Τι αλλάζει φέτος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις;

Τι πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζουμε για το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ


 

Της Βασιλικής Βασιλειάδου

 


Φέτος, όπως είναι ήδη γνωστό, ο τρόπος εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση είναι διαφορετικός από άλλες χρονιές και αυτό αποτελεί μία νέα πρόκληση για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές που φέτος διεκδικούν την εισαγωγή τους στις πολυπόθητες σχολές των πρώτων προτιμήσεών τους.

Αποσαφηνίζοντας τις φετινές αλλαγές, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι οι διαφοροποιήσεις κυρίως αποτελούνται από δύο άξονες, την ελάχιστη βάση εισαγωγής και το παράλληλο μηχανογραφικό.

Τι είναι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ);

Η ΕΒΕ είναι από τις αλλαγές που προκαλεί «πονοκέφαλο» σε χιλιάδες υποψηφίους και το οικογενειακό τους περιβάλλον. Η ΕΒΕ θα ορίζεται από κάθε πανεπιστημιακό τμήμα ως ποσοστό του μέσου όρου των μέσων επιδόσεων όλων των υποψηφίων στο σύνολο των μαθημάτων του επιστημονικού πεδίου στο οποίο εντάσσεται το Τμήμα.

Η ΕΒΕ δεν καταργεί τη γνωστή Βάση Εισαγωγής που ισχύει μέχρι σήμερα για την εισαγωγή σε κάποιο Τμήμα και διαμορφώνεται από το βαθμό του τελευταίου εισαχθέντα στο Τμήμα αυτό. Απλά, η πραγματική Βάση Εισαγωγής δεν μπορεί να είναι μικρότερη από την ΕΒΕ του Τμήματος.

Συντελεστής ΕΒΕ  Τμήματος είναι το ποσοστό που ορίζει το κάθε Τμήμα με το οποίο πολλαπλασιάζεται ο Μέσος Όρος των Επιδόσεων των 4 πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων για κάθε Επιστημονικό Πεδίο για να προκύψει η ΕΒΕ. Ο συντελεστής κυμαίνεται από 0,8 εώς 1,2 ενώ στα Ειδικά Μαθήματα από 0,7 εώς 1,1 για το εκπαιδευτικό έτος 2020-2021.

Για να καταλάβουμε καλύτερα τι σημαίνει αυτό, αρκεί να κάνουμε μια αναδρομή στις περυσινές βαθμολογίες και μέσους όρους των πανελλαδικών εξετάσεων.

Για παράδειγμα, στο Επιστημονικό Πεδίο των Θετικών Σπουδών οι περυσινές βαθμολογίες που σημειώθηκαν ήταν Μαθηματικά 12,04, Φυσική 11, Χημεία 10,12 και Έκθεση 12,13. Ο Γενικός Μέσος όρος αυτών διαμορφώνεται στο 11,39. Αυτό σημαίνει ότι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής θα κυμαινόταν από 9,11 μέχρι 13,67. Αυτό αυτόματα αποκλείει δικαίωμα διεκδίκησης σχολών όλων των υποψηφίων με βαθμό κάτω από 9,11.

Σε σχολές που είναι κοινές σε πολλά επιστημονικά πεδία όπως π.χ. τα παιδαγωγικά, η ΕΒΕ προκύπτει από το Επιστημονικό Πεδίο με τον χαμηλότερο μέσο όρο.

Τι είναι το παράλληλο μηχανογραφικό;

Από τη φετινή χρονιά, οι τελειόφοιτοι και οι υποψήφιοι που θα συμμετέχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις θα έχουν τη δυνατότητα με την υποβολή του παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους για τη κάλυψη θέσης καταρτιζόμενου σε Δημόσιο ΙΕΚ για συγκεκριμένο αριθμό θέσεων.

Σημαντικές αλλαγές λοιπόν, που υποδηλώνουν πως οι βάσεις πλέον καθορίζονται από τους μέσους όρους των επιδόσεων των μαθητών. Συνιστάται φέτος πολύ μεγάλη προσοχή στη συμπλήρωση μηχανογραφικού δελτίου και προσπάθεια για το βέλτιστο αποτέλεσμα λίγο πριν… την τελική ευθεία!


Η Βασιλική Βασιλειάδου είναι Μαθηματικός, τ. β. καθηγητή Πανεπιστημίου Κρήτης, Διευθύντρια Φροντιστηρίου «Πουκαμισάς» Καβάλας, Κάτοχος Μ.Α in education (Roehampton University), Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού