Στανταράκι

Τα είπα και για τον Μαραντόνα, τα λέω και τώρα για τον Σφιακανάκη: μαγκιά δεν είναι να διαπομπεύεις τον χρήστη. Ούτε να τον κάνεις «πρώτη είδηση» και να τον «εκτελείς» σε δημόσιους διαλόγους. Μαγκιά είναι να τα βάλεις με τους εμπόρους και με όλους εκείνους που τους προστατεύουν με τις πολιτικές τους...


 

Του Μπάμπη Γαμβρέλη

 


Δεν ξέρω, σύντροφοι, αν φταίει η καραντίνα, αλλά όσο περνάνε οι μέρες πληθαίνουν οι ψυχολογικές μου μεταπτώσεις σε βαθμό ανησυχητικό. Ένα μόνο θα σας πω: τις προάλλες έπιασα τον εαυτό μου να… αναστοχάζεται και να ψάχνει απεγνωσμένα να διαβάσει… Νίτσε!

Εντωμεταξύ, εδώ που ζω δεν έχει και κανέναν ψυχολόγο να πάω να το κοιτάξω. Βέβαια, και να υπήρχε, ποιος μου εγγυάται ότι θα ξέρει τον Νίτσε! Ουδείς. Γι’ αυτό κι εγώ σκέφτομαι όταν με το καλό ξεκινήσουν αυτές οι διαδικτυακές διαλέξεις του 6ου κύκλου της Ακαδημίας-Δομής Διά Βίου Μάθησης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, να απευθυνθώ στον Θάνο Ασκητή!

Ναι καλέ, στον γνωστό! Τι νομίζετε; Δεν νοιάζεται για τις επιδόσεις μας ο καλός μας ο Περιφερειάρχης; Δεν νοιάζεται ο Κωστάκης ο Αντωνιάδης; Δεν νοιάζονται οι θεματικοί μας; Ο Κωστής ο Σιμιτσής; Νοιάζονται και παρανοιάζονται! Ολόκληρο Ασκητή μας φέρνουν! Θα αναπτερωθεί το σύμπαν!

Από την άλλη πάλι ανησυχώ και αναρωτιέμαι: «παίζει» να μου διαγνώσει ο Ασκητής καμία… αγαμία; Γιατί, αν είναι να μου συμβεί κάτι τέτοιο και να με βγάλει ΕΜΕΝΑ «αδρανή», δώστε μου αμέσως το τηλέφωνο του Αλέξη από την Εκλογή, να παραγγείλω τα άπαντα του Νίτσε!

Και να παίρνει σειρά ο Σοπενχάουερ…

Μέχρι τότε, θα παρακολουθώ ανελλιπώς τις εκπομπές της Στέλλας Μαρωνίτου μπας και πετύχω τον Μηνά τον Νιτσόπουλο. Ποτέ δεν έκανε κακό μια δεύτερη γνώμη…

Βλέπω τώρα My Style Rocks (μεταξύ μας, δεν έχω χάσει επεισόδιο) και μου ήρθε ιδέα τρελή! Κάθε εβδομάδα να επιλέγουμε από αυτήν εδώ τη στήλη την πιο καλοντυμένη γυναίκα και τον πιο καλοντυμένο άντρα της πόλης. Βέβαια, θα στεναχωρήσω τώρα λίγο τους αριστερούς και τις αριστερές, αλλά επειδή δεν νομίζω να έχουν καμία προοπτική διάκρισης (καθότι μια ζωή στην προχειράντζα και στα ετοιματζίδικα) θα τεθούν εξ αρχής εκτός διαγωνισμού.

Οπότε, πάμε αμέσως να δούμε τους υποψήφιους του πρώτου μας διαγωνισμού…

Υποψήφιοι για το βραβείο του πιο καλοντυμένου άντρα είναι: ο ιατρός-συνδικαλιστής-εντεταλμένος σύμβουλος Αλέξης Πολίτης, ο δικηγόρος (και στέλεχος του ΚΙΝΑΛ;) Μανώλης Βονικάκης, ο δικηγόρος και πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Σωκράτης Μποζούδης και ο αρχιτέκτων Χαράλαμπος Τσουρουκίδης. Υποψήφιες για το βραβείο της πιο καλοντυμένης γυναίκας είναι: η δικηγόρος (και επί παντός του επιστητού) Αναστασία Ιωσηφίδου, η ποιήτρια (με εξειδίκευση στις Ωδές) Eleonora Kazantzidou, η δημοσιογράφος Εύα Πασαλίδου και η Μαρία Τσουρή, καθότι χρόνια τώρα απογαλακτισμένη από την Αριστερά.

Ήδη γίνεται ένας μικρός χαμός στην ψηφοφορία, γεγονός που μας αναγκάζει να δώσουμε παράταση μίας εβδομάδας μέχρι το τελικό αποτέλεσμα. Μέχρι τότε εσείς μπορεί να στέλνετε την ψήφο σας στο KAVALA POST και πιο συγκεκριμένα στο messenger του Thanasis Sofianos. (Θα μπορούσατε και στο messenger του Ioannis Tsigkas αλλά επειδή υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να είναι υποψήφιος στον επόμενο διαγωνισμό, καλό είναι να μην τον εμπλέξουμε).

Το χαλαρώσαμε πολύ, ε; Λογικό, αγάπες μου. Μια η Μαρέβα με τα Moto Cross, μια αυτός ο Μακρόπουλος με το Baden-Baden και την Aston Martin, νά στο καπάκι και ο Τσιτσιπάς με τα Harrod’s, ε, πολύ θέλει ο άνθρωπος για να διολισθήσει στον… οπορτουνισμό!

Και σας το λέει αυτό ένας άνθρωπος που πέρασε απ’ όλα τα στάδια του… κομμουνισμού!

Διότι εγώ, λατρείες μου, έζησα ΚΚΕ με Αμπατιέλο και Τσολάκη, με Μίνα Γιάννου και Ρούλα Κουκούλου! Που πάει να πει, θα σέβεστε!

Αν εσείς νομίζετε ότι οι πλεμπαίοι δεν έχουν ιδέα από γκάζια, πάρτε έναν Πολάκη για να έχετε να ασχολείστε…

Τα είπα και για τον Μαραντόνα, τα λέω και τώρα για τον Σφιακανάκη: μαγκιά δεν είναι να διαπομπεύεις τον χρήστη. Ούτε να τον κάνεις «πρώτη είδηση» και να τον «εκτελείς» σε δημόσιους διαλόγους. Μαγκιά είναι να τα βάλεις με τους εμπόρους και με όλους εκείνους που τους προστατεύουν με τις πολιτικές τους.

Και ναι! Μπορεί να είμαι εντελώς απέναντι από αυτό που «εκπροσωπεί» ο Σφακιανάκης, αλλά δεν θα τον πετάξω ποτέ βορά στα βάρβαρα ένστικτα της τηλεοπτικής μάζας. Και πιστέψτε με, τα τηλεσκουπίδια της καθημερινής τηλεθέασης είναι εκατό φορές πιο επικίνδυνα από τα 2 γραμμάρια κοκαΐνης. Εξ ου και το: η τηλεπρέζα σκοτώνει!

Μένω για λίγο στο… αναρχικό και διευκρινίζω: αυτοί με τα Baden-Baden, εμείς με τη Baader-Meinhof!

Τι έγινε; Μας τελείωσε η ΕΡΤ Sport; Αρχίζει να ξηλώνεται το «πουλόβερ» ή διακατέχομαι από καχυποψίες;

Πάντως, τοn τελευταίο χρόνο, η υποβάθμιση και η απαξίωση του αθλητικού καναλιού της δημόσιας τηλεόρασης ήταν ολοφάνερη και η στόχευση δεδομένη: να ξεμπερδεύομε γρήγορα με αυτό, να δώσουμε κι άλλοn χώρο στα ιδιωτικά και (κυρίως) στα συνδρομητικά κανάλια και σε βάθος χρόνου να ξαναπιάσουμε το «κουβάρι» της… ΝΕΡΙΤ. Να κάνω λάθος;

Ανέλπιστα (;) βρέθηκαν άνθρωποι να υπερασπιστούν τις χυδαιότητες του Τσόκλη! Θλίψη και κατάντια, ή είχε πέσει πολύ υπερεκτίμηση και απλά τώρα ήρθε η ώρα των αποκαθηλώσεων; (Η γιαγιά μου το έλεγε και ξεβράκωμα, αλλά εμείς εδώ κρατάμε επίπεδο).

Το νιώθω να έρχεται… Έτσι που είναι στριμωγμένη η κυβέρνηση, μην εκπλαγείτε αν αύριο αρχίσει να παίζει θέμα με την… αστεφάνωτη Περιστέρα και τα αβάπτιστα του Τσίπρα!

Εσείς που είχατε λυσσάξει με τις off shore της Μαρέβας, τι έχετε να πείτε τώρα για το off road; Την κατάπιατε τη γλωσσίτσα σας, πικρόχολοι;

Το γνωρίζατε ότι η διεύθυνση των φυλακών που βρίσκεται ο Μιχαλολιάκος του έδωσε πόστο στη… βιβλιοθήκη; Ναι ρε ’σεις, στη βιβλιοθήκη ο Μιχαλολιάκος! Ε, μετά από αυτό, το μόνο που εύχεσαι και παρακαλάς, είναι να πηγαίνουν οι κρατούμενοι και να του ζητάνε βιβλία του Λένιν και του Μπακούνιν!

Παιδιά, δεν ξέρω αν είδατε την εκπομπή της «μαθήτριας» του Μπαμπινιώτη (ναι καλέ, της Βίκυς της Φλέσσα) με καλεσμένο τον πρώην υπουργό Παιδείας Βασίλη Κοντογιανόπουλο. Εγώ πάντως που έκατσα και την είδα, πολύ το χάρηκα. Τέτοιες ήττες η Βικούλα, πρώτη φορά. Ξέρετε τι είναι να παλεύει να βγάλει αθώο εκείνον τον ΟΝΝΕΔιτη που σκότωσε τον καθηγητή Τεμπονέρα και ο κύριος Κοντογαννόπουλος να της απαντάει έπραξα σωστά που παραιτήθηκα από υπουργός γιατί ομάδα στελεχών της νεολαίας της Νέας Δημοκρατίας δολοφόνησε έναν εκπαιδευτικό. Σας μιλάω για THN πανωλεθρία!

Έρευνα επικαιρότητας της Kapa Research με βασικό ερώτημα: τι από τα παρακάτω ευθύνεται περισσότερο για το δεύτερο κύμα κορωνοϊού στη χώρα μας. Να σας πω δύο από τις βασικές επιλογές στις οποίες καλείται να πάρει θέση αυτός ή αυτή που συμμετέχει στην έρευνα; Η μία οι πολίτες που δεν τηρούν τα μέτρα – ατομική ευθύνη και η άλλη η στάση της αντιπολίτευσης.

Και πείτε μου τώρα εσείς: είναι ή δεν είναι αυτό, άλλος ένας σοβαρός λόγος να νοσταλγείς… Baader-Meinhof;

Στενάχωρο πράγμα να «ανοίγεις λογαριασμούς» με ανθρώπους που σε «μεγάλωσαν» και σε «έθρεψαν». Με ανθρώπους που ο Λόγος τους καθόρισε τη σκέψη σου, τις νοοτροπίες σου, τη στάση σου στη ζωή και στον «κοινό βίο». Και ναι, για ’μένα ο Χρήστος Γιανναράς, με το δικό του, ξεχωριστό μερίδιο, ήταν ένας από αυτούς. Πόσα και πόσα «παράθυρα» δεν άνοιξαν μέσα μου με το Καταφύγιο ιδεών, πόσες και πόσες συζητήσεις δεν προκλήθηκαν εντός μου με το Πείνα και δίψα. Και πόσες ώρες προβληματισμών και αναθεωρήσεων πάνω από την Απολογητική, το Αλφαβητάρι της πίστης, την Ελευθερία του ήθους… Συν τις επιφυλλίδες του στην (πάλαι ποτέ) Κυριακάτικη Καθημερινή.

Σε μία από αυτές θα σταθώ. Πρόσφατη. Δημοσιεύτηκε στις 29 Νοεμβρίου 2020 υπό τον τίτλο Το ασυμβίβαστο Εκκλησίας και Θρησκείας με το «κύριο ζητούμενο» του περιεχομένου της να είναι η εμπειρία της μετοχής στην εκκλησιαστική λατρεία και οι αλλοιώσεις που προκύπτουν μέσα από τις τηλεοπτικές αναμεταδόσεις.

Σωστά ο κύριος Γιανναράς επικεντρώνεται στο νόημα του εκκλησιασμού, απορρίπτοντας οτιδήποτε το οδηγεί σε «θέαμα». Οτιδήποτε θα μπορούσε να επιφέρει ρωγμές στην «άσκηση» για έναν άλλον τρόπο ύπαρξης. Και σωστά επισημαίνει ότι η τηλεόραση μεταδίδει την εκκλησιαστική λατρεία με απούσα τη λατρεύουσα εκκλησία.

Το «πράγμα» αρχίζει και χαλάει όταν ο Χρήστος Γιανναράς προσπαθεί να υποστηρίξει τα επιχειρήματά του, φέρνοντας για παράδειγμα τη μετάδοση της Θείας Λειτουργίας, μέσω της… νοηματικής! Και «χαλάει» γιατί οι χαρακτηρισμοί που χρησιμοποιεί, μετακινούνται σε ρητορικές ακραίου ρατσισμού. Αντιγράφω προς επίρρωση: …Μία άσχετη, σχεδόν κωμική φιγούρα χειρονόμου ορχηστή στην οθόνη παλεύει, με γκριμάτσες και νοήματα, να κάνει κατανοητά τα δρώμενα και τα λεγόμενα, σε κωφάλαλους… Δεν βρέθηκε ούτε ένας να διαμαρτυρηθεί ή να καγχάσει γι’ αυτή την κωμική παντομίμα, το ανθρωπάκι με τις γκριμάτσες και τα νοήματα, που θέλει να κάνει «κατανοητή» την ιλιγγιώδη ποίηση της εκκλησιαστικής λατρείας;

Να ξεκαθαρίσω: όντως, η τηλεόραση δεν μπορεί με τίποτε να υποκαταστήσει το «εκκλησιαστικό γεγονός». Και άλλο τόσο οι «μεταφράσεις» μέσω της νοηματικής. Μέχρις εδώ όμως! Γιατί, άλλο να αντιδράς και να διαφωνείς επί του τρόπου της «επικοινωνίας» και άλλο να υποβαθμίζεις και να υποτιμάς μια «ιδιαίτερη» γλώσσα. Μία «άλλη» Γλώσσα, χρήσιμη και αναγκαία για χιλιάδες ανθρώπους!

Άλλο ένα «χριστιανικό» αποτύπωμα σε ένα Μνημείο για το Ολοκαύτωμα. Λάρισα, σωτήριον έτος 2020

Σκηνή απογεύματος στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης. Νεαροί κάθονται στα παγκάκια, φορώντας μάσκες και κρατώντας τις αποστάσεις που προβλέπονται από τους κανονισμούς για την πανδημία. Ξαφνικά περικυκλώνονται από 20 αστυνομικούς με επικεφαλής τον Αστυνομικό Διευθυντή ο οποίος δίνει και το στίγμα της επέμβασης. Για «ακούστε» τον: Φεύγεις, ρε πουτανίτσα; Ε, πουτανίτσα… πουτάνα πονάς; Από εδώ και πέρα αυτά είναι τα νέα δεδομένα. Εμείς θα κάνουμε ότι θέλουμε και εσείς θα είστε στη σιωπή με το κεφάλι κάτω πουτάνα. Κατάλαβες; Τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις μαλακίες που ξέρατε είναι παρελθόν. Τώρα θα κάνετε αυτό που λέμε εμείς, πουτάνες…

Αγωνιζόμαστε για το απαγορευμένο. Με αυτό το σύνθημα η φιλοσοφία μου θα θριαμβεύσει μία μέρα. Γιατί αυτό που έχει απαγορευτεί μέχρι σήμερα, είναι μόνον η αλήθεια

Όχι που θα γλιτώνατε από τον Νίτσε. Μόνο εγώ θα… αναστοχάζομαι;