Σε επιφυλακή για νέους αγώνες των συνταξιούχων

Eρωτήματα που πρέπει να απαντηθούν από την Κυβέρνηση


 

Του Δήμου Ζαχαριάδη

 


Πριν λίγες Κυριακές, ο υπουργός Εργασίας (εργοδοσίας) με ασυγκράτητη χαρά ανακοίνωνε στην εκπομπή του κ. Αυτιά ότι από τον Ιούνη όλες οι συντάξεις θα βγαίνουν ηλεκτρονικά «με ένα κλικ», όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο δε κ. Αυτιάς ήθελε να κρυφτεί, αλλά η χαρά δεν τον άφηνε.  Σίγουρα για τους νέους συνταξιούχους, το να βγαίνει γρήγορα η σύνταξή τους είναι πολύ καλό.

Υπάρχουν όμως κάποια ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν από την Κυβέρνηση και απ’ όλους μας.

  • Χάρη μας κάνει η κυβέρνηση, όταν αυτό είναι η άμεση υποχρέωση του κράτους και όχι «δωρεάν παροχή»; Η σύνταξη, προϊόν χιλιάδων ημερών σκληρής εργασίας, μας ανήκει και μάλιστα ολόκληρη.
  • Σε μια νύχτα, με μια απόφαση, ο ίδιος υπουργός, η ίδια κυβέρνηση έκοψε τα δώρα, τον 13ο-14ο μισθό των συνταξιούχων για να το τερματίσει ο Νόμος Κατρούγκαλου και συνεχίζεται. Θα επιστραφούν στους συνταξιούχους τα δώρα; Ας μας απαντήσει, να χαρούμε εμείς και ο κ. Αυτιάς.
  • ‘Όλα αυτά τα χρόνια δεχτήκαμε εργαζόμενοι και συνταξιούχοι μια βάρβαρη-αντιλαϊκή πολιτική από όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) που μας άφησαν «κουσούρια», όπως: Αύξηση των ορίων ηλικίας που οδεύει για τα 72 χρόνια, ανεργία, υποαπασχόληση, ελαστικές σχέσεις εργασίας, πενιχρά μεροκάματα άρα συντάξεις πείνας, υποβάθμιση της παρεχόμενης φροντίδας υγείας παρ’ ότι έχουμε αυξήσεις στις εισφορές μας.
  • Πρόσφατα, το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπως διέρρευσε από τον Τύπο, ανατρέποντας τη δική του απόφαση 2287/15, που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές των ν.4051/12 και 4093/12 των συντάξεων και των δώρων και επιδίκαζε επιστροφή αναδρομικών, έβγαλε νέα απόφαση που ανατρέπει την προηγούμενη και έτσι τα αναδρομικά για όσους τελικά τα πάρουν θα είναι για την περίοδο από 15/6/15-12/5/16, που άρχισε η ισχύ του Ν. Κατρούγκαλου, δηλ. 11 μηνών. Μάλιστα, λέγεται ότι θα πάρουν αναδρομικά αυτοί που έκαναν προσφυγές. Παλαιότερα, όπως θυμόμαστε πολύ καλά ο ίδιος ο υπουργός  και στελέχη της κυβέρνησης έλεγαν ότι τα αναδρομικά θα τα πάρουν όλοι οι συνταξιούχοι με πολιτική απόφαση. Τι θα κάνει λοιπόν ο κ. υπουργός και η κυβέρνηση; Θα κάνει ένα «κλικ» για να δοθούν τα αναδρομικά σε όλους;. Με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου μπόρεσαν και κατήργησαν δικαιώματα εργαζομένων, τώρα θα κάνουν το ίδιο κα για να  πάρουμε τα αναδρομικά; Και το άλλο όσοι θα πάρουν πίσω τα αναδρομικά θα τα πάρουν όπως εσείς μας τα πήρατε ή θα τα πάρουν σε 72 δόσεις, όπως κι αυτό ακούστηκε παλαιότερα; Βέβαια θα περιμένουμε να καθαρογραφεί η απόφαση του ΣτΕ τον Ιούνη ή Ιούλη.

Γι’ αυτό όλοι εμείς εργαζόμενοι και συνταξιούχοι να έχουμε το νου μας, να είμαστε σε επιφυλακή.

ΠΡΩΤΟΝ: Να μην τρώμε τα διάφορα «παραμύθια» που μας σερβίρουν Κυβέρνηση κι Αυτιάδες και ΔΕΥΤΕΡΟΝ: να προετοιμαζόμαστε για τους αγώνες που σίγουρα θα έχουμε μπροστά μας, αυτή και την επόμενη χρονιά.


Ο Δήμος Ζαχαριάδης είναι Γενικός Γραμματέας Πολιτικών Συνταξιούχων Νομού Καβάλας