Φάρμα όλα

Με το Εθνικό Σύστημα Υγείας να βρίσκεται σε πορεία κατάρρευσης, η φράση του υπουργού Υγείας «δεν έχουμε κομμουνισμό, όταν επιτάσσεις κάτι, το πληρώνεις», μόνον ως διαφήμιση για τον κομμουνισμό μπορεί να εκληφθεί...


 

Του Μπάμπη Γαμβρέλη

 


Προτάσσω τα κρίσιμα των ημερών…

Αυτή η ιστορία με τους «Θεματοφύλακες του Συντάγματος» δεν είναι μία γκροτέσκα εκδοχή ψεκασμένων αντιεμβολιστών. Δεν είναι κάποια «ιδεολογική παρένθεση» που ενέσκηψε ξαφνικά μέσα στο πανδημικό χάος. Είναι ο «δεύτερος γύρος» των νεοναζιστικών θυλάκων που έχουν διασπαρθεί στην ελληνική κοινωνία και ως τέτοιος πρέπει να αντιμετωπιστεί. Σε κάθε άλλη περίπτωση, ο κοινωνικός εφησυχασμός και η ατομική αδιαφορία θα οπλίζουν το αχαλίνωτο των επιδιώξεών τους και θα προμηνύει γεγονότα και εξελίξεις εξόχως επικίνδυνες και δραματικές.

Δυστυχώς, για άλλη μία φορά, οι επίσημοι φορείς της πολιτείας… συνελήφθησαν κοιμώμενοι! Η «εξ αποστάσεως» παρακολούθηση των γεγονότων παραχώρησε ζωτικό χώρο δράσης στη νεοσύστατη γκρούπα. Την ώρα που οι φωτογραφίες των ένστολων μελών της προβάλλονταν σε όλα τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, την ώρα που και ο «τελευταίος» πολίτης γνώριζε το πολιτικό τους προφίλ και τις επιδιώξεις τους, οι εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές «απαντούσαν» με σιωπή νήσσας! Απάθεια; Ατολμία; Ή μήπως μία «ανοχή» στα όρια της κάλυψης;

Το κρίσιμο ερώτημα που προκύπτει από το (στην κυριολεξία) τρομακτικό επεισόδιο στο Αιγίνιο της Πιερίας είναι ένα και μοναδικό: αν, ο μη γένοιτο, η απαγωγή του εκπαιδευτικού δεν είχε αίσιο τέλος, ποιοι θα επωμίζονταν την κύρια ευθύνη; Οι παραστρατιωτικοί κανίβαλοι των «Θεματοφυλάκων» ή όλοι εκείνοι που, ενώ γνώριζαν, δεν έπραξαν εγκαίρως τα απολύτως νόμιμα και αυτονόητα; Στην τελική, ποιους θα «βάραινε» ηθικά, πολιτικά και ποινικά ένα (πιθανά) ακραίο γεγονός, μια νέα δολοφονία; Από ’δω και πέρα, ο καθείς και οι απαντήσεις του.

Ο μποξέρ!

Πριν από καμιά δεκαριά μέρες είχα «ενοχλήσει» τον Κωστή Σιμιτσή, απαντώντας εμμέσως σε μία ανάρτησή του που, μέσες-άκρες, εκτιμούσε ότι και οι πέντε υποψήφιοι για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ είναι πολύ καλύτεροι από τον Αλέξη Τσίπρα για τη θέση του επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Και λέω «έμμεσα», διότι η αφορμή για να «αναμετρηθώ» μαζί του δεν προέκυψε από τον πολιτικό του συλλογισμό (μεγάλοι άνθρωποι είστε, μπορείτε να τον κρίνετε και μόνοι σας), αλλά από μία «λεπτομέρεια» που ανέδειξε η συμμετοχή των προσώπων στον διάλογο που «άνοιξε» στο facebook.

Ποια ήταν η «λεπτομέρεια» που με είχε τσιγκλήσει; Οι υπογραφές δύο διαδικτυακών (ή και όχι μόνο;) φίλων του Κωστή Σιμιτσή που έσπευσαν αμέσως να «ομονοήσουν» ως προς το τελικό του συμπέρασμα. Και αν αυτή του πρώην βουλευτή και υπουργού Γιώργου Καλαντζή μπορεί να θεωρηθεί αυτονόητη και φυσιολογική (αλίμονο αν δεν συμφωνούσε μαζί του), η άλλη δημιουργούσε πολλές απορίες και ερωτηματικά, ένεκα της «ιδεολογικής ταυτότητας» που συνόδευε τον συνομιλητή του. Και για να το «ξαναφρεσκάρω», ο λόγος για έναν ακροδεξιό, μέλος της (πάλαι ποτέ) Πατριωτικής Κίνησης, ομοφοβικό, αντιεμβολιαστή, λάτρη των όπλων και των βιαιοτήτων, που «ακούει» στο όνομα Ανδρέας Ρηγούλης.

Πώς αντιμετώπισε ο πρώην Δήμαρχος τον (ομολογώ υπαινικτικό) επίλογο του σχολίου μου που τον «ρωτούσε», με τέτοιους φίλους (διαδικτυακούς, έστω), τι να τους κάνεις του εχθρούς, Κωστή μου; Με το παρακάτω σκεπτικό:

… Προφανώς ξεχνάς ότι ο διαδικτυακός φίλος είναι μια κατηγορία πολύ πιο ευρεία από εκείνη του προσωπικού και του κοινωνικού φίλου. Το Fb δίνει σε όλους μας τη δυνατότητα να επικοινωνήσουμε με τελείως διαφορετικούς από εμάς ανθρώπους, να μοιραστούμε τις εμπειρίες τους, να κατανοήσουμε τα βιώματα και να κρίνουμε (και να απορρίψουμε, ενδεχομένως) τις απόψεις τους. Αυτό λειτουργεί αμοιβαία. Μπορεί να γίνει και ωφέλιμο. Αρκεί να μη στέκεσαι δογματικά απέναντι στα πρόσωπα και να μην τα απορρίπτεις εκ των προτέρων. Γιατί τότε παραμένεις φυλακισμένος σε έναν μικρόκοσμο, που δεν έχει σχέση με την ανοιχτή αριστερή σκέψη που λες ότι θαυμάζεις… Αυτό είναι το πρόβλημά σου. Δεν καταλαβαίνεις ότι σκοπός είναι ΚΑΙ να σε κατανοούν οι άλλοι. Και να αλλάζουν. Αλλιώς κάτσε να μιλάς στον όμοιό σου. Στον καθρέφτη σου. Αν το βρίσκεις εποικοδομητικό, δεν μου πέφτει άλλος λόγος.

Εν συντομία…

Εύχομαι ολοψύχως στον Κωστή να τα καταφέρει με τους ακροδεξιούς συνομιλητές του, να τους αλλάξει και να τους φέρει στον σωστό δρόμο. Γιατί όχι και στον… σοσιαλιστικό. Όλα «παίζουν» σε τούτη τη ζωή. Άλλωστε ένα καλό παράδειγμα για τους άλλους μπορεί να αποτελέσουν οι δικές του «στροφές» και «ευελιξίες». Όσο για τον «καθρέφτη» μου, ένα πράγμα να γνωρίζει: δεν τα πάει καθόλου καλά με τις «παραμορφώσεις». Μα καθόλου όμως…

Λίγο ανοργάνωτοι ή ιδέα μου;

Τώρα που το ξανασκέφτομαι… Λέτε να έχει δίκιο ο Κωστής και να πρέπει να το δω σοβαρά αυτό με τον «καθρέφτη» μου; Βοήθα και συ, Στέλλα Αργυρίου.

Δεν είμαι σε θέση να ξέρω αν η Δήμητρα Τσανάκα μπορεί να κόψει τον «αρχηγικό βήχα» ορισμένων μνηστήρων της δημοτικής της παράταξης. Αυτό αφορά στην ίδια και λόγος δεν μου πέφτει. Από την άλλη, το να θέλει να γίνει αρχηγός η Αναστασία η Ιωσηφίδου είναι κάτι που μπορεί και να σε διασκεδάσει. Το να θέλει όμως και ο Σωτήρης Παπαδόπουλος, το λες και μελαγχολία!

Συνεχίζονται τα μεγάλα έργα στον Δήμο της Θάσου! Ήδη ολοκληρώθηκε η κατασκευή γηπέδου μπάσκετ σε αυλή… νηπιαγωγείου! Πληροφορίες που θέλουν την κατασκευή γηπέδου μπάντμιντον στην αυλή των ΚΑΠΗ, δεν έχουν προς το παρόν επιβεβαιωθεί.

Παιδιά, τι γίνεται; Βγαίνει προχθές ο «τρίτος βουλευτής» και λέει ότι η δημιουργία του Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών στον Αμυγδαλεώνα ήταν γι’ αυτόν μία «προσωπική δικαίωση» και λίγες ώρες μετά ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γιωργαντάς, επαινεί δημόσια τον Δήμαρχο Θόδωρο Μουριάδη για την προτεραιότητα που έδωσε στην άμεση λειτουργία του ΚΕΠ, στελεχώνοντάς το με δύο υπαλλήλους του Δήμου, δίχως να περιμένει την κάλυψη των θέσεων από το Κράτος. Τάπα μέσα στο ίδιο του το σπίτι;

Συμβαίνουν αλλού. Το ψηλότερο δέντρο στην Ουαλία καταστράφηκε από καταιγίδα. Αντί να κοπεί, ο καλλιτέχνης Simon O’Rourke δημιούργησε με ένα αλυσοπρίονο ένα γλυπτό που συμβολίζει την τελευταία προσπάθεια του δέντρου να φθάσει στον ουρανό.

Ανέκαθεν είχα πρόβλημα με το χιούμορ των Ράδιο Αρβύλα. Και ίσως, σε μία πιο ακραία εκτίμηση, θα έλεγα ότι το σιχαινόμουν κιόλας. Εξάλλου, δεν ήταν λίγες οι φορές που οι τρόποι τους και ο λόγος τους στάθηκαν αφορμή για να εκφράσω δημόσια την απέχθειά μου στο «τηλεοπτικό τους στιλάκι». Για τον λόγο αυτόν, δεν έχω να προσθέσω τίποτε στα όσα αποτρόπαια «βγήκαν στη φόρα» αυτές τις ημέρες. Αναμενόμενα και «ταιριαστά» για το «χιουμοριστικό τους ήθος».

Παρεμπιπτόντως, ανήμερα της επετείου της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, ο Κανάκης είχε το θράσος να πει ότι όλοι αυτοί που τιμούν τη μνήμη του, δεν έχουν κοιτάξει την «ουσία του γεγονότος» και το έχουν μετατρέψει σε πανηγύρι! Ο Κανάκης (και οι συν αυτώ) που λίγες ημέρες πριν χαριεντίζονταν με τον Νίκο Μαστοράκη!

Α, με την ευκαιρία, πάρτε και αυτό από την εποχή που ο «άτακτος» των Αρβυλών αλώνιζε στα Μέσα Ενημέρωσης…

Με το Εθνικό Σύστημα Υγείας να βρίσκεται σε πορεία κατάρρευσης, η φράση του υπουργού Υγείας δεν έχουμε κομμουνισμό, όταν επιτάσσεις κάτι, το πληρώνεις, μόνον ως διαφήμιση για τον κομμουνισμό μπορεί να εκληφθεί.   

Ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, απευθυνόμενος προς τον γερουσιαστή των Ηνωμένων Πολιτειών Μπομπ Μενέντεζ: Από την Κέρκυρα μέχρι το Καστελόριζο και από την Κρήτη μέχρι την Θράκη, σας παραδίδουμε την Ελλάδα σήμερα στα χέρια σας. Και είμαστε βέβαιοι ότι είναι σε καλά χέρια. Και κάπως έτσι, το Στρατηγέ μου, ιδού ο Στρατός σας του Παναγιώτη Κανελλόπουλου προς τον Αμερικανό στρατηγό Βαν Φλιτ, περνάει σε δεύτερο πλάνο.

Μόλις κυκλοφόρησε η Αποκάλυψη του Ιωάννη σε απόδοση στα ελληνικά από τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο. Η επόμενη είδηση θα είναι να μεταφράσει η Ευγενία Μανωλίδου την Οδύσσεια του Ομήρου.

Η δημοσιογράφος: Ο Νίκος Ανδρουλάκης τι ιδεολογικό πρόσημο έχει; Ο Νίκος Ανδρουλάκης: Κυρία Αναστασοπούλου έχω κάνει δυο εκδηλώσεις για την κλιματική αλλαγή. Καλά ξεκινήσαμε…

Εγώ την πιστεύω τη Σάσα τη Σταμάτη. Όντως ο Μαρινάκης έχει βοηθήσει πολύ κόσμο στη Μάνδρα. Κάτι ανάλογο άλλωστε έκανε και ο Εσκομπάρ στο Μεντεγίν.

Η Ένωση Αστυνομικών Λάρισας αντέδρασε με ανακοίνωσή της στον χαρακτηρισμό «μπάτσοι», απειλώντας μάλιστα και με μηνύσεις. Μέχρι αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει καμία αντίδραση για το «γουρούνια, δολοφόνοι».

Αυτά είναι καλό να αποφεύγονται…

Νίκη Κεραμέως: Ευχαρίστησα ιδιαιτέρως την Διαρκή Ιερά Σύνοδο για την εξαιρετική τιμή να είμαι η πρώτη γυναίκα που συμμετείχε σε συνεδρίασή της στην ιστορία της. Κάτι μου λέει ότι άρχισε να σκέφτεται το Άγιο Όρος!

Ζέτα Μακρή, υφυπουργός Παιδείας, στον Αnt1: Μόνο το 30% των κρουσμάτων οφείλεται στα σχολεία. Μόνο καλέ, πώς κάνετε έτσι;!

Δημοσιογράφος: Γνωρίζετε για το πρόστιμο των 100 ευρώ; Ακροατής: Ξέρω, θα τα πάρει από μένα να τα δώσει σε σένα. Δημοσιογράφος: Περνάμε αμέσως στη πρόγνωση του καιρού.

Πολύ λογικό ο Βορίδης να λέει ότι η διασωλήνωση δεν είναι δύσκολη ιατρική πράξη και δεν έχει επίπτωση εκτός ΜΕΘ. Τι παραπάνω δηλαδή είχε ο Παπαδόπουλος που μιλούσε ωσάν να ήταν χειρούργος.

Ακούσατε πουθενά ότι ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας πιάστηκε να προμηθεύει ανήλικους με κοκαΐνη μέσα στο σπίτι του; Όχι, ε; Για την Ολλανδέζα δημοσιογράφο όμως που είχε Πακιστανούς για να βγάζουν το σκυλί της βόλτα το ακούσατε. Μάντεψα σωστά;

Ως φθηνό, λαϊκό και θλιβερό χαρακτηρίστηκε το θέαμα του Κωνσταντίνου Αργυρού να τραγουδά στο κέντρο που εμφανίζεται με φόντο τα μάρμαρα του Παρθενώνα. Το να είναι θλιβερό που τραγουδά, δεν παίζει;

Νικόλας Γιατρομανωλάκης, υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού: Η απόδοση στα ΛΟΑΤΚΙ άτομα των δικαιωμάτων τους είναι προϋπόθεση για την ισονομία. Ας τον ενημερώσει κάποιος ότι το νομοσχέδιο που έδινε αυτά τα δικαιώματα, καταψηφίστηκε από τη Νέα Δημοκρατία. Ίσως να διέλαθε της προσοχής του.

Σε σοβαρό αντίπαλο για τους αστρολόγους εξελίσσονται οι εταιρίες δημοσκοπήσεων. Το μόνο που τους μένει είναι να βγάλουν άκρη με τον… ανάδρομο.

Υπό την επήρεια κακής συγκυρίας. Είδος υπερασπιστικής γραμμής για έναν δολοφόνο γυναίκας.

Αυτό το σε τραγική κατάσταση ο Στάθης Παναγιωτόπουλος δεν σας θυμίζει λίγο εκείνο το θα πρέπει να είναι ράκος ο Ρουπακιάς του Μπογδάνου;

Και ’κει που όλα γύρω μας στενάχωρα και απαισιόδοξα, «σκάει» αυτό και σε κάνει ακόμη να ελπίζεις…

https://www.youtube.com/watch?v=hY7VxPcTUzk