Το παιχνίδι τελειώνει…

Μπορεί ο Μητσοτάκης να είναι θιασώτης του δόγματος «ένας λέει το ψέμα, δέκα το δέχονται αληθινό» όμως κανένα ψέμα δεν αντέχει στον χρόνο...


 

Του Δημήτρη Εμμανουηλίδη

 


Το «τελευταίο μίλι για την ελευθερία» κατά τον Μητσοτάκη έμελλε να γίνει Γολγοθάς για τον λαό μας. Κορυφούμενης της πανδημίας με τις 21.500 απώλειες συνανθρώπων μας, με την αγορά να βρίσκεται σ’ ένα ιδιότυπο lockdown, ανοίγει η αυλαία της καινούριας χρονιάς.

Ανοίγει η αυλαία με δυσοίωνες προοπτικές, καθώς με την ίδια κυβερνητική ελαφρότητα και παράνοια αντιμετωπίζονται τα προβλήματα που ταλανίζουν την κοινωνία μας, όπως  η πανδημία και η οικονομική κρίση.

Είναι παρανοϊκό να ανοίγουν τα σχολεία με το 50+1 των κρουσμάτων στις σχολικές αίθουσες παρά τις ενστάσεις της επιστημονικής επιτροπής. Είναι παρανοϊκό να κλείνουν τα τμήματα με 2-3 κρούσματα, όταν αυτά ήταν υποπολλαπλάσια στο χθες και να λειτουργούν σήμερα με το μέτρο 50+1. Η πολιτική απόφαση της Κεραμέως στην ουσία μετατρέπει τις σχολικές αίθουσες σε χώρους πολλαπλασιασμού και διασποράς της νόσου και τελικά οδηγεί στην ανοσία της αγέλης, όπου αγέλη η Ελληνική κοινωνία.

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη αδιαφορεί στην ουσία για τη διασπορά της νόσου, αφού προηγουμένως διέλυσε το δημόσιο σύστημα υγείας, αφήνοντάς το έρημο από γιατρούς και νοσηλευτές και έρμαιο της ασυδοσίας των ιδιωτικών ιατρικών μονάδων.

Πρόκειται ωστόσο για σκοπούμενη βλάβη σε βάρος της κοινωνίας, καθόσον οι αποφάσεις της συντείνουν στην ικανοποίηση υπεσχημένων τόσο στους κολλεγιάρχες όσο και στους επιχειρηματίες των μεγάλων ιδιωτικών ομίλων της υγείας.

Οι ανερμήνευτες αυτές κυβερνητικές αποφάσεις, οι καταγέλαστες παλινωδίες των πρωτοκλασάτων υπουργών αποκαλύπτουν τον πανικό μιας παράλυτης Κυβέρνησης η οποία, έχοντας εναποθέσει τα πάντα για την πολιτική της επιβίωση στα ωνητά ΜΜΕ, αδυνατεί να πράξει όλα όσα η κοινή λογική υπαγορεύει.

Η ασκούμενη κριτική από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν είναι αποτέλεσμα μιας a priori αβασάνιστης αντιπολιτευτικής πρακτικής. Είναι η συνειδητοποίηση ότι η χώρα μας με χειρισμούς από επικίνδυνο πρωθυπουργό για μια ακόμη φορά στη νεότερη ιστορία της οδηγείται στην καταστροφή.

Για το τελευταίο αρκεί να σταθεί κανείς στις καταγγελίες διακεκριμένων στελεχών της ΝΔ για το μητσοτακικό ναυάγιο. Αρκεί να ανατρέξει κανείς στις δημόσιες αναρτήσεις του ευρωβουλευτή της Γιώργου Κύρτσου καθώς και του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου της ΝΔ Ευάγγελου Αντώναρου.

Δεν είναι λίγοι άλλωστε οι κυβερνητικοί βουλευτές που άλλοτε με υπαινικτικό λόγο κι άλλοτε με την αινιγματική σιωπή τους «κάρα σείοντες» (κουνώντας το κεφάλι) υποδηλώνουν αυτά που θα ήθελαν να πουν ξεκάθαρα:

Ότι ο Μωυσής και το «αριστεύον» επιτελείο του Μαξίμου με σπασμένα φρένα οδηγούν το κυβερνητικό όχημα στον τοίχο της καταστροφής. Μόνο που δυστυχώς δεν πρόκειται για αυτοκαταστροφικό σύνδρομο, καθώς με τον αφανισμό τους συμπαρασύρουν ολόκληρη την κοινωνία.

Η κυβερνητική συμπεριφορά της ΝΔ μας θυμίζει την αμίμητη ατάκα «Σούζη και τρως και ψεύδεσαι».

Πράγματι, η μητσοτακική συντροφιά έχει επιδοθεί στο «μεγάλο φαγοπότι».

Το δημόσιο χρήμα κατατρώγεται μέσα από ξεψάρωτες αναθέσεις σε εντιμότατους φίλους ή, σωστότερα, σε βαστάζους του δικού τους συστήματος.

Μιντιάρχες, σχολάρχες, μεγαλοκλινικάρχες, λοιποί –άρχες, επενδυτές της πράσινης ανάπτυξης και άλλοι δευτεροκλασάτοι παρατρεχάμενοι (βλέπε διορισμούς διευθυντικών στελεχών σε υπουργεία και οργανισμούς, υπερδιπλασιασμό μετακλητών άπαντες με απλόχερες αμοιβές), ροκανίζουν δίκην τρωκτικών το δημόσιο χρήμα, με αποτέλεσμα να διογκώνεται το δημόσιο χρέος, όπως άλλωστε και το χρέος του πολιτικού τους οίκου, με τους πραγματικούς δείκτες της οικονομίας να ολισθαίνουν προς την καταστροφή.

«Παλιά μου τέχνη κόσκινο» θα ’λεγε κάθε πολίτης αυτού του τόπου που δεν έχει μνήμη χρυσόψαρου.

Όμως η μητσοτακική συντροφιά δεν τρώει μόνο, αλλά και ψεύδεται.

Ψεύδεται καθώς η δέσμευσή της για αύξηση του κατώτατου μισθού στο διπλάσιο της αύξησης του ΑΕΠ, αντί να επιφέρει αύξηση του μισθού κατά 12% καθηλώθηκε στο 2%.

Το άλλο 10% –που θα ’λεγε και ο Τσάκωνας του ελληνικού κινηματογράφου– πού πήγε;

Ψεύδεται καθώς κατάγγελνε ως ψίχουλα τη 13η σύνταξη που θεσμοθετημένα δινόταν στους συνταξιούχους από την προηγούμενη κυβέρνηση και τώρα όχι μόνον την καταργεί, αλλά και με την πρωτοχρονιάτικη εγκύκλιο-μποναμά του υφυπουργού Τσακλόγλου περνά στην περικοπή των συντάξεων χηρείας και αναπηρίας μέχρι του ύψους των 268 ευρώ.

Ψεύδεται καθώς με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ επαγγελόταν τη μείωση της τιμής του ρεύματος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και τώρα όλοι ζουν τον εφιάλτη της αβάσταχτης επιβάρυνσης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ψεύδεται καθώς με τις ανεκδιήγητες δημόσιες δηλώσεις του Αδώνιδος, γίνεται προσπάθεια να λοβοτομηθούν όλοι οι Έλληνες. Θα ήταν πράγματι γελοίο αν δεν ήταν τραγικό να προσπαθεί ο επί της Ανάπτυξης Υπουργός να αναδείξει το success story της συγκράτησης του τιμαρίθμου.

Η ψευδολογία και το θράσος για το success story των τιμών, πήρε την απάντησή της από τον Υπουργό Υγείας αλλά και όλο το πολιτικό προσωπικό της Κύπρου, όπως και από το Δήμαρχο Συκεών που έδειξε το δρόμο της χρηστής διαχείρισης του δημοσίου χρήματος με στόχο την προστασία της κοινωνίας.

Καθόλο το διάστημα της μητσοτακικής διακυβέρνησης ειπώθηκαν ψέματα που ντράπηκαν και τα ίδια, μιας και δεν ντράπηκαν τα στόματα που τα ’λεγαν. Μπορεί ο Μητσοτάκης να είναι θιασώτης του δόγματος «ένας λέει το ψέμα, δέκα το δέχονται αληθινό» όμως κανένα ψέμα δεν αντέχει στον χρόνο.

Πρέπει να γνωρίζουν οι ένοικοι του Μαξίμου, ότι τα «παιχνίδια» τους φτάνουν στο τέλος…


Ο Δημήτρης Εμμανουηλίδης είναι τ. βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ