Πανδη-media

Ευτυχώς σήμερα έχουμε και άλλους τρόπους ενημέρωσης εκτός της τηλεόρασης. Σήμερα υπάρχει το ίντερνετ, υπάρχουν τα social media, η πληροφορία δεν κρύβεται και μεταδίδεται πολύ γρήγορα...


 

Του Ευάγγελου Χουλιάρα

 


Πολιτικοί που ανήκουν τόσο στη μείζονα όσο και στην ελάσσονα αντιπολίτευση ασκούν κριτική στην κυβερνητική πολιτική. Σε κάθε θέμα όμως που θα θιχτεί, οι απαντήσεις είναι ίδιες· παιδικές, αόριστες, αποπροσανατολιστικές, αισχρές και πολλές φορές επιθετικές ώστε να μην ακουστεί η αντίθετη πολιτική άποψη.

Αρχικά ακούς «όταν δεν έχεις θέμα, προσπαθείς να δημιουργήσεις», κλασική απάντηση. Επίσης πολύ συχνά ακούς «τόσα μεγάλα θέματα υπάρχουν και δεν ασχολούνται με αυτά αλλά αναφέρονται συνέχεια σε θέματα που δεν αξίζουν της προσοχής». «Είμαστε μια κυβέρνηση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολλά και σοβαρά θέματα», λένε.

Φυσικά δεν μπορείς να τους μιλήσεις ή να τους κριτικάρεις γιατί μόνο αυτοί ξέρουν το σωστό. Πιάνουν μια ακραία περίπτωση την ονομάζουν καθημερινό φαινόμενο και δικαιολογούν έτσι ότι ψηφίζουν και ό,τι στραβό συμβαίνει. Απομονώνουν δηλώσεις, χρησιμοποιούν μια λέξη από ολόκληρη συνέντευξη και την πετάν παντού σαν πυροτέχνημα και αν τύχει και δεν μπορούν να απαντήσουν, τότε αρχίζουν φωνές τύπου «τα δικά σας νομίζετε τα ξέχασε ο λαός», ακολουθούν προσωπικές επιθέσεις και δεν αφήνουν να μιλήσει κανείς πολιτικά.

Μέτρα που προαναγγέλονται έναν χρόνο πριν ψηφιστούν και μετά παρουσιάζονται συνέχεια ως καινούρια. Η κυβέρνηση της επανάληψης, 3 φορές μέχρι τώρα έχει προαναγγέλθει το voucher 200 ευρώ για αγορά υπολογιστή ή ταμπλέτ –Δεκέμβριο, μετά Ιανουάριο και μέχρι πριν λίγες μέρες στα τέλη Φλεβάρη– αλλά μέχρι σήμερα νέον ουδέν. Αλλά τι ζητάμε τώρα και εμείς η σχολική χρονιά σχεδόν τελείωσε, από του χρόνου πάλι.

Βουλευτές που κάνουν βόλτα σε αγορές και εμπορικούς δρόμους και όλοι τους λένε μπράβο και πόσο σωστά τα κάνει όλα η Κυβέρνηση. Υπουργοί που κάθε πέντε λεπτά ο ένας αναιρεί τον άλλο ή σε μερικές περιπτώσεις ακόμα αναιρεί τον ίδιο του τον εαυτό. Ο Κ. Μητσοτάκης όμως το έλυσε, λέει, αυτό. Ααααα είναι δυνατόν να ρωτάτε πώς; Μα τράβηξε τα αυτιά των υπουργών που μιλούσαν –όπως μας κάναν οι μανάδες μας όταν είμαστε παιδιά και κάναμε καμιά σκανταλιά. Τώρα πόσο δημοκρατικό είναι το τράβηγμα των αυτιών των εκπροσώπων του λαού στο κοινοβούλιο και το κλείσιμο στομάτων ας το κρίνει ο λαός.

Δεν υπάρχουν όμως μόνο οι εκπρόσωποι του κυβερνητικού σχηματισμού αλλά και κάποιοι δημοσιογράφοι των μεγάλων καναλιών όταν κάνουν ερωτήσεις σε κυβερνητικά στελέχη δίνουν μόνοι τους και την απάντηση για να μην χρειάζεται να ψάχνουν να την βρουν. Ρεπορτάζ «τυχαία καθημερινά» με συγκεκριμένες απαντήσεις όλες φυσικά θετικές προς την κυβέρνηση. Από την «τρέλα» τους να υπηρετήσουν την Κυβέρνηση τούς ξεφεύγουν και τίτλοι τύπου Βόρειας Κορέας: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ Η ΥΠΕΡΚΟΜΨΗ ΜΑΡΕΒΑ… καλά που δεν έγραψαν ο πολυχρονεμένος μας πασάς και η υπέρκομψη σύζυγός του.

Δημοσιογράφοι οι οποίοι οδηγούν σε καθαρούς από χιόνι δρόμους αλλά παρουσιάζονται ως γεμάτοι με χιόνι, ενώ ακόμα και οι συνάδελφοι τους που βλέπουν ζωντανά την εικόνα μένουν έκπληκτοι με το μέγεθος της παραπλάνησης. Τελευταία είδαμε ότι ο κεντρικός δρόμος έκλεισε, μα δεν θα σας πω αμέσως γιατί, θέλω να σας αφήνω λίγο να μαντέψετε, όχι όχι επειδή χιόνιζε πολύ, όχι όχι επειδή είχε πολύ πάγο, όχι όχι επειδή είχε γίνει κάποιο ατύχημα. Αφήστε το, αποκλείεται να το μαντέψετε, τον έκλεισαν για να μη γράφουν οι εφημερίδες της αντιπολίτευσης την επόμενη μέρα ότι η κυβέρνηση δεν κατάφερε να κρατήσει ανοιχτό τον δρόμο. Η λογική σηκώνει τα χέρια ψηλά.

Ευτυχώς σήμερα έχουμε και άλλους τρόπους ενημέρωσης εκτός της τηλεόρασης. Σήμερα υπάρχει το ίντερνετ, υπάρχουν τα social media, η πληροφορία δεν κρύβεται και μεταδίδεται πολύ γρήγορα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δίνει τη μάχη για μια αριστερή-προοδευτική-δημοκρατική κυβέρνηση έτσι ώστε να ηγηθεί όλων των Ελλήνων ξανά χωρίς διακρίσεις, χωρίς φωνές, χωρίς κραυγές μίσους, εφαρμόζοντας απλά το Σύνταγμα και τους νόμους της χώρας. Η χώρα θα επανέλθει και πάλι σε «πλήρη δημοκρατία» από «προβληματική δημοκρατία» που βρίσκεται αυτήν τη στιγμή.


Ο Ευάγγελος Χουλιάρας είναι μέλος της ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νέστου