Προσδοκώ ανάσταση ψυχών

Να μου το θυμηθείτε! Έτσι που το πάει με τα διαγγέλματα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα σπάσει και το ρεκόρ μετάδοσης του «Κωνσταντίνου και Ελένης»

Philφιλ


 

Του Μπάμπη Γαμβρέλη

 


Ναι, ήταν ίσως η πιο όμορφη και η πιο συγκινητική στιγμή της Μεγάλης Εβδομάδας αυτή με την αναχώρηση από την Ελλάδα των 50 ασυνόδευτων προσφυγόπουλων με προορισμό τη Γερμανία. Μία στιγμή όμως που «ήρθε» να την προσβάλλει η υποκριτική παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, η Κυβέρνηση του οποίου στερούσε πριν λίγους μήνες το ΑΜΚΑ των προσφύγων.

Όσα Κέντρα Κατάρτισης κι αν κάνουν, σαν το ΙΕΚ Τάπερμαν, με τίποτε!

Ποιο ήταν το συμπέρασμα που αποκόμισε η κυρία Μαρέβα Γκραπόφσκι-Μητσοτάκη από την πρόσφατη συνέντευξη του Ισραηλινού ιστορικού και φιλοσόφου Γιουβάλ Νώε Χαράρι; Ότι ο ίδιος θα διάλεγε την Ελλάδα ως ηγέτιδα του κόσμου ενάντια στη πανδημία του κορονοϊού! Όπως καταλαβαίνετε, η «διαδικτυακή ατάκα» της κυρίας Μητσοτάκη προήχθη αμέσως σε πρώτη είδηση στα «φιλότιμα» Μέσα Ενημέρωσης, εκτινάσσοντας τις ηγετικές ικανότητες του πρωθυπουργού σε δυσθεώρητα ύψη! Πέραν και αυτού ακόμη του… Μωϋσέως! Όμως, καχύποπτος γαρ, είπα να καταφύγω στην ίδια τη συνέντευξη για να διαπιστώσω, ιδίας ακοής, τα «επαινετικά» του κυρίου Χαράρι. Φευ! Αυτό που στην ουσία καταγράφεται από την άποψη του σπουδαίου φιλοσόφου είναι ότι ακόμη και η Ελλάδα τα πάει καλύτερα από τον Τραμπ. Που σε μία πιο… ελεύθερη μετάφραση, πρόκειται για ευθεία βολή κατά των επιλογών του Αμερικανού προέδρου και όχι για ύμνο προς την Ελλάδα! Έτσι, για να συνεννοούμαστε!

Μεγαλοβδομαδιάτικο από τον Αντιπεριφερείαρχη Καβάλας Κώστα Αντωνιάδη: Αυτό το Πάσχα θα μείνουμε σπίτι! Το λες και… αναστοχαστικό!

Θα συμφωνήσω σε όλα όσα αναφέρει ο Κωστής Σιμιτσής για τους τρόπους προστασίας του τυρφώνα των Φιλίππων. Μία απορία όμως την έχω: γιατί όλα αυτά δεν συνέβησαν κατά τη διάρκεια της δημαρχιακής του θητείας; Οκτώ χρόνια δεν αρκούσαν για τις… ωριμάνσεις;

Τι να λέμε!

Παρ’ ότι η πράξη του ιερέα από το Κουκάκι να μεταλάβει τους πιστούς από την πλαϊνή πόρτα της εκκλησίας «ακυρώνει» εν πολλοίς την τελετουργική αξία του Μυστηρίου, εν τούτοις θα τη δικαιολογούσα ως ενδεικτική μίας «ιδιάζουσας αφοσίωσης». Το να κρύβεται όμως μετά για να αποφύγει το αυτόφωρο, αγγίζει τα όρια της… θρησκευτικής λιποταξίας.

Η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ από την Κωνσταντινούπολη λέει ότι οι πρόσφυγες στα τουρκικά παράλια είναι λίγοι και είναι και άφραγκοι αλλά η δημοσιογράφος της εκπομπής την «επαναφέρει στη τάξη» με το αγωνιώδες ερώτημα, αν είναι όμως άρρωστοι και μας κολλήσουν; Το ταΐσαμε και σήμερα το φίδι…

Από την εκπομπή Σήμερα του ΣΚΑΪ, η Μαρία Αναστασοπούλου (η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, έχει 94 φωτογραφίες και βίντεο στο προφίλ της στο Instagram) κάνει αναφορά στον τενόρο Αντρέα Μποτσέλι, λέγοντας: Βλέπεις και τον ίδιο και από τη στάση σώματος και από το βλέμμα του… Βλέπεις κοιτάζει χαμηλά, νιώθει το βάρος της ευθύνης γι’ αυτό που κάνει εκείνη τη στιγμή. Ως γνωστόν, ο Αντρέα Μποτσέλι είναι τυφλός.

Να μου το θυμηθείτε! Έτσι που το πάει με τα διαγγέλματα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα σπάσει και το ρεκόρ μετάδοσης του Κωνσταντίνου και Ελένης.

Λίγο χιούμορ να είχαν οι γείτονες μας από τη Βόρεια Μακεδονία, δεν θα την κατέστρεφαν τη μακεδονική γαλέρα που είχε στήσει ο Γκρουέφσκι στα Σκόπια! Θα την έστελναν με όλες τις προβλεπόμενες τιμές στη Θεσσαλονίκη και θα τη δώριζαν στον άρχοντα Τζιτζικώστα!

Άντε, ο Μακάριος είναι ανερμάτιστος και γνωστός για τις επικοινωνιακές του μπαρούφες. Ο Δήμος Θάσου όμως; Πώς βγαίνει και «χαιρετίζει» την ίδρυση εποχικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου στα Λιμενάρια; Δεν γνωρίζουν αυτοί που βρίσκονται σήμερα στη Διοίκησή του ότι το εν λόγω κλιμάκιο λειτουργεί χρόνια τώρα σε εκείνη την περιοχή;

Και από τη Θάσο στο Παγγαίο. Διαβάζω ότι, ένεκα της πανδημίας, ο Δήμος Παγγαίου αποφάσισε να απαλλάξει από τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού όλες τις επιχειρήσεις που επεξεργάζονται και τυποποιούν αγροτικά προϊόντα για το έτος 2020. Μετά όμως μαθαίνω ότι ο Δήμαρχος τυγχάνει ιδιοκτήτης επιχείρησης που τυποποιεί αγροτικά προϊόντα και επανέρχομαι στη (ζοφερή) πραγματικότητα.

Παρεμπιπτόντως, αυτήν τη στιγμή και λόγω της συγκυρίας, οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις δεν λειτουργούν. Αφήστε που είναι ακόμη άγνωστο αν (και πώς) θα τις επηρεάσει η κρίση.

Διάλογος σε εκπομπή του MEGA:

Άδωνις Γεωργιάδης: Μα δεν μπορείτε σαν δημοσιογράφος να αφήνετε να λένε τις απόψεις τους, απαράδεκτο…
Δημοσιογράφος: Συγγνώμη, τον κόψαμε, τι άλλο να κάνουμε…

Όταν έχεις μεγαλώσει με αυτά, τι να σου πει και ο κορονοϊός!

Αποδεχόμενος την πρόσκληση-πρόκληση που απυύθυνα την περασμένη εβδομάδα, ο αγαπημένος φίλος Μιχάλης Μαυρόπουλος καταθέτει τις προσωπικές του επιλογές από τις συναυλίες και τις παραστάσεις που τον «σημάδεψαν» και θα θυμάται για πάντα. Επιλογές που συνοδεύονται με ξεχωριστές (ενίοτε και σημαδιακές) προσωπικές στιγμές:

Την πρώτη μου εμπειρία με τα μουσικά θεάματα την είχα στα 12 χρόνια μου, ζούσα στην Αθήνα φιλοξενούμενος της θειάς μου και είχα την τεράστια τύχη να παρακολουθήσω, πρέπει να ήταν Απρίλης του ’67, την συναυλία των Rolling Stones στην Αθήνα, στο γήπεδο της Λεωφόρου. Εκεί πήρα τα πρώτα ζωντανά ακούσματα-μουσικές εμπειρίες, μαζί με την αντιφασιστική στάση που θα χαρακτηρίσει το υπόλοιπο της ζωής μου.

Στα 18 έφυγα να σπουδάσω στην Ιταλία, όπου το ’75 μάλλον, δεν είμαι σίγουρος, μπορεί να ήταν και ’74, είδα ζωντανά στο κλειστό του Reggio Emilia τους Genesis, όλους μαζί, πριν την αποχώρηση του Peter Gabriel, και αυτή φοβερή στιγμή!

Τέλος, το ’77 στη Bologna, είχα την τύχη να παρακολουθήσω μαζί με 100 χιλιάδες ακόμη τρελαμένους νέους σε μια τεράστια πλατεία, της οποίας το όνομα δεν θυμάμαι, την παράσταση Ο Τυχαίος Θάνατος Ενός Αναρχικού από τους Φράνκα Ράμε-Ντάριο Φο και όλο το επιτελείο. Στιγμές αλησμόνητες.

Στα χρόνια ’80, όταν πλέον έχω επιστρέψει, είχα την τύχη να παρακολουθήσω στο ΟΑΚΑ τις συναυλίες των Pink Floyd και της διεθνούς Αμνηστίας με τεράστιους καλλιτέχνες (δεν γράφω περισσότερα για να σπρώξω τους αναγνώστες να ψάξουν, όσοι δεν θυμούνται). Μοναδικές στιγμές όπως και αυτή των U2 στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Να μην ξεχάσω: Ρος Ντέιλι-Νίκος Τουλιάτος στα σκαλάκια του Μοχάμετ Άλι, εδώ στην Καβάλα, όπως επίσης Θάνος Μικρούτσικος στη Στέγη. Τέλος, πάντα Θάνος στο Πάρκο Φαλήρου, ένα χρόνο πριν φύγει, και ένα χρόνο νωρίτερα την παράσταση Στο Σταυρό του Νότου, στους Φιλίππους, μόλις έχουμε μάθει για την ασθένεια του.

Να χαιρετήσω λοιπόν με τη γροθιά σηκωμένη ψηλά τον Φίλο μου Μπάμπη ευχόμενος να βγούμε σοφότεροι μετά την πανδημία, η οποία σίγουρα δεν βλέπω να τελειώνει τόσο σύντομα όσο θέλουν κάποιοι να πιστέψουν. Πανδημία είναι ο ίδιος ο καπιταλισμός, αν δεν ξεμπερδέψουμε κάποτε με αυτόν δεν θα βρούμε την υγειά μας.

Πολλά φιλιά.

Πέρα από κάθε πλάκα: όλα αυτά τα «ρητά» και τα «αποφθέγματα» που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και «χρεώνονται» στον Άγιο Παΐσιο, από ποια κείμενα είναι παρμένα; Γιατί, απ’ ό,τι γνωρίζω, δικά του γραπτά δεν υπάρχουν. Τώρα βέβαια, θα μου πείτε, ο άλλος έβγαινε και πούλαγε επιστολές του Χριστού, στον γέροντα θα κολλούσαν οι επιτήδειοι;!

Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί επίσημο κρατικό ιστότοπο που έχει ως κύρια αποστολή την έγκυρη ενημέρωση των πολιτών για την πανδημία, προβάλλοντας σκίτσα γνωστών (εν προκειμένω και μη εξαιρετέων) σκιτσογράφων που σατιρίζουν την αντιπολίτευση αλλά και αυτόν ακόμη τον πρώην πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας! Αν αύριο δείτε κάτι παρόμοιο και στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μην εκπλαγείτε. Είναι ικανοί για όλα!

Το αστείο είναι ότι μετά την κατακραυγή, εμφανίστηκαν ο Πετρουλάκης και ο Χαντζόπουλος να παριστάνουν τις «αθώες περιστερές», λέγοντας ότι ναι μεν έδωσαν την άδεια για τη δημοσίευση των σκίτσων τους, αλλά δεν γνώριζαν τίποτε για τις επιλογές! Αυτά παθαίνεις όταν έχεις «τυφλή εμπιστοσύνη» στους… εργοδότες! Παραχωρείς τα πάντα… εν λευκώ!

Να είναι γερός και άλλο κακό να μη του βρει του Γιάννη του Πρετεντέρη. Και έχει απόλυτο δίκιο όταν γράφει: δεν μπορώ να σας περιγράψω πόσο γελοίες ακούγονται οι πολιτικές αντιδικίες από κάποιον που έχει δύσπνοια στο κρεβάτι. Έτσι ακριβώς είναι. Απλά την άποψη αυτή καλό είναι να μην την έχουμε μόνο όταν το κακό χτυπήσει εμάς, αλλά και όταν χτυπάει και τους άλλους. Γι’ αυτό, αν ο μη γένοιτο το φέρει έτσι η ζωή και πνιγούν πρόσφυγες ή μετανάστες, να μην ακούσουμε να επαναλαμβάνεται πάλι εκείνο το… προφανώς και πνίγονται!

Με το μπαρδόν και με το συμπάθιο, δηλαδή. Τον κόβετε εκείνον στα αριστερά να παίρνει στο κυνήγι κανέναν κακοποιό; 

Γιάννα Αγγελοπούλου: Όσο και να με φορολογήσουν, εγώ θα τα πληρώσω. Εσείς; Άστο, Γιάννα. Πήγαινε πρώτα να πληρώσεις το φέσι των 45.000.000 ευρώ που άφησε η Χαλυβουργική στη ΔΕΗ και αν βρεις χρόνο, ξαναπέρνα να το συζητήσουμε.

Τους θυμάστε όλους εκείνους τους large και τους γραβατωμένους που την «έπεφταν» στον ΣΥΡΙΖΑ επειδή έδινε επιδόματα στους τεμπέληδες; Στην ουρά και στα σπρωξίδια τώρα για να πάρουν το 800άρι και το 600άρι. Έχουν οι καιροί γυρίσματα!

Παιδιά, να με συγχωράτε, αλλά αυτό το 44% των συμπολιτών μας που δήλωσε σε έρευνα ότι δεν έχει αλλάξει η ζωή του με τα μέτρα, πρέπει να του αφαιρεθεί πάραυτα το δικαίωμα ψήφου! Εκτός κι αν έχουμε ξοφλήσει ακόμη με τις αμαρτίες μας…

Σπουδαία και ανεπανάληπτη εμπειρία να ακούς από τη θεσπέσια Άννα Κοκκίνου να διαβάζει το Μοσκώβ Σελήμ του Γεωργίου Βιζυηνού! Αφιερώστε μία ώρα στον εαυτό σας και απολαύστε το εδώ:

Ε ναι! Αυτό είναι  ε π α ν ά σ τ α σ η !  Ο Ριζοσπάστης άνοιξε σελίδα στο… twitter!

Παρά το γεγονός ότι ο συνδικαλιστικός του φορέας δεν αναγνωρίζει τον Σταύρο Μπαλάσκα ως εκπρόσωπό του, οι δημοσιογράφοι επιμένουν να τον παρουσιάζουν ως τέτοιον, δίνοντάς του απλόχερα χρόνο και χώρο. Και αυτός δεν χάνει την ευκαιρία να εκστομίζει ό,τι του κατέβει από το φασιστικό του ακατοίκητο. Και κάπως έτσι «χτύπησε» τις προάλλες από τον «αέρα» του OPEN, λέγοντας πως για να γίνεις αστυνομικός χρειάζεται να είσαι απαραίτητα χριστιανός ορθόδοξος.

Εδώ τα καλά σεμινάρια!

Παιδιά, τι έγινε; Ξεκίνησε εκστρατεία αντιεμβολιασμού για τον Covid-69 πριν ακόμη βγει το εμβόλιο; Να το δείτε που σε λίγο η Λουκά και ο π. Κλεομένης θα φαντάζουν σαν τον Παστέρ μπροστά σε όλους αυτούς που μας έρχονται. Όσο για το μεγάλο τους επιχείρημα; Το συγκεκριμένο εμβόλιο επηρεάζει το… ελληνικό DNA! Κλασικά πράγματα!

Και στο καπάκι, νά και ο Βελόπουλος να λέει ότι στη Νότια Ιταλία τα κρούσματα του κορονοϊού είναι ελάχιστα γιατί οι κάτοικοι έχουν ελληνικό DNA! Ήρθε και κούμπωσε, που λένε!

Κανονικά στη θέση του «Έπους της Εβδομάδας» θα έπρεπε να βρίσκεται η καινούρια Ωδή της ποιήτριας Eleonoras Kazantzidou, όμως, επειδή δεν μου φταίει σε τίποτε ο συμπαθέστατος Σωτήρης Τσιόδρας, την παρακάμπτω και πάω κατευθείαν στη επόμενη επιλογή! Evi Kranideli, τοπική τραγουδίστρια: Λυπάμαι για τη στάση του Ιερώνυμου. Αν πιστεύεις στο Θεό δε φοβάσαι τίποτα. Εδώ έβαλαν κόκκινο χαλί στη πρόεδρο τη καινούρια και δεν έβαλαν στην παράδοση του Αγίου Φωτός…

Βάζω άσμα και αποχωρώ…