Το παλιό ΠΑΣΟΚ, το επαναστατικό

Ηλικιωμένος στη Λαμία πυροβολούσε με καραμπίνα τον Θεό επειδή νόσησε από κορονοϊό. Εδώ νομίζω ότι κλείνει οριστικά και ο ιστορικός κύκλος του σουρεαλισμού...


 

Του Μπάμπη Γαμβρέλη

 


Αχ, μωρά μου, πού να σας τα λέω! Ζω μεγάλες στιγμές εδώ στην Καλλιράχη! Αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη Bachelor πάρτι γυναικών στην ταβέρνα του… Γαμίκου! Και πείτε μου τώρα εσείς: πού αλλού τόση… φαντασίωση!

Κι από τη φαντασίωση στο μεγάλο δράμα! Όπως μας ενημερώνει σε συνέντευξή της η Ελευθερία Καραδήμου, δεν κατάφερε τελικά να βρει τον Απόστολο Γκλέτσο για να τον πείσει να παίξει στον νέο της σήριαλ! Εγώ που λατρεύω Ελευθερία, νιώθω ήδη το μεγάλο κενό.

Δεν είναι λίγο κουλό σε επετείους για την απελευθέρωση πόλεων, να ακούς τους πολιτικούς μας να εύχονται Χρόνια Πολλά; Τώρα, θα μου πείτε, μέσα στις τόσες άλλες μπούρδες που κάθονται και λένε μπροστά στις κάμερες, εσένα αυτό βρήκε να σε πειράξει; Σωστό, δεν λέω, αλλά το κουλό, κουλό.

Να ρωτήσω κάτι τον Νίκο τον Παναγιωτόπουλο: αυτή η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών του Στρατού που κάθε χρόνο διοργανώνει τις γιορτές μίσους στο Βίτσι «εναντίον των κομμουνιστοσυμμοριτών», είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου άμεσα υπαγόμενο στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας; Γιατί αν είναι, ένα θεματάκι υπάρχει.

Επειδή δεν ήταν λίγοι οι «τοπικοί πατριώτες» που εμφανίστηκαν τις τελευταίες ημέρες στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο Διεθνές Συνέδριο που διοργάνωσε το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών στα Ιωάννινα με θέμα Ο Αλή Πασάς και η εποχή του, ένα μόνο να τους πω και να τους θυμίσω: ότι ο Αλή Πασάς ήταν Αλβανός που τελικά δολοφονήθηκε από Τούρκους.

Παιδιά, όχι, δεν παίζω! Αυτό είναι άδικο! Πάνω που πάω να εντρυφήσω στις ιστορικοπολιτικές δηλώσεις του Γιάννη Πασχαλίδη, πετάγεται ο «τρίτος βουλευτής» και μου αποσπά την προσοχή με τα δικά του βαθυστόχαστα. Και πείτε μου. Είναι ή όχι αυτό… αθέμιτος ανταγωνισμός;!

Και τώρα καθίστε αναπαυτικά, βάλτε ποτάκι και απολαύστε… Ποιος Πασχαλίδης και ποιος «τρίτος βουλευτής»! ΖΗΣΗΣ ΤΖΗΚΑΛΑΓΙΑΣ!

Πάμε όμως και στην αισιόδοξη πλευρά της ζωής: ο Σταμάτης Γονίδης την «έπεσε» στον Άρη Πορτοσάλτε! Ελπίζω σε καλύτερες μέρες…

Γιάννης Ζουγανέλης: Στο Άγιο Όρος είδα τα δελφίνια να «πετούν» κολυμπώντας. Δεν θέλω να στο χαλάσω, Γιάννη μου, αλλά το ίδιο ακριβώς μου συμβαίνει και ’μένα στη διαδρομή Καβάλας-Θάσου. Λες θαύμα;

Στα σεμινάρια της Σχολής Γονέων Κατερίνης, εκτός των άλλων θα μιλήσει και ο πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Σχοινάς με θέμα… Ερωτικές σχέσεις. Φούντωσα!

Ερώτηση κρίσεως σε τηλεπαιχνίδι του Ant1 που παρουσιάζει ο Μάρκος Σεφερλής: Από ποια ηλικία σταματάει να έχει ορμές ο άντρας; Να ενημερώσω μόνο ότι στους παίκτες δημιουργήθηκε μέγας προβληματισμός!

Τώρα βέβαια θα μου πείτε ότι κάποτε η Ευγενία Μανωλίδου (που σήμερα, μην το ξεχνάμε, διδάσκει αρχαία ελληνικά στην Ελληνική Αγωγή) ρωτούσε τις δικές της παίκτριες αν είναι κλειτοριδικές ή κολπικές, στον Σεφερλή πήγες και κόλλησες; Ε ναι, όσο να ’ναι, ένα δίκιο το έχετε…

Αυτήν τη στιγμή σε εκπομπή (πάλι) του Ant1 ο Κωστής Χατζηδάκης και απέναντί του οι δύο δημοσιογράφοι της εκπομπής, ένας δημοσιογράφος από το Capital και ένας δημοσιογράφος από τα Παραπολιτικά. Πάλι στα δύσκολα το παλικάρι…

Στο MEGA προβάλλεται αυτή την περίοδο ένα σήριαλ με τίτλο Κομάντα και δράκοι και τη μία φορά που έτυχε να καθίσω να το δω, «έπεσα» πάνω σε μία σκηνή με κάτι παιδάκια 9, 10 και 11 χρονών να κατασκευάζουν βόμβες, να είναι οπλισμένα με περίστροφα και να παριστάνουν μέλη παραστρατιωτικής οργάνωσης που παίρνουν τον Νόμο στα χέρια τους. Και όλο αυτό, μόνο αθώο δεν μπορείς να το πεις.

Κάτοικος των περιοχών που επλήγησαν από τις πλημύρες μπροστά στην κάμερα και το μικρόφωνο του δελτίου ειδήσεων της ΕΡΤ: Τι είναι αυτά που μας έστειλαν να μείνουμε, δεν είμαστε λαθρομετανάστες, Έλληνες είμαστε. Δημοσιογράφος-παρουσιαστής του δελτίου ειδήσεων: Έχετε δίκιο, κυρία μου, προέχουν οι ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Ποιοι είπαμε τρέφουν το αβγό του φιδιού;

Σε εντελώς άλλο επίπεδο, μία απίθανη σειρά ντοκιμαντέρ στην ΕΡΤ με τίτλο Η ιστορία της διακίνησης των ναρκωτικών. Εκεί να δείτε τον ρόλο των εξουσιών και των κυβερνήσεων στη μεγάλη μάστιγα.

Δήλωση Κώστα (του Αχιλλέως) Καραμανλή: Οι ακροδεξιοί δεν έχουν θέση στη Νέα Δημοκρατία. Ακολουθεί η πρώτη αντίδραση…

Κρίσιμο ερώτημα από το Ekklisia Online: Μπορούν οι γυναίκες, κατά τη χρονική διάρκεια της έμμηνου ρύσης, να μπαίνουν στον ναό, να προσκυνούν τις εικόνες, να παίρνουν αντίδωρο, να μετέχουν στη θεία λατρεία, να εξομολογούνται και να κοινωνούν του Σώματος και του Αίματος του Χριστού; Εγώ τείνω προς το όχι!

Ηλικιωμένος στη Λαμία πυροβολούσε με καραμπίνα τον Θεό επειδή νόσησε από κορονοϊό. Εδώ νομίζω ότι κλείνει οριστικά και ο ιστορικός κύκλος του σουρεαλισμού.

Κανονικά δεν θα έπρεπε μετά τα αποκαλυπτήρια του (ψευδό)χρυσου αγάλματος της Μαρίας Κάλλας να επιστρέψει στην Ελλάδα και ο (αυτο)εξόριστος Λεωνίδας Καβάκος; Σκέψη κάνω.

Το πρόβλημα δεν είναι που θα δώσει συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης η Μόνικα. Το πρόβλημα είναι που θα… αυτοσχεδιάσει!

Μένουμε λίγο ακόμη στα καλλιτεχνικά και σας παρουσιάζω ευθύς αμέσως την κορυφαία εικαστική παρέμβαση, εμπνευσμένη από τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση…:

Αποκάλυψη που θα συζητηθεί: μέσα στην κακοκαιρία του Μπάλλου, η Ρένα Δούρου άφησε ανοιχτές τις βρύσες του σπιτιού της!

Επειδή εγώ παραμένω πιστός στο «παλιό ΠΑΣΟΚ, το ορθόδοξο», ένα μόνο θα σας πω: χωρίς υποψήφιο τον Κεγκέρογλου, σούπα όλα!

Ανδρέας Λοβέρδος: Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, Βαρουφάκη δεν θα περάσει όσο είμαι εγώ. Νέας Δημοκρατίας-ΚΙΝΑΛ όμως;

Από το 2018 έως και το 2020, 18.292 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα εξαφανίστηκαν από τα Ευρωπαϊκά Κέντρα Υποδοχής. Από αυτά, τα 5.775 από Ιταλία, τα 2.642 από το Βέλγιο και τα 2.118 από Ελλάδα. Ακούει η Σοφία Βούλτεψη; Η άλλη η Αγαπιδάκη; Εκείνος ο (απίθανος) ο Δοξιάδης; Ξέρω, αφωνία.

Ευκαιρίας δοθείσης, ψάξτε και βρείτε την σειρά Cargo και δείτε τι «παίζεται» πίσω από το προσφυγικό και μεταναστευτικό δράμα. Μηδέ αυτού της εμπορίας παιδιών εξαιρουμένου.

Επιστρέφει, λέει, ο Σταύρος Θεοδωράκης στην τηλεόραση, γεγονός που με κάνει να επαναφέρω στη μνήμη μου αυτό το θεϊκό:

Όταν οι Αλβανοί αστυνομικοί σκότωναν τον Κατσίφα που πυροβολούσε εναντίον τους με καλάσνικοφ, είχε ξεσηκωθεί όλο το ελληναράδικο σύμπαν να τους φάει. Όταν οι Έλληνες αστυνομικοί σκοτώνουν έναν άοπλο κλέφτη, όλα καλά. Πόσο μάλλον αν ο σκοτωμένος είναι και Ρομά!

Επειδή διακρίνω μεγάλη συμπαράσταση στους αστυνομικούς της Ομάδας Δίας, να πω (και να θυμίσω) ότι κάτι ανάλογο είχε συμβεί και με τη δολοφονία του Γρηγορόπουλου, κάτι ανάλογο είχε συμβεί και με τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου. Οπότε, λίγο κράτει.

Και το άλλο: Αυτό τον «επαγγελματισμό» που επέδειξαν οι αστυνομικοί με την καταδίωξη των νεαρών Ρομά, γιατί άραγε δεν τον είχαν επιδείξει και τότε που οι Χρυσαυγίτες δολοφονούσαν τον Παύλο Φύσσα; Μήπως… απολάμβαναν το θέαμα;

Αν κάτι με τρομάζει σε αυτή την ιστορία με τη δολοφονία στο Πέραμα, δεν είναι οι αστυνομικοί που σκοτώνουν άοπλους. Εκείνο που με τρομάζει και με φοβίζει είναι όλοι αυτοί που λένε «καλά τους κάνανε».

Στο μεταξύ, λίγες μόνο ώρες μετά την επίσημη ίδρυση του Σωματείου Εργατών Γης από Πακιστανούς, Αιγύπτιους και Μπαγκλαντεσιανούς στη Μανωλάδα, τυλίχτηκαν στις φλόγες οι παράγκες που χρησιμοποιούν για κατοικία. Νύχτες Λουιζιάνας να πω;

Σύμφωνα με τον Εισαγγελέα, ο Χρυσαυγίτης κρατούμενος Γιώργος Πατέλης που είχε καταδικαστεί σε 10 χρόνια φυλάκισης, έγινε «υποδειγματικός κρατούμενος» και για τον λόγο αυτό πρότεινε την αποφυλάκισή του. Προφανώς εκείνο το: ό,τι κινείται σφάζεται ήταν απλά ένα… λογοπαίγνιο.

Δύο συμπτώσεις και μία υπενθύμιση:

Ποιος είναι ο εισαγγελέας Ιωάννης Κούτρας που πρότεινε την αποφυλάκιση Πατέλη; Αυτός που το 2006 έσωσε τον Λεωνίδα Μπόμπολα από το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης των κυπριακών αρχών και αυτός που πρότεινε την απαλλαγή του Ανδρέα Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ από το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης.

Τα αιτήματα αποφυλάκισης του αντιφασίστα Όμηρου Μ. έχουν απορριφθεί με την απλή απάντηση του δικαστηρίου ότι αποτελεί δημόσιο κίνδυνο με το μόνο στοιχείο εναντίον του, μια τηλεφωνική κλήση.

Σύμφωνα με το προπολεμικό Σύνταγμα της Βαϊμάρης, ο Χίτλερ και οι πραξικοπηματίες του Μονάχου, το 1923, έπρεπε να είχαν καταδικαστεί σε θάνατο για εσχάτη προδοσία του πολιτεύματος της νεαρής Γερμανικής Δημοκρατίας, όμως οι δικαστές είχαν κρίνει πως «κινήθηκαν από πατριωτισμό»

Το «διαβάζω» αλλιώς: από τη στιγμή που έχουν διαπιστωθεί ψυχολογικά προβλήματα στο παιδί του Πατέλη, ορθώς προτείνεται η αποφυλάκισή του. Με το ίδιο σκεπτικό όμως δεν θα πρέπει να αποφυλακιστούν και οι μητέρες κρατούμενες στις φυλακές της Θήβας που κρατούνται μαζί με τα παιδιά τους ώστε να μην αποκτήσουν και αυτά ψυχολογικά προβλήματα; Να σκέφτομαι… ακραία;

Αν δεν κάνω λάθος, ένας από τους όρους που συνόδευε την αποφυλάκιση του Μένιου Φουρθιώτη ήταν και αυτός της απαγόρευσης των εμφανίσεών του στα Μέσα Ενημέρωσης. Γελοίος μεν, όρος δε. Δέκα ημέρες μετά, μπορεί να μην έχει εμφανιστεί σε καμία τηλεόραση και σε κανένα ραδιόφωνο, εκδίδει όμως ξανά τα Αποκαλυπτικά. Το ότι στο πρώτο φύλλο της επανέκδοσης, κυρίαρχη θέση κατέχει η συνέντευξη της Σοφίας Βούλτεψη, ας θεωρηθεί ως ένα τυχαίο γεγονός. Όπως τόσα και τόσα άλλωστε…

Αντί για 1.400 νέες θέσεις εργασίας που υποσχόταν τον Μάρτιο η Eldorado Gold, προχθές ανακοίνωσε συσσωρευμένες ζημίες 500.000.000 ευρώ και διακοπή λειτουργίας του μεταλλείου στις Μαύρες Πέτρες, γεγονός που απειλεί με απόλυση 300 εργαζομένους στη Χαλκιδική.   

Σύμφωνα με νέα μελέτη, οι Έλληνες έφτασαν στην Αμερική 1.500 χρόνια πριν πατήσει εκεί το πόδι του ο Κολόμβος! Πιστεύω να μη σας αιφνιδιάσει το αποτέλεσμα της νέας μελέτης που θα αποδεικνύει ποιοι πάτησαν πρώτοι το πόδι τους στο φεγγάρι.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, τώρα στο OPEN: Δεν υπάρχει ακρίβεια. Ο Άδωνις Γεωργιάδης στο OPEN, ένα λεπτό αργότερα: Υπάρχει μποτιλιάρισμα στη Κίνα γι’ αυτό έχουμε ακρίβεια.

Άγγελος Συρίγος πριν λίγο στο Contra Channel: Έχουμε πολλούς νεκρούς γιατί οι Έλληνες επί σειρά ετών είναι εθισμένοι στα αντιβιοτικά. Και αυτοί που σε ψηφίζουν, εθισμένοι πού; Να πω;

Συμφωνία Διοικητικής Δικαστικής Συνεργασίας με το Κράτος του Κατάρ υπέγραψε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας. Δικαστική Συνεργασία με ένα κράτος που διατηρεί τη θανατική ποινή και όπου τελούνται αποκεφαλισμοί σε δημόσια θέα! Αλλά, είπαμε, όταν το χρήμα ρέει, οι ξένοι δεν αλλοιώνουν τον πολιτισμό μας.

Την ώρα που ο τραγικός πατέρας του δολοφονημένου Ζακ Κωστόπουλου καταθέτει στο δικαστήριο, οι δολοφόνοι του γιου του όχι μόνο κυκλοφορούν ελεύθεροι άλλα έχουν και έντονη παρουσία στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Ταυτόχρονα, στα δελτία ειδήσεων όλοι κάνουν λόγο για τον «θάνατο του Ζακ», με τη λέξη «δολοφονία» να έχει… μπλοκαριστεί από όλο τον δημοσιογραφικό συρφετό.

Τακτική που προφανώς εντάσσεται σε εκείνο το αποκρουστικό που είχε πει ο πανάθλιος ο Πορτοσάλτε: ένας τοξικοαυτός που μπήκε να ληστέψει.

Επίλογος με ένα μικρό αριστούργημα του Παύλου Παυλίδη, στη μνήμη του Ζακ. Του κάθε Ζακ.