«Survivors» πανελλαδικών εξετάσεων σε καιρό καραντίνας

Απλές τεχνικές που «οδηγούν» τους μαθητές να πετύχουν το στόχο τους


 

Της Βασιλικής Βασιλειάδου

 


Πάλι κλειστά σχολεία… Πάλι το άγχος γονέων και μαθητών κορυφώνεται για το τι θα ισχύει τελικά, αν θα διεξαχθούν κανονικά οι πανελλαδικές εξετάσεις, αν η ύλη θα μειωθεί και άλλο, αν θα ανοίξουν τα φροντιστήρια για δια ζώσης μαθήματα…

Το «μαρτύριο» του εγκλεισμού, της μη υγιούς κοινωνικής ζωής και της πίεσης των εφήβων σπουδαστών της Γ’ Λυκείου συνεχίζεται και αυτό μπορεί να τους κοστίσει σε μόρια-διαβατήριο της σχολής των ονείρων τους.

Ας σκεφτούμε τις πανελλαδικές εξετάσεις ως ένα πάρτυ γνώσης! Μπορούμε λοιπόν να βοηθήσουμε τα παιδιά και τους μαθητές μας να «παρτάρουν» και να γίνουν τα «αλάνια» των πανελλαδικών εξετάσεων πηγαίνοντας κόντρα σε κάθε αντιξοότητα και απτόητοι ακολουθώντας τον παρακάτω οδηγό..

  • ΔΕΝ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΜΑΣ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ: Είναι η χρονιά τους και μια πολύ κρίσιμη περίοδος. Το να έχουμε άγχος είναι απόλυτα δικαιολογημένο, αλλά το να το μεταφέρεται στους μαθητές είναι ό,τι χειρότερο τη δεδομένη στιγμή. Ηρεμία και «zen» λοιπόν και όλα θα πάνε καλά!
  • ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥΣ: Δεν βλέπουν συχνά τους φίλους τους, δεν πάνε σε δραστηριότητες, δεν βλέπουν τους καθηγητές τους. Αν είμαστε οι καθηγητές τους, δίνουμε «ζωή» στο μάθημα και στο λόγο μας, δείχνουμε ενδιαφέρον, αγάπη, τα βοηθάμε να οργανώσουν τη μελέτη τους. Αν είμαστε οι γονείς, μαγειρεύουμε τα αγαπημένα τους φαγητά, ενδιαφερόμαστε για την ανάγκες τους, τα ρωτάμε πώς νιώθουν, γινόμαστε ο «σάκος του μποξ» τους.
  • ΤΟΥΣ ΧΑΜΟΓΕΛΑΜΕ: Μα αρκεί; Φυσικά και αρκεί… Ένα χαμόγελο στοργής και ένα κλείσιμο ματιού αρκεί να κάνει το θαύμα του. Δείχνει εμπιστοσύνη και αλληλεγγύη. Ισοδυναμεί με δεκάδες λέξεις, δίνει κουράγιο και υποδηλώνει ότι είμαστε δίπλα τους στα εύκολα και στα δύσκολα.

Είναι τα παιδιά και οι μαθητές μας… είναι η νέα γενιά… είναι το μέλλον… και τώρα… ΜΑΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ!


Η Βασιλική Βασιλειάδου είναι Μαθηματικός, τ. β. καθηγητή Πανεπιστημίου Κρήτης, Διευθύντρια Φροντιστηρίου «Πουκαμισάς» Καβάλας, Κάτοχος Μ.Α in education (Roehampton University), Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού