Φοβάστε;

Τι πρέπει να κάνουν τα εστιατόρια για να μείνουν ανοιχτά όπως οι εκκλησίες; Να βάλουν τους πελάτες να τρώνε από το ίδιο κουτάλι. Ιδέα ρίχνω και αμαρτία ουκ έχω!


 

Του Μπάμπη Γαμβρέλη

 


Κοιτάξτε, είχα σκοπό να το πιάσω από τα σοβαρά και τα στενάχωρα, αλλά μου προέκυψε η συνέντευξη της Μαρέβας Μητσοτάκη-Γκραπόφσκι στους Financial Times και μου άλλαξε όλο μου το… ζεν! Και το πήρα αλλιώς! Διότι, φιλελεύθεροι και φιλελεύθερές μου, ποιος αναγνώστης και αναγνώστρια θα καθίσει να διαβάσει για τον πτωχευτικό νόμο, για το νέο εργασιακό του Βρούτση, για την κρίση στην εστίαση, για τις επικηρύξεις του Χρυσοχοΐδη, για τα τσιμέντα στη Ακρόπολη… Τσιμέντο να γίνουν όλα όταν μπροστά μου έχω τις κοσμικές αποκαλύψεις της Μαρέβας (της υπέρκομψης). Και να σας πω και την πικρή μου αλήθεια; Τόσα χρόνια με τα σοβαρά, είδα καμία προκοπή; Τρεις κι εξήντα από την εργοδοσία κι άντε ένα «χρόνια πολλά» από τον Τσίγκα ανήμερα του Αγίου Χαραλάμπους (μεγάλη η χάρη του). Για να μη μιλήσω για τα Like! 1.700 λέξεις κείμενο, 23 Like, μία καρδούλα και δύο φατσούλες, την ίδια ώρα που η ποιήτρια Eleonora Kazantzidou με τις Ωδές της «χτυπάει» 500άρια και ο Δήμος ο Σιούλας με τις προσκοπικές φωτογραφίες τα εκτοξεύει στα 823! Ε, άνθρωπος είσαι, θα κάνεις και τις υποχωρήσεις σου!

Η Μαρέβα, που λέτε… Η οποία όταν νιώθει ότι κάτι δεν πάει καλά με το δέρμα της, μπαίνει στο αεροπλάνο και πάει κατευθείαν Λονδίνο για να κάνει μάσκα προσώπου στα Harrods! Τα οποία (Harrods) είναι ο σωτήρας της καθότι της δίνουν λάμψη στο λεπτό! Η ίδια τα λέει…

Αμ το άλλο, πού το πάτε! Έχει αναγεννησιακή γκραβούρα του Άλμπρεχτ Ντύρερ! Επαναλαμβάνω: γκραβούρα του Άλμπρεχτ Ντύρερ! Μιλάμε, ανατσουτσούριασα! Ρίγησα, που λένε οι ευαίσθητοι. Αφήστε που έπαθα και συγκλονισμό όταν έμαθα (από την ίδια) ότι την απέκτησε στη Βοστώνη και ότι το πρωτότυπό της βρίσκεται στο ΜΕΤ!

Μετά μίλησε για κάτι αντίκες, για κάτι χρυσά κοσμήματα Ileana Makri, για τη γυμναστική Pilates, ότι το αγαπημένο της ρούχο είναι η ολόσωμη φόρμα και πως μια τέτοια φόρεσε στον Λευκό Οίκο, όπως και η Μελάνια Τραμπ και πως πολύ θα ήθελε να είναι τσελίστρια ή ντετέκτιβ! Και εντάξει, τον συνδυασμό τσέλου και μπάτσου μπορεί να μην τον πολυκατάλαβα, αλλά εγώ είμαι και πλεμπαίος και αντιφά, οπότε, όλα σούπερ!

Εκεί όμως που μπιμπίκιασα ολόκληρος, φιλελεύθεροι και φιλελεύθερές μου, ήταν όταν η Μαρέβα αποκάλυψε (φρονώ συνεπαρμένη και από εθνική υπερηφάνεια) πως η επόμενη κολεξιόν της εταιρίας Zeus+Dione θα είναι εμπνευσμένη από τις φορεσιές των τσολιάδων! Κλέφτες και αρματωλοί στην πασαρέλα, λατρείες μου! Θα βλέπεις ζωγραφιές με τις Σουλιώτισσες στον γκρεμό και θα τις ψάχνεις… στιλιστικά. Θα μιλάει ο δάσκαλος για την Μπουμπουλίνα και οι μαθητές θα την κριτικάρουν αλά Λάκη Γαβαλά! Μη σας πω για το ρούχο της Μαντούς Μαυρογένους! Από τη κορφή μέχρι τα νύχια, έ π ο ς !

Αυτά με τη Μαρέβα Μητσοτάκη-Γκραμπόφσκι, τέρμα και με τους φιλελεύθερους και τις φιλελεύθερες και πάμε αμέσως στους συντρόφους και τις συντρόφισσες. Τουτέστιν, το διάλειμμα τέλος, τα κεφάλια μέσα…

Οι γυναίκες στην Πολωνία νίκησαν. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι παγώνει την απαγόρευση των αμβλώσεων μετά από σχεδόν δύο εβδομάδες κινητοποιήσεων.

Πριν λίγες ημέρες, στις 6 τα ξημερώματα, η επίσημη πολιτεία με τη συνδρομή της αστυνομίας εκκενώνει τη μονάδα του ΠΙΚΠΑ στη Μυτιλήνη που φρόντιζε ανήλικα και ασυνόδευτα προσφυγόπουλα και ανάπηρους πρόσφυγες και τους μεταφέρει στην κλειστή δομή (το λες και στρατόπεδο συγκέντρωσης) του Καρά Τεπέ, απαγορεύοντας οποιαδήποτε δημοσιογραφική κάλυψη της επιχείρησης. Την ενημέρωση των πολιτών ανέλαβε η ίδια αστυνομία, φροντίζοντας να αποσταλεί στα Μέσα Ενημέρωσης το δικό της βίντεο-ρεπορτάζ! Το οποίο φυσικά και προβλήθηκε χωρίς κανέναν σχολιασμό. Έτσι για να σκάσει η… ΥΕΝΕΔ!

Πιστεύω να το έχετε αντιληφθεί ότι ζούμε σε μία χώρα όπου ένας τραγουδιστής μπορεί να κάνει ένα βίντεο μιλώντας για τον κορονοϊό και μέσα σε λίγες ώρες να μιλάμε όλοι γι’ αυτόν (και τις μαλακίες του). Αν δεν το έχετε αντιληφθεί, τότε μάλλον ζείτε στην… κοσμάρα σας!

Απίστευτος συνωστισμός, λέει, στο μαγαζί που τραγουδούσε ο Μπίγαλης! Συνωστισμός στον Μπίγαλη, ρε μαλάκες μου!

Εσείς που ακούσατε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στη συνάντηση που είχε με τους πρυτάνεις, πήρε το αυτί σας τίποτε για το ότι η Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου κατατάχθηκε 7η στον κόσμο και ότι πολύ καλή σειρά στην παγκόσμια αξιολόγηση έχουν και τα αντίστοιχα τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης; Ακούσατε να λέει τίποτε για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που βρίσκεται μέσα στα 150 παγκοσμίως σε θέματα Τουρισμού, όπως και η Κτηνιατρική του Αριστοτελείου; Όχι ε; Και για το πω αλλιώς, ούτε πρόκειται…

Μένω στον Κυριάκο και πάω κατευθείαν στη δήλωση-στήριξη στον Σωτήρη Τσιόδρα: Η συστηματική στοχοποίηση του καθηγητή κ. Τσιόδρα τις τελευταίες μέρες είναι απολύτως απαράδεκτη. Εάν θέλουν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι να μας ασκήσουν κριτική, είμαστε εδώ. Αλλά είναι λανθασμένο να στοχοποιούνται επιστήμονες που καταθέτουν την επιστημονική τους γνώση. Ποια «επιστημονική γνώση» είχε καταθέσει στην τελευταία του εμφάνιση ο κύριος Τσιόδρας; Δεν έχουμε λεφτά για λεωφορεία!

Γι’ αυτό δεν θα σας ρωτήσω, γιατί είμαι σίγουρος πως δεν το ακούσατε από κανένα Μέσο Ενημέρωσης. Για τα μέλη του Ρουβίκωνα λέω που αθωώθηκαν για 8 υποθέσεις. Γιατί ως γνωστόν, είδηση θα ήταν αν το ακούγατε!

Αυτή ναι, θα μπορούσε να είναι η είδηση της χρονιάς! Επιστρέφει με καινούριο αστυνομικό σήριαλ η Ρία Καραδήμου, τον τίτλο του οποίου αποκαλύπτει ο μέγας σταρ Maxos B Kitsi. Πληροφορίες θέλουν να μαλλιοτραβούνται το ENA Channel με το Center για το ποιο από τα δύο θα πάρει τα δικαιώματα προβολής.  

Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ είναι καλεσμένη στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, μιλάει για την πανδημία και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αυτή θα βοηθήσει στην ανανέωση των γενεών! Το σπάω σε τάλιρα για να το καταλάβω: επειδή οι γέροι ζουν πολλά χρόνια, μια πανδημία θα λύσει τα χέρια του κράτους, το οποίο πληρώνει πολλές και υψηλές συντάξεις; Είναι έτσι;

Μεταξύ μας τώρα και πέρα των… λεπτομερειών: αυτό που μου τη «σπάει» με την κυρία Αρβελέρ, δεν είναι οι απόψεις της. Δικαίωμά της να πιστεύει ό,τι θέλει και δικαίωμά της να τις εκφράζει δημόσια και σε κοινή θέα. Άσχετα αν το δικαίωμα αυτό δεν το έχουν όλοι και άσχετα αν ελάχιστοι τυγχάνουν της «επικοινωνιακής περιποίησης» που απολαμβάνει η τέως πρύτανης της Σορβόννης. Εκείνο που μου τη «σπάει», είναι ο αφόρητος ναρκισσισμός της. Το υπέρμετρο «εγώ» της που δεν παραλείπει ποτέ να το «σιγοντάρει» και να το επικαιροποιεί. Να τρέφεται και να αυτοπροσδιορίζεται από αυτό.

Μπορεί να είμαι υπερβολικός, μπορεί να διακατέχομαι και από μία προκατάληψη που κρατάει από παλιά γι’ αυτήν, αλλά όταν ανοίγεις το αυτοβιογραφικό της βιβλίο Μια ζωή χωρίς άλλοθι (κυκλοφόρησε το 2017 από τις εκδόσεις Μεταίχμιο) και αρχίζεις να διαβάζεις: πως την κυνηγούσε στα τηλέφωνα ο κολλητός της Κωνσταντίνος Καραμανλής, πως μια φορά έπεσε στην πισίνα της Έλζας Λαμπράκη (μητέρας του Χρήστου) και δεν τη βοήθησε ο Αλβανός μπάτλερ να βγει, πως ανέβηκε στη μηχανή του Νίκου Κούρκουλου, πως ήταν πάντα το «κέντρο της παρέας», πως έπαιζε εξαίσιο μπριτζ, πως ήταν όμορφη και πνευματώδης… ε, όσο να ’ναι, ο μύθος της έρχεται και ξεθωριάζει. Για να μην πω σβήνει…

Στα πολύ δικά μας, μόλις τώρα η Λίτσα Πατέρα μάς ενημερώνει ότι ο Ουρανός στον Ταύρο φέρνει ανατροπές! Το ερώτημα είναι αν θα εξεταστεί από το… var!

Να τον ακούτε μωρέ….

Αν μη τι άλλο, ο Κωστής Σιμιτσής είναι από τους λίγους πολιτικούς της «τοπικής σκηνής» που παράγει (σχεδόν καθημερινά) θέματα τα οποία μας τα προσφέρει απλόχερα μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα. Μία παραγωγή-ασχολία που, είτε γιατί σε τσιγκλάει είτε γιατί σε προκαλεί είτε γιατί μπορεί και να σου… ανάψει τα λαμπάκια, δεν την προσπερνάς ποτέ. Και κάπως έτσι αρχίζουν οι κόντρες και οι συγκρούσεις μαζί του. Επί το κομψότερον, οι ιδεολογικές μας διαφωνίες.

Η καινούρια αφορμή που «άναψε» ξανά το ενδιαφέρον μου, ήταν μία ανάρτησή του που τη συνόδευαν δύο φωτογραφίες και ένα σχόλιο. Την παραθέτω και επανέρχομαι:

Στη μια φωτογραφία βλέπουμε ναζί να διαπομπεύουν Εβραίους. Στην άλλη φωτογραφία βλέπουμε τραμπούκους, δήθεν αντιφασίστες, να διαπομπεύουν τον πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου.

Ας ξεκινήσουμε με τα «τυπικά»: η καταδίκη για την αποτρόπαια ενέργεια κάποιων «εξεγερμένων» εις βάρος του πρύτανη, είναι όχι απλά αυτονόητη, αλλά και επιβεβλημένη. Και αυτός άλλωστε ήταν ο λόγος που η πράξη αυτή καταδικάστηκε δημόσια απ’ όλα τα κόμματα και απ’ όλους τους πολιτειακούς παράγοντες.

Επί της ουσίας: η χρήση του όρου «αντιφασίστες» (και παρά το συνοδευτικό «δήθεν»), εμμέσως πλην σαφώς ταυτίζει μία αλητήρια (ή μήπως και ύποπτη) πράξη μιας τσογλανοπαρέας με όλο το αντιφασιστικό κίνημα. Και «στη μεγάλη εικόνα», με όλες εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που συμπράττουν ενεργά σε αυτό. Πρωτίστως αυτές της Αριστεράς. Μέσα σε αυτό το αφήγημα, έρχεται να «κουμπώσει» και η φωτογραφική σύνθεση των… δύο άκρων!

Πόσο όμως συμβαδίζει με τη λογική (μα και με την ίδια την Ιστορία) μία τέτοια εκδοχή; Και σε ποια παραδείγματα μπορεί να «ακουμπήσει» κανείς για να στηρίξει τέτοιου είδους «ιδεολογικές ομοιότητες»; Μπορεί, για παράδειγμα, να εξομοιώνει ένα τεράστιο πολιτικό, οικονομικό και στρατιωτικό σύστημα όπως αυτό των Ναζί, με δέκα βλαμμένα που το «είδαν» επαναστάτες; Μπορεί να εξομοιώνει τα εκατομμύρια των Εβραίων που ρημάχτηκαν και εξοντώθηκαν στα ναζιστικά κρεματόρια με έναν άνθρωπο που έπεσε θύμα διαπόμπευσης από μία ομάδα ανώνυμων και αδιάκριτων «τιμωρών»; Μήπως τελικά αυτή η ταύτιση μετακινεί το ναζιστικό έγκλημα στα επίπεδα ενός απλού πλημμελήματος, ξεπλένοντάς το στις κολυμβήθρες των «ίσων αποστάσεων»;

Να πω και αυτό: αν την ευαισθησία που έδειξαν όλοι αυτοί που βγήκαν δημόσια αυτές τις ημέρες να καταγγείλουν τη διαπόμπευση του πρύτανη, την είχαν εκφράσει και τότε που ο Λοβέρδος διαπόμπευε τις οροθετικές γυναίκες, αν την είχαν εκφράσει και τότε που κυβερνητικοί βουλευτές δεχόταν καθημερινά επιθέσεις σε δημόσιους χώρους από τους ακροδεξιούς τραμπούκους που θεωρούσαν προδοτική τη Συμφωνία των Πρεσπών, αν την είχαν εκφράσει και τότε που αστυνομικοί ξεβράκωναν νέους ανθρώπους σε δημόσια θέα με τη δικαιολογία του ελέγχου… τότε ναι, μαζί τους και συνυπογράφων. Αλλά απ’ ό,τι ξέρω, δεν…

1996, Καμπούλ, Αφγανιστάν. Οι Μουτζαχεντίν λυντσάρουν δημοσίως τον Νατζιμπουλάχ και η Δύση χειροκροτεί τους «μαχητές της ελευθερίας» από τους οποίους γεννήθηκαν η Αλ Κάιντα και ο ISIS με λίγη βοήθεια από τη φίλη και σύμμαχο Σαουδική Αραβία. Και να μην ξεχνάτε: ό,τι σπέρνεις, θερίζεις…

Τι πρέπει να κάνουν τα εστιατόρια για να μείνουν ανοιχτά όπως οι εκκλησίες; Να βάλουν τους πελάτες να τρώνε από το ίδιο κουτάλι. Ιδέα ρίχνω και αμαρτία ουκ έχω!

Σύμφωνα με την υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης (και βουλευτή Σερρών) Φωτεινή Αραμπατζή, τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα είναι απαλλαγμένα από… covid! Το είπαμε, δεν μας σώζει τίποτε!

Αν θέλετε να δείτε τον σπόρο που άφησαν στην ελληνική κοινωνία οι ναζί της Χρυσής Αυγής, διαβάστε τα σχόλια που συνοδεύουν τις ειδήσεις και τα ρεπορτάζ που αφορούν σστη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων του πρώην στρατοπέδου Ασημακοπούλου. Ένα συνονθύλευμα ακροδεξιών που ξερνάει μίσος και απανθρωπιά, «πουλώντας» εθνικά ιδεώδη και φυλετικές καθαρότητες και πάντα σε απόλυτο συγχρωτισμό με τα μουγκρητά του Λαγού και τα παραγγέλματα του Καιάδα. Όλα αυτά με αφορμή την είδηση που «ήθελε» τη Δομή Φιλοξενίας να μπαίνει σε καραντίνα, λόγω της ύπαρξης κρούσματος κορονοϊού.

Που τελικά δεν προέκυψε καραντίνα καθότι οι πληροφορίες που «βγήκαν προς τα έξω» (άραγε από ποιον;), ήταν λανθασμένες. Για να το πω κομψά.

Όσο για τον διαδικτυακό (και ψεκασμένο) όχλο, το ερώτημα παραμένει: υπάρχει ή δεν υπάρχει ιός;

Σας αφήνω να το σκεφτείτε και πάω να ρίξω μια ματιά στους… Financial Times.