Η κοροϊδία πάει… σύννεφο!

Οι κυβερνήσεις και οι δήμαρχοι αλλάζουνε, αλλά το νέφος μένει!


 

Του Χρήστου Ποτόλια

 


Ηπολιτεία, η τοπική (αυτό)διοίκηση και οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν τεράστιες ευθύνες γι’ αυτό που βιώνουν οι κάτοικοι γύρω από τα χημικά εργοστάσια και όχι μόνο αυτοί βέβαια. Δεν είναι καιρικό φαινόμενο και υδρατμοί αυτό που περιορίζει την ορατότητα και «πνίγει» τους κατοίκους της περιοχής.

Θεωρούμε ότι είναι πρωτοφανής η αδιαφορία τους για αυτή την κατάσταση.

Στις 18/04/2018 πραγματοποιείται λαϊκή συνέλευση στην Ν. Καρβάλη, στην οποία οι κάτοικοι καταγγέλλουν τη ρύπανση που δέχονται από τη λειτουργία των δυο χημικών μονάδων.

Στις 04/07/2018 δίνεται η απάντηση του υπουργείου σε ερώτηση του ΚΚΕ (13/06/2018), για τη ρύπανση ανατολικά της Καβάλας,  που λέει «….το Υπουργείο Εσωτερικών έχει προβεί στην αναζήτηση στοιχείων από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης…».

Η ολιγωρία είναι αδιανόητη!!! Αδιανόητη για την υγεία των κατοίκων, αλλά πολύ λογική για τα συμφέροντα των ρυπογόνων χημικών βιομηχανιών.

Κάποιος φταίει..

Από τη μια το υπουργείο περιμένει τα «στοιχεία» από την Περιφέρεια, από την άλλη, δημοτική και περιφερειακή αρχή, αντί να μπουν μπροστά και να οργανώσουν την αντίδραση των κατοίκων ενάντια στην υποβάθμιση της ζωής τους, κωλυσιεργούν, στέλνουν το θέμα στις καλένδες. Η σημερινή διοίκηση του Δήμου, στα χνάρια της προηγούμενης, αλλάζει επιστημονικό συνεργάτη για να «μετρήσουν» πάλι τον…..καρκίνο και να στείλουν τα «στοιχεία» στο υπουργείο.

ΣΥΜΠΟΛΙΤΙΣΣΕΣ-ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ

Καμία εμπιστοσύνη στις λύσεις που σας προτείνουν κάθε φορά, προκειμένου να δεχτείτε τον αργό θάνατο. Είναι παγίδα να περιορίζετε την αντιμετώπιση του προβλήματος μόνο στη «μέτρηση» των ρύπων. Η καλύτερη μέτρηση είναι αυτή που καταγράφουν τα πνευμόνια σας και τα μάτια σας.

Δεν λείπει η διάγνωση της ασθένειας, αλλά η θεραπεία της. Και η θεραπεία βρίσκεται στη τοποθέτηση φίλτρων, τα οποία όμως δεν μπαίνουν γιατί κοστίζουν και επιβαρύνουν τα κέρδη των μεγαλοϊδιοκτητών των μονάδων. Κέρδη που τα υπερασπίζονται κυβερνήσεις και πολιτικές που θυσιάζουν ζωές, προκειμένου αυτά να αβγαταίνουν. Όλα αυτά τα χρόνια σας λένε για μετρήσεις των ρύπων, αλλά αυτές ποτέ δε γίνονται. Αλλά αν και όταν γίνουν θα πρέπει να αναρωτηθείτε, ποιος είναι αυτός που ορίζει τα όρια; Μήπως είναι ο ίδιος που αποφάσισε για την «εμπορία των ρύπων» με την αγορά από τις ρυπογόνες βιομηχανίες καθαρού αέρα  στη λογική ο «ρυπαίνων πληρώνει»; Δεν σας φαίνεται παράξενο το ότι κανείς δε μιλάει και δεν διεκδικεί από Πανεπιστημιακά Νοσοκομειακά ιδρύματα επιδημιολογικές μελέτες, για να φανεί πραγματικά τι σημαίνει ρύπανση; Δε σας φαίνεται επίσης παράξενο το γεγονός ότι καμία αναφορά δε γίνεται για ρύπανση εδαφών και νερών από τις ρυπογόνες μονάδες; Δεν είναι επίσης αντιφατικό να λένε ότι θα σας «σώσουν» αυτοί που αποφάσισαν να “καρφώσουν” στην περιοχή σας, λίγο έξω από το Περιγιάλι, το εργοστάσιο σκουπιδιών, όπου δεν αποκλείεται η καρκινογόνος καύση των απορριμμάτων;

Η μόνη σας δύναμη είναι ο ασταμάτητος και ακούραστος αγώνας σας, μαζί με όλους τους εργαζόμενους στην πόλη και τα χωριά, με τους μικροεπαγγελματίες, με τους μικρούς αγρότες, που όλων το «περιβάλλον» μολύνεται από την αντιλαϊκή πολιτική.

Η δύναμή σας βρίσκεται σε παλλαϊκές συνελεύσεις, χωρίς τους «ειδικούς και μη», που κάθε φορά «βάζουν τα δυνατά» τους τάχα για να σας σώσουν. Δημιουργήστε μικτές επιτροπές αγώνα, κάντε κινητοποιήσεις που να διεκδικούν εδώ και τώρα μέτρα που να προστατεύουν τα παιδιά και τα εγγόνια σας, ενάντια στα μεγαλοσυμφέροντα μιας χούφτας μεγαλοεπιχειρηματιών.

Ένας άλλος δρόμος ανάπτυξης προς το συμφέρον του λαού είναι εφικτός, με οικονομία που ο ίδιος ο λαός θα ελέγχει, στο πλαίσιο ενός κεντρικού σχεδιασμού.


Ο Χρήστος Ποτόλιας είναι δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Καβάλας