Με ποιους θα πας και ποιους θ’ αφήσεις

Αυτοί που λένε ότι «δεν χρειαζόμαστε το ΕΣΥ μετά την πανδημία, γιατί δεν έχουμε κάθε μέρα πανδημία», γιατί δεν λένε να μην έχουμε και στρατό αφού δεν έχουμε κάθε μέρα πόλεμο; Ξέρω, ανθελληνικόν!


 

Του Μπάμπη Γαμβρέλη

 


Ζούμε μεγάλες και ιστορικές στιγμές! Για πρώτη φορά στη μακρόχρονη ιστορία της πόλης, πολιτικό της τέκνο ανακηρύσσεται αρχηγός κόμματος! Ο Αθανάσιος (και ουχί Θανασάκης πια) Κολυβάς ετέθη επικεφαλής του κόμματος Τ.ΟΛ.ΜΑ. (όπερ μεθερμηνευόμενο, Τώρα ΌΛοι ΜΑζί) και ήδη από την 25η Μαρτίου ξεκίνησαν και οι πρώτες του (συγκρουσιακές) εμφανίσεις! Υγεία να έχουμε να το… διασκεδάζουμε!

Απανωτές οι ιστορικές στιγμές! Μόλις πριν από λίγο ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας εξέδωσε δελτίο Τύπου με το οποίο μας γνωστοποιεί ότι είναι… ο ρ γ ι σ μ έ ν ο ς ! Ο Κωστάκης ο Αντωνιάδης τσίτα στα νεύρα και την οργή! Το βάζει ο νους σας; Γιατί ο δικός μου δυσκολεύεται!

Αυτό που μένει τώρα είναι να βγάλει δελτίο Τύπου η Αναστασία Ιωσηφίδου και να δηλώνει… ήρεμη!

Διαβάζω: Έργο ύδρευσης 200.000 ευρώ στη Θάσο με «υπογραφή» Παναγιωτόπουλου. Το σπάω σε τάλιρα… Για να γίνει ένα (αυτονόητο και αναγκαίο) έργο συνολικής αξίας 200.000 ευρώ, θα πρέπει: ο Δήμαρχος του νησιού να τηλεφωνήσει στον συντοπίτη υπουργό Εθνικής Άμυνας, ο συντοπίτης υπουργός Εθνικής Άμυνας να μεσολαβήσει στον υπουργό Ναυτιλίας, ο υπουργός Ναυτιλίας να κάνει δεκτό το αίτημα του συντοπίτη υπουργού Εθνικής Άμυνας, ο συντοπίτης υπουργός Εθνικής Άμυνας να ανακοινώσει ότι «κατόπιν ενεργειών» του εγκρίθηκε η χρηματοδότησή του και ο Δήμαρχος του νησιού να ευχαριστήσει δημόσια τον συντοπίτη υπουργό Εθνικής Άμυνας για το ενδιαφέρον του και το αίσιο τέλος του αιτήματός του. Αν τώρα εσείς έχετε ακόμη ελπίδες ότι αυτός ο τόπος μπορεί να πάει μπροστά, καλό είναι να το κοιτάξετε με τον… αστρολόγο σας!

Κι άλλο στόρι με πρωταγωνιστή τον συντοπίτη υπουργό Εθνικής Άμυνας: ένα δίκαιο αίτημα των κατοίκων της Θάσου που αφορά τη λειτουργία της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του νησιού παίρνει τον δρόμο του… Οι γραμμές Θάσου – Κεραμωτής αλλά και Καβάλας – Πρίνου θα επιδοτηθούν εκ νέου για το διάστημα από 5 έως 25 Απρίλιου 2021 και θα λειτουργούν κανονικά, εξυπηρετώντας τις ανάγκες των κατοίκων του νησιού. Πάμε να το ξανασπάσουμε σε τάλιρα… Για να υπάρχουν δρομολόγια (άραγε πόσα την ημέρα;) στην ακτοπλοϊκή γραμμή Πρίνου-Καβάλας θα πρέπει να υπάρχουν και αντίστοιχες μηνιαίες επιδοτήσεις, αλλά επειδή η επιδότηση δεν καλύπτει ολόκληρο τον μήνα, τα δρομολόγια (επαναλαμβάνω: άραγε πόσα την ημέρα;) αντί για 30 ημέρες θα είναι για 20. Σε ό,τι αφορά τον επόμενο μήνα (που θα ανοίξει και ο τουρισμός ντε), ζήσε Μάη μου να φας… κατόπιν ενεργειών μου!

Βέβαια, καλό θα είναι να ενημερώσει κάποιος τον συντοπίτη υπουργό Εθνικής Άμυνας ότι για τη γραμμή Θάσου-Κεραμωτής δεν τίθεται θέμα επαναλειτουργίας. Εκτός κι αν η αναφορά γίνεται για να ανακοινωθεί το… δωράκι!

Μένω στα του νησιού, διαβάζοντας με μεγάλη προσοχή την απάντηση του Δημάρχου Θάσου Λευτέρη Κυριακίδη επί των όσων του είχε καταλογίσει ο επικεφαλής της παράταξης Πάμε μαζί Δημήτρης Θεοδωρίδης σχετικά με τον τρόπο που διαχειρίζεται η Δημοτική Αρχή το (τεράστιο) θέμα των λατομείων. Παρ’ ότι οι «πειρασμοί» είναι πολλοί, θα αποφύγω να μπω στην ουσία της αντιπαράθεσης. Εξ άλλου, είναι τέτοια η «εκλογική σχέση» του κυρίου Κυριακίδη με τους ιδιοκτήτες των λατομείων που, κάθε του παρέμβαση γι’ αυτά, είναι ολοφάνερο ότι λειτουργεί ως πράξη «εξόφλησης» των πολιτικών του δεσμεύσεων. Μην τα ξαναλέμε…

Τι με «προκαλεί» να επανέρχομαι συχνά στον δημόσιο λόγο του κυρίου Κυριακίδη; Αν εξαιρέσουμε το «ανώριμον» του πολιτικού του λόγου (το λες και φυσιολογικό για έναν… νεοφερμένο), εκείνο που μοιάζει «αδιόρθωτο» και μονίμως επαναλαμβανόμενο εστιάζεται κυρίως στη σαθρότητα της αφηγηματικής του φόρμας και τις ακροβασίες των γλωσσικών του επιλογών. Για παράδειγμα, το αμετανόητα ημιμαθής και σκοπίμως αμαθής που καταλογίζει στον κύριο Θεοδωρίδη, θα μπορούσε άνετα να ανταγωνιστεί τη στιχουργική δεινότητα του ποιητή… Μπογδάνου!

Λίγο παρακάτω το «εμβαθύνει» ακόμη περισσότερο λέγοντας πως η ενασχόληση με τα κοινά χρειάζεται αλήθεια, θάρρος, διάθεση και μεράκι. Όχι δεν θα πω, αλλά μόνο με αυτά τα προσόντα, άντε το πολύ-πολύ να φτάσει κανείς μέχρι πρόεδρος εξωραϊστικού ή αθλητικού συλλόγου. Για το άλλο, το δημαρχιακό, χρειάζεται γνώση, καλλιέργεια, ήθος, ικανότητες, πίστη στη δημοκρατία, αγωνιστικότητα, ανιδιοτέλεια… Προπάντων; Διάθεση να συγκρουστείς με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που καταστρέφουν τον τόπο σου. Καλή ώρα…

Και ρωτάω: επειδή ο κύριος Κυριακίδης μίλησε για περιβαλλοντικές αποκαταστάσεις σε «αδρανή» λατομεία, μπορεί να προσκομίσει και αυτός με τη σειρά του «οπτικές αποδείξεις» που θα επιβεβαιώνουν του λόγου του το αληθές; 

Άκουσα ότι το Cosmopolis σκοπεύει να «επιστρατεύσει» την Καβαλιώτισσα σοπράνο Αλεξία Βουλγαρίδου για να φτιάξει τη δική του Διεθνή Ορχήστρα Νέων με 50 μουσικούς από όλη την Ευρώπη ηλικίας από 18 έως 29 ετών, έχοντας μάλιστα στόχο την παρουσίαση της όπερας Così FanTutte του Μότσαρτ.

Θα ήμουν από τους τελευταίους που θα λειτουργούσα αποτρεπτικά στο να θέτουν υψηλούς στόχους οι διοργανωτές των φεστιβάλ. Πόσο μάλλον όταν στο συγκεκριμένο βρίσκεται σε «θέση οδηγού» ο καλός φίλος και εξαίρετος δημιουργός Άλκης Ζοπόγλου. Όμως, επειδή νιώθω ότι το «πράγμα» πάει να ξεφύγει από τον (απαιτούμενο) έλεγχο, ας μου επιτραπούν λίγες σκέψεις, ευελπιστώ εποικοδομητικές.

Σε μία «φάση» που το Cosmopolisένεκα και των υγειονομικών συνθηκών, δεν έχει βρει ακόμη τα νέα του «πατήματα» και με τον χαρακτήρα του να παραμένει πρακτικά αδιευκρίνιστος, ένα άλμα αυτού του επιπέδου μπορεί να αποβεί έως και μοιραίο. Όχι γιατί η Αλεξία Βουλγαρίδου δεν έχει τις ικανότητες να το «τρέξει»· τουναντίον. Και άξια είναι και «κύκλο» έχει και μέτρο και σεμνότητα διαθέτει. Όμως, μία ιδέα, όσο καλή και να είναι (και η συγκεκριμένη είναι), χρειάζεται «σπόρο» και «ρίζες» για να ανθίσει. Χρειάζεται χρόνο και υπομονή. Πρωτίστως, «γείωση» με τον τόπο και συνεχή αξιοποίηση των εγχώριων δυνάμεων. Παράγοντες καταλυτικοί για να επιτευχθεί η διείσδυση και η αποδοχή ενός τέτοιου πολιτιστικού εγχειρήματος στην τοπική κοινωνία.

Αν «μπούμε» σε αυτή την «ανάγνωση», εκείνο που θα πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό (και καταλυτικό) ρόλο, είναι το Δημοτικό Ωδείο. Και η δικιά του «μαγιά» αυτή που θα προσδώσει κύρος και ταυτότητα στις (όποιες) εξελίξεις. Το παράδειγμα της El Sistema της Βενεζουέλας μπορεί να «ακούγεται» μακρινό, αλλά μπορεί να εμπνεύσει και να καθοδηγήσει. Και μέσω μία «άλλης μύησης» να δημιουργηθεί το πολυπόθητον: μία δικιά μας ορχήστρα κλασικής μουσικής! Οτιδήποτε άλλο, όσο πετυχημένο και αν είναι, θα βιώνει μέσα στον κίνδυνο του «πυροτεχνήματος».

Θιγόμενος αναγνώστης καταθέτει τις ενστάσεις του για την αναφορά μου στους «κουκουλοφόρους της κατοχής», γράφοντας, κουκούλες πάντως στην σημερινή εποχή (τις τελευταίες δεκαετίες) είναι γνωστό ποιοί φοράνε. Για καθαρά δεοντολογικούς λόγους να αναφέρω ότι ο θιγόμενος αναγνώστης «κυκλοφορεί» στο facebook με το ψευδώνυμο Τατούης Ραχούλας και στη φωτογραφία του προφίλ του «εμφανίζεται» με γυρισμένη πλάτη, με σκούρο μπουφάν και κουκούλα! Ούτε καν τα προσχήματα…

Καλέεεεεεεεε, τι είν’ τούτος ο Κωνσταντίνος Μπλούχος, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας από τη Δράμα; Αυτόν, αγάπες μου, μία φορά να τον δείτε να αγορεύει στη Βουλή, θα ξεχάσετε ό,τι βιντεοταινία είχατε δει στα eighties!

Ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης μάς ενημερώνει από το δελτίο ειδήσεων του ΕΝΑ Channel ότι ο Δήμος και οι πρόεδροι της περιοχής, αντιδρώντας στη λειτουργία του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην περιοχή Φυλακίου, θα χτίσουν απέναντι από τη δομή… εκκλησία! Μάλιστα, για συμβολικούς λόγους, στον χώρο θα υψωθούν 21 συν 1 ελληνικές σημαίες που θα «εκπροσωπούν» τις 21 κοινότητες και τον 1 Δήμο! Για όσους νομίζουν ότι έχουμε ξεμπλέξει με τη Χρυσή Αυγή!

Παρά την εκλογή του στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, ο Θοδωρής Ζαγοράκης θα παραμείνει στη θέση του ευρωβουλευτή! Νιώθω μία ανακούφιση!

Αυτοί που λένε ότι δεν χρειαζόμαστε το ΕΣΥ μετά την πανδημία, γιατί δεν έχουμε κάθε μέρα πανδημία, γιατί δεν λένε να μην έχουμε και στρατό αφού δεν έχουμε κάθε μέρα πόλεμο; Ξέρω, ανθελληνικόν!

Ο Πάσχος Μανδραβέλης θεωρεί ανήθικο να ζητούν οι φαρμακοποιοί 0,50 ευρώ για τα τεστ. Την ίδια ώρα ο Πάσχος Μανδραβέλης θεωρεί ηθικό να παίρνει η Καθημερινή εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για να βάζει στις σελίδες της ένα μπανεράκι Μένουμε Σπίτι!

Κόρινθος, 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Κατάθεση στεφάνου σε… γκράφιτι!

Εντάξει τώρα, βρήκαν στο σπίτι της Αντιδημάρχου Καρδίτσας κάτι μακαρόνια, κάτι ρύζια και κάτι αλεύρια που προοριζόταν για τους πλημμυροπαθείς και πέσανε να τη φάνε τη γυναίκα. Διατροφικά μιλώντας, για το καλό τους το έκανε!

Ενημέρωση από ParapolitikaΟ Νίκος Δένδιας πήγε στην Αίγινα για να ανάψει ένα κεράκι στον Καποδίστρια! Πηγές που τον θέλουν να προσεύχεται στον Κολοκοτρώνη, κρίνονται αβάσιμες…

Τον θυμάστε τον Λεωνίδα Καβάκο που πριν από κάμποσα χρόνια επέλεξε να φύγει από την Ελλάδα γιατί (όπως δήλωνε) η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τού δημιουργούσε τεράστια δυστυχία με το αρνητικό πρόσημο της αισθητικής του; Ε, τώρα που δεν υπάρχει ο ΣΥΡΙΖΑ για να του χαλάει την αισθητική, επέστρεψε και πήγε κατευθείαν να δώσει ρεσιτάλ στο Προεδρικό Μέγαρο, συνοδεία… κιμά γαρίδας!

Σιγά μην κάτσουν οι δημοσιογράφοι του MEGA να ρωτάνε την υπουργό της Παιδείας μας για τα κλειστά σχολεία, για τα εκπαιδευτικά προγράμματα που βρίσκονται όλα στον αέρα ή για την υπόθεση της Cisco, όταν απέναντί τους βλέπουν ένα τέτοιο… κολιέ! Γιατί, μωρά μου, αυτό δεν ήταν κολιέ, έργο τέχνης ήταν και η άνοιξη όλη!

Όχι, δεν θα πω ότι το κολιέ ήταν χάλια γιατί μπορεί να το ακούσει ο Καβάκος, να ξαναχαλαστεί και να ξαναφύγει από τη χώρα.

Δεν υπάρχει πιο μεγάλη αηδία από τις σαββατιάτικες μουσικές εκπομπές των καναλιών. Και το χειρότερο; Την αηδία τους την ανταγωνίζεται (επάξια πια) και η ΕΡΤ με εκείνη την απερίγραπτη Στα τραγούδια λέμε Ναι.

Οπότε, τι να κάνω ο άνθρωπος τα Σάββατα, βάζω ΕΝΑ Channel και βλέπω Ένα τραγούδι ακόμη. Εντάξει, μπορεί μπροστά τους ο Θόδωρος ο Κατάκαλος να φαντάζει με… Μικ Τζάγκερ, αλλά πού αλλού θα ακούσεις το τάκα τάκα τάκα τα, καρδιά μου πώς χτυπάς…

Αρχίζω να ανησυχώ που το facebook δεν με τιμωρεί με αποκλεισμό! Μήπως τελικά δεν είμαι το αναρχοκομμούνι που ονειρεύομαι; Πάω να το συζητήσω με την ψυχολόγο του Δήμου…

Κάθε μέρα που περνάει, αποδεικνύει πόσο προδοτική ήταν τελικά η Συμφωνία των Πρεσπών. 1-1 εμείς στην Τούμπα με τη Γεωργία, 1-2 η Βόρεια Μακεδονία μέσα στη Γερμανία. Γατάκι ο Ζάεφ!

Σύμφωνα με τον Γιούρι Γκέλερ, το πλοίο στο Σουέζ μετακινήθηκε με τη δύναμη του μυαλού! Ήδη από χθες έχω θέσει και το δικό μου σε διαδικασία… ανόρθωσης! Ψυχολογικής, καλέ! Αμέσως στο πονηρό το μυαλό σας…

Στα (πολύ) άσχημα νέα, η ΕΡΤ ανακοίνωσε στους παραγωγούς της εκπομπής Μονόγραμμα ότι δεν θα ανανεώσει τη σύμβασή μαζί τους! Με απλά λόγια, η ΕΡΤ της Νέας Δημοκρατίας βάζει «τίτλους τέλους» σε μία ιστορική και εμβληματική εκπομπή, «θάβοντας» στα ιδεολογικά της σκοτάδια τούς πνευματικούς θησαυρούς του Γιώργου Σγουράκη.

Κάποτε η ΕΡΤ πρόβαλε σειρές με τις υπογραφές του Νίκου Καζαντζάκη, του Μ. Καραγάτση, του Τάσου Αθανασιάδη, του Αλέξανδρου Ραγκαβή, της Μαρίας Ιορδανίδου, του Κώστα Μουρσελά… Τώρα η ΕΡΤ προβάλει Χαιρέτα μας τον πλάτανο, Η τούρτα της μαμάς και Ζακέτα να πάρεις.

Αυτά που λέει ο Θανάσης Καρτερός για τον Γιάνη Βαρουφάκη θα μπορούσε να τα λέει και το ΚΚΕ για τον Θανάση Καρτερό. Σωστά;

Ευτυχώς που απέναντι στον λαϊκισμό του Πολάκη υπάρχει ο πολιτικός πολιτισμός του Νίκου Φίλη. Το θέμα είναι αν αρκεί…

Και ας το έχουν κατά νου εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ: το πρόβλημα δεν είναι αν οι οχετοί του Πολάκη τού στερούν εκλογικά ποσοστά. Το πρόβλημα είναι που υπονομεύουν το πολιτικό του ήθος και αμαυρώνουν τις (όποιες) αριστερές του αξίες.

Αν υπήρχε η στοιχειώδης τσίπα εκεί στην Αστυνομία, δεν θα έπρεπε να είχαν παραιτηθεί ΟΛΟΙ όσοι εμπλέκονται στην ψευδή διάψευση σχετικά με την προσωπική φρουρά που παρείχε η υπηρεσία τους στον Μένιο Φουρθιώτη; Εκτός κι αν λέει ψέματα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, οπότε το μπάχαλο παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις.

Άτιτλο

Σταχυολογώ μερικά από τα «οράματα» της υφυπουργού Παιδείας για την Εκπαίδευση, έτσι όπως τα «διηγήθηκε» σε τηλεοπτική συνέντευξη. Για πάμε να… φωτιστούμε:

Τα σχολεία, για να εξυπηρετήσουν τις λειτουργικές τους ανάγκες, θα μπορούν να έχουν χορηγούς! Κι έτσι, αντί για 2ο Λύκειο Καβάλας θα ονομάζεται 2ο Λύκειο BΦΛ-Λαυρεντιάδης ή 2ο Λύκειο Μασούτης! Αναλόγως!

Ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων σε όλη τη χώρα και είσοδος σε αυτά χωρίς εξετάσεις. Για τα δημόσια πανεπιστήμια οι εξετάσεις για εισαγωγή παραμένουν υποχρεωτικές. Να μαντέψουμε από τώρα σε ποια κατεύθυνση θα υπάρχει… συνωστισμός;

Πώς θα εξασφαλιστεί η ισοτιμία μεταξύ δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης; Δίδακτρα ΚΑΙ για τους φοιτητές των δημόσιων πανεπιστημίων! Και αν οι τσέπες τους είναι άδειες, να μην ανγχώνονται! Θα τους χορηγηθούν τραπεζικά δάνεια που θα αρχίσουν να ξεπληρώνονται όταν με το καλό βρουν δουλειά. Κι άσε τους τόκους να τρέχουν!

Εκτύπωση νέων βιβλίων με… διαφημίσεις χορηγών έκδοσης. Μπορεί, ρε παιδί μου, το βιβλίο της Ιστορίας να το χρηματοδοτήσει η Ελληνική Αγωγή του Άδωνη και της Ευγενίας και στις σελίδες του να διαφημίζονται τα σεμινάριά του. Ή το βιβλίο της Γλώσσας να το εκδόσει ο Αλαφούζος του ΣΚΑΪ. Ξέρετε, ο κύριος, πεντακόσιες εκατόν τριάντα πέντε χιλιάδες.

Διατήρηση του βασικού μισθού για όλους τους εκπαιδευτικούς, αλλά τα επιδόματα θα χορηγούνται μετά από αξιολόγηση. Ποιοι θα είναι μέλη της επιτροπής αξιολόγησης; Γονείς, μαθητές, καθηγητές και εκπρόσωποι των δήμων. Με δυο λόγια, τον δάσκαλο, τον καθηγητή και τον πανεπιστημιακό μπορεί να τον κρίνει ΚΑΙ η… Φωτεινή Κόγια!

Εσείς θα περιγράφατε άλλο;