Συνεχίζουμε τους αγώνες. Δεν δεχόμαστε την κοροϊδία

H Κυβέρνηση για άλλη μια φορά, όπως και οι προηγούμενες, μας ανοίγει το πορτοφόλι και μας ληστεύει!


 

Του Δήμου Ζαχαριάδη

 


Ηαπόφαση του ΣτΕ, παρά τα μεγάλα λόγια και τις τυμπανοκρουσίες από την κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ, όσο καλό παραμύθι κι αν φαίνεται έχει όμως και τον δράκο… Αυτός είναι η οριστική παραγραφή των δίκαιων δικαιωμάτων των συνταξιούχων που έχουν να κάνουν με τις περικοπές (βλ. κλεμμένα ) από το 2011 μέχρι σήμερα.

Φάρος-καθοδηγητής αυτής της απόφασης του ΣτΕ αποτελεί ο Ν. 2487, γνωστός ως νόμος Κατρούγκαλου- ΣΥΡΙΖΑ ή νόμος λαιμητόμος. Νά τι προβλέπει η απόφαση του ΣτΕ και ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του:

  • Απορρίπτει οποιαδήποτε διεκδίκηση αναδρομικών μετά το Ν. Κατρούγκαλου- Μάης 2016 (αρθ. 14 παρ. 2, περ.α ́) γιατί θεωρεί ότι είναι συνταγματικές οι περικοπές.(απόφαση ΣτΕ 1890/19 σκέψη 20).
  • Για το χρονικό διάστημα 2013-15 που το 2015 το ΣτΕ έκρινε ότι ήταν αντισυνταγματικές οι περικοπές (τότε ο ΣΥΡΙΖΑ το έκανε γαργάρα) τώρα τα αλλάζει και τις κρίνει συνταγματικές και αποκλείει την απόδοση των αναδρομικών στο σύνολο των συντ/χων, πλην όσων έκαναν προσφυγές πριν τον Ιούνη του 2015.
  • Αναγνωρίζει τις προσφυγές των συντ/χων, όσων έκαναν, για την περίοδο Ιούνης 15- Μάης 16 . Με τις διεκδικήσεις και τις κινητοποιήσεις των συντ/χων ν αναγκάστηκε η κυβέρνηση να πάρει πολιτική απόφαση ώστε να ισχύουν τα αναδρομικά για όλους. Εκκρεμεί η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους συντ/χους του δημοσίου.

Όσο αναφορά την υλοποίηση της πρόσφατης απόφασης του ΣτΕ , από την κυβέρνηση και σε αυτά τα περιορισμένα αναδρομικά θα υπάρξει σφαγή της τάξης του 77%, αφού από τα 3,9δις που αντιστοιχούν στους 11 μήνες, θα δοθούν μόνο 900εκ. για την κύρια σύνταξη μόνο. Παράλληλα μας νουθετεί ο κ. πρωθυπουργός «να μη διεκδικήσουμε αναδρομικά για τα επικουρικά και τα δώρα (13-14 σύνταξη) επειδή θα μας δώσει τα αναδρομικά της κύριας εφάπαξ». Προσπάθησε μάλιστα στη βουλή να μας φέρει αντιμέτωπους με τους άνεργους και τους χαμηλά αμειβόμενους εργαζόμενους, οι οποίοι είπε «θα δυσαρεστηθούν αν πάρουμε εμείς κι άλλα χρήματα». Ο κοινωνικός αυτοματισμός καθοδηγούμενος όπως πάντα. Αυτό επίσης που λέγει ο λαός «διαίρει και βασίλευε».

Και επειδή ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε τα δημοσιονομικά του κράτους του λέμε: Για τα 4 δις που πηγαίνουν κάθε χρόνο, με όλες τις κυβερνήσεις, για Νατοϊκές δαπάνες συν πόσα ακόμα για τις Γαλλικές φρεγάτες δεν υπάρχουν δημοσιονομικές δυσκολίες; Τα 37 δις που λέει ότι άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ μαξιλάρι, που είναι το δικό μας αίμα, γιατί δεν αξιοποιούν ένα μέρος για επιστροφή των αναδρομικών; Πώς είναι δυνατόν (ρητορικό το ερώτημα) με το περίφημο «ταμείο ανάκαμψης» να ετοιμάζεται να γεμίσει λεφτά τις τσέπες των μεγάλων επιχειρήσεων, να τους προσφέρει νέες φοροαπαλλαγές και τα αποθεματικά των ταμείων και για τους συνταξιούχους να επικαλείται δημοσιονομικά προβλήματα;

Συμπεράσματα

Η Κυβέρνηση για άλλη μια φορά, όπως και οι προηγούμενες, μας ανοίγει το πορτοφόλι και μας ληστεύει. Τα 3,9 δις που εκδίκασε του ΣτΕ είναι τα ελάχιστα όλων αυτών που κλέβουν εδώ και 10 χρόνια. Προσέξτε τα νούμερα: Στα 10 τελευταία χρόνια πήραν από τους συν/χους 80 δις. Το ΣτΕ επιδίκασε για επιστροφές 3,9 δις και η κυβέρνηση μας δίνει 900 εκ.

Η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό με βάση των Ν. Κατρούγκαλου και Βρούτση, του προγράμματός της, αλλά και των κατευθύνσεων της Ε.Ε. προχωράει σε νέα αντιασφαλιστική επίθεση. Με το λεγόμενο «σχέδιο Πισσαρίδη» ιδιωτικοποιεί τις επικουρικές συντάξεις, πατώντας στην προεργασία που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση. Τι προβλέπει για το ασφαλιστικό:

  • Οι επικουρικές συντάξεις των νέων ασφαλισμένων δε θα είναι εγγυημένες , καθώς το ύψος τους θα εξαρτάται από το τζογάρισμα των αποθεματικών των ταμείων στις αγορές.
  • Θα υπάρχουν τρία επενδυτικά πακέτα: «χαμηλού», «μεσαίου» και «υψηλού» επενδυτικού κινδύνου
  • Οι νέοι συνταξιούχοι, μετά την 1/1/2021 θα υπάγονται υποχρεωτικά στο ιδιωτικό ασφαλιστικό σύστημα.
  • Δεν υπάρχουν, σκόπιμα, σαφείς αναφορές για το κόστος μετάβασης στο νέο σύστημα . Μάλιστα η διακοπή χρηματικών ροών στο ΕΤΕΑΕΠ από τους νέους ασφαλισμένους θα προκαλέσει ελλείμματα- άρα θα επηρεάσει και τις επικουρικές των παλαιών συντ/χων.

Τι κάνουμε

  • Η κυβέρνηση αξιοποιεί τις αποφάσεις του ΣτΕ, και εκτός της περιόδου 5/2015- 6/201616 για τα υπόλοιπα κλεμμένα λέει «περασμένα ξεχασμένα».
  • Καμιά εμπιστοσύνη στις κυβερνήσεις και τα κόμματά τους.
  • Δε ρίχνουμε το βάρος και δεν θεοποιούμε τα διάφορα δικαστήρια
  • Ενισχύουμε τα σωματεία μας και τη ΣΕΑ και διεκδικούμε να επιστραφούν σε όλους όλες οι περικοπές (βλ. κλεμμένα).
  • Δυναμώνουμε την πάλη μας για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία-ασφάλιση – σύνταξη, που θα καλύπτουν τις άμεσες σύγχρονες ανάγκες μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Κάποιοι επιτήδειοι θα μας στρέψουν πάλι σε δικηγορικά γραφεία για αγωγές και προσφυγές. Όχι άγχος, έχουμε περιθώριο ως το τέλος του 2020 για να αντιμετωπίσουμε συνολικά μέσα από τις συνταξιουχικές Ομοσπονδίες (ΣΕΑ) και να διεκδικήσουμε και τα υπόλοιπα αναδρομικά.


Ο Δήμος Ζαχαριάδης είναι ΓΓ του Συνδέσμου Πολιτικών Συνταξιούχων Ν. Καβάλας