Μικρό μου Καστελόριζο, δεν είσαι μόνο!

Τα εύσημα στο Πολεμικό μας Ναυτικό...


 

Της Σαπφούς Αγγελούδη-Ζαρκάδα

 


Έχει έκταση 9,1 τετρ. χιλ., μήκος ακτών 19,5 χιλ. και πληθυσμό 492 κατοίκους. Απέχει μόνο 1,25 ναυτικά μίλια από τις Μικρασιατικές ακτές, 72 ν.μ. από τη Ρόδο και 328 ν.μ. από τον Πειραιά. Είναι το πιο όμορφο μικρό νησί των Δωδεκανήσων με ένα εξαιρετικό φυσικό λιμάνι και οικισμό που η θέα του σου κόβει την ανάσα.

Τη μεγαλύτερη οικονομική ακμή το νησί τη γνώρισε στις αρχές του 20ού αιώνα, όταν ο εμπορικός του στόλος έφερνε πλούτο στο νησί των 12-14.000  κατοίκων. Απίστευτος πληθυσμός για έναν μόνο νησιώτικο οικισμό.

Δεν το επισκέφτηκα ποτέ, πήγα μόνο στη Σύμη τη μεγάλη του αδελφή, και μαγεύτηκα. Είναι πάντα όμως στα σχέδιά μου όποτε πάω στη Ρόδο, αλλά το ταξίδι κι από εκεί ακόμη, είναι δύσκολο. Έτσι είναι στη ζωή, τα όμορφα δύσκολα τα προσεγγίζεις, στο τέλος καταλήγουν μύθος και όραμα.

Φέτος,  ο δύσκολός μας γείτονας το εποφθαλμιά με μεθοδικότητα, φυσικά όχι για την ομορφιά του ούτε για την αρχιτεκτονική του, αλλά για γεωστρατηγικούς λόγους, που εμάς τους Έλληνες δεν μας φοβίζουν. Γι’ αυτό, κόντρα στα ερευνητικά σκάφη, ακόμη και το φθινόπωρο σύλλογοι, αθλητές, ιστορικοί, σκηνοθέτες, μουσικοί ακόμη και η πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνωθούνται στο νησί, για να συμπαρασταθούν στους κατοίκους του που υπομένουν  σ’ αυτόν το βράχο, άριστοι ακρίτες του Αιγαίου.

Σήμερα προστέθηκαν και οι φωτογραφίες από το πλωτό τείχος που δημιούργησαν τα πολεμικά μας πλοία καθώς το νεοοθωμανικό ερευνητικό σκάφος προσπαθεί να εισέλθει  στην επίμαχη περιοχή. Μπορεί το Μαντείο των Δελφών να σίγησε, αλλά ο χρησμός του λίγο πριν τη ναυμαχία της Σαλαμίνας, ισχύει: «Τα ξύλινα τείχη θα σώσουν τας Αθήνας». Ναι, η Αθήνα σήμερα είναι το Καστελόριζο!

Τα εύσημα στο Πολεμικό μας Ναυτικό! Μικρό μου Καστελόριζο, δεν είσαι μόνο!