Για τη Μαρία Κυρτζάκη: «Μόνο με ψεύδη βεβαιώνεται η ζωή»

In Memoriam ΜΚ (Καβάλα, 1948-Αθήνα, 2016) - Η Ελένη Γκίκα γράφει για την Καβαλιώτισσα ποιήτρια στο FractalArt


Της Ελένης Γκίκα


«Η Μαρία». Πρώτα έκανε τον γύρο του διαδικτύου. Η Μαρία Κυρτζάκη, ποιήτρια με ύφος προσωπικό κι ανεπανάληπτο, επιμελήτρια βιβλίων από τις λίγες, βασική συνεργάτης λογοτεχνικών περιοδικών και ραδιοφωνικών εκπομπών, η Μαρία που τόσο σεμνά και ουσιαστικά υπηρέτησε τα ελληνικά γράμματα δεν είναι πια ανάμεσά μας. Πέθανε σε ηλικία 66 ετών. Αφήνοντας τον απόηχο της αγάπης και της εκτίμησης όλων.

«Ο λόγος της ορθώνεται σαν ρομφαία. Λέει ή θανατώνει. Καρφώνεται με ένταση απαραχάρακτη και τιμωρεί τα αυτονόητα, τα κοινότοπα, είναι άγρια, τρυφερή, χαϊδεύει τις αδυναμίες, αλλά χαϊδεύει με τις ίδιες εκείνες γρατζουνιές που της προκάλεσε η γαμψή αφή των πραγμάτων. Ακούω συχνά το ουρλιαχτό του στίχου της: “Πεινάω σαν λύκος”, αλλά δεν ανησυχώ. Ξέρω ότι είναι εκλεκτικός, δεν τρώει παραχωρήσεις», έχει γράψει γι’ αυτήν η Κική Δημουλά.

Από τις πιο σημαντικές ποιητικές φωνές της γενιάς του 1970, θα γράψει για την ποίησή της ο Αλέξης Ζήρας:

«Η ώριμη περίοδος της ποίησής της ουσιαστικά αρχίζει στα μέσα της δεκαετίας του 1970, όταν αρχίζει και χρησιμοποιεί σε ευρεία κλίμακα θέματα των της κλασικής τραγωδίας και των επικών μύθων, όπως λ.χ. της ομηρικής “Οδύσσειας”. Αλλά η σύγχρονη προϊστορία της, η παράδοση από την οποία πήρε και μετάπλασε τον ιεροφαντικό, πυκνό και ενίοτε σιβυλλικό λυρικό της λόγο ήταν ο Διονύσιος Σολωμός, ο Ανδρέας Κάλβος, ο Οδυσσέας Ελύτης και ο απροσδόκητος συνεχιστής τους, ο Γιώργος Χειμωνάς.

Ο κόσμος της ποίησής της είναι κόσμος αρχετυπικός, ως προς τη γλώσσα, το φύλο και την υποκειμενική αίσθηση του χρόνου. Κόσμος πέραν της ιστορίας αλλά που διαπλέει την ιστορία, καθώς το σύμπαν που πρόβαλλε στην καμπή της ενορατικής ποιητικής της, από τη “Γυναίκα με το κοπάδι” και έπειτα, είναι ένα όραμα που δεν έχει πάψει να θυσιάζει τις εξατομικεύσεις του, τα αναγνωρίσιμα προσωπικά του, στην πληθυντική του διάσταση».

Η Μαρία Κυρτζάκη στη λογοτεχνία εμφανίστηκε πρώιμα, το 1996, με τα ποιήματά της «Σιωπηλές κραυγές». Ακολούθησαν τα βιβλία της ποιητικού μόχθου, λόγω της επίμονης και επίπονης διαδικασίας της προετοιμασίας τους, Οι λέξεις (1973), Ο κύκλος (1976), Η γυναίκα με το κοπάδι (1982), Περίληψη για τη νύχτα (1986), Ημέρια νύχτα (1989), Σχιστή οδός (1992), Μαύρη θάλασσα (2000), Λιγοστό και να χάνεται (2002), Στη μέση της ασφάλτου (2005) όπου συγκέντρωσε την ποιητική διαδρομή της από το 1973 έως το 2002. Το μονολογικό της κείμενο «Τυφώ» παραστάθηκε το 1996 από το Απλό Θέατρο.

Πρώτη δημοσίευση: fractalart.gr