200 χρόνια Ελλάδα: Μάλλον κάτι δεν γίνεται σωστά…

Aυτοί που πιο ένθερμα υποστηρίζουν ότι είναι Έλληνες απόγονοι των Αρχαίων Ελλήνων είναι αυτοί που τους βάζουν δίπλα στα χριστιανικά θρησκευτικά σύμβολα, μη θέλοντας να κατανοήσουν ότι οι δύο κόσμοι αυτοί ήταν εχθρικοί και μάλιστα επιβλήθηκε ο ένας του άλλου και τον εξαφάνισε...


 

Του Άρη Χρηστίδη

 


Kατά τη γνώμη μου δεν είναι ωραίο να γιορτάζει κάποιος την  έναρξη μιας οποιασδήποτε επανάστασης. Άλλωστε η συγκεκριμένη επανάσταση απελευθέρωσης από τον Οθωμανική κυριαρχία ξεκίνησε πολλές φορές πιο πριν και καταπνίγηκε. Σίγουρα δεν ήταν άχρηστες όλες αυτές οι επαναστάσεις που προηγήθηκαν μιας και διαμόρφωναν την τάση και τη θέληση στον πληθυσμό να απεξαρτηθεί. Η έναρξη μιας επανάστασης σημαίνει πόλεμος και όπως κάθε πόλεμος έχει πολλές «μαύρες» ντροπής και «κόκκινες» από αίμα σελίδες, σκοτωμοί απ’ όλα τα στρατόπεδα, σκοτωμοί αθώων, εκτοπισμοί ανθρώπων που δεν φταίνε σε τίποτα, λεηλασίες, αφορισμοί, εμφύλιοι και κάποιοι μέσα σε όλα αυτά πλουτίζουν, δημιουργούν τεράστιες περιουσίες που διαχρονικά έχουν το πάνω χέρι ενώ αδικούνται πολλοί άλλοι που θα έδιναν ή και έδωσαν τη ζωή τους για αυτό που πίστευαν ανιδιοτελώς.

Έτσι εγώ ο Καβαλιώτης καλούμαι να γιορτάσω τα «200 χρόνια Ελλάδα» αλλά η Καβάλα απελευθερώθηκε το 1914 σχεδόν 100 χρόνια μετά την έναρξη της επανάστασης, για να μην αναφέρω ότι από τύχη δεν ανταλλάχτηκε η Καβάλα με τη Σμύρνη όπως ήταν στα σχέδια και τώρα θα είμασταν όλοι οι καβαλιώτες Τούρκοι υπήκοοι πιθανότατα και μουσουλμάνοι. Ένας «φυσιολογικός λαός» θα γιόρταζε την ημέρα που οριστικοποιήθηκαν τα σύνορά του με μια συμφωνία. Τη μέρα που τέλειωσε ο πόλεμος. Τη μέρα που αναγνωρίστηκε σαν κράτος. Μια ημέρα χαράς και ανεξαρτησίας, μια μέρα που θα τέλειωναν οι σκοτωμοί και θα άρχιζε η ανοικοδόμηση κάτι καινούριου.

Αλλά εμείς είμαστε άλλο φρούτο… και αυτό αν παρατηρήσει κανείς, το κάνουμε σε όλες τις επετείους μας όπου δεν γιορτάζουμε ποτέ το θετικό αποτέλεσμα.

Ένα άλλο θέμα είναι το ποιοι απελευθερώθηκαν σαν αποτέλεσμα της επανάστασης αυτής. Η απάντηση σίγουρα δεν είναι οι Έλληνες. Μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και την παρακμή των Ελλήνων, οι Ρωμαίοι, εύκολα κατέκτησαν την Ελλάδα και την αυτοκρατορία του Μέγα Αλέξανδρου που είχε ήδη αρχίσει να συρρικνώνεται από τα ανατολικά, ενώ επεκτάθηκαν σε όλη την μεσόγειο. Από τότε οι Έλληνες δεν υπήρξαν ποτέ ξανά ελεύθεροι, εκδιώχθηκαν και τελικά εξαφανίστηκαν με την πάροδο των χρόνων και την επέλαση του χριστιανισμού. Το κλείσιμο της Ακαδημίας των Αθηνών από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Ιουστινιανό το 529 που δεχόταν πιέσεις από θρησκευόμενους χριστιανούς ήταν η ταφόπλακα στον αφανισμό τους. Το 620 ο Ηράκλειος καθιέρωσε τα ελληνικά ως επίσημη γλώσσα στην ανατολική Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, αντικαθιστώντας τα λατινικά μιας και μιλιόταν -ως γλώσσα του εμπορίου (όπως τα αγγλικά σήμερα), – από τους περισσότερους υπηκόους που ήταν διαφόρων εθνοτήτων. Οι Έλληνες δεν ακούστηκαν στην ιστορία για τουλάχιστον 1300 χρόνια. Όταν ξανακούστηκαν είχαν εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά από τα χαρακτηριστικά των αρχαίων, πράγμα που τους καθιστά Έλληνες μόνο ως προς την γέννηση και τη διαβίωσή τους στον Ελλαδικό χώρο.

Χαρακτηριστικό του πολιτισμού των Ελλήνων ήταν ότι βασιζόταν στη γνώση και την επιστήμη. Το πανεπιστήμιο της Αθήνας ήταν πασίγνωστο και οι επιστήμονες της εποχής είναι επίκαιροι και αξεπέραστοι ακόμα και σήμερα. Άλλωστε αυτοί θεμελίωσαν τις επιστήμες όπως τα Μαθηματικά, την Γεωμετρία, την Αστρονομία, την Ιατρική, την Βιολογία, την Βοτανική. Δημιουργήθηκε η φιλοσοφία και η δημοκρατία και έφτασαν στο αποκορύφωμά τους. Να μην ξεχνάμε (τι να πρωτοπεί κανείς) ότι υπήρξε η διατύπωση ότι η γη είναι σφαιρική και γυρνά γύρω από τον ήλιο, είχε υπολογιστεί η περίμετρός της με μεγάλη ακρίβεια ενώ η επόμενη φορά που ειπώθηκε κάτι παρόμοιο και μάλιστα όχι τόσο πλήρες, ήταν μετά από περισσότερα από 1800 χρόνια, από τον Γαλιλαίο (το 1633) και το πήρε πίσω για να μην τον σκοτώσουν μετά βασανιστηρίων, σκοταδιστές ιερείς.

Οι Έλληνες λοιπών εξαφανίστηκαν μαζί με την κουλτούρα της μάθησης, της διερεύνησης και της εξήγησης. Στη θέση τους οι Ρωμιοί ένα κράμα πληθυσμών που περιλάβαινε Ρωμαίους και Έλληνες μαζί με διάφορες άλλες εθνικότητες. Κοινό τους χαρακτηριστικό η Χριστιανική θρησκεία και ο τρόπος ζωής που στις δυσκολίες της καθημερινότητας επικαλούταν τα θεία και καθοδηγούταν από τους εκπροσώπους των. Ο ορθολογισμός και η επιστήμη ανύπαρκτη μιας και όλες οι ενέργειες και γνώσεις φιλτραριζόταν από την εκκλησία. Η δίψα για μάθηση και έρευνα αντικαταστάθηκε με το πίστευε και μη ερεύνα και το μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι. Οι φράσεις «έχει ο θεός, ο θεός να βάλει το χέρι του, αν θέλει ο θεός» και άλλες είναι φράσεις που χρησιμοποιούνται καθημερινά από πολλούς ακόμα και σήμερα. Ο άνθρωπος δεν είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του πια. Υπάρχει μια δικαιολογία, ο διάβολος που -ως αντίπαλο δέος- βάζει πειρασμούς, ενώ είναι ανθρώπινο να παρανομήσει κάποιος και να αποποιηθεί τις ευθύνες του αφού ενήργησε με την υποκίνηση του, την κακιά στιγμή (αν τον πιάσουν) και να δηλώσει αθώος.

Αυτό δεν ήταν κάτι πρωτόγνωρο για τον κόσμο, αλλά κάτι αντίστοιχο με τον μεσαίωνα που πέρασε η δυτική Ευρώπη. Ενώ όμως με τον διαφωτισμό η εκκλησία μπήκε σε ένα πλαίσιο λειτουργίας στη δυτική Ευρώπη και ξεκαθαρίστηκαν τα της πολιτείας και τα της εκκλησίας, στην Ελλάδα -δυστυχώς- αυτό δεν έγινε ποτέ και έτσι η εκκλησία ακόμα κυβερνά, πίσω από τους πολιτικούς, όποιοι κι αν είναι αυτοί διαχρονικά, ενώ αυτοί απλά διαχειρίζονται τους πολίτες. Αυτή είναι η μάστιγα της Ελλάδας από την οποία δεν μπορεί ακόμα να απεμπλακεί. Είναι η αιτία που έχει μείνει πίσω από τις εξελίξεις και είναι τελευταία όλων των αναπτυγμένων χωρών, από εκεί που ήταν πρώτη παγκόσμια και με διαφορά, όταν οι Έλληνες και η νοοτροπία τους κυβερνούσαν. Θα έλεγε κανείς ότι η σύγχρονη Ελλάδα είναι μια αναπτυσσόμενη χώρα και όχι αναπτυγμένη όπως θέλει να πιστεύει.

Εικόνα δανεισμένη από το διαδίκτυο. Ας αφήσουμε στην κρίση του καθενός πού είναι το φως και πού το σκοτάδι…

Οι επιστήμονες εργάζονται για να σώσουν τον άνθρωπο (έναν άρρωστο πχ), αν αυτός σωθεί θεωρείται ότι έχει επέμβει ο θεός ενώ αν δεν σωθεί οι επιστήμονες φέρουν την ευθύνη και το φταίξιμο. Ακόμα πιστεύουμε ότι είναι θεομηνία μια καταστροφή (δηλ σταλμένη από το θεό) και αυτή η πεποίθηση μας απαλλάσσει από κάθε τι λάθος που έχουμε κάνει (χτίσιμο σε ρέματα, καταστροφή δασών, δρόμοι και εγκαταστάσεις παράνομες), ούτε λόγος για κλιματική αλλαγή και την ευθύνη που έχει ο άνθρωπος για αυτή και τις συνέπειές της. Μια καταστροφή όμως μας προτρέπει να συμμορφωθούμε και να κάνουμε ένα τάμα ή μια προσευχή προς τα θεία που μας προστατεύουν -ενίοτε που μας δοκιμάζουν- για να πάνε όλα καλύτερα και έτσι αποποιούμαστε τις ευθύνες, διαιωνίζουμε τα λάθη και επαναλαμβάνονται οι ίδιες καταστροφές.

Οι παπάδες κάνουν κουμάντο παντού στο δημόσιο βίο της Ελλάδας σε όλες τις βαθμίδες και σε όλες τις περιπτώσεις. Κανείς δεν μπορεί να τα βάλει με την εκκλησία και σίγουρα θα βγει χαμένος αν το κάνει. Ήταν πολύ άσχημη εικόνα που μας έκανε ρεζίλι διεθνώς όταν πέρσι στα πλαίσια της  γιορτής των ενόπλων δυνάμεων (sic) – με κάθε ευκαιρία έτοιμοι για πανηγύρια και ανούσιες γιορτές – προβλήθηκαν στο κτήριο της βουλής εικόνες και θρησκευτικά σύμβολα που δείχνουν συμβολικά την υποταγή της πολιτείας και της πολιτικής ηγεσίας, στην εκκλησία.

Ο συμβολισμός είναι τραγικός όμως συγχρόνως τόσο αληθινός για την Ελλάδα! Ο Μεσαίωνας είναι εδώ.

Έτσι έχουμε περιπτώσεις στον 21ο (!!) αιώνα όπου ένας αρχιερέας κηρύττει ότι η γη είναι επίπεδη και μετά από λίγο καιρό χρίζεται επίτιμος καθηγητής πανεπιστημίου. Άλλος πάλι ιερέας (καθ. Ιερατικής σχολής) κηρύττει και θεωρεί ότι η τουρκοκρατία ήταν ένα δώρο που έστειλε ο θεός στην περιοχή για να την προφυλάξει από τον διαφωτισμό ενώ δεν βρίσκεται κανείς να αντιδράσει επίσημα και να τον βάλει στη θέση του (φυλακή θα έλεγα).  Άλλος βγάζει ως άλλη μάγισσα από την τσέπη του ένα μπουκαλάκι με νερό και ψεκάζει για να φύγει ο κοροναϊός και καλεί -λοβοτομημένους- πιστούς να αντιταχθούν στις αποφάσεις της πολιτείας και να παραβιάσουν τα μέτρα, ενώ η πολιτεία δεν προχωρεί από τη μεριά της σε συλλήψεις και φυλακίσεις ιερέων που παραβιάζουν τις όποιες αποφάσεις της, τις οποίες μάλιστα προσαρμόζει ανάλογα, ώστε να συντηρεί καλές σχέσεις την εκκλησία. Ο κοροναϊός δεν υπάρχει και αν υπάρχει δεν σκοτώνει, αλλά τα εμβόλια σκοτώνουν και ελέγχουν τον πληθυσμό σύμφωνα με πολλούς από αυτούς και η πολιτεία εξακολουθεί να κοιτάει αποχαυνωμένη, φοβούμενη αντιδράσεις, όχι μόνο άμεσες και πρόσκαιρες με μορφή επεισοδίων και αντιπαραθέσεων, αλλά κυρίως σε επίπεδο διαρροής ψήφων. Άλλωστε πάντα ήταν συνένοχη με την εκκλησία και απομυζούσε κέρδη κοντά σε αυτή, ποτέ όμως σε βάρος της, ενώ εξακολουθεί ακόμα να παραποιεί την ιστορία προς όφελός της, μεταφράζοντάς την πάντα με την καθοδήγηση της. Αυτό ενώ υπήρχε μια τάση να ελαττώνεται, φαίνεται οτι εντείνεται τα τελευταία χρόνια. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τις δηλώσεις υπουργού παιδείας ότι η διδασκαλία της ιστορίας στα σχολεία πρέπει να διαμορφώνει εθνική συνείδηση (δηλ πρέπει να παραποιείται όπως βολεύει).

Αν είναι δυνατό (!) νέοι άνθρωποι στον 21ο αιώνα να πιστεύουν σε θαύματα, να θαυμάζουν το κάστανο κάποιου αγίου ή τις παντόφλες του… την κάρα του… τα οστά του… να βλέπουν εικόνες που δακρύζουν και να ερμηνεύουν τον λόγο, να φορούν χαϊμαλιά, να πιστεύουν στο άγιο φως, στον αγιασμό που τους προστατεύουν και η επίσημη εκκλησία να συνηγορεί υπέρ αυτών. Να φιλούν το χέρι κάθε παπά, να ζητούν την έγκρισή του για να κάνουν μια σχέση και να ζητούν τη συμβουλή και την ευχή του για πράγματα που θέλουν να κάνουν. Ένας καλός τρόπος αντιμετώπισης δυσμενών συνθηκών είναι μια λιτανεία ακόμα και σήμερα. Από την άλλη η εκκλησία εκμεταλλεύεται τον φόβο των λοβοτομημένων πλέον ανθρώπων ώστε αν ένα παιδάκι δεν βαπτιστεί ή ένας γέρος δεν κοινωνήσει μπορεί να έχει συνέπειες, σε μια αιώνια ζωή μετά θάνατο και άλλα τέτοια παραφυσικά (γιατί μεταφυσικά δεν τα λες). Ακόμα και η επίσημη εκκλησία υιοθετεί και προωθεί να πιστεύονται προφητείες που κάποιος εμπνεύστηκε ως άλλη Πυθία. Είναι τραγικό να μην ξεκινά η σχολική χρονιά μάθησης αν δεν αγιαστεί από τις σύγχρονες μάγισσες, για να μη θυμηθούμε τους διάσημους αγιασμούς στα περιπολικά και άπειρα άλλα μαγικά happenings.

Παντόφλες του Αγίου Νεκτάριου (Αίγινα) που μοσχοβολούν και του Ταξιάρχη Μανταμάδο (Λέσβο) προς προσκύνημα [Εικόνες από εκκλησιαστικές σελίδες του διαδικτύου].
Στο μεταξύ όλα αυτά τα παράσιτα που είναι πολλά περισσότερα από καθηγητές, δασκάλους ή γιατρούς, τα πληρώνει εφ’ όρου ζωής η πολιτεία (δηλαδή οι εργαζόμενοι με τους φόρους τους) μιας και δεν μπορεί -και δε θέλει ως άλλος συνωμότης- να τους ελέγχει και να τους περιορίζει, διατηρώντας τους με παχυλούς σχετικά μισθούς, (εν μέσω οικονομικής κρίσης). Ενώ η εκκλησία που έχει αμύθητη περιουσία -το μεγαλύτερο μέρος της οποίας αποκτήθηκε επί Τουρκοκρατίας,- με αξία ικανή να ξεπληρώσει το χρέος της Ελλάδας πολλές φορές, όχι μόνο δεν συμβάλει καθόλου για να αποσυμφορήσει έστω και λίγο τα φορολογικά βάρη των εργαζομένων αλλά την επιβαρύνει ακόμα περισσότερο. Δεν πληρώνει ένφια για τα αμέτρητα ακίνητά της που νοικιάζει με τεράστιο τίμημα σε υπηρεσίες του κράτους, δεν πληρώνει φόρους, προσλαμβάνει και διαχειρίζεται το προσωπικό της όπως αυτή θέλει (ενώ δεν τους πληρώνει καν) και πετυχαίνει συμφωνίες με την πολιτεία, που αντιτίθενται με την εξυγίανση του δημόσιου τομέα που έχει δήθεν σαν στόχο, αφού είναι δημόσιοι υπάλληλοι.

Ελάχιστες ήταν οι προσπάθειες να αλλάξουν όλα αυτά τα τελευταία χρόνια, προσπάθειες που καταπνίγηκαν και έληξαν άδοξα, με αποτέλεσμα να δώσουν επιπλέον δύναμη στην εκκλησία, καθιστώντας μας άξιους της μοίρας μας αφού η μοιρολατρία είναι η επίσημη πλέον δύναμη της πολιτείας, μη μπορώντας να εφαρμόσει ένα σχέδιο εξυγίανσής της και προόδου, με αποτέλεσμα να κατρακυλούμε, όπως κάθε άλλη θεοκρατική χώρα. Ένα πλήθος συνωμοσιολογιών που συντηρούνται έχουν σαν πηγή τους την εκκλησία. Σύμφωνα με αυτό όλοι έχουν βαλθεί με ένα παγκόσμιο σχέδιο, να κατατροπώσουν, να υποτιμήσουν και να αλλοιώσουν τον πολιτισμό της Ελλάδας λες και έχει κάτι σημαντικό και ζηλευτό στον σύγχρονο κόσμο.

Δεν είναι του παρόντος να αναφέρουμε τον ρόλο της εκκλησίας στην επανάσταση, που είναι μελανού χρώματος μιας και ρίσκαραν προνόμια και πλούτο, που όμως όπως φάνηκε διατήρησαν και αύξησαν τα επόμενα χρόνια.

Με την επανάσταση λοιπών απελευθερώθηκαν οι Ρωμιοί. Όχι οι Έλληνες. Η ντροπή των Ελλήνων θα μπορούσε να πει κανείς. Οι Ρωμιοί έχουν ιστορία 1500 χρόνων και όχι 5000 + που θα είχαν οι Έλληνες. Μάλιστα αυτοί που πιο ένθερμα υποστηρίζουν ότι είναι Έλληνες απόγονοι των Αρχαίων Ελλήνων είναι αυτοί που τους βάζουν δίπλα στα Χριστιανικά θρησκευτικά σύμβολα μη θέλοντας να κατανοήσουν ότι οι δύο κόσμοι αυτοί ήταν εχθρικοί και μάλιστα επιβλήθηκε ο ένας του άλλου και τον εξαφάνισε. Συμπωματικά είναι οι ίδιοι που απαξιώνουν την επιστήμη με κάθε ευκαιρία, με τους ποικίλους τρόπους που προανάφερα. Είναι οι ίδιοι που πιστεύουν ότι υπάρχει η παγκόσμια συνομωσία εναντίον τους. Τη λύση στα προβλήματά τους μπορεί να τη δώσει η  ψυχιατρική σε πρώτη φάση, αλλά και η επιδίωξη να διαβάσουν λίγο ιστορία όχι όμως την πειραγμένη ιστορία που διαμορφώνει εθνική συνείδηση όπως λέει η υπουργός, αλλά την πραγματική ιστορία χωρίς σάλτσες και ψέματα. Την αντικειμενική αλήθεια.

Δεν είναι δυνατό να είναι κάποιος συγχρόνως υποστηρικτής και των δύο ιστορικών αντίπαλων – εχθρικών κόσμων. Είναι δηλαδή σαν να είναι υποστηρικτής συγχρόνως του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ. Του Μπάτμαν και του Τζόκερ, του Κογιότ και του Μπιπμπιπ, του Δρακουμέλ και των στρουμφ. Πως μπορεί να ειπωθεί αλλιώς, για να το καταλάβουν άνθρωποι που δεν θέλουν και δεν γνωρίζουν ούτε τα βασικά…