα είναι πρώην τοξικομανής που ακολουθεί ειδικό πρόγραμμα απεξάρτησης, ενταγμένος στις δραστηριότητες του Οργανισμού. Καταλαβαίνετε νομίζω τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την ψυχική του υγεία και ηρεμία.

Οι του ΚΙΝΑΛ βρίσκονται σε φάση κοκομπλόκο και δεν μπορούν ακόμη να συνειδητοποιήσουν ότι πέρασαν οκτώ μήνες από τότε που άλλαξε η κυβέρνηση; Γιατί, πώς αλλιώς να ερμηνεύσω το «φαινόμενο» ότι το 80% των σχολίων και της κριτικής τους αφορούν στα όσα λένε και πράττουν οι του ΣΥΡΙΖΑ;

Ουδεμία έκπληξη για όσους και όσες υποπτεύονταν εξ αρχής την εξέλιξη των πραγμάτων, οπότε όλα φυσιολογικά με το καλωσόρισμα που απηύθυνε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών στη Βόρεια Μακεδονία με αφορμή την ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Αν τώρα κάποιοι έχουν μείνει με το στόμα ανοιχτό, προσοχή στις… μύγες!

Βαρόμετρο Opinion: 85% επικροτούν τις ενέργειες του Μητσοτάκη. Άρχισαν ήδη να πιάνουν τόπο τα 11 εκατομμύρια ευρώ για επικοινωνιακούς λόγους.

Και σας αποχαιρετώ με το έπος της εβδομάδας, εκφρασμένο από τον καβαλιώτη μουσικό, Theodoro Katakalo: Πότε ήταν άνθρωποι οι Γερμανοί; Ούννοι είναι. Αν μπορείτε πέστε μου ένα όμορφο ερωτικό Γερμανικό τραγούδι. Και βέβαια πάντα να μετράμε και πόσα από τα τραγούδια τους μιλούν για έρωτα με ερωτικό χρώμα κι ευαισθησία

Ich liebe dich, λατρείες μου!