Η σπορά και ο θερισμός

Αν δεν το έχετε καταλάβει, το μόνο που προσάπτει η Νέα Δημοκρατία στον Πολάκη είναι ότι... καπνίζει!


 

Του Μπάμπη Γαμβρέλη

 


Σε μία άνευ προηγουμένου ενέργεια «πολιτικής γαλαντομίας», ο Κωστής Σιμιτσής πλέκει το «δημοκρατικό εγκώμιο» του εκ της Χρυσής Αυγής ορμώμενου δημοτικού συμβούλου Δημήτρη Βογιατζή! Κατήφορος με τα φρένα σπασμένα!

Αξιοσημείωτο; Οι δύο από τους διαδικτυακούς του φίλους που συνυπογράφουν την άποψη του Κωστή Σιμιτσή είναι ο Θανάσης Παπουτσής (γνωστός και ως… Σάκης ο ταξιτζής) και η Εύη Κρανιδέλη (γνωστή και ως… αοιδός φλογερών ασμάτων).

Α, νά, τώρα μόλις είδα ότι στους δύο προαναφερόμενους προστέθηκε και η συντρόφισσα Μαρία Τσουρή (στέλεχος του ΚΙΝΑΛ και πρώην της ΔΗΜΑΡ, του ΣΥΡΙΖΑ, του Συνασπισμού και του ΚΚΕ). Οπότε… πλουραλισμός!

Καλέ, τι βλέπω; Και ο Κουνάκος; Για να τον ακούσουμε: Παρακολουθώ με προσοχή τις τοποθετήσεις του κ. Βογιατζή στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν το κρύβω πως ήμουν επιφυλακτικός από την πρώτη στιγμή. Γρήγορα όμως διαπίστωσα τις προθέσεις του, αλλά και τις ανησυχίες του για την πόλη μας. Βάζει πάνω από όλα, με λογική και με σειρά αυτά που προβληματίζουν όλους μας. Αντιλαμβάνεται το χώρο και μπορώ να πω, ότι παρότι δέχθηκε πολλές επιθέσεις από διάφορους «δημοκράτες», σταγονίδια που θα έλεγε και ο Ευάγγελος Αβέρωφ…, ο Δημήτρης στέκεται με σεβασμό στο θεσμικό του ρόλο. Σημ. Το ράσο δεν κάνει τον παππά , αλλά οι προθέσεις και πράξεις.

Και άντε τώρα εγώ να κάθομαι να εξηγώ πώς κάποιοι έκαναν πολιτική καριέρα με το… ράσο του σοσιαλιστή!

Αμερικανός πολίτης κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Σας θυμίζει κάτι; 

Σε άρθρο του στην Καθημερινή υπό τον τίτλο Μαυσωλείο ταριχευμένων ιδεών, ο (και καλά του… πνεύματος) Τάκης Θεοδωρόπουλος τη «λέει» στο ΚΚΕ με αφορμή την πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση-ιδέα του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα, γράφοντας μεταξύ άλλων και τα εξής: Πόσοι από τους συγκεντρωμένους χθες στην πλατεία Συντάγματος γνωρίζουν ότι το σύνθημα «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» ήταν το όνομα ομάδας Γάλλων αριστερών και τίτλος περιοδικού; Πόσοι ακόμη γνωρίζουν ότι η ομάδα και το περιοδικό ουδεμία σχέση είχαν με την ορθοδοξία που πρεσβεύει το ΚΚΕ, ότι ήσαν αυτό που λέμε «αιρετικοί»; Πόσοι, τέλος, γνωρίζουν ότι εξέχον μέλος και της ομάδας και του περιοδικού ήταν ο δικός μας Κορνήλιος Καστοριάδης, το όνομα του οποίου είναι σύμβολο αποτροπαϊκό για κάθε αγωνιστή που ομνύει στα ιερά και στα όσια του ΚΚΕ…

Να με συμπαθάς, Τάκη μου, αλλά όρκο για το τι γνωρίζουν οι σύντροφοι του ΚΚΕ δεν παίρνω. Για εσένα όμως θα το τολμήσω, καθότι για άλλη μια φορά συνελήφθης… ασχετούλης. Διότι η φράση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Φρίντριχ Ένγκελς και παρατέθηκε από τη Ρόζα Λούξεμπουργκ στο δοκίμιό της με τίτλο Το φυλλάδιο του Ιουνίου το 1916. Αυτά και να προσέχεις. Καραδοκούν… γνώστες!   

Άλλο ένα μέλος του Grup Yorum πέθανε προχθές στις φυλακές της Τουρκίας ύστερα από πολύμηνη απεργία πείνας! Ο İbrahim Gökçek είναι το τρίτο θύμα αυτής της τραγωδίας που εξελίσσεται τους τελευταίους μήνες στη γείτονα (και σύμμαχο) χώρα. Και αναρωτιέμαι: στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έγινε έξω από την πρεσβεία της Τουρκίας στην Αθήνα, είδε κανείς σας κάποιον από αυτούς που πριν λίγο καιρό έτρεχαν στον Έβρο για να φυλάξουν τα σύνορα από τον αιμοσταγή Ερντογάν;

Όταν είσαι Μεγάλος, αφήνεις παρακαταθήκη ένα Νυν και αεί, έναν Θρήνο για τον Ιγνάθιο Σάντσιεθ Μεχίας, ένα Ρεμπέτικο, το Μεγάλο μας τσίρκο. Όταν είσαι μικρή, απλά κάνεις γκριμάτσες και μορφασμούς.

Ως τριτοκοσμικούς χαρακτήρισε ο Άδωνις Γεωργιάδης τους καλλιτέχνες που διεκδικούν άμεσα μέτρα για την επιβίωση των ίδιων και του κλάδου τους εν μέσω της μεγάλης οικονομικής κρίσης. Λογικό. Για τον Άδωνη πρωτοκοσμικοί θεωρούνται ο Σφακιανάκης, ο Σεφερλής, ο Ρέμος και ο Γονίδης. Άντε, στην καλύτερη και η… πιανίστρια Μανωλίδου!

Για να έχετε όμως μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα του αισθητικού βάθους του ανερμάτιστου, ιδού ένα δείγμα των… θεατρικών επιτευγμάτων της… σχολής του:

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός ήταν ένας γλυκύτατος άνθρωπος, κόσμημα της Δημοκρατίας και των θεσμών της. Ένας Κύριος με το «Κ» κεφαλαίο! Είθε η απώλειά του να γίνει αφορμή για έναν καινούριο αναστοχασμό, ειδικά από τον κομματικό χώρο που ο ίδιος τίμησε με απαράμιλλο ήθος και υποδειγματική συνέπεια.

Πολύ καλά έκανε ο πρωθυπουργός που πήγε να τιμήσει τους αδικοχαμένους της Marfin και μέσω αυτής του της πράξης να στείλει μήνυμα ενάντια στον διχασμό. Περιμένω κάτι ανάλογο να συμβεί και στον τόπο όπου δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας, ο Γρηγορόπουλος, ο Ζακ Κωστόπουλος, ο Τεμπονέρας… Και από υπομονή, άλλο τίποτε!

Ξέρετε γιατί δεν πρόκειται να βρεθούν ποτέ οι ένοχοι της υπόθεσης της Marfin; Γιατί την εξουσία τη βολεύει να υπάρχει και να αιωρείται ένας «αόρατος κίνδυνος». Σε αυτόν «επενδύει» το μέλλον της. Και να είστε βέβαιοι: πίσω από αυτή την ξαφνική «αναζωπύρωση ενδιαφέροντος» κάτι πονηρό καιροφυλακτεί. Γιατί πάντα κάτι «πουλάνε» (και εξαγοράζουν) οι φορτίσεις και οι συγκινήσεις.

Αφού 10 χρόνια μετά το έγκλημα της Marfin ο Χρυσοχοΐδης αποφάσισε να ξανανοίξει ο φάκελος της υπόθεσης, μη σας φανεί παράξενο αν αύριο ανακοινώσει και την πρόθεσή του να καθίσει να διαβάσει και το… Μνημόνιο. Εκείνο που το είχε ψηφίσει… αδιάβαστο!

Καθίστε τώρα, γιατί έχω «φάει» κόλλημα! Τον Μάιο του 2010 ποιος ήταν υπουργός Προστασίας του Πολίτη; Τότε με τη Marfin, ντε!

Κατά τον Μάκη Βορίδη, οι πράξεις τυφλής βίας προέρχονται από την Αριστερά. Ψάχνω να βρω αν πρόκειται για τον ίδιο Μάκη Βορίδη που ως μέλος της ΕΠΕΝ έβαζε βόμβες σε κινηματογράφους επειδή πρόβαλαν ταινίες σοβιετικής παραγωγής!

Εδώ «παίζει» διχασμός; 

Ο Κωστής Χατζηδάκης στο twitter: Xαμηλώνουμε στα 21 Μέτρα το ύψος των κτιρίων γύρω από την Ακρόπολη. Αυτό γίνεται με τη Νέα Δημοκρατία, όχι με τον ΣΥΡΙΖΑ. Νιώθω ιδιαίτερα ικανοποιημένος που ως υπουργός εισηγούμαι η Ακρόπολη να παραμείνει ψηλά, στο ύψος της. Η Ακρόπολη είναι η ψυχή μας. Τώρα αν σας πω ότι υπήρχε απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας από τις αρχές του 2019 για 17,5 μέτρα θα με πιστέψετε;

Ούτε ένα 24ωρο δεν πρόλαβε να περάσει από την ψήφιση του Περιβαλλοντικού Νομοσχεδίου Χατζηδάκη και έκανε την εμφάνισή της η πρώτη αγγελία για πώληση 11.000 στρεμμάτων σε περιοχή Natura, στην ορεινή Κορινθία. Ιδιωτικό δάσος, ευάερο, ευήλιο, διαμπερές και με αρχαιολογική στήλη! Πού αλλού τέτοια ευκαιρία;

Αν έχει ένα θετικό το νομοσχέδιο του Κώστα Χατζηδάκη για το Περιβάλλον, αυτό είναι ότι… ξύπνησε το ελληνικό παράρτημα της Greenpeace.

Τον Φοίβο Δεληβοριά τον αγάπησα από την πρώτη στιγμή. Από τότε που, 16χρον παιδί ακόμη, μου «συστήθηκε» μέσω του Σείριου του Μάνου Χατζιδάκι με την Παρέλασή του. Δίσκο που, λίγα χρόνια μετά, θα χαρίσω σε έναν μαθητή του Πολυκλαδικού που τον θαύμαζε και ήρθε από το πρωί στο Παλιό Ωδείο, περιμένοντας να τον δει και να τον ακούσει από κοντά. Από τότε, μεσολάβησαν πολλά, έγιναν άλλα τόσα, ο Φοίβος ωρίμασε καλλιτεχνικά, έγραψε τραγούδια-σύμβολα της γενιάς του, ζέστανε με τους στίχους του τη «μέσα μας ψύχρα», μας ταξίδεψε σε απάτητα μονοπάτια, σε όνειρα μεγάλης διάρκειας και μεγάλων αντοχών. Σε όλη αυτήν τη διαδρομή, από το ’89 μέχρι σήμερα, ο Φοίβος φροντίζει να ανανεώνει συνεχώς εκείνο το αρχικό συναίσθημα. Και μαζί με αυτό, να με κάνει να νιώθω εκείνη τη γλυκιά και όμορφη ικανοποίηση που τον εμπιστεύτηκα. Γιατί, σπάνιο πράγμα πια στις μέρες μας να μην απογοητεύεσαι και να μην προδίδεσαι.

Το ζήσαμε και αυτό! Η υπουργός Πολιτισμού να δίνει «σκηνοθετική γραμμή» στους ανθρώπους που ασχολούνται με το Αρχαίο Δράμα και την Αρχαία Κωμωδία, τεκμηριώνοντας την πρότασή της για το «μικρό και ευέλικτο» των σχημάτων (3 ηθοποιοί για τους πρωταγωνιστικούς ρόλους και 7 για τον Χορό), λέγοντας ότι έτσι παιζόταν το Αρχαίο Θέατρο κάποτε. Εικάζω ότι στο πίσω μέρος του μυαλού της κυρίας Μενδώνη μπορεί να «παίζει» και η επιστροφή της χλαμύδας ως επίσημο ένδυμα των θεατών!

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν για κτηματικές διάφορες στα Ανώγεια και το ίδιο βράδυ ο Ευαγγελάτος έχει καλεσμένο στην εκπομπή του τον «ειρηνοποιό» ιερέα π. Κεφαλογιάννη. Αυτόν…

Μένουμε στην Κρήτη και από τα Ανώγεια πάμε κατευθείαν στη Σούδα όπου είχαμε διαδήλωση (και διαδηλωτές με… αλυσοπρίονα) ενάντια στην άφιξη προσφύγων. Ακροδεξιός και υπερπατριωτικός όχλος γαρ, αγνοούσε ότι επί της ουσίας διαδήλωνε ενάντια σε μία επιχείρηση της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πρωτίστως αφορά στον έλεγχο του λαθρεμπορίου όπλων προς τη Λιβύη. Όπλων που, στη διαδρομή, μπορεί να καταλήξουν και στον ενδιάμεσο σταθμό, την Κρήτη. Αλλά είπαμε, όχλος!

Ακούω τώρα τον Καμπουράκη να λέει ότι τα στελέχη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλύπτουν τους εμπόρους ναρκωτικών και σκέφτομαι σοβαρά αν θα πρέπει να καθιερώσω ειδική στήλη με τίτλο, Ο μαλάκας της εβδομάδας!

Ο επιχειρηματίας Αχιλλέας Νταβέλης (αυτός ντε, που πήρε «εργολαβία» την παραγωγή μασκών για τον κορονοϊό) σε παλαιότερη φωτογράφιση, έχοντας πίσω του (και σε εμφανή θέση) την αφίσα των Ολυμπιακών Αγώνων του 1936 που οργάνωσαν οι Ναζί στο Βερολίνο! Τυχαίο που ο εν λόγω επιχειρηματίας όταν δικαζόταν για πλαστογραφία είχε δικηγόρο τον Θάνο Πλεύρη;

Με την έμμεση προτροπή του φίλου Νίκου Σαραντάκου, ξεσήκωσα από τα ράφια της βιβλιοθήκης τα Στρατιωτικά ενθυμήματα της Επαναστάσεως των Ελλήνων 1821-1833 του Νικολάου Κασομούλη, την ανάγνωση των οποίων είχα εγκαταλείψει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Η «αναθέρμανση» του ενδιαφέροντός μου αποκάλυψε (μεταξύ άλλων) και ένα απίθανο «σκηνικό» που εξελίχθηκε στα τέλη Μαρτίου του 1824, κατά τη διάρκεια της δίκης του Γεωργίου Καραϊσκάκη, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι ειδοποίησε τον φίλο του Ομέρ Βρυώνη πως οι Έλληνες έχουν σκοπό να επιτεθούν στην Άρτα.

Δικαστές, με απόφαση του Μαυροκορδάτου, ήταν άλλοι οπλαρχηγοί, χρέη προέδρου εκτελούσε ο γηραιότερος όλων Γαλάνης Μεγαπάνου ή Πάνος και τον ρόλο άτυπου εισαγγελέα είχε αναλάβει ο Πορφύριος Άρτης. Από αυτήν τη δίκη, ο Νικόλαος Κασομούλης καταγράφει τον απίθανο διάλογο που ακολουθεί:

Καραϊσκάκης: Αν βάλετε θεμέλιο εις τα λόγια μου, εκατό ζωές να έχω δεν γλιτώνω. Πλην ποτέ έργον δεν έκαμα.
Γαλάνης Μεγαπάνου: Βρε, ηξεύρομεν, Καραϊσκάκη, οπού λέγεις όλο λόγια, μα διατί να τα λέγης έτσι;
Καραϊσκάκης: Το έχω χούι, Κύριε Πάνο.
Γαλάνης Μεγαπάνου: Μα, γιατί να το έχεις αυτό το χούι ενώ είσαι 50 χρονών;
Καραϊσκάκης: Αμ’ δεν ημπορώ να το κόψω τώρα, Κυρ Πάνο. Κι εσύ, Κυρ Πάνο, είσαι ογδόντα χρόνων, μα το χούι δεν τ’ αφήνεις, να γαμείς και δεν με ακούς…

Θεούλης!

Ξενάγηση σε.. βλήτα.

Μπερδεύτηκα! Ο Μπογδάνος λέει ότι δεν ακολούθησε την καριέρα του ποιητή για να μην τον θρέφει το κράτος, την ίδια ώρα που ως πολιτευτής τρέφεται από το κράτος; Ω μαιανδρωδικήγρυλλιστοσάλπιγγα, οι συχνουρίες σου είναι για μένα σαν πλιατσικολογημένεςαμφικλινερυθροκυλίδες σ’ αλλεργικά πετούμενα που θα έλεγε και ως… ποιητής!

Αυτό που στις εκπομπές τις Βίκυς Φλέσα παρελαύνουν συνεχώς ψυχολόγοι και ψυχοθεραπευτές έχει κάποια ερμηνεία;

Κώστας Αντωνιάδης: Στόχος μας, η προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και η διασφάλιση της λειτουργίας των Πετρελαίων. Καλοί οι στόχοι, Κωστάκη μου, αλλά χωρίς βέλη, δεν…

Παιδιά, έχω να σας ανακοινώσω ευχάριστα νέα. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που είχα από τον προσωπικό μου Ονειροκρίτη, θα πεθάνω επάνω στο σεξ! Όπερ σημαίνει, πάω για… αθάνατος!

Δελτίο Ειδήσεων στην Κρατική Τηλεόραση με επιτόπιο ρεπορτάζ από το πάρκο του δήμου της Αγίας Παρασκευής: Χθες προφανώς εδώ μαζεύτηκαν μια ομάδα προφανώς αναρχικοί προφανώς περιθωριακοί.

Πού άραγε να χάθηκαν όλοι αυτοί που φωνάζουν για τα «μυστικά κονδύλια» των ΜΚΟ; Ρωτάω γιατί δεν άκουσα λέξη ακόμη από το στόμα τους για τα (και με τη βούλα της Βουλής) μυστικά κονδύλια του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Να υποψιαστώ… φαγοπότι ημετέρων;

Αν δεν το έχετε καταλάβει, το μόνο που προσάπτει η Νέα Δημοκρατία στον Πολάκη είναι ότι… καπνίζει!

Εσείς τι συμπέρασμα βγάλατε ακούγοντας τον ηθοποιό Χρήστο Λούλη στο νέο σποτ της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για τον κορονοϊό; Γιατί εγώ ότι οι γυναίκες είναι από άμυαλες έως χαζές!

Πάω, καραδοκεί φεμινίστρια!