O Tempora O Mores

Καλά τώρα, εδώ έβαλαν έναν μπασκετμπολίστα να διαχειριστεί τη χειρότερη κρίση σε καιρό ειρήνης, δεν θα έβαζαν τον Χαριστέα υπεύθυνο ψηφιακής διακυβέρνησης;


 

Του Μπάμπη Γαμβρέλη

 


Ξεκινάω με ένσταση! Όχι, αγαπητέ μου Γενικέ Γραμματέα Εμπορίου! Όχι! Τα μανικιούρ-πεντικιούρ δεν συμβάλλουν στην ψυχολογική ανάταση μόνο του γυναικείου πληθυσμού! Τα έχουμε ανάγκη και εμείς οι άντρες! Πόσο μάλλον όταν όλες οι άλλες «ανατάσεις» βρίσκονται σε πλήρη αδράνεια!

Νά, πάρτε παράδειγμα εμένα. Μόλις βγήκα από νυχάδικο και νιώθω μέσα μου τρελές επιθυμίες! Θέλω να γραντζουνίσω Μαρέβα! Και Βικούλα Φλέσσα! Και την άλλη που κάνει την εκπομπή Φλερτ! Σεξιστικό; Καλέ, το ξέρω, αλλά η ψυχολόγος του Δήμου (η αμισθί) μου είπε να τα λέω όλα! Να μην καταπνίγω τις σκέψεις και τις διαθέσεις μου. Να αφήσω πίσω τον «Κνίτη που με καταπιέζει» και να ξεχυθώ απελευθερωμένος στις αχαλίνωτες οάσεις του φιλελευθερισμού!

Εντάξει, θα μπορούσε να μου βγει πιο μπρουτάλ η όλη φάση και να είχαμε άλλα, οπότε πάλι καλά να λέω. Σκέφτεστε να άρχιζα τα γραντζουνίσματα με την Eleonora Kazantzidou; Εγώ νυχιές κι αυτή… ωδές! Και η ψυχολόγος (του Δήμου) να σχίζει πτυχία! Λέει; Δεν λέει!

Πέρασα και από κομμωτήριο, αλλά είχα αποτυχία στη βαφή! Το πήγαινα για καστανό ανοιχτό ματ και μου έλαχε μιξ χαλκοκόκκινο! Περιμένω γνώμη Γαβαλά!

Όπως πολύ καλά έχετε καταλάβει, ετοιμάζομαι για… réveillon!

Πώς; Τι μου λέτε; Είναι έξαλλος ο Μπαμπινιώτης; Γιατί καλέ; Για το réveillon; Αχ όχι, ηρεμήστε τον! Πείτε του δεν θα ξανασυμβεί! Και με την ευκαιρία, να του μεταφέρετε και τις ευχές μου για τις γιορτές. Merry Christmas, κύριε καθηγητά μου! Merry Christmas!

Νά γιατί εγώ λατρεύω φιλελεύθερους! Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Καλλιάνος, ανέμελος εντελώς στο στούντιο του MEGA εν μέσω  τουμπάνων!

Προσγείωση στην καθημερινότητα…

Ποιες περιοχές της Θάσου είχαν πληγεί πέρυσι από τη θεομηνία; Όποιον και όποια ρωτήσεις στο νησί, θα σου πουν ο Ποτός και τα Λιμενάρια. Και σωστά. Όταν τώρα εσύ ακούς από τον ίδιο τον Αντιπεριφερειάρχη να σου λέει ότι: ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης του επαρχιακού οδικού δικτύου στη Θάσο με τη δημιουργία τοιχίων αντιστήριξης με συρματοκιβώτια γιατί πρωταρχικός μας στόχος είναι η αντιπλημμυρική θωράκιση του νησιού από ακραία καιρικά φαινόμενα, το μυαλό σας λογικά δεν θα πάει κατευθείαν στον Ποτό και τα Λιμενάρια;

Το μυαλό σας μπορεί να πάει, άλλα τα μάτια σας δεν πρόκειται να δουν τίποτε εκεί καθότι το έργο «έστριψε» προς Αστρίδα μεριά και συγκεκριμένα σε μία αδόμητη περιοχή! Αν τώρα ακούσετε και κάποιες «κακές γλώσσες» να λένε ότι η αντιστήριξη αφορούσε ιδιωτική περίφραξη που παρέσυρε η περσινή πλημμύρα και ότι ο ιδιοκτήτης της τυγχάνει ιδεολογικά ομογάλακτος με τα «πολιτικά αφεντικά» της Περιφέρειας, καλό είναι να τις λάβετε υπ’ όψιν σας.

Οκέι, μπορεί να την «έσωσαν» αυτήν τη φορά την Τάνια Ελευθεριάδου τα λεξικά, αλλά η ίδια δεν φρόντισε να προστατέψει τον εαυτό της από την αστοχία και την κακοτοπιά. Πώς θα γινόταν αυτό; Αν απαντούσε στις επικρίσεις και τις κραυγές των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας μέσω των ερμηνειών που δίνουν στη λέξη «επιδειξίας» ο Τζάρτζανος, ο Τριανταφυλλίδης, ο Μπαμπινιώτης… Οι «κατόπιν εορτής» αναφορές, απλά καταγράφουν το προϋπάρχον έλλειμμα.

Σύμφωνα με τον Εισαγγελέα που ερευνά την υπόθεση των στημένων αγώνων, τα ματσάκια στήνονταν… μόνα τους! Αν μη τι άλλο, δεν θα ακούσουμε τίποτε για… εξαφανίσεις και τσιμεντώματα!

Για να πούμε όμως τα πράγματα με το όνομά τους, το πρόβλημα με το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν είναι ούτε οι παράγοντες που το διοικούν ούτε η Πολιτεία που τους ανέχεται (και τους περιθάλπει;) ούτε η «τύφλα» της δικαιοσύνης. Το πρόβλημα με το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι ότι εξακολουθεί να έχει φίλους και οπαδούς που το παρακολουθούν.

Τον Γρηγόρη τον Ψαριανό δεν τον χώνεψα ποτέ! Να έφταιγε το στιλάκι που πουλούσε; Να έφταιγε η ενδυματολογική του μανιέρα; Να έφταιγαν τα θεωρητικά του αναμασήματα που τα λάνσαρε ως πρωτοτυπίες; Να έφταιγε  η «ιδεολογική του ανεμελιά»; Γενικά κάτι δεν μου «κάθονταν» με τον ίδιο και τα χούγια του.

Με τον καιρό, άρχισε να μου προκαλεί και απέχθεια. Συναίσθημα που έγινε εμπειρία όταν, παραμονές εκλογών του 2007, «φορτώθηκα» από το ΠεριΩδικό της πόλης μία συνέντευξη μαζί του. Ο Ψαριανός επισκέπτεται την πόλη ως υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ και με τη μεσολάβηση των εδώ συντρόφων του, δίνουμε ραντεβού στο ξενοδοχείο Ωκεανίς, όπου έμενε. Σούρουπο ακόμη, πηγαίνω μαζί με τον Βασίλη Τραϊφόρο που τον είχε «χρεωθεί» και περιμένουμε στη ρεσεψιόν να κατέβει. Αργεί, αλλά εμείς, άνθρωποι με υπομονή, περιμένουμε. Η ώρα περνάει, το σούρουπο γίνεται σκοτεινιά, η σκοτεινιά νύχτα, αλλά ο Ψαριανός άφαντος από το ραντεβού. Νιώθω τον Βασίλη λίγο ανήσυχο και αμήχανο. Λίγο πριν περάσει στο στάδιο του εκνευρισμού, αποφασίζει να του τηλεφωνήσει. Για να ακούσει από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ότι έχει κοιμηθεί και δεν θα κατέβει. Το μόνο θετικό; Ότι το ΠεριΩδικό δεν χαράμισε σελίδες για πάρτι του…

Η συνέχεια με τον Ψαριανό είναι γνωστή. Από τη μια θα κάνει επερωτήσεις στη Βουλή (2016) για τις στρατιές των μετακλητών και από την άλλη (2020) θα διορίζεται ως μετακλητός σε γραφείο υπουργού. Και ενδιάμεσα, θα αποκαλεί την Πρόεδρο της Βουλής αγάμητη γελάδα και την υπουργό Εργασίας γκομενάκι.

Θα είχα πολλά να θυμηθώ και να καταγράψω γι’ αυτόν, άλλα όταν υπάρχει η κορυφαία ατάκα του Θανάση Παφίλη, απλά παραχωρώ τον λόγο:

Ένα καλό είχε το αφιέρωμα της εκπομπής του Σπύρου Παπαδόπουλου στον Θάνο Μικρούτσικο. Ακούστηκε στον ΣΚΑΪ το έβγαλε βρόμα η Ιστορία ότι ξοφλήσαμε… Αμήν και πότε!

Τον Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαο τον «έμαθα» από τις εκπομπές της Φλέσσα (της Βικούλας, ξέρετε). Είχε πιάσει στασίδι εκεί και μας «κοινωνούσε» διάφορα… εκσυγχρονιστικά. Κατά κανόνα «άδεια», αλλά αυτό ουδόλως επηρέασε το φιλοθεάμον κοινό. Δεν ήταν και λίγο να βλέπει και να ακούει έναν «σπουδαγμένο» Ιεράρχη! Γιατί άλλο να είσαι απόφοιτος της Θεολογικής του Αριστοτελείου και άλλο απόφοιτος Αστροφυσικής του Harvard! Αλλάζει το… image (που ΔΕΝ θα έλεγε και ο Μπαμπινιώτης).

Τέλος πάντων, όλα αυτά τα χρόνια ο κύριος Νικόλαος είπε και έκανε διάφορα. Είχε και καλές στιγμές, είχε και τις κακοτοπιές του. Άνθρωπος γαρ, όπως όλοι μας. Προφανώς, οι (όσες και όποιες) κακοτοπιές του δεν είναι ικανές να ακυρώσουν ή να υποβαθμίσουν το μεγάλο κοινωνικό έργο της Μητροπόλεως που προΐσταται και καθοδηγεί. Αυτό παραμένει σπουδαίο και άτρωτο από οποιαδήποτε… παραφωνία.

Πρόσφατη τοιαύτη, η ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή μία καταγγελία πολίτη ο οποίος ζήτησε την επέμβαση της Αστυνομίας λόγω της παραβίασης των υγειονομικών κανόνων από τους υπεύθυνους ενός ιερού ναού της Μητροπόλεως. Αντιγράφω: Σήμερα, Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020, ύστερα από επίμονες οχλήσεις και καταγγελία ασεβέστατου πολίτη για ναό του Κορωπίου, υποχρεώθηκε η Αστυνομία να επιβάλει πρόστιμο στον ναό 1500 ευρώ και στη νεωκόρο 300 ευρώ επειδή σε έναν χώρο 500 τ.μ. βρέθηκαν μια χούφτα άνθρωποι να λατρεύσουν, Κυριακή μέρα, τον Θεό.

Αφήνω στην κρίση του καθενός τον χαρακτηρισμό που προσάπτει ο κύριος Νικόλαος στον πολίτη που έκανε την καταγγελία. Απόρροια εκνευρισμού, να υποθέσω. Δεν μπορώ όμως να παραβλέψω το κύριο: για να επιβάλλει πρόστιμο η Αστυνομία, διαπίστωσε παραβάσεις. Εκτός κι αν η «χούφτα» των πιστών, τελεί υπό νομική ασυλία και μπορεί να «λατρεύει» κατά το δοκούν.

Αφού μεσολαβούν διάφορα «αριστουργήματα» (όπως για παράδειγμα ότι το πρόστιμο έπρεπε να επιβληθεί σε αυτόν που έκανε την απαράδεκτη καταγγελία), ο επίλογος της ανακοίνωσης αποκαλύπτει ένα καινούριο «είδος χριστιανισμού». Αυτό που με όμηρους φτωχούς, άπορους και ανήμπορους ανθρώπους, προσπαθεί να καλύψει παραλογισμούς και άνομα. Τον καταθέτω ατόφιο: Τα επιβαλλόμενα πρόστιμα εξαιτίας των αμαρτωλών νομοθετικών μέτρων, θα επιβαρύνουν αποκλειστικά τα Φιλόπτωχα Ταμεία και το Ταμείο Στήριξης Πτωχών και Απόρων της Μητροπόλεώς μας. Ό,τι μαζέψαμε από τους εκκλησιαζόμενους πιστούς για τους φτωχούς, τώρα πρέπει να το δώσουμε σε πρόστιμα. Καιρός εκτός από τους πιστούς να τιμωρηθούν και οι φτωχοί…

Αν η Εκκλησία πίστευε και τηρούσε αυτά που δίδαξε ο Χριστός, οι ιεράρχες της θα έπρεπε να ήταν κάθε μέρα στους καταυλισμούς των προσφύγων. Γιατί η Αγάπη δεν διαχωρίζει, ενώνει.  

Κουβέντα τα Μέσα Ενημέρωσης που ο γιος του Μαδούρο εκλέχτηκε βουλευτής. Λέγονται κάτι τέτοια στη χώρα που κάνουν πάρτι ο γιος του Μητσοτάκη, η κόρη του Έβερτ, η κόρη του Κεφαλογιάννη, τα ανίψια του Καραμανλή, ο γιος του Παπανδρέου, ο γιος του Βαρβιτσιώτη, η σύζυγος του Μιχαλολιάκου, ο γιος του Δήμα, ο γιος του Γκίκα, ο γιος του Φωτήλα;

Προετοιμάζω Ταύρους, Διδύμους και Καρκίνους. Είναι τα τρία ζώδια που είναι πιθανό να χωρίσουν μέσα στο 2021!

Καλά τώρα, εδώ έβαλαν έναν μπασκετμπολίστα να διαχειριστεί τη χειρότερη κρίση σε καιρό ειρήνης, δεν θα έβαζαν τον Χαριστέα υπεύθυνο ψηφιακής διακυβέρνησης;

Ο Αυτιάς στον Γεωργιάδη: Να πεις στη Μέρκελ ότι κάνει λάθος. Να της πεις ότι το είπε ο Αυτιάς!

Αμ κι αυτή η Γεννηματά! Άκου δεν βρήκε χρόνο να διαβάσει το βιβλίο του Λοβέρδου του Ανδρέα! Πισώπλατο το χτύπημα!

Στέλιος Πέτσας: Προχωράει λοιπόν η Ευρώπη με αργά βήματα και θα ήθελα να θυμίσω ότι δεν πρέπει να αντικαταστήσουμε τη λέξη κυρώσεις στο περιμένοντας τους βαρβάρους στη λέξη βαρβάρους του κυρίου Καβάφη. Μωρέ και του κυρίου Παπαδιαμάντη και του κυρίου Σεφέρη και του κυρίου Ρίτσου. Η ευγένεια πάνω απ’ όλα!

Στον Δήμο Παύλου Μελά βγάλανε φορτηγό με ηχεία που έπαιζαν τα κάλαντα των Χριστουγέννων. Μαλάκα μου, αυτή δεν είναι χώρα. Κλινική πρόωρων τοκετών είναι!

Το σοβαρεύω: Κάποτε (και επί κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας) η ΕΡΤ είχε εκπομπές σαν τον Εξάντα, το Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα, το Κουτί της Πανδώρας… Σήμερα έχει Μαμά-δες και Ιστορίες μόδας…

Α, προχθές ο Πάνος Χαρίτος ανακοίνωσε ότι σταματάει και η δικιά του εκπομπή. Τίτλοι τέλους και για το Roads. Όταν η δημόσια τηλεόραση «κλείνει πόρτα» σε έναν κορυφαίο (παγκοσμίως) πολεμικό ανταποκριτή, καταλαβαίνετε ποιο μέλλον μας περιμένει.

Για ακουστέ τώρα (από το 13ο λεπτό και μετά) και τη βουλευτή του ΜέΡΑ 25 και χαρείτε τον εξευτελισμό όλων αυτών που ψήφισαν την άρση της βουλευτικής της ασυλίας. Εύγε σου, κορίτσι μου!

Άντε μωρέ… Merry Christmas!