Τι είναι οι Πανελλήνιες Εξετάσεις τελικά;

Κάποιες σκέψεις για τις επικείμενες πανελλαδικές εξετάσεις. Προς τους υποψηφίους και τις υποψήφιες...


 

Της Κωνσταντίνας Καρέζη

 


Συμπληρώνοντας φέτος 20 χρόνια στην ιδιωτική εκπαίδευση, πρωτίστως ως εκπαιδευτικός και δευτερευόντως ως συνιδιοκτήτρια φροντιστηρίου, και έχοντας συνδράμει στην εισαγωγή εκατοντάδων μαθητών και μαθητριών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας κάποιες σκέψεις για τις επικείμενες πανελλαδικές εξετάσεις. Κυρίως θα ήθελα να απευθυνθώ στους υποψηφίους και στις υποψήφιες. Επιτρέψτε μου λοιπόν το β΄ ενικό πρόσωπο.

Αρχικά, είναι ανάγκη να εκλογικεύσεις και να θέσεις τα πράγματα στις πραγματικές τους διαστάσεις. Για να το πετύχεις αυτό θα βοηθούσε αν συνειδητοποιούσες τι είναι πραγματικά αυτές οι εξετάσεις που ενδεχομένως να σε προβληματίζουν, να σε κάνουν να αγωνιάς, να σε αγχώνουν ή και να σε φοβίζουν.

Οι εξετάσεις αυτές εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο της πιστοποίησης γνώσεων. Αν το καλοσκεφτείς μέχρι την αποφοίτησή σου από το Λύκειο έχεις διαγωνισθεί/εξεταστεί αρκετές φορές διεκδικώντας πτυχία ξένων γλωσσών, μουσικής, αθλητικών δεξιοτήτων και τόσα άλλα. Επιβίωσες απ’ όλες αυτές τις δοκιμασίες και είμαι σίγουρη ότι πέτυχες και τους στόχους σου κάθε φορά. Μια τέτοια δοκιμασία είναι και οι πανελλήνιες εξετάσεις. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο!

Οι εξετάσεις αυτές δεν είναι καθοριστικές για την προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική σου εξέλιξη. Πίστεψε με! Είναι σίγουρα μια πρώτη ευκαιρία για την έναρξη των σπουδών σου αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να καθορίσουν την ποιότητά σου ως άνθρωπο. Αν θα εξελιχθείς σε προσωπικό επίπεδο, αν θα βιώσεις έντονες στιγμές στη ζωή σου, αν θα αγαπήσεις ή αν θα αγαπηθείς, αν θα πετύχεις ή αν θα ευτυχήσεις στη ζωή σου τελικά, δεν θα στο υπαγορεύσουν οι πανελλήνιες εξετάσεις. Εσύ θα καθορίσεις την πορεία της ζωής σου!

Οι εξετάσεις αυτές δεν θα καθορίσουν την αγάπη, το ενδιαφέρον και τον σεβασμό των γονιών σου, των κολλητών σου και εν γένει των οικείων σου. Όλοι αυτοί δεν προσδοκούν και δεν απαιτούν από σένα τίποτα περισσότερο από το να είσαι καλά εσύ. να είσαι ευτυχισμένος/-η. Όποιο και αν είναι το τελικό αποτέλεσμα αυτών των εξετάσεων, οι δικοί σου άνθρωποι θα είναι στο πλευρό σου όπως το έκαναν όλα αυτά τα χρόνια. Κανείς δεν θα σε κρίνει και δεν θα σε επικρίνει. Όλοι θα σε συγχαρούν ωστόσο για την προσπάθεια.

Οι εξετάσεις αυτές, όπως και τόσες άλλες, θα δοθούν από σένα. Εσύ είσαι ο «δάσκαλος» και ο καλύτερος φίλος του εαυτού σου. Αφουγκράσου τον εσωτερικό σου κόσμο. Ολοκληρώνεις σε λίγες μέρες μια πορεία κάποιων ετών ή και μηνών. Να σε συγχαρείς που φτάνεις στο τέλος. Δεν τα παράτησες αν και είχες άπειρες ευκαιρίες-αφορμές. Να είσαι περήφανός/-η για την μέχρι τώρα διαδρομή σου. Κάνε σκέψεις θετικές, διώξε κάθε σκοτεινιά, χαμογέλασε, πάρε ανάσες, απομάκρυνε πηγές άγχους και αρνητικής ενέργειας. Κράτα την αυτοκριτική για αργότερα.. Συνέχισε τη δουλειά σου και να σε πιστεύεις!

Ζεις σε μια εποχή ραγδαίων και συνεχών αλλαγών, με ανοιχτές κοινωνίες και πολλές ευκαιρίες και δυνατότητες. Οι εξετάσεις αυτές είναι μια από αυτές που θα βρεθούν στον δρόμο σου.  Κι αν κάτι δεν πάει καλά και το αποτέλεσμα δεν είναι έτσι όπως ακριβώς το φανταζόσουν, να είσαι ευγνώμων για τη διαδρομή και την προσπάθεια μέχρι εδώ. Το ταξίδι άλλωστε είναι αυτό που αξίζει και όχι ο προορισμός. Είσαι μόλις 17-18 ετών. το ταξίδι μόλις άρχισε. Κοίτα να το απολαύσεις!


Η Κωνσταντίνα Καρέζη είναι MSc Φιλόλογος, Υπεύθυνη Σπουδών Φροντιστηρίου ΜΕ «Ορόσημο», TEDxKavala Curator